Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Kupno Dacii za 20k to złoty strzał a jak ktoś chce jeździć Audi za 40k to jest idiotą. Coś tu chyba nie tak jest.

Nie wiem czy 9070XT to dacia, mysle że te GPU jest niuzle. No ale do blackwella sporo brakuje. 

Pomijajac tę bazową wydajnosc, DLSS jest jednak lepszy, dostepny w szerokiej liczbie tytułów, poza tym jest wlasnie ray reconstruction no i lubiany badz nie frame generation, a teraz juz dmfg i to z prawdziwego zdarzenia. 

Sporo recenzentow w PL robilo recenzje tego LSFG no to nawet sie nie umywa do FG od nvidii. Podobnie FSR FG. Czesto FSR prawie podwaja ten FPS i Radeon na wykresach wyglada znakomicie, tyle FPS. No ale jak wlaczysz i zagrasz to sie zorientujesz, ze cos jest nie tak.

Wiec jezeli ktos chce grac z bazowym FPS, szczegolnie jak ma monitor np do 120hz to taki 9070XT nada sie znakomicie, natomiast ostatnio np. xkom zrobil promke chyba 799zl czy cos takiego na monitor 2560x1440 300hz. No i tutaj juz nvidia ma przewage. Ogolnie monitory tanieja. Był również OLED 27cali 4k 240hz za 1899zl. No i jednak x3 czy x4 na takim monitorze powoduje lekka deklasacje radeona. 

Jednak jakby pominac kwestie hercow do RXy radza sobie w tej bazowej wydajnosci całkiem nieźle, aczkolwiek i tak nieco gorzej. 

Opublikowano

Sprawdziłem ceny Asusa TUF i różnica miedzy Radeonem a RTX w wersji lajt(70Ti) to 1750zl w wersji nie lajt(80) to 3450zl

Różnica w cenie miedzy 9070XT a 5080 to praktycznie drugi XT:skrzypce::rotfl2:

DLSS i MFG nie jest aż tak dobre. A już na pewno nie jest tego warte PT.

Jeśli ktoś nie jest fanbojem to nawet w stronę RTX'a nie powinien patrzeć, bo jest po prostu nieprzyzwoicie drogi.

• Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano

@Kadajo Mądrze waść prawisz. Wspomnę to jako praktyk - teraz mam 9070XT, na półce leży 5070ti na handel, rok miałem innego 5070ti, wcześniej 4070S i 4060 itd.
Na chwilę obecną realnymi minusami RX dla mnie względem RTX jest brak MFG (chociaż AMD FG sprawdzałem w paru tytułach i jest jak najbardziej używalny). Brakuje też PT, który jest w garstce tytułów, z których część przeszedłem, a część to bardziej technologiczne demka jak gry (HL2 RTX, Q2 RTX). Wszystko inne nie wydaje mi się obecnie istotne.

HU wczoraj zrobili świetne i aktualne porównanie 5070ti do 9070XT:

Mnie dodatkowo cieszy wydajność w CS2, bo wreszcie na RX jest więcej lub podobna ilość FPS ale lowsy są zauważalnie lepsze.

KANTER2.thumb.png.a645b28f4e1f057cdeaa8621793fbf63.png

No i jest normalnie w grze Anti-Lag 2, bo wcześniej były z tym jaja. Dlaczego to dla mnie tak istotne... no powiedzmy, że czasem odświętnie sobie pogram w ten tytuł
KANTER.png.844d80ff536dec366e9e1ecea935d73c.png

@Kadajo To kiedy wlatuje RX 9070XT za 4070ti? xD W sumie taki upgrade wyszedłby Cię grosze dopłaty, świeża gwarka, więcej VRAM.

join-the-5a7b75.jpg 

Opublikowano
2 godziny temu, ronaldo864 napisał(a):

5090 na ceneo dziś do kupienia za grosze 17000 tys. złotych https://www.ceneo.pl/182025025 ... I jak tu nie kochać pana Jensena, przecież to swój chłop puszczający oczka w stronę graczy.

Przyzwoite modele 5090 jak TUF, Gaming OC czy MSI były spokojnie  dostępne w zakresie 8500 - 9500k.

Dla większości dzisiaj przywolujących te ceny typu 15-17k były one wówczas również zbyt wysokie ... za jedyną w zasadzie konsumencką kartę wyposazoną w 32gb VRAM. Pamięci, której wg zdecydowanej większości i tak nie potrzebujesz do grania. 

Także ... fuck logic 🤣 

• Upvote 3
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Za mało pamięci do 4K ;)

W sumie RTX 5080 ma tą samą bolączkę, stąd Twój sceptycyzm.
Ale mógłbyś popatrzeć na 9070XT jako "półkrok". Jak wejdą next-geny to na pewno wartość i chodliwość last-genów będzie lepsza, jak kart 2 gen do tyłu.
No i po taniości upgrade na kartę wydajności ~5070ti. Ja pewnie bym się skusił.

Opublikowano
4 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Przyzwoite modele 5090 jak TUF, Gaming OC czy MSI były spokojnie  dostępne w zakresie 8500 - 9500k.

Dla większości dzisiaj przywolujących te ceny typu 15-17k były one wówczas również zbyt wysokie ... za jedyną w zasadzie konsumencką kartę wyposazoną w 32gb VRAM. Pamięci, której wg zdecydowanej większości i tak nie potrzebujesz do grania. 

Także ... fuck logic 🤣 

Dokładnie w tym właśnie jest problem brakuje karty pomiędzy 5080 a 5090 (5080 Ti) kosztującej 5000k-6000k biorąc te niskie ceny 5090 jako wyznacznik, która miałaby więcej pamięci i byłby szybsza od zwykłego 5080, abyś nie musiał do gierek kupować karty która do gierek definitywnie nie została stworzona, ale też żeby nie zostawał ci ochłap w postaci 5080 który ma pamięci tyle, co .... 5060 TI 

Fuck logic.

2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Ale mógłbyś popatrzeć na 9070XT jako "półkrok". Jak wejdą next-geny to na pewno wartość i chodliwość last-genów będzie lepsza, jak kart 2 gen do tyłu.

To nie sceptycyzm, tylko chłodna kalkulacja. Poza tym, jak kupić to porzdnie aby starczyło na jakiś czas, a nie za chwile znowu się rozglądać, bo czegoś będzie brakować.

Tak jak pisałem wyżej, brakuje takiego 5080Ti czy tam jego odpowiednika w Radeonie.

• Like 1
Opublikowano

Ja ogólnie nie wiem co nvidii szkodzi wydać takiego "5080ti" na mocno skrojonym układzie tak, aby było to wydajnościowo ~4090 i w tym te 20-24GB vram. 

Jak 5080 stoi MSRP 999 to dali by za tego 5080Ti 1499 :E wilk syty, a owca cała :E 

• Like 1
Opublikowano

Żeby robić na skrojonym układzie musiałoby być dużo defektownych chipów. Tak to za nic się nie opłaca nie robić z tego 5090

Patrzcie jakie ładne przecięte gb202:

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/rtx-pro-5000-blackwell.c4276

Jedynie 25k:

https://www.krsystem.pl/pny_48gb_rtx_pro_5000_blackwell_4xdp_smallbox-item-79277.html?64336&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=995e8ac1-21a1-c440-9391-ffcab5bba234

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Sprawdziłem ceny Asusa TUF i różnica miedzy Radeonem a RTX w wersji lajt(70Ti) to 1750zl w wersji nie lajt(80) to 3450zl

Różnica w cenie miedzy 9070XT a 5080 to praktycznie drugi XT:skrzypce::rotfl2:

DLSS i MFG nie jest aż tak dobre. A już na pewno nie jest tego warte PT.

Jeśli ktoś nie jest fanbojem to nawet w stronę RTX'a nie powinien patrzeć, bo jest po prostu nieprzyzwoicie drogi.

A ile Ty dales za swojego TUFa?

35 minut temu, lukadd napisał(a):

Ja ogólnie nie wiem co nvidii szkodzi wydać takiego "5080ti" na mocno skrojonym układzie tak, aby było to wydajnościowo ~4090 i w tym te 20-24GB vram. 

Jak 5080 stoi MSRP 999 to dali by za tego 5080Ti 1499 :E wilk syty, a owca cała :E 

Ze wzgledu na takie karty jak Astral, Aorus, Supreme, Noctua czy iCHILL. To by praktycznie zniszczyło sprzedaz tych kart. Bo wlasnie te karty sa najczesciej w cenach od 1499$ i ludzie krecą je do powiedzmy poziomu 4090, A tak nawet jak kupisz jakiegos windforca za 1499$ 5080TI zrobisz UV na 2.9Ghz z OC pamieci i tak bedziesz mial szybciej, pewnie mniej zapotrzebowania na energie i wo dodatku jeszcze 8GB pamieci wiecej. Wiec po prostu dlatego.

Producenci byli mocno roszczarowani MSRP 749$ i 999$ za karty nvidii. Do tego stopnia, ze nie dowierzali. Stad wlasnie taki rozrzut jakosciowy masz SupremX i Ventus, karty ktore dzieli przepasc jakosciowa.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

To by praktycznie zniszczyło sprzedasz tych kart. Bo wlasnie te karty sa najczesciej w cenach od 1499$

Przecież w cenie MSRP 1499 miałbyś 5080Ti Frajer Editon widmo :E Venusy 3k rpm zaczynały by się realnie od 1600-1700, a Astrale to już poziom 2-2.5k byłby :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

No ale za 999$ nie byly tylko Ventusy, inno mialo swoja wersje, Gigabyte wlasnie z windforcem itp. Takze tez byly spoko nie Ventusy.

Nawet sam 5080 FE to spory rozrzut w jakosci chipu. Ktos powie, ze a moze akurat sie trafi selekt i kupi 5080Ti FE za 1499 i na niskim napieciu ładnie nadrobi wydajnoscią. Poza tym sam 5090FE to jest to samo chlodzenie co 5080FE z tym ze ma tylko ciekły metal zamiast pasty i niklowana warstwe. Wiadomo, ze takie cos trzeba bylo by rowniez zastosowac do 5080TI pewnie 450W TDP, wiec w zasadzie 5090 i 5080TI mialyby dosłownie to samo chlodzenie...

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Zapewne nic takiego nie powstanie, a w serii RTX 60xx, RTX 6080 będzie bardziej odstawał od RTX 6090. :E Mogliby tą przepaść pomiędzy kartami wypełnić, bo to wygląda komicznie widząc RTX 5080 i RTX 5090, oraz ceny tych kart. 

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Zmiana z 4070Ti na 9070XT to głupota. Poza świeżą gwarancją (której i tak nie miał) to szkoda zachodu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Żadnych defektowych, po prostu układ pod takie "5080Ti" skrojony i klepany.

Projektować nowy chip teraz to jeszcze bardzie bez sensu może w rtx 6000 coś takiego puszcza 

Puszcza może 5% szybsza 5080 super z pełnym rdzeniem i 20/24gb vram, ale też nie wiem czy ma to dla nich najmniejszy sens gdy rynek graczy to teraz poboczny dodatek do ai 

Opublikowano
55 minut temu, Doamdor napisał(a):

Mogliby tą przepaść pomiędzy kartami wypełnić, bo to wygląda komicznie widząc RTX 5080 i RTX 5090, oraz ceny tych kart. 

Oj, wypełnimy wypełnimy. 

5090 - 15 tys. 

5080 Ti - 9 tys.

5080 - 6 tys. 

I wszyscy zadowoleni, prawda? 

Opublikowano
30 minut temu, galakty napisał(a):

Zmiana z 4070Ti na 9070XT to głupota. Poza świeżą gwarancją (której i tak nie miał) to szkoda zachodu. 

Skoro 4070Ti to wydajność okolicy 5070, a 9070XT konkuruje z 5070ti to jednak różnica jest. Plus świeża gwarka i 16GB VRAM.
Jeżeli koszt takiej przejażdżki byłby niewielki, rzędu symbolicznych stówek, to moim zdaniem warto się pochylić.

Kolegę @Kadajo utwierdzałem w przekonaniu, iż zmiana na 9800X3D jest racjonalnym krokiem, tak samo jak zakup 64GB DDR5 Goodrama w odpowiednim czasie i myślę, że mój cebulowy zmysł i intuicja trzeci raz też by nie zawiodły.

Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Kolegę @Kadajo utwierdzałem w przekonaniu, iż zmiana na 9800X3D jest racjonalnym krokiem, tak samo jak zakup 64GB DDR5 Goodrama w odpowiednim czasie i myślę, że mój cebulowy zmysł i intuicja trzeci raz też by nie zawiodły.

Ale przeskakiwałem wtedy z 10700f więc to zmienia postać rzeczy ;)

Zmiana na 9800x3D dała mi praktycznie ponad 2-krotny przyrost mocy obliczeniowej.

I to jest upgrade, a nie jakieś drobne i półkroki.

Jedyna karta która dla mnie ma dzis sens to 5090, ale jest zbyt droga jak na kartę tylko do gierek. I nie chodzi mi czy kosztuje 15 czy 9. Chodzi o to ze nie ma nic pomiędzy 5090 a 5080 a ta karta idealnie by się pewnie wpasowała w moje wymagania i gdyby 5090 był za 9k to ona pewnie by była za 6k może 7k.

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Jedyna karta która dla mnie ma dzis sens to 5090, ale jest zbyt droga jak na kartę tylko do gierek. I nie chodzi mi czy kosztuje 15 czy 9. Chodzi o to ze nie ma nic pomiędzy 5090 a 5080 a ta karta idealnie by się pewnie wpasowała w moje wymagania i gdyby 5090 był za 9k to ona pewnie by była za 6k może 7k.

No ale jak dało się kupić w sklepie podstawowe modele 5090 w przedziale 8-9K to jeszcze jak Cię mogę. Teraz Ventus 5090 za 17K.
Patrząc na obecne generacje kart AMD/Nvidii tylko jedyna karta ma więcej jak 16GB VRAM i to jest właśnie 5090. No chore.
Cieszę się, że mam biedne 1440p i mi karty pokroju 5070ti/9070XT spokojnie wpisują się w moje potrzeby... no jeszcze jest ten kiepsko wyceniony RTX 5080, którego rozważałem i przy braku "papu" można się nim ratować.

A gdyby RTX 4090 był dalej produkowany i wpisał się w budżet ~6K to byś się pochylił nad nim?

• Upvote 1