Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odpalilem dzis RE Requiem na 5070 w 1440p/PT/DLSS/FG i o dziwo to co sugerowal internet po przekroczeniu vram w menu swiecac na czerwono cos sie dzialo z frametime to u mnie nic takiego sie nie dzieje, dalem oczko nizej cienie zeby licznik wskoczyl na zielono i gra takie samo masełko, pewnie latki poprawily. Z FG2x i DLSS Balanced gra leci 100fps-110fps. To tak dla tych co mowia, ze na RTX nie da sie grac z PT :hihot:A ile fps z PT jest na radeonie?? Aaa ZERO :hahaha:

17 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Nie do końca, miałem kilka radonów i na max PL tak to wyglądało że hotspot był bliski 100, jak się pasta wypompowała to było 110 %-) 

Dlatego obecnie mamy wybor i jak brac jakiekolwiek gpu to z termopadem, a nie zwykla pasta ;) 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, maras2574 napisał(a):

101st Hot Spot ! Radki tak mają ? W ogóle rozstrzał niezły rdzeń vs Hot Spot 

a0516a2fb2ca0f57602a90301e1a16dd.jpg

Patrzysz na wynik po OC i podniesieniu PL do +10%. Rozstrzał jest dużo mniejszy przy moim codziennym UV co miałeś screena obok.

Teraz, Phoenix. napisał(a):

Odpalilem dzis RE Requiem na 5070 w 1440p/PT/DLSS/FG i o dziwo to co sugerowal internet po przekroczeniu vram w menu swiecac na czerwono cos sie dzialo z frametime to u mnie nic takiego sie nie dzieje, dalem oczko nizej cienie zeby licznik wskoczyl na zielono i gra takie samo masełko, pewnie latki poprawily. Z FG2x i DLSS Balanced gra leci 100fps-110fps. To tak dla tych co mowia, ze na RTX nie da sie grac z PT :hihot:A ile fps z PT jest na radeonie?? Aaa ZERO :hahaha:

Ja przeszedłem RE:R na RTX 5070ti z ustawieniem 1440p MAX/PT/DLSS Q/FG x4, teraz przechodzę znowu na poziomie "Obłęd" na 9070XT z tymi samymi ustawieniami tyle, że oprócz PT jest wymaksowany RT.

PT da się odpalić na RX, musisz tylko jeden parametr ręcznie w CFG zmienić. Niestety denoiser sobie nie daję rady i obraz ma dużo szumów, ghostingu itd. 

config.ini file and change the RayTracingSetting variable to PathTracing_Standard

Opublikowano

@maxmaster027 No tak, dlatego ta opcja jest ale specjalnie ją ukryli. Chodziło mi o to, że PT da się włączyć na RX ale jest nieużywalny.
Jeżeli dobrze pamiętam, to zieloni skrzywdzili używalność Ray Tracingu w tym tytule bo nie da się użyć Ray Reconstruction nigdzie indziej jak przy Path Tracingu.

Opublikowano
Godzinę temu, Pitt_34 napisał(a):

Mocne , ale chyba trochę Ciebie poniosło z tym "UJ" nie karta. 

Wrażliwy jesteś,  ale  tu są pacjenci co mocniej ich ponosi ciesz się że CH nie dodałem.;)

Tylko kulturalnie się zachowałem.

Godzinę temu, maras2574 napisał(a):

Dlatego takich kart się nie kupuje;)

15 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Chociaz patrzac na cene tych radeonow 2700~ to kuszace karty. 

I co z tego i tak nie warte zakupu, kusząca cena nie zawsze jest dobrym wyborem.

Opublikowano (edytowane)

Tandem OLED zły, lepszy LCD, Radeony złe, Gigabyte zły. 
Oczywiście idąca za tym głęboka analiza z profesorskim uzasadnieniem na poziomie

Teraz, maxmaster027 napisał(a):

No ale przeciez chcial kupic 5080, ale rozumiem, ze kupno 80tki wiazalo sie ze wczesniejszym sprzedaniem 5070Ti. Widzisz, ze nie sprzedal, to kupil tanio bo za nieco ponad 2000zl 9070XT i sobie ja sprawdza. Z czasem sobie wymieni.

Rozważałem trzy opcje: 9070XT, inna 5070ti i 5080. Wyszła teraz taka, za dwa tygodnie może być inna. Z kartą człowiek się nie żeni ;) 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
32 minuty temu, AudRob napisał(a):

Tylko kulturalnie się zachowałem

Nie chodzi mi o to czy uj i czy ch użyłeś, a raczej o to, że nie bardzo masz rację co do tych kart. 

33 minuty temu, AudRob napisał(a):

Dlatego takich kart się nie kupuje

Czekaj czekaj a takich co nie można już sprawdzić hotspot , też się nie kupuje ?

• Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Rozważałem trzy opcje: 9070XT, inna 5070ti i 5080. Wyszła teraz taka, za dwa tygodnie może być inna. Z kartą człowiek się nie żeni

9070xt za 2k to złoty strzał na tle 5070ti za ok 4k za bieda modele. 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, maras2574 napisał(a):

Mój miał troche mniej, po UV karta była ok, ale biednie wypadała na tle Vanguard. 😅

Opublikowano
2 godziny temu, sideband napisał(a):

Mylisz się z tą wyceną gdyby nagle wyszli z gamingu poza tym to nie tylko karty i nie zrobią tego, więc po co pisać o abstrakcyjnych scenariuszach.

Nie będę robił offtopu, no ale wierz sobie w co chcesz, jeśli lepiej Ci z tym spać.

Opublikowano
17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

9070xt za 2k to złoty strzał na tle 5070ti za ok 4k za bieda modele. 

Kupno Dacii za 20k to złoty strzał a jak ktoś chce jeździć Audi za 40k to jest idiotą. Coś tu chyba nie tak jest.

Opublikowano
5 minut temu, Grolshek napisał(a):

Kupno Dacii za 20k to złoty strzał a jak ktoś chce jeździć Audi za 40k to jest idiotą. Coś tu chyba nie tak jest.

Kiepskie porównanie. Jak już wspominałem - gdy kupowałem GPU po premierze 9070XT, to najtańszy realnie dostępny 9070XT był za 3750zł, a 5070ti w MSRP czyli 3900zł. Chłodną kalkulacją wydało mi się zasadne dopłacenie do 5070ti tych 150zł. Jednak teraz miałem inne realia - AMD z softem mocno odrobiło lekcję, a mi udało się trafić RX w dobrej wersji w okazyjnej cenie.

RX to nie Dacia, nawet wystarczy zobaczyć materiał Hardware Unboxed gdzie zrobili niecałą dobę temu aktualnego "versusa" tych dwóch konkurencyjnych kart i idą "łeb w łeb". 

No i nikt mi nie zarzuci fanboystwa, bo ostatnio długi czas siedziałem na kartach zielonych (4060, 4070S, dwa 5070ti).

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
17 minut temu, Grolshek napisał(a):

Kiepskie porownanie wiec rozwijac tego nie bede i marnowal czas ;) A Dacia to nie jest zla marka. Ale sterotypy leca dalej jak widac.

• Upvote 3
Opublikowano

@Lameismyname

11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No i nikt mi nie zarzuci fanboystwa, bo ostatnio długi czas siedziałem na kartach zielonych (4060, 4070S, dwa 5070ti).

No ale przecież my się absolutnie zgadzamy. Jesteś użytkownikiem który nie potrzebuje włączać PT w grach i dla ciebie i pozostałych dopłacanie tauzena do RTX-a jest całkowicie bezsensowne. Natomiast jest spora grupa osób jak ja, która chce mieć wszystkie suwaki w prawo i różnicę w cenie ma w głębokim poważaniu. I dla nas jest właśnie RTX. Tutaj właśnie jest na rynku świetnie że mamy taki wybór.

Opublikowano

@Grolshek Za premium zawsze płaci się premium. Z PT i z suwakami na maksa przeszedłem Cyberpunka + dodatek, RE: Requiem, teraz Pragmata. Czy wizualnie jest lepiej? Jest. Czy ta różnica warta dopłaty ponad tysiaka? Moim zdaniem nie, tym bardziej, że tytułów PT jest jak na lekarstwo i te co mnie by interesowały już przeszedłem. Jeżeli DLSS 5.0 rzuci na kolana może wrócę do zielonych. Póki co jest dobrze. A największą anomalią jest obecna wydajność 9070XT w CS2, który od początku faworyzował GPU zielonych. Teraz role się odwróciły, a bazowy FPS jest lepszy zdecydowanie. Sam byłem zdziwiony ile klatek mam w miejscach mi znanych i jak licznik pokazywał ponad 600FPS to robiłem oczy.

Opublikowano

Obecnie nie ma karty do PT 4k !!!! 5090 jest kilkukrotnie za wolna, a niestety ostatnio w grach Rt traktowane jest po macoszemu ... Nowy Resident Evil, Pragmata mają fatalną implementację RT bez Ray Reconstruction, oraz Path Tracing działający tylko na kartach zielonych. 5090 na ceneo dziś do kupienia za grosze 17000 tys. złotych https://www.ceneo.pl/182025025 ... I jak tu nie kochać pana Jensena, przecież to swój chłop puszczający oczka w stronę graczy.

Opublikowano
9 minut temu, ronaldo864 napisał(a):

Nowy Resident Evil, Pragmata mają fatalną implementację RT bez Ray Reconstruction, oraz Path Tracing działający tylko na kartach zielonych.

Mnie to nie dziwi. Skoro RT działa konkurencyjnie na RXach, w tych tytułach nawet lepiej jak na odpowiednikach zielonych, to zieloni próbują czymś czerwonym znowu odjechać. Taka gonitwa kota za myszą, z tym, że to zawsze Nvidia jest z przodu i dyktuje warunki.