Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma jak to posluchac uzytkownikow 4070/4070Super/4070Ti/9070XT rozpaczajacych nad tym jaka to 5080 wolna i droga. 

No ale coz zrobic. Pozostaje tylko 5090, no i tez karta ciagnaca 480-600W najczesciej. + reszta komponentow 650-800W podczas gry no to nie jest zbyt kolorowy scenariusz. Juz sama 4090 potrafi sporo ciepla wypluc, ale to jest jednak sporo mniej.

Opublikowano

No tak, ale ja jakbym jednak kupil karte za 17k czy tam ile ona kosztuje teraz dokladnie, nei chce mi sie sprawdzac. To jednak wolalbym uzywac jej w pełni i na maxa, a nie na sporym UV i zeby miala mniej wiecej defaultowa wydajnosc i zbic 100W czy moze 130W. Bo bym se pomyslal, ze ktos kupi za 5k 5080 podkreci tak jak np Jurek i wyprzedze go tylko o 30-35% w zaleznosci od gry i ustawien. Wiec po prostu to sie nie kalkuluje. Ok super cicho, mocno energooszczednie. pobor energii raczej 400-450W max, wyglada tez pewnie fajnie, jednak zupelnie nie ekonomicznie jezeli chodzi o portfel. Dlatego 5090 to jest karta dla zarzadu obecnie. 

Opublikowano

Tutaj jedna decyzja czyli wpakowanie się w 4K UHD OLED 240Hz

a potem masz domino kosztów z workiem kasy na RTX 5090 (bo Panie nic nie dźwignie innego tego mońka)

i sauną w pokoju

jaką generuje rig na top komponentach...

dalej jest Panie kup Pan klimę bo bez tego RTX 5090 nie ma sensu już od czerwca i takie tam.

Albo dawaj CLC i chłodnicę do holu budynku razem z wentylatorami i pompą D5 w dual oczywiście

bo jedna D5 nie ogarnia MORA600 na kilku metrowych wężach i mocno rozbudowanym loop.

Tak trzeźwym okiem,

gdzie tu się sens i pragmatyzm wyczerpał w tym naszym wyścigu po FPS?

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, jak ktos ma dom 1000m2 to pewnie nie ma z tym problemu. Ale roznice w temp czuc mocno, chocby na 5080tce z 450W, pograc 30min z DLAA (420-430W) a 30min z DLSS Perfromance (300-330W) jednak jest roznica. NIby tylko 100W ale to czuc. Juz nie mowie o dluzszych rozgrywkach po pare godzin bo to rzeczywiscie bez klimy ciezko.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
9 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie ma jak to posluchac uzytkownikow 4070/4070Super/4070Ti/9070XT rozpaczajacych nad tym jaka to 5080 wolna i droga. 

Z całym szacunkiem ale czuję pogardę w Twoim tonie. Ja bynajmniej nie pisałem, że jest wolna. 
To, że jest kiepsko wyceniona na dzień dzisiejszy to fakt, z którym zgodzi się każdy recenzent/vortal technologiczny.
Zgodzimy się obaj, że 9070XT/5070ti to solidne opcje do 2560x1440p. Ty wziąłeś świadomie 5080, bo zawsze masz te 10-15% więcej wydajności do 3440x1440p co jest zrozumiałe.
Sam rozważałem już dwa razy wzięcie 5080 ale inne karty kupiłem w dobrej cenie i na moje potrzeby mi styka. Jak trafię jakąś dobrą promkę na 5080 to na pewno rozważę.

Opublikowano

Jak testy robiłem w pracowni 30m2

rig 5090+9800X3D i to 5 godzin pompowania syntetyków w CLC do testu wydajności termicznej na low rpm fans chłodnic 560mm x4 szt/stabilności ustawień

to jechało kilka stopni up i w końcu sauna 

a to 2.80m metra wysokie pomieszczenie więc...słabo.

Masz 50m2 salon też w te 5h napompujesz ...chyba że jest klima.

Co mają z takim hardware w 10m2 osoby pokój bez klimy nie myślę nawet o tym...sieka.

To tylko PC...są inne decyzje życiowe

więcej kasy wyrywające z kieszeni jak high end PC...i nie łatwo taki pakiet sprzedać...

43089041_1977270219238460_8875621462749216768_n.thumb.jpg.c0ff6ecf27650e52fdf1ac9d2c7616be.jpg

• Haha 4
Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

No i w co teraz grasz oprocz Forzy?

Forzy? Chyba mnie z kimś pomyliłeś.

Casualowo gram w CS2.
Co do tytułów AAA, przechodzę kolejny raz Resident Evil Requiem na poziomie obłęd i też gram w Pragmatę. W obu tytułach RX ma lepszy klatkarz w RT jak 5070ti co trochę komicznie brzmi.
Co do innych tytułów, w sumie nie mam nic na horyzoncie. Remont w chacie to trochę zaniedbuje gaming ale na wszystko przyjdzie pora ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Jakiś porządny OLED 4K z wysokim odświeżaniem + RTX 5090 to na pewno świetne doznania, ale złożyć taki kompletny zestaw pod tą rozdziałkę z dzisiejszymi cenami to szarpanie portfela.

Szarpanie portfela aa i tak 5090 do natywnej 4K jest za cienka. Z RT ofc.

Wywalasz hajs a i tak kończy się nie rzadko na użyciu DLSS i znika magia 4K.

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Forzy? Chyba mnie z kimś pomyliłeś.

Casualowo gram w CS2.
Co do tytułów AAA, przechodzę kolejny raz Resident Evil Requiem na poziomie obłęd i też gram w Pragmatę. W obu tytułach RX ma lepszy klatkarz w RT jak 5070ti co trochę komicznie brzmi.
Co do innych tytułów, w sumie nie mam nic na horyzoncie. Remont w chacie to trochę zaniedbuje gaming ale na wszystko przyjdzie pora ;) 

O no to weź odpal Residenta tam na poczatku z TAA 100% na max ustawieniach RT nie ruszaj myszka i pokaz FPS

Opublikowano
Godzinę temu, caleb59 napisał(a):

Tak to jest jak się wpadnie w pułapkę 4K. :E

Obecnie to nie ma sensu nic oprócz 5070Ti lub 9070XT i takie są brutalne realia.

Pierwsze 4K monitor kupiony 6 lat temu, monitor FHD wylądował w koszu, a u ciebie nadal w użytku. :E

5070 Ti/ 9070 XT to minimum do 4K, jak chce się grać bardziej komfortowo, to już trzeba iść na całość. :przytul:

Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

O no to weź odpal Residenta tam na poczatku z TAA 100% na max ustawieniach RT nie ruszaj myszka i pokaz FPS

Ok zaraz tak zrobię, chociaż nie wiem po co, skoro wczorajszy materiał porównawczy z HU pokazuje co i jak w tych tytułach.
RER.thumb.png.f1a996da511d4085eb6c64706bbf7692.png

Pragmata.thumb.png.12890568c036c382e8eaa4e6df074e42.png

CS2.thumb.png.68e246a966b5792709917cfa759b6eac.png

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Szarpanie portfela aa i tak 5090 do natywnej 4K jest za cienka. Z RT ofc.

Wywalasz hajs a i tak kończy się nie rzadko na użyciu DLSS i znika magia 4K.

Można natywnie, ale po co, jak z DLSS będzie więcej fps, a na kartach słabszych nawet 60 fps nie ma. 

Zrzutekranu2026-05-21214001.png.3bb34be46dca019518bdc3ffe26f1894.png

Widząc jak twórcy gier podchodzą do swoich produkcji, to gdy wyjdzie RTX 6090, to w nowych grach też będzie oferował tyle, ro RTX 5090 w obecnych nowych grach. :hihot:

Edytowane przez Doamdor
  • Upvote 1
Opublikowano

@Doamdor nie spodziewam się innego podejścia od tych śmierdzieli i patałachów. 

Pamiętasz ile razy nam nvidia obiecała karty do grania w 4K komfortowego 

w ilu premierach ten bełkot się przewijał

i co z tego zrobili producenci gier.

Do W3 zrobiłem SLI GPU bo mnie korciło,

teraz to barana w ścianę mogę sobie walnąć jak chcę FPS ratować bo SLI umarło

a FG DLSS itd nam wpakowano...bo jakoś 600W w 5090 to według mnie próg bólu nie do przekroczenia.

6090 z 800W to by był idiotyzm i nie będzie tyle.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No ok, jak za karte za 2000zł to na prawde niezle.
@Lameismyname  tyle jest u mnie w 1440p TAA i tam wymaksowane wszystko RT HIGH

W cs zagralem rundke na nuku moment 500fps sredni wyszedl na tych ustawieniach 1440p very high. 

Tylko oczywiscie u mnie jest oc. 

No ale rzeczywiscie 9070XT to dobra karta. Kurde w takich pieniadzach to raczej nic lepszego nie znajdziesz jeszcze dlugo

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

No ok, jak za karte za 2000zł to na prawde niezle. Ja mam 90. 

W cs zagralem rundke na nuku moment 500fps sredni wyszedl na tych ustawieniach 1440p very high. 

Tylko oczywiscie u mnie jest oc. 

No ale rzeczywiscie 9070XT to dobra karta. Kurde w takich pieniadzach to raczej nic lepszego nie znajdziesz jeszcze dlugo

Wiesz ja i tak w tych grach używam FSR Quality + FG żeby wykarmić 280Hz monitor. (aaa screena robiłem na tych ustawieniach co Ty czyli TAA bez FG i z RT na maksa)
Śmieszy mnie, że w tych 2 grach capcomu RX daje sobie radę lepiej od 5070ti z RT na maks. No brzmi to absurdalnie ale mówię Ci z pierwszej ręki i wczorajszy test porównawczy HU to potwierdza.
Co do CSa, znam ten tytuł dogłębnie jak już wspominałem:
KANTER.png.4c848c86e4fad17c4974785d6ae42ecd.png
Swojego czasu Anti-Lag nie działał dobrze, wersja z "+" powodowała bany na VAC, a radeony sobie nędznie z nim radziły, do tego absurdu, że na RTX 4060 było więcej klatek jak na 7700XT. Na radkach też większe dropy itd.
Teraz? Po przesiadce na RX mniej spadają FPS, w części miejsc klatki porównywalnie, w części na RX dużo wyższe co było moim zdziwieniem - ja gram na ustawieniach High (tam jest chyba AA x4).
Anti-Lag 2 normalnie działa, jest normalnie zaimplementowany do wyboru z menu, no i patrzyłem jak ludzie mierzyli opóźnienia, to coś tam daje.
Na dzień dzisiejszy FSR 4.1.0 jest bardzo dobry jakościowo, FG od AMD też testowałem w Pragmacie i RE:R oraz Cyberpunku i na mój "feeling" robi robotę.
Stąd 5070ti poszedł na handel, a mi RX spokojnie wystarczy do next-gen. Gdybym zrobił manewr koperty tj. górkę ze sprzedaży RTX (~1500zł) wsadził do koperty podpisanej "na next-gen GPU" i w dniu premiery next-genów puścił RX i wyciągnął zawartość koperty, to bym był najlepiej przygotowanym upgrade'owiczem ;) 

A tak btw. ile dałeś za swojego RTX i jaki masz model? Widziałem dzisiaj na allegrolokalnie to coś sensownego można szarpnąć z 5080 za ok 4500zł.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
7 minut temu, Elder napisał(a):

@Doamdor nie spodziewam się innego podejścia od tych śmierdzieli i patałachów. 

Pamiętasz ile razy nam nvidia obiecała karty do grania w 4K komfortowego 

w ilu premierach ten bełkot się przewijał

i co z tego zrobili producenci gier.

Do W3 zrobiłem SLI GPU bo mnie korciło,

teraz to barana w ścianę mogę sobie walnąć jak chcę FPS ratować bo SLI umarło

a FG DLSS itd nam wpakowano...bo jakoś 600W w 5090 to według mnie próg bólu nie do przekroczenia.

6090 z 800W to by był idiotyzm i nie będzie tyle.

Zamiast więcej prawdziwych FPS, mamy sztuczne FPS.

Obecnie granie w nowe gry w 4K bez DLSS nie podchodź.

path-tracing-performance.png

Nvidia w 2020 roku była już w 8K. 

Zrzutekranu2026-05-21220050.thumb.png.9db1c8239571fa8722dabd840d93ce2b.png

Może z RTX 6090 nie odwalą popeliny i nie przekroczą 600W. 

Opublikowano
2 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Obecnie granie w nowe gry w 4K bez DLSS nie podchodź.

Ale nikt nie zmusza do grania z PT, tak to jest biadolenie, a na co to komu, ale jak gra ma PT to nagle kazdy wlaczyc chce:hihot: To samo bedzie z DLSS5, ci co najpierw marudzili beda marudzic nadal, a finalnie bedzie to kazdy wlaczal :red: Ta sama spiewka jestr z radeoniarzami, a na co to komu jak nvidia byla pierwsza, jak na radku to samo dziala to nagle cud miod i odpalamy :hahaha:Gry z samym RT na dzisiejsze karty maja juz male wymagania, tylko PT gniecie karty.

5 minut temu, Doamdor napisał(a):

Zamiast więcej prawdziwych FPS, mamy sztuczne FPS.

Ja bym sie martwil dzis o dobre gry, a nie fejkowe klatki :D No wydajnosci nie brakuje, dobrych gier tak.

Opublikowano

@Lameismyname Kup GIGABYTE 5080 gaming OC, jezeli bedziesz kupowal oczywiscie. 

Moj model to taki sredniak. Jakbym mial AStrala to bym sie pochwalil. Ale daje rade 3x 140mm na reversie na dole i 3x 140 na gorze sporo pomaga jezeli chodzi o temp i o obudowe, PTM, nowe pady 17W na pamieciach itp. bez tego 3.1Ghz to byl max i to na lekkich gierkach.

Opublikowano

Pisałem kilka miesięcy temu, napisze raz jeszcze. Na dzień dzisiejszy najrozsądniejszym wyborem pod granie na możliwie najwyższych detalach które spokojnie dostarczą wiele radości jest 5070ti + 9800x3d + monitor 1440p OLED. Nawet UW jeżeli ktoś ma takie preferencje. To wszystko w cenie 5090 😀 

Piszę to mając obie konfiguracje. 5070ti Strix + glossy oled Asus 27" i 5090 + glossy oled LG 42".

Plus ważna kwestia wspomniana przez kolegę @Elder. Temperaturki 😀 5070ti łyka połowę tego co bierze 5090. Także temperatura otoczenia zawsze jest ODCZUWALNIE niższa. 

Przy dobrze zoptymalizowanych gierkach 5070ti daje sobie nawet radę w 4k na upscalerach i FG x2. 

• Like 1