Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ma sens, ale tylko jako dodatkowy slot pod SSD. 

Na dzień dzisiejszy karty graficzne nie wykorzystują w 100% PCIE 5.0 X16, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby trochę tej przepustowości wydzielić na dysk. 

Teraz trzeba przecież dokładać adaptery pod sloty PCIE, gdy już wszystkie fabryczne sloty na płycie głównej są zajęte. A tak będzie można wsadzić dysk na kartę graficzną. 

Opublikowano
2 godziny temu, Kyle napisał(a):

Może temat załóż o takich zegarkach, bo mnie osobiście to zawsze ciekawiło, co jest w nich takiego, że ktoś ma chęć dać np. 15 000 zł i więcej (przy obecnej sile nabywczej waluty oczywiście).

Czyste "chciejstwo posiadania" bo są IMO niektóre przepiękne. 
Te zegarki mają wyrobioną markę i dlatego realny koszt wytworzenia to powiedzmy 2000-5000zł (od 0 do zegarka za szybą czyli materiały, manufaktura mechanizmu a im większe komplikacje jak choćby stoper to już ogóle cena leci w górę jak rakieta, reklama, blablabla) a cena dla Kowalskiego to 45k :skacze: Są fora od tego nie ma co tu zaśmiecać forum niszą taką :)  

2 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

To ma sens, ale tylko jako dodatkowy slot pod SSD. 

https://www.dlcompare.pl/aktualnosci-gamingowe/najnowsza-karta-asus-rtx-5080-zawiera-gniazdo-m-2-dla-ssd-55994

tylko chyba coś nie pykło w końcu XD

Opublikowano
2 godziny temu, MJRegul napisał(a):

Te zegarki mają wyrobioną markę i dlatego realny koszt wytworzenia to powiedzmy 2000-5000zł (od 0 do zegarka za szybą czyli materiały, manufaktura mechanizmu a im większe komplikacje jak choćby stoper to już ogóle cena leci w górę jak rakieta, reklama, blablabla) a cena dla Kowalskiego to 45k :skacze: Są fora od tego nie ma co tu zaśmiecać forum niszą taką :)  

Wybaczcie, już ostatnie zdanie w tej kwestii.

Jeśli masz dobre rozeznanie (bo się tym pasjonujesz), to warto rozważyć zakup tych zegarków w kategoriach lokaty kapitału. Tylko odszukać takie modele, które nie tracą na wartości (wzgl. innych rzeczy materialnych, bo waluta nie jest dobrym punktem odniesienia).

1 godzinę temu, MJRegul napisał(a):

9-9,5A na pin podobnosz

Też widziałem taki wpis w tak wysokich rejonach. Jednak w realu obawiałbym się tyle cisnąć (wystarczy jakaś nie idealność na złączu, czy tam inna wada materiałowa i mamy burn baby burn).

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Kyle napisał(a):

Jeśli masz dobre rozeznanie (bo się tym pasjonujesz), to warto rozważyć zakup tych zegarków w kategoriach lokaty kapitału. Tylko odszukać takie modele, które nie tracą na wartości (wzgl. innych rzeczy materialnych, bo waluta nie jest dobrym punktem odniesienia).

Też widziałem taki wpis w tak wysokich rejonach. Jednak w realu obawiałbym się tyle cisnąć (wystarczy jakaś nie idealność na złączu, czy tam inna wada materiałowa i mamy burn baby burn).

Niestety jako lokata IMO tylko Rolex i to w stali tylko dane modele co rotacyjnie ceny spadają i się podnoszą i na górce sprzedaż a tak to cokolwiek co jest ze złota czyli minimum 200-250k pln.

Jakbym zarabiał 20-30k na rękę miesięcznie to bym w końcu taki kupił, wsadził do jakiejś skrytki w banku i po 10 latach opierdzielił a tak to o "bo ładny i chcę". Ale pewnie prześpię się z tematem i skończy się na oddaniu do "zegarkowego spa" Breitlinga z 1999 żeby zrobili z niego nóffkę za 1/10 ceny nowej sztuki ;) 

Kuniec offtopa. 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kyle napisał(a):

No właśnie dlatego pytam bo nie chciałbym żeby mi Cyberpunk 2077 usmażył kartę. Jak to sprawdzić na poszczególnych pinach? W HWMonitor było że karta mimo UV w Cuberpunku wzieła 600W.

Opublikowano
8 godzin temu, userKAMIL napisał(a):

Mam typa co od ręki daje mi 4500 euro więc zobaczymy ile finalnie wyszarpię. 

Jeszcze chwila i ta karta za free mnie wyjdzie! XD

Nówkę za te 3900 mogę mieć po tej akcji na firmę.

Nie no sprawną kartę sprzedajesz? To nie w Twoim stylu.
Ja kolegi nie poznaję. Musi być jakiś kruczek, nie wierzę, że nie :E 

• Like 1
  • Haha 5
Opublikowano

@areczek1987 Czas pokaże, czy frajer :)

pamiętam jak w covidzie rtx 3080 zamiast ~3k ludzie kupowali po 4k i byli nazywani frajerami. Kilka kiesięcy pozniej nawet po 9k karty chodziły.

przy premierze rtx5xxx, sam byłem zły na ceny i myślałem, że 12k to drogo. Koniec końców kupiłem sobie kartę za 13k i najprawdopodobniej te "niskie" ceny nie wrócą. Rynek kart jest bardzo nieprzewidywalny i zaraz się okaże, że w obecnej sytuacji te 20k to okazja, która się może już nie powtórzyć 😅

Swoją drogą, przy obecnej róznicy cena/wydajność między rtx 5080, a 5090, raczej nie widziałbym sensu pchać się w topkę do grania, ale może ktoś potrzebuje do pracy 🤷‍♂️