Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, CryptTM napisał(a):

użytkownicy serii 3xxx zmienia karty,

A po co i na co? Pomijam już fakt, że dla ludzi, którzy jak ja kupowali RTX 3080 nie ma oferty. Widać ewidentnie na ktòrym segmencie tym razem Nvidii zaleźy. RTX 5090 jedyne czym się wyróżnia (na plus) to spora ilość VRAM, RTX 5080 to żart tak ponury, że głowa mała.

4 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

Dokladnie, zapytalem sie juz co najmniej 10 osob w moim dziale o 50XX. Totalnie nikt, kazdy siedzi na czyms z serii 40/30XX i im starcza, mowia ze i tak nie ma fajnych gier wiec po co inwestowac. To my tutaj na forum jestesmy dosc specyficznym towarzystwem, ktore jaraja takie rzeczy jak DLSS4, wykresy, Kurteczka itd., normalnych ludzi to nie obchodzi, dla nich ma dzialac i tyle. 

Gracze to czekają na prezentację Switcha 2 a nie kolejnego kawałka krzemu, który nic na rynku nie zmieni a bez innych komponentów/oprogramowania jest tylko drogim przyciskiem do papieru ;)

4 godziny temu, Gret napisał(a):

w 2020 wyszedł 3080, karta trzy razy mocniejsza od konsolowych GPU :P

Wlewaj sobie dalej, sam mam RTX 3080 i tak się składa, że zazwyczaj nie jest nawet 2x wydajniejszy od PS5, które też mam.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Umpero napisał(a):

Robisz zamieszanie, a później, że niby ktoś coś napisał, ale usunął.
Czyli było, ale się zmyło :hmm:
Zatem dalej obowiązuje termin 21.01.2025 dla testów 5080 i 5090.

Proszę o podanie źródła tego terminu. 

Inaczej fejk.

------------

Stream MSI na temat RTX 50:

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jak Panienki... Zapytajcie @tomcug. On doskonale wie kiedy wyda testy na świat. Ale Wam nie powie bo Was nie lubi :)

Ja nic nie wiem. Ani, kiedy schodzi NDA na testy, ani czy w ogóle będę mieć jakąkolwiek kartę na premierę.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jak Panienki... Zapytajcie @tomcug. On doskonale wie kiedy wyda testy na świat. Ale Wam nie powie bo Was nie lubi :)

Kolega @Umpero nie zgodził się ze mną z podania braku dowódów.

Pomimo że jego teoria nie posiada żadnych dowód.

Zwłaszcza że wiadomość najbardziej zaufanego leakera "kopite7kimi" przeczy temu co on sugeruje.

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, P.Wiśnia napisał(a):

Swoją drogą, nie widziałem dyskusji na temat tego wykresu.

Co sądzicie?

image.thumb.png.ae4f0d7041d68ef9a0eed1d57a9e23f3.png

Źródło: discord.gg/nvidia

Autor: Psyduck Tom - administrator

To są wartości ze slajdów nvidii z prezentacji, tylko ktoś zadał sobie trud, żeby dokładnie zmierzyć wysokość słupków w pikselach. Więc tak, są to najbardziej wiarygodne informacje jakie na chwilę obecną dostaliśmy, od samej NV. 5090 +27% vs 4090 w FC, +43% w Pladze z DLSS. 

No i gdzie ta 5070 o wydajności 4090?

Edytowane przez some1
Opublikowano
Teraz, some1 napisał(a):

To są wartości ze slajdów nvidii z prezentacji, tylko ktoś zadał sobie trud, żeby dokładnie zmierzyć wysokość słupków w pikselach. Więc tak, są to najbardziej wiarygodne informacje jakie na chwilę obecną dostaliśmy, od samej NV.

No i gdzie ta 5070 o wydajności 4090?

Może mieli na myśli wydajność w AI.

Opublikowano (edytowane)

W NDA są często zapisy że nie tylko nie można mówić o dacie, ale o tym że się zna datę też nie można mówić. 

Więc jak któryś tester podpisał NDA to i tak się niczego nie dowiemy najpewniej.

Edytowane przez cichy45
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, muszka napisał(a):

No tu sporo biadolenia było o 5080 ale cena ją uratowała. Sam bym się nad nią zastanowił, ale teraz jak nvidia 2 razy więcej klatek z dupy wyczarowała to taki power mi nie potrzebny. Będzie motywacja by za 2-3 lata upgrade 5070ti zrobić jak znowu coś wykombinują :E

Nic nie uratowało. W rasterze 5080 nie dogoni nawet 4090. Chyba pierwszy raz w historii karta klasy 80 z nowej generacji nie przegoni(a nawet nie dogoni) topki z poprzedniej generacji, już pomijając aspekt VRAM. Cała ta nowa generacja to tylko "odpad" AI, w który NVIDIA i nie tylko ciśnie na bólu, więc aby to sprzedać graczom trzeba było wymyślić nowe algorytmy, bo nie licząc tego za wiele do zaoferowania to ona nie ma.

Jeśli ktoś ma 4080/90 to przeskok na 5080/5090 ma właściwie 0 sensu. Podobnie jak to było przy okazji 1080 Ti -> 2080/2080Ti. No ale nie muszą się starać, AMD nie ma nic, ba, nawet nie pokazało nic, bo pewnie przed konferencją poznali cenę 5070, która imo była równa lub podobna do tej, którą mieli na swojego 9070 i nastąpiła panika i anulowanie konferencji, cena do poprawki.

Edytowane przez Imm
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, P.Wiśnia napisał(a):

Kolega @Umpero nie zgodził się ze mną z podania braku dowódów.

Pomimo że jego teoria nie posiada żadnych dowód.

Zwłaszcza że wiadomość najbardziej zaufanego leakera "kopite7kimi" przeczy temu co on sugeruje.

Bazuję tylko na informacji, która pojawiała się w tym wątku chyba jakieś 100 stron temu. A, że sam @Kadajo sypnął taką informacją to przyjąłem ją niemal za pewniaka :czapeczka:
Prosiłem o potwierdzenie info, które podałeś gdyż się rozmijała z informacją, która krążyła w tym wątku.
Dla mnie koniec tematu.
Jak widać na razie nikt nic nie wie i nie ma nic potwierdzonego w temacie testów.
Bym się zapytał na discordzie, ale nie chcę tam podawać swojego numeru telefonu aby aktywować możliwość pisania.

Edytowane przez Umpero
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, P.Wiśnia napisał(a):

Co sądzicie?

Wyniki po tym co opublikowała nvidia na slajdach. Ale 5080 jakby przy dużo ma :E

5080 bardziej na minus 5% niż na plus :E względem 4090.

A 5090 na tym wykresie jest na plus 35% czyli się z grubsza się zgadza.

Opublikowano
2 godziny temu, VRman napisał(a):

"you've had me in the first half, not gonna lie" ;)

Dla graczy wielkie nic, ale z niepotrzebowaniem to tak tylko napiszę:

VR w hi-res: mamy 35fps na 4090. Czyli 4x tyle w rasterze potrzeba na wczoraj. 

Gracze zbytnio nie potrzebują ale to nie znaczy że nie istnieją scenariusze gdzie brakuje perf jak VR czy PT.

Jakby to było potrzebne do rewolucyjnego Fortnite 2.0 to inna rozmowa :D

Mam nadzieję że GTA6 albo KCD2(?) przywróci u mnie te poczucie potrzeby a nie kupowania dla zmiany  :D

2 godziny temu, lukadd napisał(a):

A na deser:

DLSS Multi Frame Generation generates up to three additional frames per traditionally rendered frame 8:E

Przecież to plus, nie ma powodów żeby ograniczać się do 1 klatki, laga też to zbytnio nie zwiększy.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, P.Wiśnia napisał(a):

Co sądzicie?

Wykres wykresem, testy testami. Bazując na tym co pokazujesz, dla mnie przejście z 4070 na 5070Ti będzie potężnym upgrade'm sprzętowym.

Pokazuje też, że AMD ze swoim 9070XT leży i kwiczy, skoro będzie na poziomie 5070, no chyba że wycenią go na maksymalnie $450. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
Teraz, Umpero napisał(a):

Bazuję tylko na informacji, która pojawiała się w tym wątku chyba jakieś 100 stron temu. A, że sam @Kadajo sypnął taką informacją to przyjąłem ją niemal za pewniaka :czapeczka:
Prosiłem o potwierdzenie info, które podałeś gdyż się rozmijała z informacją, która krążyła w tym wątku.
Dla mnie koniec tematu.
Jak widać na razie nikt nic nie wie i nie ma nic potwierdzonego w temacie testów.

O tym że testy premierowe 5080 będą przed 5090 pisał kopite7kimi, więc brałem to za pewniaka.

Zgadzam się z tobą kończymy temat, aktualnie nikt nic nie wie.

Przecieki mogą mieć mało wspólnego z rzeczywistością lepiej poczekać i zobaczyć.

Ale przyznaj że kompletnie bezsensowna afera. ;)

Odblokowałem cię, zobaczymy czy będziemy żyli w zgodzie hehe

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, P.Wiśnia napisał(a):

Odblokowałem cię, zobaczymy czy będziemy żyli w zgodzie hehe

Poleciało serduszko na zgodę ;)

1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Jak pisałem, że nie dostaliśmy od Intela referenta Arca B580, to potem magicznie test się pojawił? Co Nie? ;)

Jak zedytujesz tak wiadomość jak cytowana powyżej to będzie bardziej wymownie %-)

Edytowane przez Umpero
Opublikowano

Myślę, że z tej premiery AMD się cieszy, nie dużo zainwestwali, nie dużo stracą, walki się nie podjęli. Dla nich dobrze, dla graczy średnio. Kasa poleci na rozwój CPU jeśli faktycznie mają na tym lepszy zysk mieć.