Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dajcie spokoj, 4090 z checia wymiany to trzeba bylo sprzedawac jak dawali 7k. Teraz za 5k to nie ma zadnego sensu.

Zazdroszcze tym co wierza, ze 5080 dogoni 4090 :hihot: - po samej specyfikacji widac ze nie ma na to zadnych szans, nawet w RT.

Sama Nv pokazuje, ze 5090 jest raptem 30% wydajniejsze od 4090, gdzie akurat w tym przypadku skok w specyfikacji jest duzy (20k vs 16k cores, znaczna poprawa przepustowosci) - zatem jakim cudem przy niemal takiej samej specyfikacji jak 4080 nowe xx80 mialoby dorownac 4090?

Edytowane przez srekal34
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, areczek1987 napisał(a):

Może palnełem za kolegą a może nie... Nie załapałeś wyzwania to dziel ten powerlimit i wyższe zegarki do tych usprawnień w tensor cores o rt i ile mówisz że wyjdzie w 1440p? Podaj ile te ROP w cholera wie czy jaki kolwiek sposób poprawione nie dadzą rady w 4k z praktycznie tą samą przepustowością pamięci. No już wykaż się! Ogłoszenie wyników za 10 dni i 7h. Ale ból pewniej partii ciała tych co stoją przed sprzedażą bądź kupnem past gen bezcenny :D

Zdradź jak jeszcze będą działały te fejkowe klatki(w sensie FPS) i czy będziesz z nimi grał.

Screenshot_2025-01-11-07-43-29-100-edit_com.google.android.youtube.jpg

Jeżeli faktycznie będzie taki wzrost wydajności na DLSS 3 w tej grze, to będę bardzo zadowolony, na RTX 4090 nie dokońca byłem zadowolony z ilości fps.

Opublikowano
9 minut temu, YouKnowSedri napisał(a):

Mnie zastanawia jak powietrze ma niby ogarnąć 5090... Tam bez UV nie ma co podchodzić 

Prototyp 4090 pokazał że dobrze zaprojektowane chłodzenie powietrzne nie ma żadnego problemu ogarnąć 450W w okolicy 45c pod obciążeniem, temperatury niczym na zwodowanym gpu ;) wszystko zależy od konstrukcji takie coś pewnie by spokojnie dało radę z "575W" 

Opublikowano
44 minuty temu, YouKnowSedri napisał(a):

Mnie zastanawia jak powietrze ma niby ogarnąć 5090... Tam bez UV nie ma co podchodzić 

PCB kart zawsze zasłaniało przepływ powietrza przez radiator, ale teraz FE ma malutka płytkę osadzoną na środku i w ten sposób wentylatory mogą przepchać powietrze przez finy bez zakłóceń. To ogromna poprawa oddawania ciepła. A niereferenty mają takie ogromne radiatory, że nie ma się co martwić na zapas ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, Totek napisał(a):

Z tych 50FPS to tak średnio wychodzi, odczucia nie są jakieś super, moim zdaniem totalne minimum to tak 70FPS i wtedy można sobie dobić do odświeżania monitora.

To jest coś czego się obawiam przy 5080, że będziemy robić 200FPS ze śmieciowej bazy. 

Kolejna sprawa to 16GB, jeszcze wczoraj wmawiałem sobie, że to powinno wystarczyć, ale przespałem się z tym. Jako, że używam dwóch monitorów, jakieś animowane tapety, rozdzielczość w grach 3440x1440 a optymalizacja gierek leży, to mi te 16GB skiśnie jeszcze w tym roku. 

Ja tam przy 35-40fps juz bym włączał, masz powiedzmy w 4k dlssq path tracing taki fps wlasnie 35-40 wszystko na maxa miodzio grafa. Włączysz FG na 4090 podskoczy do 60FPS, a na 5080 cyk 120FPS, perfekt pod chocby TV 4k 120hz jeszcze HDR do tego i mucha nie siada.

50 minut temu, ODIN85 napisał(a):

A wiesz już ile prądu ciągnie?

Ponoc max 600W, nawet SupremeX ma 600W max.

Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Pewnie będzie zakaz bo jak się wyłamiesz to koniec z kartami na premierę:E

Czym się różni vr na pc od Ps5 za 1800zł na którym wszystko śmiga w zadawalających detalach?

No PS5 ma genialny VR, bo tam jest foveated rendering. I po prostu zawsze działa, 5s i zoptymalizowane. Na PC jest sporo zabawy. Jednak na PC jest RT,co prawda bez FR(foveated rendering) trzeba 4090 żeby grać z raytracingiem w nowszych grach.

Opublikowano (edytowane)

35-40 FPS to zdecydowanie za mało, grałem z taką bazą w Cyberpunka, po odpaleniu generatora ma się wrażenie, że jest gumowa animacja, gra z lagiem. O ile grając na padzie można to jeszcze jakoś zaakceptować, to przy klawie i myszy jest dyskomfort. W moim odczuciu tak to wygląda. 

Edytowane przez Totek
Opublikowano
22 minuty temu, Totek napisał(a):

35-40 FPS to zdecydowanie za mało, grałem z taką bazą w Cyberpunka, po odpaleniu generatora ma się wrażenie, że jest gumowa animacja, gra z lagiem. 

Zdecydowanie potwierdzam, rozsądne minimum to 45 fps przed odpaleniem FG. Poniżej tego progu gra faktycznie jest "gumowa", im mniej fps bazowo tym gorzej.

Nie sądzę, że z DLSS4 będzie tutaj lepiej, solidna baza powinna być. 

• Upvote 1
Opublikowano

Oby tylko perf/W (a jak by był, to niezłe jaja by były :E) nie był gorszy w 5090 względem 4090 i będzie OK. Często gram w luźniejsze gierki i taki 4090 często latał na 0,875V po UV mając przy tym kupe mocy, a jak potrzeba było full power to tylko zamiana profilu w AB i jazda :D

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, NoviAMG napisał(a):

:E. Chłop zna realną wartość 4090, a wy tu o 5tyś piszecie :E :E .

IMG_20250111_083719.jpg

Może i sprali ludziom łby, ale przynajmniej mieli już puste :E

Gdy ktoś ma nawet małą myśl, żeby sprzedać 4090 za 3,4 tyś, to niech szybko włoży glowę do lodowatej wody. Powinno pomóc.

Edytowane przez Smalec
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

Może palnełem za kolegą a może nie...

Podziwiam za optymizm i chyba każdy by chciał żeby 5080 za 5k przegoniło w rasteryzacji 4090 ale może być niestety ciężko :D 

2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Nie śmiej się, rozważam tę kartę. :wariat:

Dostaniemy lepszą sztuczną inteligencję i więcej sztucznych klatek za prawdziwą kasę. ;D

Ja niestety też ale 5070/5070ti/9070XT bo coś kupić trzeba ale raczej entuzjazmem na tą generację nie pałam.

Opublikowano
47 minut temu, Totek napisał(a):

35-40 FPS to zdecydowanie za mało, grałem z taką bazą w Cyberpunka, po odpaleniu generatora ma się wrażenie, że jest gumowa animacja, gra z lagiem. O ile grając na padzie można to jeszcze jakoś zaakceptować, to przy klawie i myszy jest dyskomfort. W moim odczuciu tak to wygląda. 

Na padzie idzie grać.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Na razie z teoretycznych obliczen wychodzi, ze 5090 jest ~35% wydajniejszy niz 4090 pomijajac MFG. Jezeli 5080 mialby byc tak samo wydajny jak 4090 lub te 5-10% szybszy to oznaczaloby, ze 5090 jest te ~25-35% szybszy niz 5080. Dleczego wiec kurteczka wycenil 5090 na 1999$, a 5080$ tylko 999$ skoro w najlepszym scenariuszu dla 5080 roznica miedzy nimi to tylko ~25% i obie maja MFG. Od kiedy on taki dobroduszny sie zrobil? Cos mi umknelo?

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Dleczego wiec kurteczka wycenil 5090 na 1999$, a 5080$ tylko 999$ skoro w najlepszym scenariuszu dla 5080 roznica miedzy nimi to tylko 25%? Od kiedy on taki dobroduszny sie zrobil? Cos mi umknelo?

A kto Ci powiedzial, ze 5080 ma 75% wydajnosci 5090? :D

Przy takiej roznicy w speckach?

Noooo way...!

Opublikowano
18 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Na razie z teoretycznych obliczen wychodzi, ze 5090 jest ~35% wydajniejszy niz 4090 pomijajac MFG. Jezeli 5080 mialby byc tak samo wydajny jak 4090 lub te 5-10% szybszy to oznaczaloby, ze 5090 jest te ~25-35% szybszy niz 5080. Dleczego wiec kurteczka wycenil 5090 na 1999$, a 5080$ tylko 999$ skoro w najlepszym scenariuszu dla 5080 roznica miedzy nimi to tylko ~25% i obie maja MFG. Od kiedy on taki dobroduszny sie zrobil? Cos mi umknelo?

Ty masz pewność że się na 5090 załapiesz skoro tak bronisz tej 4090 na 2 tygodnie przed tym jak się wyjaśni co potrafi 5080? 

Opublikowano (edytowane)

5080 to dokładnie połowa 5090.  

Nie ma szans, aby 5080 przegoniła 4090. MOŻE ale to wielkie MOŻE, jak nowe jednostki RT mają jakiś ficzer który będzie w jakieś grze za 2 lata zaimpelmentowany.  Coś jak OMM w ADA, gdzie w krytycznych miejscach boost poleciał 12-13 fps. 

Edytowane przez RTX5090
Opublikowano (edytowane)

Ja nie bronie 4090, a 5090 sobie kupie jak mi sie zachce. Nie zabraknie dla mnie. Staram sie po prostu na to obiektywnie patrzec opierajac sie na tym co wiemy. Tyle i az tyle. Natomiast jak zwykle najwiecej cisna po 4090 wlasciciele paździerzy.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
  • Upvote 3