Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Przegoni, tak samo jak RTX 5070 dogania, "sztucznie" ale przegoni.

Nie mówimy tutaj o MFG, czy innych bajerach. Tylko o czystej wydajności.

Opublikowano
Teraz, Totek napisał(a):

Wystarczy odczekać, wy macie pieniądze, sprzedający gorącego ziemniaka. Przez działanie pod wpływem emocji sami pasujecie rynek (np. preodery).

Jakby tylko były preordery na rtx 5080 to juz dawno bym jakiegoś zaklepał :E

Opublikowano
10 minut temu, DżonyBi napisał(a):
16 minut temu, Reddzik napisał(a):

"sztucznie" ale przegoni.

z MFG w 75 grach.

na 30 stycznia. Lista gier ma się rozwijać. 

Jak gry natywnie nie dostaną wsparcia to zaklikasz w Nvidia APP - funkcję DLSS Override 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, areczek1987 napisał(a):

Ktoś tu ogarną od czego zaczyna się brak przymusu tego nowego złącza zasilania?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, w razie czego doprecyzuj pytanie. 

Jeżeli jednak dobrze zrozumiałem chodzi Ci o sposób zasilania nowych GPU. Nowe karty graficzne serii 5XXX mają być standardowo wyposażone w gniazdo 12v-2x6. Gniazdo jest wstecznie kompatybilne. Zatem możesz użyć przewodu 12vhpwr i zasilacza ATX 3.0.

Zarówno gniazdo jak i wtyk 12vhpwr ewoluowalo do standardu 12v-2x6. Jedyną róznicą jest długość pinów we wtyczce 12v-2x6. Są one po prostu krótsze. Przyczyną uszkodzenia zdecydowanej większości kart był fakt ze złączem 12vhpwr było niepełne dociśnięcie wtyczki w gnieździe zasilającym co powodowało wzrost temperatury na konektorach i w efekcie stopienie lub czasami samozapłon. 

Dlatego też konektory w nowym standardzie 12v-2x6 zostały skrócone. W takim przypadku nie ma napiecia na pinach/konektorach w przypadku niepełnego dociśnięcia wtyczki. Przy skróconych pinach niedocisnięcie wtyczki będzie skutkować tym że żaden prąd nie popłynie. Na tym polega zabezpieczenie. Co do samych zasilaczy należy pamiętać że niektóre modele ATX 3.0 posiadają już nowe gniazdo oraz nowy kabel 12v-2x6 - kolor niebieski. Najsmieszniejsze jednak jest to że zasilacze ATX 3.1 nie spełniają specyfikacji ATX 3.0 gdyż cechują się krótszym czasem podtrzymania na poziomie 12ms gdzie w standardzie ATX wynosi on minimum 17ms.

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
11 minut temu, Godlike napisał(a):

Jakby tylko były preordery na rtx 5080 to juz dawno bym jakiegoś zaklepał :E

Za to jest szansa, że w xcum będziesz miał ordera z odbiorem w wakacje :D

• Haha 1
Opublikowano
40 minut temu, bartez88 napisał(a):

Jakim niby cudem?

Nie wiem, takim, że jak podkręcę swoją pamieć z 21 na 24Gbps to mam wyzszą wydajność od 6 do 8% czyli srednio 7%. Jeżeli 5080 ma 30Gbps vs 21 to jest to 43%, więc mozliwe 15-20% lepiej. To zalezy od tytułu. Myśle, że sporo osob nie docenia predkosci pamieci

Opublikowano
25 minut temu, Totek napisał(a):

Poruszyłeś bardzo ciekawą kwestie. Dlaczego nie ma oznaczeń jak na innych mikroukładach. Tam jest dość miejsca by umieścić reklamę ale za mało na numery i markę :rotfl2:

Dławiki sieroty się trafiły...

Irl też są tylko takie oznaczenia:

image.png.30234ab28f72f48eae7cff4cd30468e8.png

Opublikowano

Nie wiem w czym taka różnica. Ja jak podkrece pamięć z 21 na prawie 25Gbs to mam różnice w granicach błędu pomiarowego - 1/2 %

Teraz, bartez88 napisał(a):

@maxmaster027Nie wiem w czym taka różnica. Ja jak podkrece pamięć z 21 na prawie 25Gbs to mam różnice w granicach błędu pomiarowego - 1/2 %

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, w razie czego doprecyzuj pytanie. 

Jeżeli jednak dobrze zrozumiałem chodzi Ci o sposób zasilania nowych GPU. Nowe karty graficzne serii 5XXX mają być standardowo wyposażone w gniazdo 12v-2x6. Gniazdo jest wstecznie kompatybilne. Zatem możesz użyć przewodu 12vhpwr i zasilacza ATX 3.0.

Zarówno gniazdo jak i wtyk 12vhpwr ewoluowalo do standardu 12v-2x6. Jedyną róznicą jest długość pinów we wtyczce 12v-2x6. Są one po prostu krótsze. Przyczyną uszkodzenia zdecydowanej większości kart że złącze 12vhpwr było niepełne dociśnięcie wtyczki w gnieździe zasilającym co powodowało wzrost temperatury na konektorach i w efekcie stopienie lub czasami samozapłon. 

Dlatego też konektory w nowym standardzie 12v-2x6 zostały skrócone. W takim przypadku nie ma napiecia na pinach/konektorach w przypadku niepełnego dociśnięcia wtyczki. Przy skróconych pinach niedocisnięcie wtyczki będzie skutkować tym że żaden prąd nie popłynie. Na tym polega zabezpieczenie. Co do samych zasilaczy należy pamiętać że niektóre modele ATX 3.0 posiadają już nowe gniazdo oraz nowy kabel 12v-2x6 - kolor niebieski. Najsmieszniejsze jednak jest to że zasilacze ATX 3.1 nie spełniają specyfikacji ATX 3.0 gdyż cechują się krótszym czasem podtrzymania na poziomie 12ms gdzie w standardzie ATX wynosi on minimum 17ms.

Wiem że są przejściówki. Jeszcze w niektórych niższych 4070 (chyba nawet ti) widziałem starsze złącza. Więc albo 5080 + kabel do zasilacza i lecenie praktycznie na granicy, albo szukanie 5070ti z przejsciówkami na 2x 8pin do tej felernej 12. Znam odpowiedź.

Opublikowano

To wynika ze spadku czasu dostępu, a nie wzrostu przepustowości dlatego kop w 1080p i 2160p jest podobny. Wyższa przepustowość pamięci od tak nie ma wpływu na wzrost wydajności póki nie stanowi wąskiego gardła dla GPU. Już pisałem z MSAA dostaniecie kopa tam liczy się surowa przepustowość, której brakowało ADA poza tym scenariuszem nie brakowało przepustowości.

Opublikowano
11 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie wiem, takim, że jak podkręcę swoją pamieć z 21 na 24Gbps to mam wyzszą wydajność od 6 do 8% czyli srednio 7%. Jeżeli 5080 ma 30Gbps vs 21 to jest to 43%, więc mozliwe 15-20% lepiej. To zalezy od tytułu. Myśle, że sporo osob nie docenia predkosci pamieci

NIe masz pewności, że wydajność pamięci GDDR 7 skaluje się liniowo. Może się okazać, że powyżej pewnej częstotliwości przyrost jest nieznaczny.

• Upvote 1
Opublikowano

hmmm

czy  ten 5080 o którym tak często piszesz jest  teraz z nami w tym pokoju? :D

chłopie uprawiasz chciejstwo level master  eee maxmaster

poczekaj spokojnie na testy, ale dostępne na razie info  sugeruje, żebyś tonował  oczekiwania

sam chciałbym, żeby 5090 była ponad 150% 4090

miałbym przynajmniej w miarę racjonalny powód do  zmiany

zdrowy  rozsądek jednak  podpowiada, żeby  nie napalać się

Opublikowano
8 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Wiem że są przejściówki. Jeszcze w niektórych niższych 4070 (chyba nawet ti) widziałem starsze złącza. Więc albo 5080 + kabel do zasilacza i lecenie praktycznie na granicy, albo szukanie 5070ti z przejsciówkami na 2x 8pin do tej felernej 12. Znam odpowiedź.

Niczego nie musisz szukać. 

Na moddiy.com dostaniesz każdy typ kabla dla dowolnego zasilacza o zdecydowanie lepszej jakości niż te dokładane do kart 👍

Opublikowano
23 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

ATX 3.0 posiadają już nowe gniazdo oraz nowy kabel 12v-2x6 - kolor niebieski. Najsmieszniejsze jednak jest to że zasilacze ATX 3.1 nie spełniają specyfikacji ATX 3.0 gdyż cechują się krótszym czasem podtrzymania na poziomie 12ms gdzie w standardzie ATX wynosi on minimum 17ms.

Potwierdzam mam MSI A850G ATX 3.0 i mam kabel oraz złącze 12V-2X6.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Niczego nie musisz szukać. 

Na moddiy.com dostaniesz każdy typ kabla dla dowolnego zasilacza o zdecydowanie lepszej jakości niż te dokładane do kart 👍

X-kom sprzedaje markowe 12vhpwr z type-4 Corsair i tu jest pies pogrzebany że mogę w tą stronę iść z 5080. Na tej sf600 gold się gwara skończyła jak 2 lata leżała w szafie :E Ja nie gram na kompie tylko lubię mieć :E

Może pora wymieniać ale szkoda :E

Chyba folguje na jakiejś 330mm 5070ti.

Edytowane przez areczek1987