Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Tak jak napisałem, FG i MFG będzie ulepszone, ale nie przez użycie nowego modelu AI.

W ogóle FG to w małym stopniu korzysta z AI. Przechwyciłem profilerem użycie jednostek podczas samego generowania klatki pośredniej, które na RTX 4070 Ti w rozdzielczości 1440p zajmuje około 2,7 ms. Na najniższym wykresie widoczne użycie rdzeni Tensor.

FG.png.eb24c31834ab35aaf2ce4623328d1ba5.png

Ale MFG tez nie korzysta z AI, ale coś tam jednak ulepszyli.

To pewnie tak jak z każdą inna taka technologia, w TV interpolacja klatek tez działa raz lepiej raz gorzej (w żałosności od firmy) a kiedyś ogólnie działała gorzej niż dziś.

27_test_nvidia_dlss_3_frame_generation_i

nvidia-dlss-3-frame-generation-architect

nvidia-dlss-4-multi-frame-generation-arc

Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

5070Ti za 4k, to tak pewnie w przyszłym roku na luty :E

No ale przecież nvidia podała ceny! Czyżby kłamali?! :E 

A tak na serio, chyba będę sprzedawał Questa 3 bo mnie znudził, więc dokładając hajs z 4070Ti to praktycznie bez dopłaty lub z niewielką bym tego 5070Ti mógł mieć (wolę GPU sprzedawać z gwarancją chociaż roczną, a w lutym 2 lata mijają właśnie, potem ciężej będzie)

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Kadajo napisał(a):

A tutaj mamy wyraźnie podział na jakość kart. To mogą być prawdziwe ceny.

Czyli najgorsze i zawsze najtańsze padło jakim zawsze był Palit w wersji Gaming Pro, mający radiator przy TDP 5080 ~ 360W ledwo na 2 sloty, będzie w takiej samej senie jak zawsze topowy Suprim w wersji z zewnętrznym chłodzeniem AiO?

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Ale przecież nie wiadomo jak te karty będę się prezentować na wykresach.

Równie dobrze się nagle okaże ze karty Palita są lepsze od Asusa :)

Zgłosiłem możliwe przejęcie konta, to nie Ty Kadajo :D

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

https://www.hardwareluxx.de/index.php/news/hardware/grafikkarten/65324-abnehmbar-und-für-bis-zu-1-000-w-asus-zeigt-neue-verbindung-zwischen-grafikkarte-und-mainboard.html

ASUS calls this connector GC-HPWR. On the motherboard, the counterpart is called HPCE and is supplied via the PCIe or 12VHPWR/12V-2×6 connector on the motherboard. The revised ecosystem is called BTF 2.0.

image.thumb.png.bc3865158e775943a8d567044f1f622b.png

Edytowane przez Ogider
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Twój post przeszedł bez echa, a to może być największy news całego tego wysrywu na ponad 400 stron. Czyżby coś w rodzaju następcy FSR / DLSS / XeSS ? Może w końcu jakaś standaryzacja i przy okazji wyrównanie szans?

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Przecież Kadajo nigdy tu nie było, on nadal siedzi na Labie i moderuje error 404. 

To nie Kadajo, to AI ewoluowało jak jego konto się dekompilowało na labie gdy znikał. 

7nuJUL8KSLBgnkHPPLBtqK-320-80.gif

:zdziwko:

Opublikowano

Jak dobrze pamiętam to coś około 1000 zł - 1200 zł więcej. Sam blok do 4090 kosztował mnie (Alphacool)  883 zł. 

Kupowałem oddzielnie bo na dzień dobry nie było seryjnych kart z blokami. 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, RTX5090 napisał(a):

@SebastianFM Przecież wrzucałem dziś wypowiedź z NV 

image.png.3f3f0017bdb64a7e5063b3a1a92cc846.png

Na tej stronie jest film o DLSS 4, w którym Bryan Catanzaro mówi (od 0:42) o tym, że w FG zwiększono wydajność i zmniejszono użycie pamięci a nowy model został wprowadzony do DLSS Ray Reconstruction, DLSS Super Resolution - Beta i DLAA - też Beta. Dalej Edward Liu mówi o tym, że nowy FG używa dwóch osobnych modeli do przetwarzania Optical Flow i Frame Generation. Nie ma natomiast nigdzie mowy o tym, że przy FG jest używany model Transformer.

Edytowane przez SebastianFM
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No tak. Fakt. Zapomniałem, że 5070Ti = 4090. Chyba odeślę mu te 200 zł zadatku... 

Moje przewidywania, w zaleznosci od wersji, jak sie trafi dobry chip co zrobi 32Gbps na pamieciach i z PL115-20% tak 340-360W i OC, powinien byc porównywalny do 4090. No i ze wszystkimi nowymi dodatkami, także dużo zalezy od wersji i chłodzenia.

Edytowane przez maxmaster027
  • Haha 3