Co za idiotyczny ból dupy @wallec.
Teraz napiszę coś co rozwali głowę i całą twoją głupią narrację.
Postawiłem dom za prawie dwie "duże" bańki. A kredytu brałem na 300 tys. zł i dawno go spłaciłem.
A autem jeżdżę w najmie bo mi się tak opłaca.
Więc skończ już teoretyzować i ten śmieszny ból dupy, bo on nie ma żadnego sensu. Jedź po kolege hądą i pomacaj go, zrobi ci się lepiej
Może i powinien, pytanie, czy cena w sklepie została obniżona o koszt butelki, za którą do tej pory płaciłeś ? Bo nie muszę przypominać, że w cenie zakupu napoju miałeś wliczony koszt butelki? Teraz dodatkowo bulisz kaucję którą odzyskujesz, ale będziesz za to płacił więcej za wywóz śmieci bo gminy już podnoszą ceny o czym wszędzie trąbią. Pytanie, czy to jeszcze ekologia czy dojenie frajerów na coraz większą skalę?
Raptem w 15 krajach.
W jakim celu? Przecież firmy które odbierały plastiki to robiły sprzedając pet i puszki jako surowiec.
No nie wyrzucasz do dowolnego kosza, bo w większości i tak masz pojemniki na plastik, a śmietniki są zamykane i przypisane do konkretnych bloków (czasem kilku). Zatem i tak nie idziesz byle gdzie.
To jest właśnie problem u nas w Polsce, że nikomu się nie chce upomnieć o swoje. Raz machniesz ręką na 50 groszy, drugi raz machniesz ręką na 50 groszy i tak zrobi 1000 osób w jednym sklepie, bo nie upomną się o to co im się należy, a potem znów zdziwienie że jak to w skali kraju zostały miliony w systemie kaucyjnym u operatorów hur durr spisek władzy by wyciągać kasę od ludzi.
W sklepie o powierzchni powyżej 200m2 masz prawo upomnieć się o ręczny odbiór opakowań, z resztą nie tylko w takim sklepie:
https://www.gov.pl/web/klimat/co-zrobic-gdy-nie-dziala-butelkomat-sprawdz-jak-odzyskac-kaucje
Jeżeli sklep się do tego nie przystosował informujesz że składasz skargę do Inspekcji Handlowej. Opcjonalnie patrzysz kto jest u nich operatorem (na butelkomatach) i jak zadzwonisz tam na infolinię i dowiedzą się, że sklep im zaniża odbiór opakowań, bo nie chce im się serwisować butelkomatu, czy odbierać ręcznie to załatwią to szybciej niż skarga.
Co do pracy "śmieciarza" to czemu ludzie ze zwrotnymi po piwie takiego problemu nigdy nie mieli? Czemu wcześniej, choćby w latach 90., nie mieli takiego problemu ze zwrotnymi szklanymi po wodzie mineralnej, czy innych napojach? Teraz nagle wielki mentalny problem (bo o technicznych już dyskutowaliśmy), żeby zabrać butelki plastikowe i oddać jak się idzie po nowe...
Około 220 tysięcy ton rocznie, tylko w Polsce. Prawie 2,5 miliarda butelek rocznie wprowadzanych na polski rynek. Zatem nie wiem czy to taka "kropla".
Rekomendowane odpowiedzi