Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Zresztą Litwicki to nie tylko kredyty, to pikuś w całokształcie. Zawsze było z nim fajowo jak wpadał na forum i było 1000 pytań do :E

Najlepsze to były jego jazdy jak w jakieś grze mu coś miglo, jakąś tekstura albo cień.. Od razu leciał na forum i pytał czy to czasem nie artefakty i czy z jego gpu wszystko jest ok 🤣

• Haha 8
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Sponsi napisał(a):

hahaha tupet...

no ale wtedy w CSGO ziacie ale super ekstra będą dzieciaki szczelać!

Bo 360Hz to za mao!

OLEDy 480 czy 1000Hz to tylko marketingowy bełkot. Nic kompletnie nie wnoszą i są tylko dla dzieciarni i e-sportowców. Przecież jak komuś kazać policzyć klatki na monitorach 50Hz i 60Hz to by nie dał radę policzyć. Już monitory 120Hz to był pic na wodę i chwyt marketingowy dla idiotów. Każdemu mądremu dojrzałemu graczowi wystarcza 60Hz, a nawet 30Hz, ale do 30Hz są źle napisane sterowniki do myszki i w 30Hz kursor trochę pływa. 

50 minut temu, Sponsi napisał(a):

ale nie zaczynajmy tej kultowej dyskusji : )

To nie zarzucaj takich baitów :D

Jak jakimś cudem to nie bait i na serio tak bardzo nie rozumiesz tematu, to masz w necie łatwy dostęp do artykułów. Za darmo i nie trzeba nawet dużo czasu.

Wystaczy 5 minut i zrozumiesz czemu Twój wpis o "360 za mao" jest śmieszny tak samo  jak konsolowcy 15 lat temu piszący dokładnie to samo o 120Hz - że bez sensu, ze dla snobów, że dla cyborgów, esportowców i każdemu dojrzałemu graczowi starczy 60Hz. Różnice co prawda dotyczą innych aspektów grania, ale poziom ignorancji tak samo wysoki.

@Kadajo

Nie chce mi się oglądać paplania o DLSSie, ale żartowałeś, czy on na serio wspomniał o monitorach 1000Hz? Kurde, czyli Mark R. z Blurbusters nie przesadzał jak pisał, że ma wrażenie, że Nvidia w końcu zaczyna rozumieć ważność dobrej jakości obrazu w ruchu. Jeśli oni na serio zrobią FG pod 1000Hz, to znaczy, że będą celowali w nie tyle obraz dobry w szybkim ruchu, co wręcz w żyletę. Bardzo dobry sygnał, jeśli gość z NV w ogóle rozumie, że 1000Hz jest warte gonienia. :) Wręcz świetna wiadomość, serio :)

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, SebastianFM napisał(a):

A to, że będzie możliwe wcale nie znaczy, że NVIDIA się na taki ruch zdecyduje. Poza tym wydajność rdzeni Tensor w RTX 30x0 może być niewystarczająca.

A wydajnosc rdzeni w Turingach ?? Jest to tez mozliwe na tych kartach ?

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

@Phoenix., ja zakładam, że nowy FG będzie w dużym stopniu wykorzystywał Tensory. Po premierze okaże się, czy miałem rację. Dopiero po sprawdzeniu profilerem użycia rdzeni Tensor przez FG będę mógł oszacować ile czasu zajęłoby generowanie klatek na starszych kartach graficznych. Weź pod uwagę, że RTX 2080 Ti ma 30 razy niższą wydajność w AI niż RTX 5090 więc może się okazać, że nawet w 1080p by sobie nie poradził w rozsądnym czasie.

• Like 2
Opublikowano
37 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Najlepsze to były jego jazdy jak w jakieś grze mu coś miglo, jakąś tekstura albo cień.. Od razu leciał na forum i pytał czy to czasem nie artefakty i czy z jego gpu wszystko jest ok 🤣

HAHAHAHAHAHA bez kitu. Litwicki i jego legendarny - wart worek pieniędzy - RTX 2080Ti kupiony w systemie ratalnym lol. Kurde nie raz tak sobie myślałem że chłopa ta karta więcej stresu kosztuje niż ten cały okazyjny kredyt (gość zawsze robił niezwykle korzystne interesy).

• Haha 3
Opublikowano
7 godzin temu, P.Wiśnia napisał(a):

Ktoś wie dlaczego polska jest wykluczona że wszystkich konkursów organizowanych przez producentów kart graficznych?

image.png.81b71edea7d708e872ade037adf517cb.png

Doborowe towarzystwo XD

5 godzin temu, Zachy napisał(a):

Ja juz dwie nerki i polowe serca sprzedalem ;)

Z watroby tez cos mi wycięli:o

Jade do maszynerii podpiety, jak robocop przed odpaleniem...

Nie moge chodzic, ale na 5090 powinno starczyc :o

Kadłubek w słoiku po ogórkach, tylko głowa wystaje XD

5 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Fajnie wygląda. 

• Haha 3
Opublikowano
7 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Jesteś z GD nie? Tak z ciekawości co to za miejsce?

Niestety nie.

4 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

HAHAHAHAHAHA bez kitu. Litwicki i jego legendarny - wart worek pieniędzy - RTX 2080Ti kupiony w systemie ratalnym lol. Kurde nie raz tak sobie myślałem że chłopa ta karta więcej stresu kosztuje niż ten cały okazyjny kredyt (gość zawsze robił niezwykle korzystne interesy).

Bo on je potem opychał na allegro dlatego taki przewrażliwiony na tym punkcie:E

Opublikowano

@VRman To fajny target sobie wybrałeś. Dzieciaki albo e sportowcy. Czyli e sportowiec który czuje różnice, bądź dzieciaki które niby w idei twojego argumentu nie poczują różnicy ale kupią bo marketing, kiedy faktycznie ta różnica istnieje bo na najwyższym poziomie e sportowców się przydaje :E 

Nie sądzisz że to się trochę wyklucza? 

Mi przeskok z 144 na 240 a później na 360 był odczuwalny za każdym razem. Niektórzy mówią nawet że przeskok z 60 na 144 jest mniej odczuwalny niż z 240 na 360. Tylko w dalszym ciągu do gier będzie wybierany IPS a nie OLED :) 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, VRman napisał(a):

Jak jakimś cudem to nie bait i na serio tak bardzo nie rozumiesz tematu, to masz w necie łatwy dostęp do artykułów. Za darmo i nie trzeba nawet dużo czasu.

Wystaczy 5 minut i zrozumiesz czemu Twój wpis o "360 za mao" jest śmieszny tak samo  jak konsolowcy 15 lat temu piszący dokładnie to samo o 120Hz - że bez sensu, ze dla snobów, że dla cyborgów, esportowców i każdemu dojrzałemu graczowi starczy 60Hz. Różnice co prawda dotyczą innych aspektów grania, ale poziom ignorancji tak samo wysoki.

Jest pewna różnica między drwieniem z kwestii 60-120 a 120 - 360.

Ale no nie ma co zaczynać dyskusji, świata to nie zmieni, a mi się nie chce denerwować.

Edytowane przez Sponsi
Opublikowano (edytowane)

9 minut temu, Sponsi napisał(a):

Jest pewna różnica między drwieniem z kwestii 60-120 a 120 - 360.

Ale no nie ma co zaczynać dyskusji, świata to nie zmieni, a mi się nie chce denerwować.

Na szybkiej tn'ce potrafię wyczuć różnice między 90-144hz ale jest subtelna. To tylko dzięki frame time i reakcji obrazu na mysz ... Jest to sprawa personalna co kto sobie wybiera...

Edytowane przez areczek1987