Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Ja Ci powiem, ze z punktu osoby, ktora siedzi na serii 4 moze smialo sprzedac karte kupiona rok temu za 90% wartosci, dolozyc doslownie "grosze" i cieszyc sie nowa karta z dluzsza gwarancja to smialo moge powiedziec, dobry interes. 

Gdyby to było realne, to nie byłoby sekundy na zastanowienie.
Spróbuj jednak sprzedaż używkę za 90% ceny, gdy wszyscy olxowi fachofcy będą sapać "nie dam za kartę poprzedniej generacji i mocy XYZ więcej, jak... " (tu wpisz, co Ci ślina na język przyniesie - 4090 będzie przyrównywana do 5070 ;) i inne pierdy z dupy).
Niestety. Cena 5080 bardzo zgwałci cenę używki 4090, a wtedy bezsensem jest (dla mnie oczywiście), dostać 5K za 4090, żeby dołożyć (ile?) kolejne 5K? A może i 8K pln za... 30% kopa. Ja nie wsiadam w ten pociąg teraz. Premiara, testy, fpsy, temperatury, kultura, choroby wieku dziecięcego i... może, latem... nieśmiało, albo i nie.

Opublikowano
2 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Kupiłem za 1050 funtow, sprzedana za 910, co prawda nie 90 tylko ciut mniej ale bym nie popadał w skrajność 

2 minuty temu, dhyde00 napisał(a):

Kupilem nowa 4080S za 3800 w sierpniu, sprzedalem za 3800 w padzierniku 

Kupilem uzywana 4090 Strix za 7200 w lutym 2024, sprzedalem miesiac temu za 7600zl

Wiec 90% wartosci na lajcie, ale zalezy tez za ile kupil 

Tobie się udało, 99% ludzi się nie uda, albo jeszcze gorzej posprzedają karty, a potem będzie problem, bo albo nie kupią nowej, albo będą czekać, bo ceny wylecą w kosmos.

Tak ze to nie jest żaden argument. Tzn. dla mnie to argument graj w totka, bo może wygrasz.

Opublikowano
23 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Ja Ci powiem, ze z punktu osoby, ktora siedzi na serii 4 moze smialo sprzedac karte kupiona rok temu za 90% wartosci, dolozyc doslownie "grosze" i cieszyc sie nowa karta z dluzsza gwarancja to smialo moge powiedziec, dobry interes. 

Pytanie czy dużo takich mądrych co chcą cię w ten sposób wybawić ;D;)

Opublikowano
Teraz, JeRRyF3D napisał(a):

Gdyby to było realne, to nie byłoby sekundy na zastanowienie.
Spróbuj jednak sprzedaż używkę za 90% ceny, gdy wszyscy olxowi fachofcy będą sapać "nie dam za kartę poprzedniej generacji i mocy XYZ więcej, jak... " (tu wpisz, co Ci ślina na język przyniesie - 4090 będzie przyrównywana do 5070 ;) i inne pierdy z dupy).
Niestety. Cena 5080 bardzo zgwałci cenę używki 4090, a wtedy bezsensem jest (dla mnie oczywiście), dostać 5K za 4090, żeby dołożyć (ile?) kolejne 5K? A może i 8K pln za... 30% kopa. Ja nie wsiadam w ten pociąg teraz. Premiara, testy, fpsy, temperatury, kultura, choroby wieku dziecięcego i... może, latem... nieśmiało, albo i nie.

Nie sprzedaje w Polsce, tylko UK, karta już sprzedana. Sprawdziłem ile dalem i jednak nie 1050 tylko 1030:

Screenshot_20250121_111657_AdobeAcrobat.thumb.jpg.1705fcfcdcd01b54e82ce51141dac621.jpg

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Tobie się udało, 99% ludzi się nie uda, albo jeszcze gorzej posprzedają karty, a potem będzie problem, bo albo nie kupią nowej, albo będą czekać, bo ceny wylecą w kosmos.

Tak ze to nie jest żaden argument. Tzn. dla mnie to argument graj w totka, bo może wygrasz.

Wszystko zależy za ile kupili, na ebay(który nie bierze już prowizji) takie karty sprzedają się od 850 do 950 funtow, zależy od modelu.

Jak ktos do 1100 kupił to na luzie za 900 sprzeda, dokłada 100-150 i ma nowa kartę z nową gwarancja.

A jakby kart nie było to problemu nie ma bo i tak nie ma w co grac :E

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano
4 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Wszystko zależy za ile kupili, na ebay(który nie bierze już prowizji) takie karty sprzedają się od 850 do 950 funtow, zależy od modelu.

Jak ktos do 1100 kupił to na luzie za 900 sprzeda, dokłada 100-150 i ma nowa kartę z nową gwarancja.

No to rozkręcaj kanał YT i ucz ludzi biznesu. Bo 99% osób nie wie, o czym ty piszesz ;)

Najwięcej na zmianie 4 na 5 mogą zyskać właściciele najstarszych kart, czyli ci, co kupili RTX 4 na premierę, jakoś nie widzę, aby sprzedali te karty za 90% wartości.

Dobrze będzie jak to sprzedadzą za 50%.

Opublikowano
4 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Nie sprzedaje w Polsce, tylko UK, karta już sprzedana. Sprawdziłem ile dalem i jednak nie 1050 tylko 1030:

Spoko, spoko. Ja tego ie kwestionuję. I nawet nie uważam, że "się nie da".
Jeden na dziesięciu pchnie w sensownym pieniądzu. Ale dziewięciu już IMO nie.
Do tego UK. Dlaczego mam przeświadczenie, że PL jest królestwem januszerki, i byle boobek na olx / allego zwykle próbuje "pouczać / uświadamiać" sprzedającego, jak to on bardzo źle wycenił swoje GPU. ;) 

Opublikowano
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

No to rozkręcaj kanał YT i ucz ludzi biznesu. Bo 99% osób nie wie, o czym ty piszesz ;)

Najwięcej na zmianie 4 na 5 mogą zyskać właściciele najstarszych kart, czyli ci, co kupili RTX 4 na premierę, jakoś nie widzę, aby sprzedali te karty za 90% wartości.

Dobrze będzie jak to sprzedadzą za 50%.

No ale przeciez byly promki na 4090 za 6500! nie znasz sie :E

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@JeRRyF3D to samo na grupach sprzedażowych na fejsie.
Kiedyś zamieściłem ogłoszenie sprzętu, który nie był dostępny w Europie.
Sprowadziłem go, ale mi nie podpasił. Wiedziałem natomiast, że jest całe grono poszukujących.
Wystawiłem ogłoszenie w cenie zakupu i kosztów sprowadzenia.
No i zaraz dostałem całą masę pouczeń, że ten sprzęt to już na outlet się nadaje. Za taką i śmaką kwotę to masz gdzieś w Trynidadzie i Tobago dostępny.
Wystawiłem więc na OLX z zastrzeżeniem, że w pompie mam wszystkich marudzących. Jak jesteś chętny to przyjeżdżaj, całuj w rączkę, dawaj hajs i zabieraj.
No i znalazł się kupiec co to bez marudzenia zabrał.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano (edytowane)

Obojętne czy UK, DE czy PL to sprzedać w przeliczeniu za prawie 4.6k pln używkę 4080 to trzeba mega jelenia trafić :E

Mimo, że 4080ki wychodzą ze sklepów, to dalej w okolicy tej ceny można ustrzelić nówkę :E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Teraz, lukadd napisał(a):

Obojętne czy UK, DE czy PL to sprzedać w przeliczeniu za prawie 4.6k pln używkę 5080 to trzeba mega jelenia trafić :E

Mimo, że 5080ki wychodzą ze sklepów, to dalej w okolicy tej ceny można ustrzelić nówkę :E

Paczasz co piszesz? :lol2:

Edytowane przez Umpero
  • Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nie mam pojęcia po co ten przytyk?

Napisałem Ci jakie są realia, nie musisz w nie wierzyć, zweryfikuj sam.

1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Obojętne czy UK, DE czy PL to sprzedać w przeliczeniu za prawie 4.6k pln używkę 5080 to trzeba mega jelenia trafić :E

Mimo, że 5080ki wychodzą ze sklepów, to dalej w okolicy tej ceny można ustrzelić nówkę :E

No to Ci powiem, że takich jeleni jest spoko, a obserwuje rynek używek 4080 super od około 2 tyg

Opublikowano
Teraz, Radio Tirana napisał(a):

Poczekajcie wołam naszą wtykę w UK. 

@Element Wojny

Jak się prezentuje rynek używanych kart na dzień dzisiejszy na wyspach? 

Też siedzę w uk i Ci pisze jak jest, wejdź sobie na ebay uk.

2 minuty temu, lukadd napisał(a):

No właśnie nie paczyłem :E poprawiłem.

Too late słowo się rzekło, proszę o 5080 w dobrej cenie

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

z punktu osoby, ktora siedzi na serii 4 moze smialo sprzedac karte kupiona rok temu za 90% wartosci, dolozyc doslownie "grosze" i cieszyc sie nowa karta z dluzsza gwarancja to smialo moge powiedziec, dobry interes. 

O! I takiego optymizmu nam potrzeba w narodzie! Tak trzymać! 

Ktoś dajmy na to kupił 4080 za 4650 pół roku temu. Teraz sprzeda za powiedzmy 4300.

I dopłaci sobie kilka groszy i kupuje 5080 za 6300zł.

(ten post jest żartobliwy, śmieję się z tragikomicznych cen 5xxx, a nie z Ciebie. Dodaję te wyjaśnienie bo w tym wątku masa ludzi ma tendencje do poniżania innych.)

Po prostu przesiadki w kilku segmentach nie będą miały absolutnie żadnego finansowego sensu, skoro Nvidia tak pojechała po bandzie z cenami 5xxx. 

BTW. Na reddicie ludzie piszą, że przełożenie premiery RDNA4 to przez niską cenę 5070. Oni chyba tam jeszcze się nie połapali, że to ma szansę wyraźnie przegrać z 4070 Super, która jest... tańsza a obecna na rynku w tej cenie od dawna)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 minutę temu, VRman napisał(a):

O! I takiego optymizmu nam potrzeba w narodzie! Tak trzymać! 

Ktoś dajmy na to kupił 4080 za 4650 pół roku temu. Teraz sprzeda za powiedzmy 4300.

I dopłaci sobie kilka groszy i kupuje 5080 za 6300zł.

(ten post jest żartobliwy, śmieję się z tragikomicznych cen 5xxx, a nie z Ciebie. Dodaję te wyjaśnienie bo w tym wątku masa ludzi ma tendencje do poniżania innych.)

Po prostu przesiadki w kilku segmentach nie będą miały absolutnie żadnego finansowego sensu, skoro Nvidia tak pojechała po bandzie z cenami 5xxx. 

BTW. Na reddicie ludzie piszą, że przełożenie premiery RDNA4 to przez niską cenę 5070. Oni chyba tam jeszcze się nie połapali, że to ma szansę wyraźnie przegrać z 4070 Super, która jest... tańsza a obecna na rynku w tej cenie od dawna)

Ja celuje w FE dlatego mówię o "groszach" jak ktoś chce kupić asusowego 3kg potworka za 8000 to droga wolna.

Opublikowano
6 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Nie mam pojęcia po co ten przytyk?

Napisałem Ci jakie są realia, nie musisz w nie wierzyć, zweryfikuj sam.

No to Ci powiem, że takich jeleni jest spoko, a obserwuje rynek używek 4080 super od około 2 tyg

Pokaz mi gdzie ktoś sprzedaje RTX'a 4080 albo RTX'a 4070 Ti, albo RTX'a 4070 za 90% swojej wartości.

Jeszcze raz napisze, nie wiesz nawet, jakie faktycznie będę ceny i dostępność w dniu premiery wiec ryzykujesz.

I tak nie robi 99% użytkowników. To są realia.

Nikt kto podchodzi do tematu na chłodno nie sprzeda swojej karty wiedząc, że może nie dostać nowej w normalnej cienie, albo nie dostać nowej wcale, bo znikną w sekundy.

Opublikowano (edytowane)

Widzę że definicja groszy jest u nas na forum bardzo różna :)  2k jako grosze przy 8k (czyli 25%) to chyba jednak gruba przesada :)

Ja mam Radka i czekam na te Wasze turbo tanie 4070ti super :)  Tak - na Wasze 

Edytowane przez Yedi
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
56 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

I ja to rozważam + więcej VRAM przechodząc z 4070Ti i lepsza wydajność AI jakbym się chciał bawić w SD.

Tylko wszystko się rozbije o cenę. Więcej jak 1000 zł dopłaty nie ma sensu przy tej wydajności. MFG to ja bym używał tylko do MFS 2024, nic więcej.