Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, deathrabit napisał(a):

RTX 5090 FE mimo świetnego chłodzenia ma jeden szkopuł kurz który będzie zabijał te karty masowo z powodu że mają 2x gęściej upakowanie żeberka radiatora niż karty wcześniej generacji przez 4x częściej trza będzie je wyjmować i odkurzać ;)

jak to wyliczyłeś?

Tak ktoś ma jak dba. Ja odkąd mam obudowę z filtrami przeciwpyłkowymi to filtry czyszczę raz w msc a wnętrze obudowy co 3-4 miesiące i to bardziej dla zasady niż z konieczności. A już nie pamiętam kiedy z karty wydmuchiwałem kurz który widać. Na pewno coś na niej osiada ale nie jest to ilość która powoduje problemy z działaniem lub ilość widoczna. 

Jak ktoś jest syfiarzem/nie dba to wszędzie do chlewu doprowadzi

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Wystarczy mieć zwierzęta w domu albo kompa mieć tam gdzie śpimy i będziesz czyścił co tydzień.

Ja mam kotka, i kompa dosyć blisko łóżka. Może nie co tydzień, ale trzeba przeczyścić. Szczególnie filtr z przedniego panelu warto przeczyścić, bo zbiera kurz.

Opublikowano
6 minut temu, ryba napisał(a):

To moze byc roznie, bo to specjalny build CP2077 na pokaz. Tez to w filmach omawiali - czy bedzie wybor na przyszlosc, niewiadomo.

Jeśli nie będzie to w sumie dobry znak.

Jedak można tez go będzie zmienić z poziomu apki NV wiec chyba jednak będzie.

nvidia-app-dlss-overrides.png

Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wystarczy mieć zwierzęta w domu albo kompa mieć tam gdzie śpimy i będziesz czyścił co tydzień.

mam jedno i drugie i nie mam problemu. filtry się brudzą bardziej ze zwierzakami - to prawda ale wnętrze nie

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, lukadd napisał(a):

nop55GN.png

W paincie zrobione :E Zabrakło mocy AI na 4090 na coś więcej.

Dymki można w Paincie zrobić narzędziem, trzecim na screenshocie:
edit: pierwszy raz od XP spojrzałem. Na moim screenshocie są narzędzia do gotowych dymków. :lol2:

image.png.db855878eb8b86face79fe0651d614f0.png 

Chyba, że to Paint na telefonie, to ja nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zz.. zarobiony jestem.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
35 minut temu, Kadajo napisał(a):

Mam koty na chałupie , kompa dmucham kompresorem 8barami raz na pół roku : D . Negroid Roborock 2x dziennie sprząta . Także syfu nima %-)

Już nie przesadzajcie ze FE będzie taki śmiertelny z powodu kurzu 😅

Opublikowano
53 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Takiego komfortu jaki da ci RTX 5090 w zimie, nie da ci rower. :cool:

Nie widzisz sensu upgrade RTX, ale widzisz sens wymiany 1000W zasilacza na 1600W. :wariat:

W RTX 6090 pobór prądu raczej spadnie, lecz cena o kolejne kilkaset $ może wzrosnąć. :E

Zobaczymy, jak długo wytrzymasz patrząc, jak dobrze się tu bawimy RTX 5090. :hihot:

1.  Zaraz wiosna i zacznie się zabawa rowerowa :E

2. Tak widzę, bo wiem, że zyskam na ciszy :E

3.  Jak wydajność wzrośnie w 6090 to dam kurteczce te kilka stówek extra , a nie kupując 5090, który mnie nie zadowala premierowo wydajnością to jeszcze zostanie w kieszeni przecież te ~2.5k$ :E Bo tyle minimum trzeba będzie dać za przyzwoitego niereferenta premierowo.

4. Pisałem już, premierowo na 100% odpuszczam, bo za słabe to dla mnie na tą chwilę, ale zobaczę jak się rozwinie sytuacja, chociaż nowych gier AAA brak ciekawych dla mnie na 2025, a w 2026 już RTX 6090 wlatuje :E

Więc ciężka sprawa, może jak w Biedronce do chipsów będą dodawać to wezmę przy okazji. Ale to raczej wcześniej niż koniec lata 2025 się nie trafi 8:E

Opublikowano (edytowane)

Czasem dobrze być tym, którego nie stać. 

Nie chcę WC i cieszę się, że 5090FE to nie będzie mój problem :D

5090 FE najwyraźniej nie ma żadnego sensu dla osób bez WC. Przecież nawet na procach X3D pamięci lecą na 1.3-1.4V więc lepiej, żeby to się nie gotowało. wszystko co na płycie wokół proca też raczej upałów nie polubi na dłuższą metę. 
A risery to słabo widzę. Przecież jedna z tych płytek to już niejako riser. Sporo czytałem o problemach z riserami.
Trzebaby więc albo kupować specjalną płytę ze złączem 16x gdzieś niżej, albo całą obudowę i wentylację, chłodzenie.

Trochę bez sensu opcja dla tych, którzy nigdy nie planują proca nie-X3D, więc w grach 200W na oczy nie zobaczą nigdy. Takim wystarcza dobry cooler typu wieża, żeby było odpowiednio chłodno i całkiem cicho. 
I teraz przez design FE mają zmieniać? Bez sensu. 
Co prawda karty AIB mogą być droższe o tyle, że starczy na nową budę i WC, ale...

PS. Dobra wiadomość: złotówka się umocniła.  Możecie przyjąć, że 5xxx właśnie staniała o 2.2%. 
Oj, zapomniałem, że to Polska. Tutaj jak dolar spada o 2% to ceny o 0,002%, ale jak potem odbija o +1.5% to już będzie podwyżka o 3%. ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

1.  Zaraz wiosna i zacznie się zabawa rowerowa :E

2. Tak widzę, bo wiem, że zyskam na ciszy :E

3.  Jak wydajność wzrośnie w 6090 to dam kurteczce te kilka stówek extra , a nie kupując 5090, który mnie nie zadowala premierowo wydajnością to jeszcze zostanie w kieszeni przecież te ~2.5k$ :E Bo tyle minimum trzeba będzie dać za przyzwoitego niereferenta premierowo.

4. Pisałem już, premierowo na 100% odpuszczam, bo za słabe to dla mnie na tą chwilę, ale zobaczę jak się rozwinie sytuacja, chociaż nowych gier AAA brak ciekawych dla mnie na 2025, a w 2026 już RTX 6090 wlatuje :E

Więc ciężka sprawa, może jak w Biedronce do chipsów będą dodawać to wezmę przy okazji. Ale to raczej wcześniej niż koniec lata 2025 się nie trafi 8:E

Im bliżej premiery i testów tym bardziej wierzę że generacja 50xx będzie trochę odhrzewanym kotlecim mięsem. Gdyby to miało ponad 40% przyrostu względem poprzedniej genki to spoko. Te karty bez dlssów dużo nie potrafią 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, VRman napisał(a):

Dymki można w Paincie zrobić narzędziem, trzecim na screenshocie:
edit: pierwszy raz od XP spojrzałem. Na moim screenshocie są narzędzia do gotowych dymków. :lol2:

Nie da rady, wraz z premierą 5090 to mój RTX 4090 zaczął tak lagować, że nawet w paincie mam 1-5fps max. A dodanie takiego bajeru jak chmurka to byłaby zwiecha na 5 minut pewnie, albo i cały crash compa. Wolę nie próbować :E

Edytowane przez lukadd
  • Haha 6
Opublikowano

Nie mam jak sprawdzić teraz, ale wydaje mi się że astral 5090 w wersji wodnej ma grubszy niż inne konstrukcje tego typu radiator. Lepiej mieć to na względzie bo często od GPU radiator leci na górę budy 

Opublikowano
16 minut temu, VRman napisał(a):

Czasem dobrze być tym, którego nie stać. 

Nie chcę WC i cieszę się, że 5090FE to nie będzie mój problem :D

5090 FE najwyraźniej nie ma żadnego sensu dla osób bez WC. Przecież nawet na procach X3D pamięci lecą na 1.3-1.4V więc lepiej, żeby to się nie gotowało. wszystko co na płycie wokół proca też raczej upałów nie polubi na dłuższą metę. 
A risery to słabo widzę. Przecież jedna z tych płytek to już niejako riser. Sporo czytałem o problemach z riserami.
Trzebaby więc albo kupować specjalną płytę ze złączem 16x gdzieś niżej, albo całą obudowę i wentylację, chłodzenie.

Trochę bez sensu opcja dla tych, którzy nigdy nie planują proca nie-X3D, więc w grach 200W na oczy nie zobaczą nigdy. Takim wystarcza dobry cooler typu wieża, żeby było odpowiednio chłodno i całkiem cicho. 
I teraz przez design FE mają zmieniać? Bez sensu. 
Co prawda karty AIB mogą być droższe o tyle, że starczy na nową budę i WC, ale...

PS. Dobra wiadomość: złotówka się umocniła.  Możecie przyjąć, że 5xxx właśnie staniała o 2.2%. 
Oj, zapomniałem, że to Polska. Tutaj jak dolar spada o 2% to ceny o 0,002%, ale jak potem odbija o +1.5% to już będzie podwyżka o 3%. ;)

Deepcool ch170 digital

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Ogider napisał(a):

Nie mam jak sprawdzić teraz, ale wydaje mi się że astral 5090 w wersji wodnej ma grubszy niż inne konstrukcje tego typu radiator. Lepiej mieć to na względzie bo często od GPU radiator leci na górę budy 

Dokładnie to: 

Radiator: 400 x 120 x 65mm

65mm oczywiście wraz z wentylatorem

Edytowane przez ket_rab