Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, RTX4090 napisał(a):

Jutro teścik o 15.00, będę jeszcze 30 minut w pracy to ze dwa testy sobie przeczytam... jak wrócę to pewnie ze 20 stron tutaj będzie do czytania. 

Ale jutro jest 23,a nie 24? Embargo na testy z tego co czytam schodzi 24...

Opublikowano
1 minutę temu, Butu PCL napisał(a):

@Joloxx9 Za ile poszedł ten Asus 4080?

910 funtow, równe 120 mniej niż za niego dałem.

2 minuty temu, KATOzord napisał(a):

Gratuluję głupoty. Do maja sobie pograsz w 30 klatkach 

Głupoty? Ludzie kupują dzisiaj pleya żeby na nim grac, ja mam chyba 5 exow so nadrobienia a konsola stała 3 miechy bez odpalania. Tak więc nawet jakbym miał grać do maja, to mam w co grac za grosze i będę się zajebiscie bawić na dużym oledzie. Ale piecze bo ktoś sprzęt zmienia widzę 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Najbardziej jednoznaczne porównanie będzie między rtx4070ti super z 16gb vs rtx5070ti, ale dopiero w lutym.
285w vs 300w
8448 vs 8960 cuda cores
66 vs 70 SM count i reszta z tym związana
672.3 GB/s vs 896.3 GB/s z większym buforem L2 48mb vs 64mb
Po tym teście ceny używanych rtx4xxx pewnie skoczą do góry :E 

Ciekawe czy chińczyki będą miały wysyp rtx3xxx, skoro Nintendo używa Ampere Samsunga to może coś tam zrobią na boku. 

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

910 funtow, równe 120 mniej niż za niego dałem.

Głupoty? Ludzie kupują dzisiaj pleya żeby na nim grac, ja mam chyba 5 exow so nadrobienia a konsola stała 3 miechy bez odpalania. Tak więc nawet jakbym miał grać do maja, to mam w co grac za grosze i będę się zajebiscie bawić na dużym oledzie. Ale piecze bo ktoś sprzęt zmienia widzę 

Mnie nic nie piecze tylko śmieszy, że sprzedajecie karty, gdzie wiadomo że RTX5xxx będzie ograniczona ilość. Można poczekać do Lutego i sprzedać po wyższej cenie, bo gdy ludzie ogarną, że nowych kart nie będzie na półkach, to ceny używanych pójdą w górę. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

1.  Zaraz wiosna i zacznie się zabawa rowerowa :E

2. Tak widzę, bo wiem, że zyskam na ciszy :E

3.  Jak wydajność wzrośnie w 6090 to dam kurteczce te kilka stówek extra , a nie kupując 5090, który mnie nie zadowala premierowo wydajnością to jeszcze zostanie w kieszeni przecież te ~2.5k$ :E Bo tyle minimum trzeba będzie dać za przyzwoitego niereferenta premierowo.

4. Pisałem już, premierowo na 100% odpuszczam, bo za słabe to dla mnie na tą chwilę, ale zobaczę jak się rozwinie sytuacja, chociaż nowych gier AAA brak ciekawych dla mnie na 2025, a w 2026 już RTX 6090 wlatuje :E

Więc ciężka sprawa, może jak w Biedronce do chipsów będą dodawać to wezmę przy okazji. Ale to raczej wcześniej niż koniec lata 2025 się nie trafi 8:E

To nie jeździsz poza sezonem na trenażerze? Ja przymierzam się z zakupem, bo będzie to lepsze rozwiązanie od spinningówki w cenie RTX 5090. :wariat:

U mnie zasilacz czy to AX860 czy AX1000 cisza przy RTX 4090 500W, więc RTX 5090 niewiele zmieni.

Kurteczka da nam więcej w RTX 6090, AI, AI, AI i 10x sztucznych klatek. :hihot:

Jak 30 będzie duże branie nowych RTX, to kupuję kilka. ;D

Zapewne pierwsze obniżki cen czerwiec, lipiec, bo wtedy zainteresowanie sprzętem komputerowym jest najmniejsze.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
7 minut temu, KATOzord napisał(a):

Mnie nic nie piecze tylko śmieszy, że sprzedajecie karty, gdzie wiadomo że RTX5xxx będzie ograniczona ilość. Można poczekać do Lutego i sprzedać po wyższej cenie, bo gdy ludzie ogarną, że nowych kart nie będzie na półkach, to ceny używanych pójdą w górę. 

akurat dostępność i problemy z nią to domysły i przewidywania. co się go czepiasz, w bardzo dobrej cenie sprzedał kartę, nawet jakby miał trochę dołożyć do 5080 to przecież nie zbiednieje. Jak ktoś ma 4080S to raczej bedzie miał co jeść :D

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, lukadd napisał(a):

Ale dla mnie 5090 za słabe, aby było warto się przesiadać z 4090, a przynajmniej na pewno premierowo :E . Więc niech inni się bawią.

Podobnie podchodzę. Mam obecnie najszybsze GPU i nie mam potrzeby pilnej przesiadki. Poza tym czekała by mnie dodatkowo zmiana zasilacza na ATX 3.1, dla spokoju, więc i wieksze koszty przesiadki. Poczekam spokojnie do zimy, jak już będzie wszystko jasne i może zmienię grzałkę na kaloryfer 😃

• Upvote 2
Opublikowano
5 godzin temu, KATOzord napisał(a):

Masz jeszcze jakieś informacje ze szklanej kuli?

5 godzin temu, misieq napisał(a):

akurat dostępność i problemy z nią to domysły i przewidywania. co się go czepiasz, w bardzo dobrej cenie sprzedał kartę, nawet jakby miał trochę dołożyć do 5080 to przecież nie zbiednieje. Jak ktoś ma 4080S to raczej bedzie miał co jeść :D

Otóż to, chlop już się boi kiedy ja kupię kartę. Nawet jak to będzie miesiąc czy dwa to mnie to ani ziębi ani grzeje, nie mam 12 lat żeby nie wytrzymać bez komputera :E

Opublikowano
36 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Poza GN, HU jest jeszcze jakiś kanal,natury robi przyzwoite recenzje czy same pajace?

PurePC ma nawet ok teraz bedzie 10raster 10 RT(z tym, że zabardzo nie pokomentujesz bo jak napiszesz cos co sie redakcji niespodoba dadza Ci z 10 minusow i reszta z 10), ITH też spoko ( z tym że z tego co mi wiadomo narazie nie zotali obdarzeni 5090 aka divine :() 

Sporo youtuberow dostalo, zmaslo pewnie zlipton i inni. A za granicy USA Kanada tez sporo dobrych YT. Z tym, że wyniki napewno beda sie bardzo roznic. Bo jak jakis serwis uzyje gier z path tracingiem, jak cyberpunk, black wukong, indiana, alanwake2 SW: outlaws i tego typu podobne gry to 5090 odjedzie mocniej niz w grach Raster lub np Avatar gdzie tam RT jest bardziej symboliczny.

Opublikowano
1 minutę temu, some1 napisał(a):

No i super, to sie podoba dla mnie, ograniczona dostepnosc, walka o karte. Jak tak dalej pojdzie, to kupiona karte pogonie za wieksza kase i poczekam na nastepny rzut :E  

Opublikowano
3 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

No i super, to sie podoba dla mnie, ograniczona dostepnosc, walka o karte. Jak tak dalej pojdzie, to kupiona karte pogonie za wieksza kase i poczekam na nastepny rzut :E  

Co za myślenie samolubne, brak w Tobie collective inteligence. A jak nie kupisz? W sensie inni beda szybsi...

Opublikowano
10 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Co za myślenie samolubne, brak w Tobie collective inteligence. A jak nie kupisz? W sensie inni beda szybsi...

Jak beda szybsi, to slabym scalperem  jestem na pewno :E 

Z drugiej strony, z racji, ze testy 5080 dopiero 30tego to dzisiaj/jutro zobacze czy warto na 100% wbijac w referenta, jezeli bedzie wypadac podobnie do kart partnerow pod wzgledem temp/kultury pracy to nie ma uja, zebym doplacil do jakiegos ventusa czy tam innej karty. Jedyne co mnie moze popchanc do takiego "glupiego czynu" to brak referentow + niewielka doplata + dluzsza gwarancja, w innym przypadku nie bede doplacac 15% ceny za 150g wiecej miedzi i fikusne naklejki na karcie :E