Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, Smalec napisał:

Siedzę na 12700k+DDR4

Ja siedzę na 5800X3D a jak finanse pozwolą to biorą 5090. 4090 jest za słaba do gier z mocnym RT i głównie to 4090 ogranicza FPS a nie CPU.

Jak pojawia się jakiś bottleneck w CPU to przykładowo w Horizon Forbidden West jest on gdzieś na poziomie 140 FPS więc bardzo wysoko. Jak to komuś mało, to sobie na 5090 odpali framegen i będzie mieć 280 fps.

Opublikowano

Ja w takiej sytuacji odpalam zwykle frame gena i mam locka na 158 fps (tyle mi daje gsync przy 165 Hz) i gra się spoko, bo reflex + prawdziwe bazowe 79 fps powoduje że nie czuć różnicy w opóźnieniu mimo że drugie 79 fps jest "fejkowych". A i GPU też mniej obciążone, CPU mniej obciążone bo zamiast 140 fps to generuje 79 więc ma zapas wydajności na jakieś chwilowe wzrosty obciążenia.

Opublikowano
36 minut temu, Passt napisał:

140fps przy włączonym G-sync to jest już elegancko.

Szczerze to dla mnie w grach singlowych 90-100 fpsow przy vsyncu jest optymalnie. Różnice między 60 a 100 zauważam, ale między 100 a 165 to już mi ciężko. Dlatego dla siebie nie widzę sensu by brać ścisły top kart do 1440p. 

Dać mi teraz 5070ti a za 3 lata na premierę gta6 na pc sobie wezmę coś w stylu 6070 super i będę zadowolony :)

Opublikowano
12 minut temu, muszka napisał:

Dlatego dla siebie nie widzę sensu by brać ścisły top kart do 1440p. 

Niedociśnięta RT czy PT 4090-tka faktycznie się w 1440p trochę nudzi (dociśnięta już nie) ale daje np stałe 165 klatek z lockiem przy 1% low. To już robi różnice w porównianiu do takiej 4080. Do tego przewymiarowane chłodzenie powoduje to, że przy obciążeniu 70-80% Xtrio jest niesłyszalne i nie przekracza 60 stopni. To są duże plusy topu Ada.

Opublikowano
1 godzinę temu, CzerwonyJohn napisał:

Może być 163 czy tyle ile ty masz?

Ale ile czego dokładnie mam bo nie rozumiem. Ekran jest 165 Hz, a Gsync robi mi locka na 158, to jest normalne zachowanie gsynca że blokuje FPS trochę poniżej maksymalnej częstotliwości odświeżania. 

Opublikowano
1 godzinę temu, cichy45 napisał:

G sync z aktywnym vsync tak. 

vsycn blokuje klatki na "wysokosci" odswiezania monitora a nie kilka fps pozniej.

12 minut temu, Smalec napisał:

Klatki najlepiej blokować w RTSS. Vsync to zawsze spory input lag.

vsync to najwieksze gunwo jakie mozna wlaczyc, nie wiem jak mozna tego jeszcze dzis uzywac.

10 minut temu, JeRRyF3D napisał:

A czy są jakieś negatywy uruchamiania nv reflex?
Dlaczego to jest uznaniowe (?), a nie obligo i "samo się" nie włącza?

Reflex nie musisz wlaczac w sterowniku, jesli gra nie z niego korzysta to w 99% przypadkach jest on w grze ON.A jak nie to po prostu sobie go wlaczasz.

Opublikowano
16 minut temu, Phoenix. napisał:

vsycn blokuje klatki na "wysokosci" odswiezania monitora a nie kilka fps pozniej.

28 minut temu, Smalec napisał:

Nie wiem jak mogłeś mieć GPU nvidii i nie wiedzieć jak działa cały mechanizm locka. Aktywujesz Gsync, aktywujesz vsync, aktywujesz tryb low latency i masz locka poniżej max hz monitora. 

Opublikowano

Każdy ma inną wrażliwość na opóźnienie ale wydaje mi się że to psioczenie na opóźnienie vsync jest wyolbrzymione. Przecież nawet biorąc pod uwagę framegena to przy bazowych 79 FPS vsync to opóźnienie ile może być? Max jeden cykl odświeżenia.

Jestem pewien że jeden cykl odświeżenia w ślepym teście będzie nie do zauważenia przez żadnego przeciętnego gracza.

Opublikowano

@Spychcio podobno bazowy zegar ma być 30% większy. Boost 2,9 GHz, do 2,52 przy Ada. 

Ostatnie ploty ponoć są takie, że founders 5090 ma być gabarytowo mniejszy, mimo że wszystkiego ma więcej w tym samym procesie technologicznym 4N.

Opublikowano
4 godziny temu, marcinpl napisał:

Ale tak działa gsync.

Panel gsync on

Panel.vsync on

W grze vsync off

I limiter -3hz

Do dzialania gsynca nie potrzeba vsynca. Od tego jest gsync zeby nie uzywac vsync. No ale jak ktos lubi to sobie moze odpalac ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

No ale bez vsynca będzie gpu pluć więcej klatek niż monitor ma herców, co jest bezsensowne, bo wtedy masz tearing i cały sens gsynca szlag trafia. A vsync przy fps = hz ekranu daje opóźnienie nie większe niż 1 klatki obrazu - nikt tego nie zauważy i nie poczuje.

• Upvote 2