Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, lukadd napisał(a):

A buda i chłodzenie jest ciekawym tematem do rozmów. Na powietrzu to bida, ale z wodą inna sprawa.

Zgadza sie i nie musi być randomowe zdjęcie, może być jako przykład moje autorskie z prywatnej sypialni :E układ podobny 

Screenshot_20250128_201755_Gallery.thumb.jpg.91778c8571efb50a08d0016263d19ecd.jpg

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, Totek napisał(a):

Montujesz More na zewnątrz domu, dwa obiegi wody, bufor cieczy na 2L i elektroniczny termostat na buforze. Bez problemu zimą i latem. Dodatkowo cisza w gratisie :cool:

Hehe. Jak w polityce. Najpierw generujesz problem (wkładasz za gruby szmal farelkę w kompa), a później go rozwiązujesz, drugie tyle pakując w sprzęt, żeby temu zapobiec (o czasie nie wspomnę). ;)

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Ja pamiętam czasy, że 1000zł na GPU to była zawrotna suma, bo wiekszosc kosztowała wtedy 150-400zł i dało sie we wszystko pograć. To teraz jest podobnie z tym, że jakos dziwnie jendno zero doszlo. czyli 10000 to jest powiedzmy sobie szczerze zawrotna suma jak na GPU, ale dla pasjonatow nie straszna. A obecnie na GPU za 1500-4000zl mozna tak samo we wszystko pograć. 

No właśnie też pamiętam takie czasy... Były takie czasy gdzie ceny całych komputerów cenowo były porównywalne z konsolami. Dzisiaj... wiadomo jak jest... Chyba od czasu krypto te ceny tak poszybowały. Ja pamiętam jeszcze czasy gdzie to procek Intela flagowy kosztował z 3000zł a karta max 2500zł. Oczywiście można powiedzieć, że obecnie gry są o wiele bardziej wymagające graficznie i ok. Zgadzam się. I zrozumiała i akceptowalna cena byłaby dla mnie za flagowca na poziomie 5000zł - 6000zł co i tak jest ceną wyższą niż wszystkie pozostałe części komputera, ale.... 12000zł czy jak się słyszy 15000zł - czy ich porąbało? :)

Opublikowano
14 minut temu, hubio napisał(a):

No właśnie też pamiętam takie czasy... Były takie czasy gdzie ceny całych komputerów cenowo były porównywalne z konsolami. Dzisiaj... wiadomo jak jest... Chyba od czasu krypto te ceny tak poszybowały. Ja pamiętam jeszcze czasy gdzie to procek Intela flagowy kosztował z 3000zł a karta max 2500zł. Oczywiście można powiedzieć, że obecnie gry są o wiele bardziej wymagające graficznie i ok. Zgadzam się. I zrozumiała i akceptowalna cena byłaby dla mnie za flagowca na poziomie 5000zł - 6000zł co i tak jest ceną wyższą niż wszystkie pozostałe części komputera, ale.... 12000zł czy jak się słyszy 15000zł - czy ich porąbało? :)

No jeszcze i5 2500k to był top i ceny były poniżej 1000zł za procesor i7 2600k kosztował cos w okolicach 1100zl i jego cena rosla powoli, cały komputer mozna bylo zlozyc w okolicach 3000zl max. I to taki bardzo dobry GTXy co byly 216sp etc to one takich roznic nie mialy miedzy soba.. Potem gdzies ogladalem na yt i uslyszalem sredniak za 7000zl :O mówie no to nieźle ugotowali żabe.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No jeszcze i5 2500k to był top i ceny były poniżej 1000zł za procesor i7 2600k kosztował cos w okolicach 1100zl i jego cena rosla powoli,

Czasy dolca po 3 zeta i mniej.

Minimalna krajowa w 2011 roku ~1400 brutto, średnia brutto ~3,3k  :E

Dzisiaj dolec ~4 zeta, ryzen 9800x3d ~2.5k i minimalna ~4.7k pln :E  Średnia ~8.6k

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, BarBar009 napisał(a):

Teraz pytanie czy będzie się nadawał to pracy w "pionie" czy dadzą ciała jak PS5 i powiedzą, że nieprawidłowe użytkowanie jak się "wyleje" poza rdzeń

W wersji FE jest "uszczelka" żeby nie wyciekło. Ciekawe czy jest tak u innych ;)

disassembly29.thumb.jpg.9d7031b8eb7fdce8b00952cd33538574.jpg

• Upvote 2
Opublikowano
53 minuty temu, Voodoo2 napisał(a):

Zgadza sie i nie musi być randomowe zdjęcie, może być jako przykład moje autorskie z prywatnej sypialni :E układ podobny 

Czemu tak dusisz te more pomiędzy budą a ścianą ?

Nie lepiej chłodnicę  wstawić pod biurko i dać jej czym oddychać ?

Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

W sumie to się tak wiele nie zmieniło. Jak w 2007 roku kupowałem 8800GTX za 2100-2200zł to mi wszyscy znajomi pukali po głowie, że nienormalny jestem. W 2007 roku najniższa krajowa netto 700zł, czyli niech będzie, że za trzy najniższe krajowe miałeś topowe GPU. Dzisiaj najniższa krajowa 3500zł netto, czyli za prawie trzy masz topowe GPU i ci sami znajomi tak samo by mi pukali po głowie, gdzie tyle płacić za GPU :E

Godzinę temu, Voodoo2 napisał(a):

Screenshot_20250128_201755_Gallery.thumb.jpg.91778c8571efb50a08d0016263d19ecd.jpg

Co Ty w kibelku grasz ? :P :E

• Haha 1
Opublikowano
38 minut temu, lukadd napisał(a):

Czasy dolca po 3 zeta i mniej.

Minimalna krajowa w 2011 roku ~1400 brutto, średnia brutto ~3,3k  :E

Dzisiaj dolec ~4 zeta, ryzen 9800x3d ~2.5k i minimalna ~4.7k pln :E  Średnia ~8.6k

Od tego 4.7k podatek odejmij :P

Opublikowano
12 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Nie lepiej chłodnicę  wstawić pod biurko i dać jej czym oddychać ?

Lepiej i pewnie teraz tak zrobię przy wymianie karty. Ale bardziej z powodu, że jest na wysokości głowy, niż temu że ma problem z wychlodzeniem cieczy. 

2 minuty temu, skunRace napisał(a):

Co Ty w kibelku grasz ? :P 

Co Wy z tym kibelkiem? Przecież to jest beton na ścianie, a nie glazura :boink:

Opublikowano

DEEP powiedzial 

"

Hardware for AI Models:

Most AI models, including me, are trained on high-performance GPUs like NVIDIA’s H100 or A100. These are the workhorses for training large models because they handle massive parallel computations efficiently.

However, once a model is trained, it can run on a variety of hardware, including CPUs, GPUs, or even specialized AI accelerators. Inference (i.e., generating responses) is less computationally intensive than training, so it doesn’t always require the latest and greatest hardware."

Czyli te AI zostało wytrenowane na układach nVidii. Po prostu moze działać na innym sprzecie. To tak jakby stworzyc gre, i po czasie udało sie ja uruchomic na wszystkim cos jak doom :)

Opublikowano
13 minut temu, skunRace napisał(a):

Taki żarcik, pierwsze co mi się skojarzyło to płytki i półka w łazience ;)

Noo wiem, sam w jednej łazience mam takie same kolory, chyba lubimy brąz i szary :hmm:

Opublikowano
19 minut temu, Wuadator napisał(a):

Teraz do mnie dotarło- jesli Asus daje PTM, czy jest on wygrzany, czy nie. Jeśli nie, to temperatury na rdzeniu będą lepsze po kilku dniach użytkowania.

Hmmm...

Nawet jeśli się nie poprawią to masz święty spokój? Czyż nie warto kosztem 2stopni celcjusza i 100rpm na wentylatorach?