Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

I tak jesteś tylko zwykłym dzbanem. Ja będę potrójnym mam nadzieję 😎

Ty chcesz zmienić 4090, a to zupełnie inna sytuacja. Dla mnie to kompletnie nieuzasadniona inwestycja, ale to mój punkt widzenia, kasa Twoja, Twój wybór. 

Opublikowano
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Popatrz sobie na to - moja rozdziałka, 1440p - to co ja obecnie mam, jest na samym dole - 83 FPSY. To co chcę kupić, jest u góry - 150 FPSÓW.

Mnie taki skok zadowala, i widzę sens w tej inwestycji.

Najwięcej to tutaj płaczą posiadacze 4080/4080S/4090, bo oni realnie nie mają w tej generacji czego szukać. I ja to rozumiem, bo robiłbym tak samo na ich miejscu. Ale jest sporo ludzi takich jak ja, i takich co siedzą na jeszcze starszych i wolniejszych kartach. 

image.thumb.png.510709410d7663c550d9c033494ee3dc.png

Preciez to jakis gowno pakistan youtube channel z randomowymi cyferkami XDDD

• Thanks 2
  • Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, lokiju napisał(a):

W OleOle nie ma gwarancji najniższej ceny? Czyli, że zwrócą różnice w cenie jak znajdę gdzieś taniej? 

Nie gdzieś tylko w wybranych sklepach. Tylko powodzenia ze znalezieniem taniej i żeby było dostępne :P

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Istnieje uzasadniona "inwestycja" w kartę graficzną aby grać w gierki dla dzieci? :)

czynnik price/performance, dla mnie to musi być realny skok szybkościowy żebym zdecydował się na upgrade. Nie wydałbym takiej kasy, żeby dostać 10-20% względem tego, co obecnie mam. 

Opublikowano (edytowane)

Ja to zawsze mowie - moj portfel nie Twoj, ale prawda jest taka, ze jest na co narzekac. Ja mam cicha nadzieje, ze to narzekanie zaowocuje prawdziwym tytanem 6090, ktorego zakup da mi tyle przyjemnosci co zakup 4090. Nadzieja umiera ostatnia.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, dhyde00 napisał(a):

Preciez to jakis gowno pakistan youtube channel z randomowymi cyferkami XDDD

To też random?

W każdej grze bardzo dobre wzrosty względem kastrata 4070.

https://www.youtube.com/watch?v=nShh_j4s2YE&t=1214s

image.png.a6a89982a5066a222481b6a4d7a74377.png

image.thumb.png.d50eb08e03e54858acc9e76baf2f7065.png

image.thumb.png.5ec2696a8340c9547cdf687570aecfba.png

4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

30-40% uwzględniając niereferenta oraz najnowsze sterowniki, ale okej :)

Niereferenta to w ogóle nie brałbym pod uwagę, za duży i za drogi. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

To też random? 149 fps vs 78 fps. 

image.thumb.png.d50eb08e03e54858acc9e76baf2f7065.png

Miałem na myśli, że oprócz GN, HU i kilku innych kanałów, które faktycznie posiadają te karty, reszta to gowniane "benchmarki"

• Upvote 1
Opublikowano

Ja pitolę...
Myślałem że te niższe modele będą nadrabiać zegarami albo samą architekturą, bo mniejsza ilość jednostek powinna być relatywnie lepiej wykorzystywana.
I że dzięki temu, podobnie jak w przypadku 5090,  5080 również zaoferuje +30% względem swojej poprzedniczki.
O ja naiwny...

Średnio +15% to się kwalifikuje na refresh, a nie na nową generację.
Nie pamiętam kiedy ostatnio nowa seria GPU zaoferowałaby tak skromny przyrost wydajności względem starszej.
Trzebaby się chyba cofnąć do czasów Geforce 8800GTS -> 9800GTX.

Opublikowano
2 minuty temu, dhyde00 napisał(a):

Miałem na myśli, że oprócz GN, HU i kilku innych kanałów, które faktycznie posiadają te karty, reszta to gowniane "benchmarki"

Mówię, sens zakupu karty zawsze zależy od tego z jakiej pozycji startujesz. Jak masz 4080/4090 to możesz się z Blackwelli co najwyżej pośmiać, ale jak siedzisz na czymś starszym i wolniejszym, to musisz wybrać mniejsze zło. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Paw79 napisał(a):

Ja pitolę...
Myślałem że te niższe modele będą nadrabiać zegarami albo samą architekturą, bo mniejsza ilość jednostek powinna być relatywnie lepiej wykorzystywana.
I że dzięki temu, podobnie jak w przypadku 5090,  5080 również zaoferuje +30% względem swojej poprzedniczki.
O ja naiwny...

Średnio +15% to się kwalifikuje na refresh, a nie na nową generację.
Nie pamiętam kiedy ostatnio nowa seria GPU zaoferowałaby tak skromny przyrost wydajności względem starszej.
Trzebaby się chyba cofnąć do czasów Geforce 8800GTS -> 9800GTX.

Doszliśmy do ściany technologicznej i ograniczeń obecnych materiałów, więc trzeba nadrabiać funkcjami software’owymi (AI)

Edytowane przez dhyde00
  • Haha 2
Opublikowano
Teraz, X360 napisał(a):

Nic dodać,nic ująć.To jest po prostu prawdziwe 5070Ti

Tylko gdzie jest prawdziwe 5080?...

Jak nie bedziesz kibicował amd, kupował amd to zapomnij o jakimkolwiek progresie w RTX :P Tak to jest jak zflekowało konkurencje...

Opublikowano
13 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Najwięcej to tutaj płaczą posiadacze 4080/4080S/4090, bo oni realnie nie mają w tej generacji czego szukać. 

Ja nie płaczę tylko podchodzę do tego na trzeźwo i logicznie. Poza tym mam inny priorytet na ten rok, niż kolejna rozbudowa PC 🚗

Opublikowano
17 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Popatrz sobie na to - moja rozdziałka, 1440p - to co ja obecnie mam, jest na samym dole - 83 FPSY. To co chcę kupić, jest u góry - 150 FPSÓW.

Mnie taki skok zadowala, i widzę sens w tej inwestycji.

Najwięcej to tutaj płaczą posiadacze 4080/4080S/4090, bo oni realnie nie mają w tej generacji czego szukać. I ja to rozumiem, bo robiłbym tak samo na ich miejscu. Ale jest sporo ludzi takich jak ja, i takich co siedzą na jeszcze starszych i wolniejszych kartach. 

Pamiętaj, że przeskakujesz o "tier", półkę wyżej jednak z x70 do x80 wiec wzrost powinien być z samego przeskoku, to tak jakbyś przeskoczył na 4080S, plus nowa generacja powinna dać Ci coś extra. Ludzie z reguły przeskakują w tym samym segmencie o 100-150% wydajności względem swojej obecnej karty albo kiedy karta nie domaga, a tutaj przeskakujesz z pełnej płynnej gry (60FPS) do nie wiadomo czego, jeszcze płynniejszej gry? 

Opublikowano

a ja mam 1060 i ciesze sie jak male dziecko :) mozecie mi tak realnie powiedziec kiedy mozna sie spodziewac wysylki nowego pc z xkomu czy morele? wszystko wykupią na samym początku? 

Opublikowano
5 minut temu, dhyde00 napisał(a):

Doszliśmy do ściany technologicznej i ograniczeń obecnych materiałów, więc trzeba nadrabiać funkcjami software’owymi (AI)

No raczej nie. Doszliśmy do sytuacji w której nowa gen jest na tym samym procesie co stara, NV nie zrobiła kart pod 3nm.

Opublikowano
1 minutę temu, buniek napisał(a):

a ja mam 1060 i ciesze sie jak male dziecko :) mozecie mi tak realnie powiedziec kiedy mozna sie spodziewac wysylki nowego pc z xkomu czy morele? wszystko wykupią na samym początku? 

Czytać nie umiesz? Przecież przesunęli premierę.

• Haha 1