Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Ale żałosne są tu niektóre jednostki, które co jakiś czas kłamią na temat tego, kiedy startuje sprzedaż - to jest raczej przyjazne forum społecznościowe, jak chcecie siać dezinformacje to wypad :)

Wypraszam sobie, premiera jest od xxx znana jak ktoś serio dzisiaj o to pyta to trolluje

Opublikowano
53 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Spoko, byłem w tym samym miejscu co Ty 1,5 roku temu. Miał być nowy sprzęt i 2 tygodnie all inclusive na Kanarach z rodziną, a skończyło się w Cazoo i kupnem auta, po tym jak poprzedni się rozkraczył na amen. 

Tylko Founders. 

Widzę, że przesiadasz się z 4070-tki, więc zakup 5080-tki jest jak najbardziej uzasadniony. Ja w 2023 przesiadałem się z 3080Ti na 4090 i można napisać, że była to podobna sytuacja. U mnie jeszcze innym powodem do zmiany był znaczny brak Vram do 4k, 12GB i obecne bardzo komfortowe 24GB.

U mnie zmiana auta akurat przypadła na ten rok, bo musiałbym do stsrego dołożyć niemal takiego RTX 5090, aby dalej jeździć 🙄

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, dhyde00 napisał(a):

Doszliśmy do ściany technologicznej i ograniczeń obecnych materiałów, więc trzeba nadrabiać funkcjami software’owymi (AI)

Tutaj serio pytanie (choć wątek 50xx może nie jest najcelniejszy).
Z fusika wróżone...

Co dalej? Jak to widzicie / wróżycie? 60xx będzie jebnięcie i wow (?!?), czy na tym samym wózku mizerii pojedziemy kolejną edycję i stanie się to standardem (lipa przyrostów vs i tak podwyżki)?
Co musi się wydarzyć Waszym zdaniem (technologicznie), aby zgodnie "z tradycją" o oczekiwaniami / przyzwyczajeniami kolejne xx80 połykało w kapciach xx90 poprzedniej generacji, a flagowiec nowej dawał przynajmniej 50-60% względem topki poprzedniej? 

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dzięki. Ale z amazona to ja mogę zamówić etui za 50 zł, a nie kartę za 14k żeby dostać ziemniaki :)

Jak masz sprzedaż przez amazona to jest spoko. Ale jak nie chcesz to nie.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dzięki. Ale z amazona to ja mogę zamówić etui za 50 zł, a nie kartę za 14k żeby dostać ziemniaki :)

Na święta zamówiłem klawiaturę siostrzenicy, efekt? Przyszedł otwarty karton z brakującą podpórką pod nadgarstki. Zgłosiłem i dosłali drugą klawe tym razem zapakowaną za free xd

4 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Wypraszam sobie, premiera jest od xxx znana jak ktoś serio dzisiaj o to pyta to trolluje

A nie bierzesz pod uwagę, że ktoś zainteresował się tematem dzisiaj i przyszedł spytać o to na forum? Jeśli uważasz to za troll, to już lepiej nic nie pisać, bo to doprowadza do lawiny kolejnych postów które robią zamieszanie xd

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jak wysyla Amazon, a sprzedawca jest Amazon lub Asus to spokojna glowa. Mozna brac w ciemno. Chyba nie myslisz, ze dostaniesz sztuke z outletu..

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Jak to widzicie / wróżycie? 60xx będzie jebnięcie i wow (?!?), czy na tym samym wózku mizerii pojedziemy?

Będzie lepiej wydajnościowo bo nowy niższy proces, czy będzie bardzo duży wzrost to się okaże. Nividia może znowu podnieść TDP, a może zostawić na tym samym poziomie. 

Karty pewnie będą się bardziej grzać nawet przy tym samym TDP, bo niższy proces i większa gęstość wat na milimetr kwadratowy. Podobnie jak procesory.

Będzie na pewno drożej, bo niższy proces droższy a przecież marże muszą iść w górę ;)

Opublikowano
Teraz, DżonyBi napisał(a):

Jak wysyla Amazon, a sprzedawca jest Amazon lub Asus to spokojna glowa. Mozna brac w ciemno.

Ja właśnie z amazona zamówiłem 4090 SuprimX, sprzedawcą był amazon, wysyłka amazon, kompletnie żadnych problemów. 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

A nie bierzesz pod uwagę, że ktoś zainteresował się tematem dzisiaj i przyszedł spytać o to na forum? Jeśli uważasz to za troll, to już lepiej nic nie pisać, bo to doprowadza do lawiny kolejnych postów które robią zamieszanie xd

Nie, nie biorę. 

Opublikowano (edytowane)

Z tego co patrzę na niemiecki rynek. Wygląda na tą chwilę, że Alternate 0 sztuk 5090 na premierę. Coś ma być w następnym tygodniu.
Cyberport 0 sztuk, mają przyjmować preordery.

NBB jedna sztuka 5090 MSI Trio na stanie na tą chwilę :E

Edytowane przez lukadd
  • Haha 6