Napiszę pod sobą. To tak ustabilizowałem to gówno. Najnowszy beta bios z Cc to szrot, który ma problem z trenowaniem pamięci i to poważne. Tknięcie czegokolwiek potrafi objawić się nawet zapodaniem przez płytę bclk na 110 MHz co kończy się hard lockiem, że bios trzeba resetować na ciepło albo baterię wyjmować. Absolutnie omijać na GB. Działa ok F17. Teraz następne, bo widzę po redittach, że od zarąbania ale to wręcz zatrzęsienie ludzi ma podobny problem.
Akcja wygląda tak na XMP płyta nie potrzebnie voltuje SOC aczkolwiek wydłuża, to czas do pojawienia się whea i można uznać, że wszystko jest fajnie. Teraz najlepsze to, że CPU przechodzi testy na danym napięciu nie znaczy, że CPU+IMC jest stabilne. Rwałem włosy z głowy, bo OCCT stabilne nie wywala WHEA, memki deliktanie wykręcone tak pod 1.35v przechodzą ante extreme ale z niewiadomowych przyczyn BT gubi myszkę i dual sensa sporadycznie Z jakiegoś powodu licznik WHEA na 24H2 w HWinfo nie loguje błędów pokazuje 0 ten w OCCT robi to tylko jeśli naprawdę poszliśmy nisko z napięciem na żyletki z niestabilnością rdzeni a tym czasem w podglądzie WHEA-Logger gruba sraczka.
Co ciekwe w TM5 na antcie nie wywala błędów i wszystko fajnie pięknie aż nie jest pięknie i nam myszkę odetnie a tym czasem w podglądzie WHEA 47
Dla zdrowia psychicznego nie mam zamiaru dochodzić co się zmieniło od 1.2.0.5 Agesy ale coś się zmieniło. Aha na beta biosie Agesą Cc w związku, że nie mogę nawet tknąć pamięci bo nie wstanie komp, to zasadniczo full stock + XMP spuszczone na 3200 MHz też wali whea
Podsumowując dziwne zachowanie USB/BT/LAN=WHEA. Twój Radeon dziwnie się zachowuje np. sporadyczne mignięcia w przeglądarce? Znikający R-bar pod windą w adrenalinie? WHEA.
Rekomendowane odpowiedzi