Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Kadajo Powiedz mi, jakim cudem kupiłem 9800X3D i 5090 w dniu premiery? Nie użyłem bota, nie mam znajomości.

Jestem jak każdy inny. I każdy kto chciał mógł to kupić. Ale ludzie są leniwi i nie poświęcą 30 min w dniu premiery, a potem wielki płacz. 

Wczoraj miałem 15 zakładek w 1 przeglądarce, 6 w kolejnej + telefon. 

Ale do czego teraz uderzasz bo nie rozumiem za bardzo ?

2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dla mnie to bardziej ból, że ktoś ma łeb na karku i zarabia sobie niezłe sianko za 30 min poświęcenia i skupienia. 

Typ który siedzi w domu i czeka na takie akcje aby wykupić zwykłym ludziom sprzęt ze sklepów i go sprzedawać na "OLX" jako nowy w ultra zawyżonej cenie.

To nie żaden łeb na karku tylko zwykła kurva.

• Like 1
  • Upvote 14
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dopóki każdy ma identyczne szanse na zakup w dniu premiery, to nie widzę.

I otwieranie 15 zakładek na premierę w dwóch niezależnych przeglądarkach, to jest dla Ciebie normalny proces zakupowy? :E Zresztą nie rozmawiamy tutaj przecież tylko o 5090, których by zabrakło i tak dla wszystkich chętnych. Patologia z 5080 jest o wiele bardziej widoczna.

7 minut temu, sk09372 napisał(a):

Nie popieram tego procederu ale jak nas sklepy w ten sam sposób "oszukują" to jednak ich nie bojkotujemy.

Jak to nie, sklepy bojkotuje się nie kupując w tych chorych cenach. To jedyna, sensowna forma. Właśnie 9800X3D jest tutaj dobrym przykładem, gdzie dopiero teraz cena zaczyna się normować, a dostępność tych procesorów już od dłuższej chwili jest na dobrym poziomie. A i tak ceny próbują urwać o MSRP choćby 150 zł.

Edytowane przez Vulc
Opublikowano

Kurde, to jest takie trochę trudne do zrozumienia. 

Siedzę w tym temacie od tygodni - wertuję, czytam, oglądam testy, jaram się wszelkimi leakami, opracowuje różne strategie zakupowe, wybieram sobie jakieś modele, po czym... pod wpływem chwili, i Waszych postów, tak totalnie z dupy, zamiast kupić kartę, kupuję sobie OLEDa. 

• Haha 5
  • Upvote 5
Opublikowano
1 minutę temu, Vulc napisał(a):

I otwieranie 15 zakładek na premierę w dwóch niezależnych przeglądarkach, to jest dla Ciebie normalny proces zakupowy? :E Zresztą nie rozmawiamy tutaj przecież tylko o 5090, których by zabrakło i tak dla wszystkich chętnych. Patologia z 5080 jest o wiele bardziej widoczna.

Jak to nie, sklepy bojkotuje się nie kupując w tych chorych cenach. To jedyna, sensowna forma. Właśnie 9800X3D jest tutaj dobrym przykładem, gdzie dopiero teraz cena zaczyna się normować, a dostępność tych procesorów już do dłuższej chwili jest na dobrym poziomie. A i tak ceny próbują urwać o MSRP choćby 150 zł.

Bojkotujesz cenę a nie sklep.

Opublikowano
23 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Mam pytanie z innej beczki. Ten gość co wczoraj dodał Astral na olx. Dlaczego go zgłaszaliście? Boli Was to, że miał szczęście i chce zarobić czy co? Bo ja totalnie tego nie rozumiem. Wolny rynek, a Wy zgłaszacie typa bo wymyślił sobie jakąś cenę za coś co jest jego własnością :D

Zgłosili go, żeby podatek oddał od czystego zysku :P

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No do tego, że winicie skalperow za całe zło cen jakie są, a to bzdura bo każdy mógł kupić i procka i grafikę w normalnej cenie. 

Przecież to nie skalper powoduje, że nie ma towaru na stanie albo sklep z dupy zwiększa cenę :)

tenor.gif

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Siedzę w tym temacie od tygodni - wertuję, czytam, oglądam testy, jaram się wszelkimi leakami, opracowuje różne strategie zakupowe, wybieram sobie jakieś modele, po czym... pod wpływem chwili, i Waszych postów, tak totalnie z dupy, zamiast kupić kartę, kupuję sobie OLEDa. 

Daj znać po 2 latach jak wypalenia. Zbyt drogi sprzęt, za mało czasu na amortyzację. W złotych czasach gamingu jak grałem po 8-12h to taki OLEDZik by mi starczył na mniej niż rok :E 

• Haha 2
  • Sad 1
Opublikowano

Ale ten łeb nawet tej karty nie miał. 

Wczoraj o 20tej?? Nie żartuj sobie. 

W sumie jak to zobaczyłem to żałowałem ze nie jest z 3miasta to bym zadzwonił do kolegi żeby podleciał  i go przekopał. Sam bym to zrobił ale operuje teraz w innym rejonie lol. 

Sam żeś uje wieszał na x-komie że sprzedają coś czego nie mają. 

Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No do tego, że winicie skalperow za całe zło cen jakie są, a to bzdura bo każdy mógł kupić i procka i grafikę w normalnej cenie. 

Przecież to nie skalper powoduje, że nie ma towaru na stanie albo sklep z dupy zwiększa cenę :)

Oczywiście, że za to częściowo odpowiadają skalperzy. A sklep to taki sam skalper w tym momencie, tyle że bardziej oficjalny. ;) Nie, nie każdy mógł kupić procka i grafikę w normalnej cenie. Sam dałeś przykład jakich kombinacji to wymagało, a jak komuś net lub strona zmuliły choćby na minutę, często już było po wszystkim.

Opublikowano (edytowane)

O co w ogóle ludzie się zabijają?  Na razie wszystko wygląda blado i w sumie prócz 5090 który też nie jest jakimś wybitnym skokiem do przodu nie ma nic ciekawego do zakupu. Z 5070ti/5070 będzie pewnie to samo a i 5060 pewnie wjedzie cały na biało z 8GB VRAM. 

Edytowane przez Morv
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale to że możesz coś zrobić nie oznacza ze powinieneś.

Serio trzeba ci takie elementarne rzeczy tłumaczyć ?

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, sk09372 napisał(a):

Bojkotujesz cenę a nie sklep.

No tak, a uważasz, że można zbojkotować sklep? W sensie można, ale gdzie będziesz wtedy kupować? Wszyscy tak robią, nie tylko u nas w kraju. Taki Amazon robi to samo.

Opublikowano
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No nie każdy. Tylko boty, i ten kto miał szybszy internet. I ten którego system antybotowy nie złapał. No i ten co miał odpalone 3 przeglądarki, 2 VPN, 15 kart, 20 sklepów. Nie no, bardzo normalna sprzedaż. Może jeszcze pomodlić się trzeba było i splunąć przez ramię? Dodajmy do tego że specjalnie sklepy ustawiły limit jedną kartę na konto, gdyby nie było problemów to sklepy by się nie broniły. 

Ja z kumplem mieliśmy razem 3 telefony i 2 komputery, i nic nie kupiliśmy :) 

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

X-kom zwiększył ceny kart wczoraj 1.5h po premierze. Żaden skalper jeszcze nic nie wystawił :)

A co mieli wystawiać, jak te karty ponoć jeszcze nie doszły?

Opublikowano
19 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czyli jak dojdzie mi karta, ale stwierdzę, że jest za głośno albo coś i wystawie za 22k to będę skalperem? 

I to jest właśnie ten rodzaj myślenia w Polsce, który zawsze mnie razi, kiedy tam przyjeżdżam. Kupowanie produktów na promocji w zwykłym sklepie tylko po to, żeby potem sprzedać je drożej na Allegro czy OLX – to klasyka. A jeśli dorzucimy do tego jeszcze wykupowanie kilku sztuk naraz, mamy pełen obraz typowego Janusza biznesu.

Na Zachodzie promocje wyglądają zupełnie inaczej – ludzie nie rzucają się na wszystko, nie wykupują całych zapasów, nawet nie zbliżają się do limitów. Weźmy na przykład whisky: jeśli jest promocja z 60 na 25–30 euro, można spokojnie pojechać i kupić bez konieczności koczowania pod sklepem dzień wcześniej. W Polsce? Wszystko zniknęłoby w mgnieniu oka, bo ktoś uznałby, że „trzeba brać na handel”.

Nie ma nic złego w sprzedaży – można zamawiać z hurtowni i sprzedawać po dowolnej cenie. Ale, no właśnie… wtedy nie ma zwrotu w ciągu 14 dni, jeśli się nie sprzeda. No i trzeba dać rękojmię. A to już nie jest takie opłacalne, prawda?

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No dlatego pytam, gdzie tu wina sklapera że sklep z dupy zwiększa cenę 1.5h po starcie sprzedaży. 

Nie czaisz - jeszcze nie wystawili, bo karty nie doszły, jak dojdą - wystawią.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Jakiego Oleda kupujesz, może też bym sobie kupił skoro kart się nie opłaca 😆

Edytowane przez Rico650
Opublikowano (edytowane)

Ja też siedziałam z godzinę na kompie, telefonie, plus mój syn i kumpel i nawet przez sekundę nie pojawiła się żadna dostępna karta. 

Takie p...e że każdy mógł kupić.

Mogłem i dać 16 tys. ale nigdzie nie było.

Edytowane przez lysyn
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, TheMr. napisał(a):

Ja z kumplem mieliśmy razem 3 telefony i 2 komputery, i nic nie kupiliśmy :) 

U mnie 2 kompy i po 10 zakładek. Miałem wszystko zalogowane, konta w x-kom, komputronik, morele, mediaexpert, bank.

Ustawione adresy domyślne, dane do faktur. Odblokowany telefon z apką banku do potwierdzenia płatności.

Wiedziałem które karty będą na pewno wrzucone.

Zaczęliśmy odświeżać jakoś 14:30 i koniec 15:18 jak się udało kupić. Planowałem nawet godzinę dłużej nauczony doświadczeniem xd.

Jak dziewczyna zobaczyła, że może dodać do koszyka to zakup trwał 2 sekundy - kilka szybkich klików. Płatność max 5 sekund.

Edytowane przez sovas