Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, hopes napisał(a):

A tak z ciekawości komuś udało się zakupić rtx 5090? Bo z tego co gadają wszędzie to cud dorwać nawet jedną sztukę.

TUF za 10299 którego zapewne nigdy nie dostanę.

• Sad 1
Opublikowano
16 minut temu, z1k napisał(a):

zobacz też czy Ci procek schodzi w idlu do min zegarów, jesli masz c1 włączone  ( bo moze być to od nowych sterów widziałem pare wątków na redicie)

dzięki za odp, możesz podać link do dyskusji. 

w Cities Skylines 2 spodziewałem się nieco lepszej ilości FPS, a tutaj przy 1440p 40 do 40 FPS :D - no ale tutaj sporo robi bottleneck w postaci CPU

generalnie wygląda to tak jak na screenach,  cos tam sobie działa jakas przeglądarka stad nie ma całkiem idle.,

a podczas grania w CB77 wygląda to tak, jest na styk 60 FPS w 1400p i to z DLSS :D człowiek jednak liczył na coś więcej. a do tego użycie karty nie jest sto procent...

image.thumb.png.88917f6587ea7a40b21f51691d34cc6c.pngimage.png.ea2c9a4b903294c4f2f4ff0f02ff9614.pngimage.png.87ce65a4e8d72ddf2f8464e2f8b7ee41.pngimage.thumb.png.7029b2d4a21ce2ee4ed9ab552ad46bc4.png

Opublikowano
40 minut temu, Spychcio napisał(a):

Bankowo tak będzie. Seria 5000 to najgorsza seria GPU od lat, dlatego przeczekam.

ja ostygłem z zakupem momentalnie jak dowiedziałem się ile pamieci będą miały karty z tej serii (z wyjątkiem flagowego modelu który jak dla mnie jest absurdem cenowym , nie dam tyle za karte), przed premierą serii 4 liczyłem na to ze nvidia wypusci karte z 24 gb ramu w rozsądnych pieniążkach (tak w okolicach 5K) ale sie przeliczyłem w swojej naiwnosci, przed premierą serii 5 liczyłem że taka karta bedzie dostępna dla "plebsu" w cenie około 6K, a tutaj nie dosc ze nie dostałem takiej karty to jeszcze okazało sie ze wiekszosc nowej oferty nvidii to odgrzewane kotlety + dodatkowa architektura do fejk klatek. 

to jest kpina w biały dzień, w koncu bede zmuszony kupic nową karte wczesniej czy pozniej ale ostatnio tak duzo nie gram , uzywam kompa do innych zadań czesciej i juz mi sie tak nie spieszy.

• Upvote 1
Opublikowano

Bardzo ciekawe. Brakuje trochę informacji, bo NV nie podała wszystkiego, ale i tak jest to bardzo fajny filmik.

PS. Gość w sekcji o ROPs mówi to, co ja podejrzewałem od dawna - to po prostu nie jest GPU do gier, a do AI. Innymi słowy: jakby Nvidia chciała, to 5090tka byłaby w grach przynajmniej trochę lepsza. 

Tymczasem pojawiają się domysły, że Blackwell ma problemy z czasami dostępu do pamięci. Oby to nie stało za tymi zagadkowymi niedoborami wydajności w grach z PT.

Opublikowano

Byłem dzisiaj w x’sie odebrać procka. Miła pogawędka. Nie wiem na ile prawdziwa oczywiście. Na cały X wjechało 13 sztuk 5090. Następna dostawa ma być na koniec następnego tygodnia. Oczywiście nie wystarczy dla wszystkich, którzy zamówili. 

• Sad 1
Opublikowano
2 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Czym najlepiej teraz przetestować OC grafy, tak żeby to z godzinkę/dwie na pełnych obrotach chodziło?

Mi OC/UV najlepiej weryfikuje BF2042 i Stalker 2 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, MJRegul napisał(a):

Mi OC/UV najlepiej weryfikuje BF2042 i Stalker 2 

a ja próbowałem w UV ale coś mi nie pykło, nie wiem jaki dać punkt wyjściowy napięcia, a i całej krzywej nie moge przesunąć.... a każdy punkcik ręcznie przesuwać to trochę kara 

Opublikowano
45 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Akcja od 11 minuty:o:o:o

Te 5080 Master to były w ogóle w jakimś sklepie w PL chociaż przez chwilę dostępne? Bo sam bym go chętnie umieścił w swojej obudowie :)

40 minut temu, lysyn napisał(a):

PiPoLiNiO dzwoni do x-kom w sprawie wysyłki 5090 https://youtu.be/N8JaRN2pkzk?si=D7PP3ZdoRJbr-3OJ

No przecież zamówił Astrala, to wszyscy mają karty a on nie? :o

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, samsung70 napisał(a):

a ja próbowałem w UV ale coś mi nie pykło, nie wiem jaki dać punkt wyjściowy napięcia, a i całej krzywej nie moge przesunąć.... a każdy punkcik ręcznie przesuwać to trochę kara 

łapiesz punkt podstawowy i z shiftem lecisz w dol :) 

wlacz np cyberpunka, alt+tab, msi afterburner, ctrl+F i sprawdz napiecie dla danej aktualnej czestotliwosci a pozniej z shiftem w dol jakis klocuszek z nizszym napieciem, apply. A pozniej ten sam klocuszek wyzej (bez shifta) niz było w standardzie jesli o MHz chodzi i wyplaszczy Ci cala linie. To tak na start. Zakładam, że ciężko coś z tego zrozumieć ;) 

Edytowane przez MJRegul
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, baster napisał(a):

Byłem dzisiaj w x’sie odebrać procka. Miła pogawędka. Nie wiem na ile prawdziwa oczywiście. Na cały X wjechało 13 sztuk 5090. Następna dostawa ma być na koniec następnego tygodnia. Oczywiście nie wystarczy dla wszystkich, którzy zamówili. 

Następna dostawa w sensie dla tych co już zamówili czy jako nowy stan, który pojawi się na stronie?

Opublikowano
42 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

jakieś "duszki"

No te jakieś duszki to wady obrazu właśnie, artefakty. Nie są to chmury, tylko nieprawidłowe działanie DLSS. Pojawiają się w ruchu.

Opublikowano
3 minuty temu, MJRegul napisał(a):

łapiesz punkt podstawowy i z shiftem lecisz w dol :) 

wlacz np cyberpunka, alt+tab, msi afterburner, ctrl+F i sprawdz napiecie dla danej aktualnej czestotliwosci a pozniej z shiftem w dol jakis klocuszek z nizszym napieciem, apply. A pozniej ten sam klocuszek wyzej (bez shifta) niz było w standardzie jesli o MHz chodzi i wyplaszczy Ci cala linie. To tak na start. Zakładam, że ciężko coś z tego zrozumieć ;) 

hej, wręcz przeciwnie, kiedyś przy 3080 też się w to bawiłem chwilę, wiec jak wspomniałeś , że powinno wypłaszczyć linię to coś mi tam zaświtało, dziekue 

• Upvote 1