Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, sideband napisał(a):

Upłynniacz, który dobrze działa w konkretnych scenariuszach i dobry dla ludków z monitorami o wysokim odświeżaniu.

Powtórzę kolejny raz tam gdzie jest potrzebny czyli video to do tej pory nie ma dostępnego upłynniacza od NV. A czekaj tego nie da się wykresie pokazać, że nagle z 5070 robię sobie 4090 :E

Dokładnie tu sie zgodze. MFG lub samo FG nawet 2x to cos co warto włączyć, zwłaszcza chociaż te 2x. Są scenariusze,(nie kazdy ma przecież 9800x3d) że z raytracingiem FPS w danych lokacjach spada do 65-70 i tutaj upłynniacz 2x zrobi 130-140fps a MFG poleci na 260fps. I ta nieskasitelna płynnosc zostanie zachowana. Aczkolwiek jak ktos ma 9800x3d uzywanie MFG jest takie sobie, FG 2x powinno byc wystarczajace 

Opublikowano
54 minuty temu, sultan_kosmitow napisał(a):

45/60 fps bazowe to dla ciebie shuttering?

AAA bo TYLKO klatki wpływają na stuttering? Ok to idę to powiedzieć grom na UE 5, bo najwyraźniej nie są tego świadome. 

Opublikowano
5 minut temu, Voodoo2 napisał(a):

Ja próbuje nadążyć kiedy w macie w grach te 100 fps, jak głównie na forum piszecie :E

Głównie w godzinach wieczornych-nocnych. Godzina góra dwie grania.
Wcześniej raczej nie ma opcji.

Opublikowano
3 minuty temu, Ig0r napisał(a):

To do grania w 4k lepsza będzie 5080 czy 5090? Są jakieś rzetelne testy/benhcmarki?

Jezeli cena nie ma dla Ciebie zadnego znaczenia to walisz 5090.

Nawet te po 14-20k.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, zozolek napisał(a):

image.png.23a726921958260dc6f42e80d9d85b36.png

Ktoś wie czemu nie ma rekacji na podkręcenie rdzenia ? taktowanie msi afterburner pokazuje na stokowe ok 2700 w grach ...

W 5xxx przez krzywą się to ustawia ?

https://forums.guru3d.com/threads/msi-afterburner-4-6-6-beta-5-for-nvidia-geforce-rtx-5000-series-cards.455155/

A few more important notes related to overclocking RTX 5000 series:

- Overvoltage % adjustment is currently functioning improperly in the first public NVIDIA 572.16 driver on RTX 5000 series cards, so use it with caution. Attempt to set overvoltage % with any GPU overclocking software (even default 0% overvoltage) may cause max frequency to be artificially limited, similar to previously documented V/F points voltage locking issue. Until the functionality is fixed in NVIDIA driver, it is strongly recommended to avoid enabling "Unlock voltage control" option in general MSI Afterburner properties. If you already enabled it, you may disable "Unlock voltage control" and reboot system after that.

Pamietaj zeby wiec odklikać te opcję. Wtedy działa... Ale i tak z czasem może się posypać. Ja już 3x robilem DDU i reinstall AF bo zegary nie boostowały z czasem. Dałem sobie w końco spokój z OC. Trzeba poczekać aż sterowniki to poprawią.

Edytowane przez Benecol
  • Thanks 2
Opublikowano
25 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Wnioskuję po Twoich postach dzisiejszych, że odwiedziłeś nas z przyszłości.

Witamy więc :)

Tu nic odkrywczego nie ma. Wystarczy czytac raporty finansowe i sprawozdania by wiedziec ze proces 3nm bedzie kosztowny. W odroznieniu od CPU, chip NVidii jest jakby to powiedziec "dosc duzy" co powoduje ze koszt produkcji tez jest inny.

Opublikowano
18 minut temu, Benecol napisał(a):

https://forums.guru3d.com/threads/msi-afterburner-4-6-6-beta-5-for-nvidia-geforce-rtx-5000-series-cards.455155/

A few more important notes related to overclocking RTX 5000 series:

- Overvoltage % adjustment is currently functioning improperly in the first public NVIDIA 572.16 driver on RTX 5000 series cards, so use it with caution. Attempt to set overvoltage % with any GPU overclocking software (even default 0% overvoltage) may cause max frequency to be artificially limited, similar to previously documented V/F points voltage locking issue. Until the functionality is fixed in NVIDIA driver, it is strongly recommended to avoid enabling "Unlock voltage control" option in general MSI Afterburner properties. If you already enabled it, you may disable "Unlock voltage control" and reboot system after that.

Pamietaj zeby wiec odklikać te opcję. Wtedy działa... Ale i tak z czasem może się posypać. Ja już 3x robilem DDU i reinstall AF bo zegary nie boostowały z czasem. Dałem sobie w końco spokój z OC. Trzeba poczekać aż sterowniki to poprawią.

Działa normalnie, tylko nie odpalać opcji w af odpowiadającej za napięcie bo się zegary posypią. Cała tabela jest źle implementowana wtedy

Opublikowano
5 minut temu, Zachy napisał(a):

Jakby otrzymal 5090 w opakowaniu od 5080 to by bylo cos... :yuppie:

Szczerze, to by było sensowniejsze, bo to byłaby pomyłka przy pakowaniu. Ale żeby sama karta została źle oznaczona?

Niech szczęśliwi posiadacze 5090FE sprawdzą dokładnie, co Nvidia im przysłała... 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Działa normalnie, tylko nie odpalać opcji w af odpowiadającej za napięcie bo się zegary posypią. Cała tabela jest źle implementowana wtedy

A od tego czasu nie miałeś problemów? Mi tak jak pisałem 3x zdarzyło się posypać, a nie mam tej opcji zaznaczonej.

Edytowane przez Benecol