Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja dzisiaj chwilę po testowałem mojego Vanguarda 5080 w Indianie wszystko na ultra, pełne pt z DLSS i FG, grafa super klatki między 60 a 90 w zależności od miejsca a karta 55 stopni i ledwo ja słychać, moj poprzedni gainward to by wyl jak koty w marcu :E Sama gra z tego co teraz czytałem jeszcze nie ma DLSS4, dopiero w lutym ma wyjsc jakis update wiec pewnie będzie jeszcze lepiej, w Nvidia app jeszcze sie nie bawiłem tymi nadpisywanimi ustawień dlss. 

Opublikowano
49 minut temu, Godlike napisał(a):

Ja dzisiaj chwilę po testowałem mojego Vanguarda 5080 w Indianie wszystko na ultra, pełne pt z DLSS i FG, grafa super klatki między 60 a 90 w zależności od miejsca a karta 55 stopni i ledwo ja słychać, moj poprzedni gainward to by wyl jak koty w marcu :E Sama gra z tego co teraz czytałem jeszcze nie ma DLSS4, dopiero w lutym ma wyjsc jakis update wiec pewnie będzie jeszcze lepiej, w Nvidia app jeszcze sie nie bawiłem tymi nadpisywanimi ustawień dlss. 

Nic nie mów dobrego o 5080 bo zaraz wielki Pan należący do elity bo ma 5090 na zamówienie powie Ci, ze do niczego się nie nadaje i że używana 4090 jest lepsza 8:E

• Like 1
Opublikowano
Teraz, dhyde00 napisał(a):

Nic nie mów dobrego o 5080 bo zaraz wielki Pan należący do elity bo ma 5090 na zamówienie powie Ci, ze do niczego się nie nadaje i że używana 4090 jest lepsza 8:E

Eeee ale 4090 jest przeciez lepsza...? 

1 godzinę temu, Zachy napisał(a):

Ma... na zamowieniu :piwko: jak inni...

Taaa moj znajomy za dzieciaka mial Airwolfa w garazu :] 

• Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Po pierwsze 3080 to była grzałka

Po drugie limit 120 fps

Po trzecie 3900x jest bottleneckiem dla tej karty.

To i zero zdziwienia, że jest chłodniej :E 

I tak 3080 to było 320W TDP, nawet 3090 miało 350W :E Pikuś w porównaniu do 600W na 5090.

UV na amperach też dobre się robiło. No, ale jak się leci w zakresach 1/3-1/2 mocy 5090 to faktycznie będzie chłodnij niż stock 3080 :E 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, dhyde00 napisał(a):

No nie wywłuj wilka z lasu  ...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

I tak 3080 to było 320W TDP, nawet 3090 miało 350W :E Pikuś w porównaniu do 600W na 5090.

UV na amperach też dobre się robiło. No, ale jak się leci w zakresach 1/3-1/2 mocy 5090 to faktycznie będzie chłodnij niż stock 3080 :E 

Tylko to też różnica czy mówimy o chłodzie na rdzeniu bo wydajne chłodzenie jest, czy chłodzie w ogóle :E 

500W nie może być chłodniejsze od 350W, po prostu czujnik pokazuje mniej bo lepiej wydala ciepło poza obudowę :E Ale grzeje mocniej :E 

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Joloxx9 napisał(a):

Eeee ale 4090 jest przeciez lepsza...? 

I co z tego? Może ktoś po prostu chciał kupić nowszy produkt i cieszyć się nim, zamiast używanej, starszej karty za więcej pieniędzy i z zaledwie 10-15% wyższą wydajnością oraz brakiem wsparcia mfg?

Ja osobiście kupiłem dwie karty 5080, mam też zamówioną 5090, nie mogę się doczekać, żeby wymienić moją obecną 4090 na 5080 i nie czuję potrzeby, żeby traktować innych z góry tylko dlatego, że kupili mniej wydajne karty

• Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, dhyde00 napisał(a):

I co z tego? Może ktoś po prostu chciał kupić nowszy produkt i cieszyć się nim, zamiast używanej, starszej karty za więcej pieniędzy i z zaledwie 10-15% wyższą wydajnością oraz brakiem wsparcia mfg?

Ja osobiście kupiłem dwie karty 5080, mam też zamówioną 5090, nie mogę się doczekać, żeby wymienić moją obecną 4090 na 5080 i nie czuję potrzeby, żeby traktować innych z góry tylko dlatego, że kupili mniej wydajne karty

Nie próbuj tego wytłumaczyć - tutaj siedzi bańka PCMR. 

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ty sugerujesz, że nie kupiłem Astral ale piszę, że kupiłem? 

Nie, bardziej chodzi o to, ze te dostawy sa non stop przesuwane, o kilka dni, potem tygodni etc. Tak wiec ciezko sie nazywac posiadaczem czegos czego sie fizycznie nie ma :E 

Opublikowano

Ja myślę ze MFG się przyjmie, tak samo jak przyjęło się FG.

Ludzie mają najwyraźniej w pompce jakość obrazu. :D

Dobrze ze chociaż Nvidia nie ma, bo przecież nie musieli robić tego nowego modelu a tym bardziej dawać go za free. :wariat:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Joloxx9 napisał(a):

Nie, bardziej chodzi o to, ze te dostawy sa non stop przesuwane, o kilka dni, potem tygodni etc. Tak wiec ciezko sie nazywac posiadaczem czegos czego sie fizycznie nie ma :E 

Z xscama zobaczy kartę jak świnia niebo .

Na amazonie suprim 5090 good price 12500.

Edytowane przez zozolek
Opublikowano

Pobawiłem się trochę UV na 5090, to faktycznie tak 2,25-2,3GHz przy 0.87V wydaje się najbardziej sensowne do lżejszych gier. Grafa zazwyczaj nie łyka więcej jak 350W, a wydajność sporo do przodu względem 4090. Max jaki udało mi się zejść to 1.85Ghz przy 0.845v i wtedy grafa łyka poniżej 300W, ale mamy wydajność praktycznie stokowego 4090 :E . W Time Spy GS wtedy ponad 37K.

Opublikowano
1 minutę temu, zozolek napisał(a):

4 minuty temu, dhyde00 napisał(a):

No i to z tego, ze napisales tutaj:

16 minut temu, dhyde00 napisał(a):

(...) że używana 4090 jest lepsza 8:E

Tak, uzywana 4090 jest lepsza bo jest wydajniejsza. Nikt CI nie broni kupowac czego chcesz i sie tym cieszyc, tylko nie rob kurtyzany z logiki. A to, ze dany produkt jest nowszy nie znaczy, ze jest lepszy od starszego. NIkt tutaj, nie traktuje innych gorzej bo maja slabsza grafike, skad Ty takie cos bierzesz? Wymiana 4090 na 5080? Czysta glupota i tutaj chyba Cie boli, ze ludzie Ci takie zachowanie wytykaja.

Jesli cieszysz sie z MFG to kurtas Cie omamil albo tez, nie wieszo czym mowisz. Choc moze, jestes jednym z tych co lubi miec setki artefaktow w grach.

Swoja droga 140 kaltek z FG zrobionego na 4090 bedzie lepsze niz 150 z 5080 ktory do tego samego uzywa MFG. 

2 minuty temu, zozolek napisał(a):

No tak, bo tutaj nie ma uzytkownikow ze slabszym sprzetem, co to to nie :E Nie wiem skad spadles, ale przyjrzyj sie tym co ludzie w sygnaturkach maja. Tak, sporo ludzi ma bardzo mocny sprzet, ale masa siedzi na czyms slabszym, wszyscy za to jada po serii 50xx i to was chyba boli. Kupiliscie je i teraz nie dopuszczacie, ze one zwyczajnie sa przecietne. 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Kadajo

Niestety pewnie tak będzie, tak samo jak na początku wszyscy psioczyli na DLSS a dziś bez wstydu się odpala. Ostatnio gdzieś news się pojawił że akceptowalnie przeskalowano 360p do 4K.  Długą drogę przebyliśmy, od VGA przez liźnięcie 4K by ponownie wracać do VGA :hihot: 

Opublikowano
19 minut temu, dhyde00 napisał(a):

Bo 4090 jest pod każdy względem lepsza kartą. Tak szczerze mówiąc to trzeba być dzbanem by kupować 5080 która to tak naprawdę powinna nazywać się 5070, a jej cena MSRP nie powinna przekroczyć 4kPLN.

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Też bym wolał nową 5080 zamiast uzywki 4090 - choćby ze względu na samą gwarancję

To by miało sens gdyby 5080 miała 24GB, na to też czekam. 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Też bym wolał nową 5080 zamiast uzywki 4090 - choćby ze względu na samą gwarancję

Tylko nie do 4K :E 

Zalezy kiedy 4090 byla kupiona, jak rok temu i jest to jakis asus to masz jeszcze 2 lata gwarancji :)