Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Zachy napisał(a):

Facet zaproponował Ci testy porownawcze 4090 vs 5080

A tu wiedzę metoda wyparcia faktow i danie ignora :D

Nie, to zwykły troll z 2 dniowym kontem.

Szybko napinają chłopaki się, kartę mam - nic tu po mnie.

Opublikowano
22 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ja cały czas uważam ze aktualny RTX 5080 to jest po prostu powtórka z RTX'a 4080 12GB.

A "prawdziwego" RTX'a 5080 Nvidia ma zapewne już gotowego tylko sobie spokojnie poczeka.

Kto wie może nawet zobaczymy RTX'a 5090 Ti.

Szczerze nie wierzę w dobrego rtx 5080 super/Ti czy jak to tam nazwą. Ok różnica w speckach między 5080 a 5090 jest miażdżąca ale musieliby dać pocięty chip gb202, a w to kompletnie nie wierzę. Tak jak 4080s nie dostał pociętego ad202 tylko ad203, tak samo 5080s nie dostanie pociętego gb202. Za duże koszta i cena byłaby blisko 5090. Dadzą kości 3gb, podbija PL i taktowania i będzie podobnie jak z 4080s 2-3% wzrostu wydajności ale lud ma być "zadowolony" bo dostanie 24gb.

Opublikowano

A wystarczyło napisać, jak człowiek.

"Wiecie co, no nie jest ten RTX 5080 taki szybki jak 4090 ale jestem zadowolony i jest potencjał OC."

I nikt by się nie czepiał.

Teraz, zozolek napisał(a):

Odpowiedź godna moderatora ! 

No ba :D

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

A wystarczyło napisać, jak człowiek.

"Wiecie co, no nie jest ten RTX 5080 taki szybki jak 4090 ale jestem zadowolony i jest potencjał OC."

I nikt by się nie czepiał.

Napisałem tak kilka razy.

Co więcej napisałem nie raz nie dwa, że 5080 nie jest lepsza od 4090 bo być nie moze - czyste dane techniczne.

Ona ma fajny potencjał OC, co pozwala jej realnie zbliżyć się do 4090 na niewielką odległość.

Edytowane przez zozolek
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, zozolek napisał(a):

Miej na uwadze, że żadna merytoryczns dyskusja nie będzie miała miejsca

Np. patrz posty  @SylwesterI. jest świetny w tym co robi i sprawia mu to masę radości.

Nie wiem, ja Ci tylko mówie, że w lato np jak Ciebie najdzie ochota pograc, wiadomo gra sie mniej, ale jak Cie najdzie ochota wlaczysz sobie x4 bo masz taka mozliwosc i GPU dasz limit np 2.3Ghz na 0.8V bedzie brało 200W i sie nie ugotujesz, a koles z 4090 na 400-450W bedzie albo nie grał albo sie gotował. No chyba, że ma klimatyzacje wiec ok, tylko z drugiej strony jak kogos stac na klime w mieszkaniu (chodzi o koszt uzywania) to raczej tez bedzie go stac na 5090

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a):

No skoro 4090 po uv wydajniejsze od ocowanego 5080 nie jest merytoryczne, to o czym mamy tu dyskutować ? %-)

Nie jest wydajniejsze, to zalezy od tytułu. Sa na podobnej wydajnosci przy 390W juz ktos to sprawdził. Tak nie trudz sie

Opublikowano

Ciezko zeby cos z taka iloscia cuda cores w wydaniu 5080 bylo szybsze od adekwatnej ilosci cuda cores w 4090 :)

do tego roznice w vram

no chyba ze ktos liczy MFG x3 i x4 jako wydajnosc, ale to przeciez tylko uplynniacz,

byc moze skuteczny ale nie jest to prawdziwa wydajnosc ukladu

Opublikowano
1 minutę temu, bartez88 napisał(a):

Szczerze nie wierzę w dobrego rtx 5080 super/Ti czy jak to tam nazwą. Ok różnica w speckach między 5080 a 5090 jest miażdżąca ale musieliby dać pocięty chip gb202, a w to kompletnie nie wierzę. Tak jak 4080s nie dostał pociętego ad202 tylko ad203, tak samo 5080s nie dostanie pociętego gb202. Za duże koszta i cena byłaby blisko 5090. Dadzą kości 3gb, podbija PL i taktowania i będzie podobnie jak z 4080s 2-3% wzrostu wydajności ale lud ma być "zadowolony" bo dostanie 24gb.

Tego nie wiadomo bo nie wiemy jaki układ maja z TSMC.

Opublikowano
2 minuty temu, Zachy napisał(a):

Ciezko zeby cos z taka iloscia cuda cores w wydaniu 5080 bylo szybsze od adekwatnej ilosci cuda cores w 4090 :)

do tego roznice w vram

no chyba ze ktos liczy MFG x3 i x4 jako wydajnosc, ale to przeciez tylko uplynniacz,

byc moze skuteczny ale nie jest to prawdziwa wydajnosc ukladu

Papier wszystko przyjmie, uwierz że fps mi kompletnie nie brakuje na tej 5080.

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Nikt tu nie borni 4090 bo ona broni się sama za to widzę coraz więcej speców którzy za wszelką cenę próbują udowodnić ze 5080 to dobra karta :smiech:

Często to ci sami spece co sprzedali wcześniej 4090 :E

Chyba jedynie 5080 może obronić się ceną jak się unormuje na poziomie ok 5k, a będzie miała wydajność zbliżoną do 4090, która nawet w używkach kosztuje z10k?

Opublikowano
1 minutę temu, zozolek napisał(a):

7 minut temu, zozolek napisał(a):

Napisałem tak kilka razy.

Co więcej napisałem nie raz nie dwa, że 5080 nie jest lepsza od 4090 bo być nie moze - czyste dane techniczne.

Ona ma fajny potencjał OC, co pozwala jej realnie zbliżyć się do 4090 na niewielką odległość.

No i tego się trzymaj. Jesteś zadowolony. Co tu więcej chcieć.

Opublikowano
16 minut temu, RTX4090 napisał(a):

Proponuje bitkę 4090 VS 5080 :D 
Dawaj wynik PortRoyal oraz SpeedWay ---> zobaczymy co lepsze 

3d marki nic c nie powiedzą, testy z gier mówią prawdę.

Przykładowo rx6800XT wyciągał 24-25k pkt, gdzie najszybszy 3080 miał coś kole 22,5k , a te karty nie były o tyle wydajniejsze w grach od rtx 3080

Opublikowano
1 minutę temu, hubio napisał(a):

Chyba jedynie 5080 może obronić się ceną jak się unormuje na poziomie ok 5k, a będzie miała wydajność zbliżoną do 4090, która nawet w używkach kosztuje z10k?

No tak, ta karta tylko z perspektywy posiadacza 4080, 4070 Ti jest lipna.

Opublikowano
10 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie jest wydajniejsze, to zalezy od tytułu. Sa na podobnej wydajnosci przy 390W juz ktos to sprawdził. Tak nie trudz sie

Co sprawdził, kto sprawdził ? Proszę bardzo, zróbmy testy, ja underwoltuję swoją 4090 z lekkim oc, ktoś niech podkręci swoją 5080 i porównamy wyniki, tylko żeby to było STABILNE, to porównamy wyniki w benchmarku metro, które ciśnie karty i przynajmniej 15 loopach.

Zobaczymy jak dalece te  oc na 5080@3200+ jest stabilne :cool:, a jak moje uv na 4090 jest stabilne.

To samo można zrobić w Port Royale w STRESS teście

13 minut temu, zozolek napisał(a):

A więcej fps na 4090  brakowało? %-)

Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO Poczytałem te parę stron i może coś przeoczyłem, ale wciąż nie rozumiem dlaczego on sprzedał tą 4090 i kupił 5080? Nawet jak komuś się kończy gwarancja to jednak zmieniać na gorszą? Sam tak robiłem z GPU, ale zawsze sprzedawałem pod koniec gwarancji, ale żeby kupić lepszą.

Edytowane przez hubio