Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Peak na sekunde  lub dwie nic nie zrobi, problem jest gdy prąd długo leci głównie na dwóch kablach.

Teraz, zozolek napisał(a):

Dla rtx 5090 nie jest rekomendowana wymiana zasilacza ?  

Nie, ubezpieczenie na wypadek pożaru i spryskiwacze w domu jak się karta rozpędzi :E

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Na tym nowszym filmie znacznie lepiej to wyjaśnia, ale po co czytać temat co ? ;)

Zły filmik zlinkowalem pierwsze, jest jakis wymog ile stron wcześniej trzeba przeczytać przes wrzuceniem postu, czy sarkazm tak bez powodu? Chyba, że źle bo filmik pk angielsku.

Edytowane przez Joloxx9
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@tomcug @Kris194 @heatja komentowałem sprawę zjaranej karty podpiętej do ROG'a 1000W przy pomocy aftermarketowego kabla moddyi. 

Mimo wszystko, narazie palą się Founders'y na custom'owych kablach 😀 także trzeba obserwować jak się sprawa rozwinie 

Roman w filmie potwierdził, że kabel był dobrej jakości, a nawet powyżej tego co można by oczekiwać.
Nawet jakby Jensen po nockach przez tydzień robił ten adapter z całym sztabem inżynierów, to jak przez przez jeden kabel leci 23A, to potem są takie, a nie inne efekty. 
Nie chcę sobie nawet wyobrażać jaką temperaturę miał ten kabel skoro tak stopiło oplot...

Opublikowano
4 minuty temu, heat napisał(a):

Nawet jakby Jensen po nockach przez tydzień robił ten adapter z całym sztabem inżynierów, to jak przez przez jeden kabel leci 23A, to potem są takie, a nie inne efekty. 

Przykładowy konektor pod 30A

pol_pl_Wtyki-XT60-Konektor-wtyk-i-gniazd

A teraz proponuję sobie porównać z 12V-2x6

12VHPWR-PCIe-5-16pin-Back.jpg

To nawet nie wymaga komentarza...

• Upvote 3
Opublikowano
31 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Zły filmik zlinkowalem pierwsze, jest jakis wymog ile stron wcześniej trzeba przeczytać przes wrzuceniem postu, czy sarkazm tak bez powodu? Chyba, że źle bo filmik pk angielsku.

kja tam wszystko zrozumialem 

Opublikowano

Co jak co ale przydałoby się żeby ktoś pomierzył temperaturę i natężenie na poszczególnych żyłach na RTX 3090 Ti FE bo tam też było 12 pin ale podstawowa różnica jest taka, że tam mieliśmy 3 rezystory a nie jeden

front_small.jpg

Opublikowano

Teraz będzie 200 stron pitolenia "szpeców" kabelkowych :lol2: Tak jak pisałem już dawno temu będą te same problemy jakie były przy poprzedniej generacji jeżeli nie będzie trzymać się odpowiedniej jakości konektorów. Tylko czekałem na pierwsze upalenia.

• Upvote 1
Opublikowano
37 minut temu, heat napisał(a):

Roman w filmie potwierdził, że kabel był dobrej jakości, a nawet powyżej tego co można by oczekiwać.
Nie chcę sobie nawet wyobrażać jaką temperaturę miał ten kabel skoro tak stopiło oplot...

Temperatura mogła być też przez słabe połączenie. Co z tego że wtyczka mocno siedzi jak konektorki lekko na siebie nachodzą. Później mamy efekty

Opublikowano
4 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

Temperatura mogła być też przez słabe połączenie. Co z tego że wtyczka mocno siedzi jak konektorki lekko na siebie nachodzą. Później mamy efekty

Temperatura to była przez blisko 3x wyższe natężenie niż powinno być, fizyki nie oszukasz. 12V-2x6 było projektowane pod 7-8 A na pin a nie 23.