Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Potrzebują więcej czasu

"Trzeba czekać (TM)"
- sterowniki
- sprawdzają wydajność konkurenta 5070 żeby dodać cenę 
- sprawdzają jakość DLSS 4.0 i sens jakikolwiek wypuszczenia FSR 4.0 (wszak ten nowych ich FSR bezie coś jak DLSS 3.0)
- coś poszło nie tak znacznie głębiej 

Opublikowano
24 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Potrzebują więcej czasu, żeby jak najwięcej ludzi kupiło karty NVIDII. 

Potem będą się zastanawiać, dlaczego nikt nie jest zainteresowany Radełonami. 

Brakuje jeszcze zaporowej ceny na premierę + niski stock = przepis na sukces by AMD :E 

• Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, galakty napisał(a):

Czyli AMD znowu wtopiło z czymś i potrzebują więcej czasu...

Niech zgadnę, sterowniki?

Ale to bardzo dobrze, że czekają za Nvidia, chcą ludzie dobrze wycenionej karty to taki ruch jest najbardziej ok. Sterowniki nie mają tu nic do rzeczy ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

W sumie mnie się nie spieszy nigdzie więc mogę zaczekać, ale obawiam się że desperaci siedzący znowu na integrach albo jakichś RX 570 mogą nie wytrzymać i otworzą sakiewki przed zielonym potworem.  :E 

Opublikowano (edytowane)

Wielu może powiedzieć, że czekanie to błąd. Z perspektywy nas jako konsumenta tak:

- jeżeli nvidia nie dowiezie takie mocy jak obiecują, to amd podniesie ceny 9070tek

- jeżeli nvidia dowiezie to amd będzie w czarnej d… bo ludzie zamówią już i tak karty od zielonych nie czekając na premierę radeonow. 

Widac, że są mówiąc brzydko…obsrani mocno, co nie rokuje dobrze, bo wygląda jakby sami nie wierzyli w sukces swoich nowych kart. Myślę, ze przecieki odnośnie cen były kontrolowane, ale teraz sami zobaczyli reakcje konsumentów i zaczęła się wewnętrzna debata czy aby na pewno muszą schodzić tak z ceny i walczyć agresywnie $

Edytowane przez Starh
Opublikowano
4 minuty temu, Mar_s napisał(a):

W sumie mnie się nie spieszy nigdzie więc mogę zaczekać, ale obawiam się że desperaci siedzący znowu na integrach albo jakichś RX 570 mogą nie wytrzymać i otworzą sakiewki przed zielonym potworem.  :E 

Mi z gpu się też nie pali, a w marcu odpalę nowego PC na integrze i sobie spokojnie poczekam na dostępność, obniżki, dostosowanie gier do nowych bajerow i dopracowanie sterowników. 

Teraz, Element Wojny napisał(a):

W takim momencie przekladac premiere to idiotyzm, ale pewnie cos im nie dziala jak trzeba. Szkoda, bo napaleni gracze nie beda czekac. 

Jak to nie beda  czekac jak beda  ? Przecież ktos kto celuje w nowe radki czy nvidia to i tak musi czekać bo przecież 5070/5070ti wyjdzie w lutym, a kto chce większej wydajności to i tak czekać nie będzie bo kupi 5080/5090. No chyba że ktoś kto czeka na siedemdziesiątki kupi nagle 5080 ;) 

Każda opcja 0

ponizej 5080 to czekanie.

Opublikowano

Premiera 5080/90 na 30 stycznia, ale niższych nawet jeszcze nie zapowiedzieli poza konfą, więc równie dobrze może to być końcówka lutego.

Zważywszy że AMD i tak nie konkuruje z topką od NV to mają na luzie jeszcze nawet 1.5 miesiąca.

Opublikowano
7 minut temu, Starh napisał(a):

jeżeli nvidia nie dowiezie takie mocy jak obiecują, to amd podniesie ceny 9070tek

Nie podniesie, gdyż nie mogą zaoferować czegoś o takiej samej wydajności bądź trochę lepszej za cenę taką, jaką ma konkurent po drugiej stronie, a wszystko inne mają gorsze od NV (w tym sterowniki), bo inaczej ludzie wezmą konkurenta od NV bądź dołożą dodatkowe pieniądze do lepszego modelu od NV.

• Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale to bardzo dobrze, że czekają za Nvidia, chcą ludzie dobrze wycenionej karty to taki ruch jest najbardziej ok. Sterowniki nie mają tu nic do rzeczy ;) 

Lepiej jakby AMD dało niskie ceny, to wtedy NV też by musiała ;) 

Jak NV rzuci wysokie ceny, to wystarczy że AMD da trochę niższe :E 

Ja nie jestem przekonany że są gotowi, ta premiera wygląda póki co mega słabo i nieprofesjonalnie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jak to nie beda  czekac jak beda  ? Przecież ktos kto celuje w nowe radki czy nvidia to i tak musi czekać bo przecież 5070/5070ti wyjdzie w lutym, a kto chce większej wydajności to i tak czekać nie będzie bo kupi 5080/5090.

Jesli podadza cene to pewnie beda czekac, ale jesli nadejdzie luty a oficjalnie ceny nie beda znane, to jakos mnie nie zdziwi jak co mniej cierpliwi pojda po 5070. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Jak model z przed 2018r to normalne :E mi też odcinało focusa 650W zakupionego pod koniec 2017r po wpakowaniu do skrzynki 6950XT na stock dopiero po sprowadzeniu jej do znacznie niższego poboru problem znikał, przy innym zasilaczu o dokładnie tej samej mocy mogę puszczać obecną kartę na 400W + reszta sprzętu i wszystko działa, swoją drogą to zasilacz z gorszymi bebechami niż ten SS ;) 

Potwierdzam, mam Seasonic Focus Plus Gold 550w z 2020 albo 2019 bodajże i łącze go z RX 7800xt + r7 5700x3d, nic nie wywala bez UV.

Opublikowano
48 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jedno i drugie ma znaczenie im lepiej wyklepią stery tym lepiej będą wykładać w testach ;)

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

A może...

Na CES 2025 FSR4 nazwali programem badawczym, czy jakoś tak, więc może soft jest w tak złym stanie i to przez to?

To trochę ich ostatnia i jedyna szansa. Jeśli upscalling przechodząc na w pełni oparty o AI wypadnie tragicznie na tle DLSSów, a RT nie poprawi nagle o 300% (a nie poprawi) to z małej popularności AMD przesunie graczy w stronę "Radeon? Pierwsze słyszę. A co to jest?" już za dwa lub kilka lat.

AMD musi zadbać, aby pierwsze FSR oparte o AI zebrało potężny hype, bo bez tego zwyczajnie nie mają szans zawalczyć o tzw. "mind share".

Cała masa osób wybierze kartę NVidii jeśli uważa, że DLSS jest dużo, dużo lepszy od FSR a do tego karty Nvidii (teoretycznie) obsługują Path Tracing. Nie dostając tych dwóch rzeczy od AMD nawet -20% względem cen kart Nvidii nie wystarczy i może AMD nie chce ryzykować falstartu. 

Moim skromnym zdaniem to -25% powinno być nawet jakby NV nie miała przewagi w DLSS/FG/PT. Póki co  się jednak ponownie zapowiada na "10-% i fajrant", jeśli ta cena 660$ za 9070XT (doliczając nasz VAT) się potwierdzi, chyba, że to będzie halo product, a skupią się na 9070 i np. pozwolą na OC, bo ograniczanie tak mocno 9070 jak pokazuje specyfikacja jest dla mnie niezrozumiałe. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Teraz już wiem czemu Lisa nie odbierała ode mnie telefonu. Skurkowańce, kombinatorzy tego się nie spodziewałem, ale cóż i tak trzeba czekać czy na RTX czy RX, to się poczeka. Karty nie sprzedam bez kupna nowej, więc spokojnie czekam.

Jestem ciekaw czy w ogóle będzie ta prezentacja 15go jeśli mają zamiar przekładać premierę. :Up_to_s:

Biedny @raul_ole bez karty, co on teraz pocznie?:przytula: to z chińskiego forum, to jest przeciek, czy to prawda czy nie, ciężko ocenić, tak samo było z przeciekami z wydajności.

Lipa, czekają sobie na RTX 5070 bo pewnie widzą w nim kiepską partię, stąd chcą potem nawet podwyższyć swoje bazowe ceny, co będzie lipa i jeszcze się na tym przejadą.

Edytowane przez Reddzik
  • Sad 1
Opublikowano
15 minut temu, VRman napisał(a):

A może...

Na CES 2025 FSR4 nazwali programem badawczym, czy jakoś tak, więc może soft jest w tak złym stanie i to przez to?

To trochę ich ostatnia i jedyna szansa. Jeśli upscalling przechodząc na w pełni oparty o AI wypadnie tragicznie na tle DLSSów, a RT nie poprawi nagle o 300% (a nie poprawi) to z małej popularności AMD przesunie graczy w stronę "Radeon? Pierwsze słyszę. A co to jest?" już za dwa lub kilka lat.

AMD musi zadbać, aby pierwsze FSR oparte o AI zebrało potężny hype, bo bez tego zwyczajnie nie mają szans zawalczyć o tzw. "mind share".

Cała masa osób wybierze kartę NVidii jeśli uważa, że DLSS jest dużo, dużo lepszy od FSR a do tego karty Nvidii (teoretycznie) obsługują Path Tracing. Nie dostając tych dwóch rzeczy od AMD nawet -20% względem cen kart Nvidii nie wystarczy i może AMD nie chce ryzykować falstartu. 

Moim skromnym zdaniem to -25% powinno być nawet jakby NV nie miała przewagi w DLSS/FG/PT. Póki co  się jednak ponownie zapowiada na "10-% i fajrant", jeśli ta cena 660$ za 9070 (doliczając nasz VAT) się potwierdzi, chyba, że to będzie halo product, a skupią się na 9070 i np. pozwolą na OC, bo ograniczanie tak mocno 9070 jak pokazuje specyfikacja jest dla mnie niezrozumiałe. 

Jeżeli przekroczą cenę 600-650$/€ to ta karta będzie uśmiercona już praktycznie w dniu premiery.

Opublikowano
22 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Lipa, czekają sobie na RTX 5070 bo pewnie widzą w nim kiepską partię, stąd chcą potem nawet podwyższyć swoje bazowe ceny, co będzie lipa i jeszcze się na tym przejadą.

Prędzej to Nvidia ich złapała i w kurteczce odezwał się instynkt mordercy z czasów GTX 970 bo 550$ nikt się nie spodziewał za te karty.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Prędzej to Nvidia ich złapała i w kurteczce odezwał się instynkt mordercy z czasów GTX 970 bo 550$ nikt się nie spodziewał za te karty.

Nie sądzę. Już prędzej przestraszyli się "AI, AI, AI" i DLSS4, w sensie "o kurde, co jak gracze łykną tą bzdurę 4090=5070"

5070 to gorsza specyfikacja od 4070super, ta sama cena, czyli drożej niż 4070. Trochę od 4070 lepiej i jedynie kilka kostek GDDR7 mogło podbić cenę, ale bądźmy poważni. Obecnie VRAM jest tani, więc nawet jeśli GDDR7 kosztuje bardzo dużo, to na 6 kostkach 2GB i tak wychodzą grosze.

I to po niemal 2 latach (luty 2025 vs kwiecień 2023)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 godziny temu, Pentium D napisał(a):

opóźniona premiera RDNA 4

Ale nie padla nigdzie oficjalna data wiec nie mozna toereycznie opozniac czegos co nie zostalo okreslone :D

2 godziny temu, galakty napisał(a):

Lepiej jakby AMD dało niskie ceny, to wtedy NV też by musiała ;) 

Jak NV rzuci wysokie ceny, to wystarczy że AMD da trochę niższe :E 

Ja nie jestem przekonany że są gotowi, ta premiera wygląda póki co mega słabo i nieprofesjonalnie.

Nvidia nic nie opusci i to nie ona sie dostosowac ma ;) Takze na zmiane cen zielonych nie licz cokolwiek AMD pokaze.

2 godziny temu, raul_ole napisał(a):

To oficjalne?

Nie bylo oficjalnej daty premiery wiec potencjalne przesuniecie to tez jest cos nieoficjalnego za kulisami

1 godzinę temu, sideband napisał(a):

Jedno i drugie ma znaczenie im lepiej wyklepią stery tym lepiej będą wykładać w testach ;)

AMD klepie jak Najman ale tez nie mozna pisac ,ze  bedzie jakas tragedia. Ciekawe czy znowu bedzie problem z wysokim zegarem pamieci w idle na niektorych konfiguracjach  :lol2:

• Upvote 1