Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@wallec nie będę cytował tego posta na pół strony powiem tylko tyle: jeszcze miesiac temu chwaliłeś w niebogłosy 7900xtx jaki to "przepiękny" zakup zrobiłeś dając za nią bodajże 3300pln :hmm: teraz piszesz o karcie o takiej samej wydajności w rasteryzacji przy niższym poborze prądu o 50w i z rt na poziomie średnio 4070Ti że rtx 3080 oferuje więcej :E wykresy które wkleiłeś przemilczę bo oglądałem w ciągu 2 dni tonę testów i jakoś u ciebie dziwne to wygląda albo wyszukałeś specjalnie takie gdzie pompują przewagę 7900xtx :wariat:

• Like 2
  • Upvote 8
Opublikowano

Osobiście będę polować na rx 9070 xt pulse gdzie mój próg bólu to 3300 zł i ani grosza więcej. Nie spieszy mi się z wymianą. Jeśli nie to dopłacę do rtx 5070 ti i oleję radeona.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Send1N napisał(a):

@wallec nie będę cytował tego posta na pół strony powiem tylko tyle: jeszcze miesiac temu chwaliłeś w niebogłosy 7900xtx jaki to "przepiękny" zakup zrobiłeś dając za nią bodajże 3300pln :hmm: teraz piszesz o karcie o takiej samej wydajności w rasteryzacji przy niższym poborze prądu o 50w i z rt na poziomie średnio 4070Ti że rtx 3080 oferuje więcej :E wykresy które wkleiłeś przemilczę bo oglądałem w ciągu 2 dni tonę testów i jakoś u ciebie dziwne to wygląda albo wyszukałeś specjalnie takie gdzie pompują przewagę 7900xtx :wariat:

Bo to był przepiękny zakup 3300 gdy chodził za 4200 i można było sobie pograć i wyciągnąc hajs.

9070 / 9070XT to będzie przepiękny zakup za 2k ale płacić prawie 4k za kartę, która nie obsługuje nic oprócz rasteryzacji i siedzieć potem na niej np dwa lata?

Kup GeForce, nawet 3080 12gb albo chociaż 4070 super 12gb a otworzysz oczy.

Te opcje, których nie możesz teraz użyć na AMD to najlepsze opcje jakie pojawiły się dla graczy.

Mając bazowe 50-60 FPS na rtx, odpalasz sobie dlss na jakość (masz lepszy obraz niż natywny), wbija ci się 75fps, przywalasz na to generator klatek X1 i sobie grasz w 120-144 FPS gdzie na Radeonie podniecasz się że masz 74fps rasteryzowane i nic więcej z tym nie zrobisz bo albo fsr mydło albo w ogóle nie zaimplementowane xD

Ps. Siedzisz na forum.ithardware.pl ale na stronę www.ithardware.pl nie wchodzisz? To screeny z ich testów, karta nierówna tak samo jak Intel b580, raz wygrywa z rtx 5070 a raz przegrywa z rtx 3080

Edytowane przez wallec
  • Haha 5
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

miala byc taka potezna liczba kart i mialo nie zabraknac?

jak to wyglada w praktyce w tym MSRP?
sklepy / dystrybutorzy maja jakas okreslona minimalna pule czy jak to wyglada?
czy np dostali 10k kart, 500 sprzedadza po MSRP - "bo musza" bo taka wspolpraca, zbuduja troche hajpu a pozostale 9500 sprzedadza w drugim rzucie msrp +15% - BO MOGA?

Edytowane przez Ali
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, wallec napisał(a):

Kup GeForce, nawet 3080 12gb albo chociaż 4070 super 12gb a otworzysz oczy.

Zachowujesz się jak taki plebs co dopiero spróbował kawioru, a ten kawior jest dostępny już od 2018r odkąd wprowadzono kary RTX ;)  Jesteś mistrzem cebuli i outletow wiec chwalisz zawsze to co tobie na rękę ale pamiętaj że ludzie nadal kupują i będą kupować nowe karty i one będą zawsze w wyższej cenie. Za 2 lata taki 9700XT też będzie w chipsach i zaczniesz dopiero chwalić. Ty chwalisz po prostu to co masz w danym momencie. Nad starym Radeonem też były oh ahy.

12 minut temu, wallec napisał(a):

Mając bazowe 50-60 FPS na rtx, odpalasz sobie dlss na jakość (masz lepszy obraz niż natywny), wbija ci się 75fps, przywalasz na to generator klatek X1 i sobie grasz w 120-144 FPS gdzie na Radeonie podniecasz się że masz 74fps rasteryzowane i nic więcej z tym nie zrobisz bo albo fsr mydło albo w ogóle nie zaimplementowane

Cieszymy się twoim szczęściem ale ten zachwyt to już ludzie mieli 2 lata temu ;) 

Zdejmij okulary i zacznij patrzeć na świat przez pryzmat rzeczywistości, a nie 2letnich kart z outletu, które porównujesz do nowości na rynku. 

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Ali napisał(a):

czy np dostali 10k kart, 500 sprzedadza po MSRP - "bo musza" bo taka wspolpraca, zbuduja troche hajpu a pozostale 9500 sprzedadza w drugim rzucie msrp +15% - BO MOGA?

Coś w ten deseń. Jakby odstawili coś takiego 20 lat temu to ludzie beknęli by śmiechem i by się skończyło sterowanie cenami.

A dzisiaj :sex:

Edytowane przez Jedi88
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Matko Bosko, dwa lata? Ja na moim 9070XT mam zamiar z 5 siedzieć :D

Następna generacja to dla mnie minimum Nvidia 7xxx albo i prędzej 8xxx.

8 lat siedziałem na GTX770 - co prawda z przerwą 1.5 roku na laptopa z 1060 w środku, ale jednak.

Wymieniam tylko jak mi się gry na super low zacinają :D

Edytowane przez kociol21
  • Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano
8 minut temu, Ali napisał(a):

czy np dostali 10k kart, 500 sprzedadza po MSRP - "bo musza" bo taka wspolpraca, zbuduja troche hajpu a pozostale 9500 sprzedadza msrp +15% - BO MOGA?

Bardzo optymistycznie   wartości chyba ze masz na myśli łączną ilość 9070 i 9070xt  . 10k to chyba na całą PL nie było

Opublikowano
2 minuty temu, kociol21 napisał(a):

na moim 9070XT mam zamiar z 5 siedzieć :D

Jak bedziesz sobie wmawial, ze RT to sciema i grasz w 1080p to moze na 5 lat styknie. 9070XT to jest wydajnosc Nvidii ze sredniej polki sprzed 3 lat zaraz, a Ty chcesz na tym siedziec kolejne 5. Powodzenia.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Zachowujesz się jak taki plebs co dopiero spróbował kawioru, a ten kawior jest dostępny już od 2018r odkąd wprowadzono kary RTX ;)  Jesteś mistrzem cebuli i outletow wiec chwalisz zawsze to co tobie na rękę ale pamiętaj że ludzie nadal kupują i będą kupować nowe karty i one będą zawsze w wyższej cenie. Za 2 lata taki 9700XT też będzie w chipsach i zaczniesz dopiero chwalić. Ty chwalisz po prostu to co masz w danym momencie. Nad starym Radeonem też były oh ahy.

Cieszymy się twoim szczęściem ale ten zachwyt to już ludzie mieli 2 lata temu ;) 

Zdejmij okulary i zacznij patrzeć na świat przez pryzmat rzeczywistości, a nie 2letnich kart z outletu, które porównujesz do nowości na rynku. 

Kup Radka i pochwal jaki super zakup po tym jak doznałeś rozkoszy rtx z dlss i fg xD

Chwalisz radki bo chcesz mieć o jednego rywala mniej do zakupu rtx?

I wiadomo że będę chwalił to co mam aktualnie bo to są dobre decyzje zakupowe, ale kupować 9070/9070xt w obecnych cenach to nieszanowanie swoich pieniędzy.

To samo można było mieć już dawno za mniej.

I lepiej upolować coś w dwa dni na outlecie 1000zl taniej niż normalnie, niż polować na przepłacone produkty, na których się tylko traci.

Edytowane przez wallec
Opublikowano
3 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Jak bedziesz sobie wmawial, ze RT to sciema i grasz w 1080p to moze na 5 lat styknie. 9070XT to jest wydajnosc Nvidii ze sredniej polki sprzed 3 lat zaraz, a Ty chcesz na tym siedziec kolejne 5. Powodzenia.

Przegapiłeś dopisek, gdzie pisałem, że siedziałem na GTX770 z 2GB VRAM do grudnia 2020 roku. Wkurzyło mnie dopiero jak AC Origins mi na medium chodziło w 18fps, a chciałem sobie pograć i wymieniłem wszystko na nowy setup z 3070. 

Spokojnie, ja to i następne 8 lat na tym 9070XT dam spokojnie radę. Jak gdzieś już pisałem - mojej 3070 bym pewnie jeszcze parę lat nie zmieniał, tyle że oddałem kompa synowi, więc musiałem coś nowego sklecić.

• Like 3
Opublikowano
13 minut temu, kociol21 napisał(a):

Matko Bosko, dwa lata? Ja na moim 9070XT mam zamiar z 5 siedzieć :D

Następna generacja to dla mnie minimum Nvidia 7xxx albo i prędzej 8xxx.

8 lat siedziałem na GTX770 - co prawda z przerwą 1.5 roku na laptopa z 1060 w środku, ale jednak.

Wymieniam tylko jak mi się gry na super low zacinają :D

Mam tak samo, jak już coś kupię, to będzie siedzieć w obudowie aż do naturalnego rozkładu, czyt. aż ustawienia minimalne będą klatkować mimo wszelkich starań xD

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, wallec napisał(a):

Chwalisz radki bo chcesz mieć o jednego rywala mniej do zakupu rtx?

To nie jest chwalenie, ale raczej sucha ocena rzeczywistości. Nie ma złych kart, są tylko źle wycenione. Nowa seria Radeonów się pod to łapie, ale nadal ludzie mają różne wymagania i oczekiwania. Niektórym styknie czysty raster, innego nie interesuje RT. Patrząc na obecną sytuację, takich ludzi nie brakuje, bo nie ma się co czarować - Radeony nie są dla skalperów tak łakomym kąskiem. Karty kupiło sporo osób do normalnego, domowego użytku. Oczywiście na wyniki sprzedaży przyjdzie jeszcze czas. Nie wiem doprawdy co chcesz udowodnić takimi wpisami.

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, kociol21 napisał(a):

Przegapiłeś dopisek, gdzie pisałem, że siedziałem na GTX770 z 2GB VRAM do grudnia 2020 roku. Wkurzyło mnie dopiero jak AC Origins mi na medium chodziło w 18fps, a chciałem sobie pograć i wymieniłem wszystko na nowy setup z 3070. 

Spokojnie, ja to i następne 8 lat na tym 9070XT dam spokojnie radę. Jak gdzieś już pisałem - mojej 3070 bym pewnie jeszcze parę lat nie zmieniał, tyle że oddałem kompa synowi, więc musiałem coś nowego sklecić.

Pewnie ze dasz radę jak grasz  w gry a nie  grafikę i benchmarki  .

Opublikowano (edytowane)

Tu jest hitowy screen xD

Ledwo bije 7800xt sprzed dwóch lat, ale za to przynajmniej kosztuje 3300zl a nie 1800 :-)

Wyobraź sobie, jesteś ziomeczkiem co siedział 4 lata na rtx 3070, myślisz sobie.

Ok czas 8gb vram się skończyl. Lords od the fallen mi tnie!

Sprzedajesz kartę za 800zl, dokladasz 2500zl do Radka bo YouTube influencerka zadziałał a tu masz 8 FPS więcej xD

Screenshot_2025-03-07-17-57-34-34_3aea4af51f236e4932235fdada7d1643.thumb.jpg.63f3bb21821a91e5f41563426ddb1ceb.jpg

Edytowane przez wallec
Opublikowano
13 minut temu, DżonyBi napisał(a):

4090 dostał urlop ale udzieli ci pełnomocnictwa?

Opublikowano
24 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Zachowujesz się jak taki plebs co dopiero spróbował kawioru, a ten kawior jest dostępny już od 2018r odkąd wprowadzono kary RTX

On miał jakiś czas temu bodaj 2080ti ale znalazł kupca, bo wyczuł że zarobi 50zł :lol2:. Gosc kupuje karty wychwala pod niebiosa po czym robi zwrocik konsumencki i tak się bawi od dłuższego czasu. Im taniej coś kupi tym więcej wodolejstwa na forum

• Like 6
Opublikowano
4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Wiem, ze nie jest latwo teraz, ale za chwile to sie zmieni. Ta oferta wciaga nosem 9070XT.

Screenshot_20250307_132600_Discord.thumb.jpg.ea434cc2c3a848eab26560f6658ed352.jpg

Niech zgadnę, 1 szt. była, no zajebista okazja dla każdego.

Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

Straszysz mnie banem. Paszol won.

Aluzja była, ale dotyczyła czegoś innego. Nie załapałeś, szkoda.

1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dostał? 

Nie wiem, ale przestał tutaj pstrzyć swoimi złotymi myślami, więc założyłem, że dostał 😆