Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak, mówie tylko w formie porównania, miło ją wspominam. Dlatego napisalem, że 4070Ti to zupełnie inna i jeszcze FG na to. Sporo GPU miałem, miło wspominam również 1050 2GB jak dla mnie mega dobra karta na tamte czasy i tak samo napisałbym że to była po prostu dobra karta, bez dodatkowego zlacza zasilajacego energoooszczadna , OC 2Ghz pamiec tak samo, kupiona nowka w juz nieistniejacym sklepie Xtreem za 450zl. Podobnie jak z 3060 teraz to oczywiscie jest za słaba na nowe gry, ale ogolnie to fajna karta jak na moje po prostu lepsza od 2080, mimo ze w niektorych grach 2080 jest szybsze.

• Upvote 1
Opublikowano

Jeśli chodzi Ci o porówanie 12GB do 12GB to tak, ale ogólnie rzecz biorąc nie powinno się tak robić :E 4070Ti goniło 3090, to gdzie tu mowa o 3060? Co z tego że tyle samo VRAM? Dzisiaj auto z silnikiem 2.0 gniecie to sprzed 20 lat o pojemności 2.0 :E 

Opublikowano
20 minut temu, galakty napisał(a):

Jeśli chodzi Ci o porówanie 12GB do 12GB to tak, ale ogólnie rzecz biorąc nie powinno się tak robić :E 4070Ti goniło 3090, to gdzie tu mowa o 3060? Co z tego że tyle samo VRAM? Dzisiaj auto z silnikiem 2.0 gniecie to sprzed 20 lat o pojemności 2.0 :E 

3090 przecież jest generalnie wolniejsze od 4070Ti, szczególnie jeśli weźmiesz pod uwage OC. 3090Ti OC to raczej poziom 4070Ti OC aczkolwiek tutaj sporo zależy od rozdzielczosci od gry i od tego jak vram sie podkreci na adzie. Bo w przypadku 192bit szyny do rozdzielczosci 4k, OC vramu bardzo dużo daje. No ale ogolnie masz racje. Podałem to jako przykłąd dużego przyrostu wydajnosci. 2080 jest szybsza w wiekszosci gier od 3060 ale nie we wszystkich, po OC bardziej sie zrównują no i tyle. Napisałem to po to, że jeżeli ktos ma 3060 to upgread na nowszą karte 4070Ti/5070 daje zupełnie inne odczucia z gry, i warto kupić nową czy uzywaną.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mar_s napisał(a):

Przypominam że temat dotyczy RDNA4, a nie NV, no i radzę unikać niepotrzebnych wycieczek ad personam.

No właśnie miałem po ciebie dzwonić że do tematu dla normalnych i spokojnych ludzi próbują przenieść ten cyrk z tematu wyżej :E ;D Szambo zaczyna wybijać tak mocno że aż tutaj się przelewa xD 

Edytowane przez Send1N
  • Haha 3
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

No właśnie miałem po ciebie dzwonić że do tematu dla normalnych i spokojnych ludzi próbują przenieść ten cyrk z tematu wyżej :E ;D Szambo zaczyna wybijać tak mocno że aż tutaj się przelewa xD 

Nawiazujac do tematu dla posiadacza 2080 czy 3060 nowy RX 9070 w okolicach 2700zl to bedzie mega boost do wydajnosci, tyle można wywnioskowac 

• Like 1
Opublikowano

W dniu 24.05.2025 o 11:14, wallec napisał(a):

Czyli mam rozumieć, że jeżeli gość gra w gry od x lat.

Mówi że gra, czy faktycznie tak jest to już inna bajka.

W dniu 24.05.2025 o 11:14, wallec napisał(a):

Jak inaczej się testuje sprzęt i postęp?

Np. miałem rx 5700. Nie działało mi x, y, z.
Teraz mam rx 9070xt. Działa mi x, y, z.

To nie jest test?

Test jest wtedy gdy bierzemy stary sterownik i robimy test. Potem bierzemy nowy sterownik i robimy test. Wszystko w tej samej grze i na takiej samej karcie. Nagrywamy to by była możliwość weryfikacji. Testem nie można nazwać pokazywanie rozgrywki na zupełnie innej karcie i głównie mielenie ozorem że coś tam, gdzieś, kiedyś nie wiadomo co się niby działo. Choć ostatnio nie mam zbytnio czasu próbowałem znaleźć te jego mityczne problemy w starszych materiałach lecz poległem tak ze 2 lata wstecz. Wszędzie prawie to samo czyli głównie mielenie ozorem że coś, gdzieś , kiedyś. Takie w moim mniemaniu opowiastki frustrata.

11 godzin temu, galakty napisał(a):

Przestańcie wrzucać fejkowe testy z YT! Ci ludzie nigdy nie mieli tych kart w rękach, na litość boską.

Za to umiejo podstawiać różne cyferki i muze do filmików:boink:

• Upvote 1
Opublikowano

No ale jak biorę RDNA 3 i coś nie działa i potem biorę RDNA 4 żeby przetestować czy działa i jak działa to to jest test czy nie jest test a jak nie jest test to co to jest a jeżeli na RDNA 4 też nie działa tak jak na RDNA 3 to jest test czy nie jest test?

Opublikowano
2 godziny temu, wallec napisał(a):

No ale jak biorę RDNA 3 i coś nie działa i potem biorę RDNA 4 żeby przetestować czy działa i jak działa to to jest test czy nie jest test a jak nie jest test to co to jest a jeżeli na RDNA 4 też nie działa tak jak na RDNA 3 to jest test czy nie jest test?

W którym miejscu tego materiału jest test RDNA 3 ? Gadka gościa to nie jest test.

Opublikowano
4 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Nie bój żaby, po maksymalnym obniżeniu power limitu 9070 XT ciągnie 212 W. 

Dawaliśmy już tutaj dowody, że w grach wydajność spada wówczas o 5%.

Te RXy 9070XT na OC zyskuja 5% , a na mocnym undervolcie spada im tez z 5%. Takie karty troche niechcace wypluć mniej lub wiecej FPS. Z 1 strony spoko a z drugiej chocby przy benchmarkach maly niedosyt po OC

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, wallec napisał(a):

Na samym początku.

Kończę tę bezowocną dyskusję nad czymś, czego nie ma.  Zresztą losowo postanowiłem obejrzeć jeszcze jeden filmik z jego wypocinami i zakończyłem jak pojawiła się kwestia instalacji "jeban@go" wirusa w odniesieniu do sterownika AMD. To by było na tyle w kwestii podejścia typa do niby rzetelnych testów.

1 godzinę temu, FerreroRoche napisał(a):

Z kodem 2949zł

Teraz to piszesz:Crash: Wydębiłem trochę czasu z myślą że jednak kupuję w Proline Hellhounda 9070XT za 3150 i protestuję po zakupie. Karty wymiotło, a następna dostawa pokazywało wczoraj że będzie trochę drożej (3200). Jednak w Media Expert ten Hellhound wyskoczył za 3250 wiec doszedłem do wniosku że chyba już dość czekania bo mnie kolejna zima zastanie i poszło zamówienie. Trochę drożej ale sklep pod nosem i jutro odbieram.

1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Nie lepiej zrobić UV i potem wymienić zasilacz? Tania sprawa... 

UV w Radeonach nie obniża poboru tylko przy tym samym power limicie podwyższa zegary.

Edytowane przez voodoo34
Opublikowano
25 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

To nie odbieraj i kupuj tego ze Sferisa. 300 zł piechotą nie chodzi. 

Tylko że jak pisałem nie mam zbytnio czasu. Ze Sferisa mogę zmówić dopiero jutro i nie wiadomo kiedy dojdzie. Od jutra do piątku mam czas więc będzie ostre testowanie. 300 zł przeboleję, zresztą i tak Hellhound to raczej półka wyżej niż Steel Legend. Najwyżej się zwróci jak będzie coś nie tak:dupa: Sklep na miejscu więc nie będzie zabawy z odsyłaniem.

• Confused 1
Opublikowano
10 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Pojutrze

Czyli stracę połowę wolnego czasu. Wolę testy w realnych grach niż benchmarkach, a to trochę trwa.

28 minut temu, belegirmo napisał(a):

Podziel się proszę  wrażeniami z działania karty, temp, kultura pracy.

Oczywiście:metal:

• Like 1
Opublikowano

ja mam swojego 9070 xt hellhound na mask UV z limitem na -30 i mam pobor 220W a wydajnosc w wiekszosci przypadkow mniejsza o 4 fps w stosunku do stock za to spoooooro nizsze tempi halas