Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawda jak zwykle leży po środku? W Delta Force "Tech YES City" zmieżył 14% zysk w 1440p i 10% w 4K tylko poprzez update driverów, a na 5070Ti nie było żadnego zysku na nowych sterownikach.

A teraz HUB na youtube napisał

Cytat

"As stated in the video the idea was to take the outdated review data for the 9070 XT and 5070 Ti, and compare that to what we’re seeing today. My mistake was focusing on drivers as being the leading cause for the performance gains, which was an assumption on my part."

Także można się rozejść :E Porównali wyniki sprzed kilku miesięcy, a od tego czasu zmieniły się nie tylko drivery ale też wersja gry, i nawet hardware inny bo np dysk ssd mieli wtedy inny. Taki weteran testów a i tak zrobił click-baitowy thumbnail "fine wine driver gains" :boink:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ale fine wine to jest mem przecież. Nie znasz ich stylu wypowiedzi i zachowania, to się nie wypowiadaj.

Co do wpływu update'ów gier - pozornie decydujący argument. Pozornie bo:

- musiałbym ponownie obejrzeć, ale mi się wydaje, że HU na tym filmiku niczego nie ukrywał. Nie było "zrobiliśmy nowy test" nie było "to na pewno nie kwestia update'u gier. Chyba nawet coś o tym wspomniał

- update gry też może nie mieć nic wspólnego ze sterownikami albo.. może mieć. 

Jeśli Nvidia współpracuje z developerem i pomaga mu z optymalizacją to OK, ale AMD jak rozumiem nigdy tak się nie zachowuje i każda poprawka to sam dev?

Jakby nie dali 5070ti obok.

Jakby skłamali, że to nowy test a użyli starych danych

Jakby popełnili błąd z braku wiedzy/fachowości

Jakby specjalnie robili filmik dla clickbaitu, albo naginali testy pod tezę 

to OK, ale te wieczne marudzenie na HU mnie serio już męczy. Oglądam ich od lat, chyba nie przegapiłem niczego i czasami muszę pytać o co chodziło z jakąś dramą bo nawet jej nie zanotowałem w pamięci, taka była "poważna i potężna oraz kompletnie kompromitująca HU". To jest kanał który robi masę dobrej roboty pożytecznej dla każdego gracza i oni narzekają nie na brak kasy czy oglądalności bo z tą jest lepiej niż dobrze, ale na brak czasu. Mogli sobie po prostu pograć, spędzić czas z rodziną czy cokolwiek. Ale zrobili filmik bo pomyśleli, że będzie ciekawie zrobić takie porównanie, to Nie! Źle! Clickbait!  

5 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Szczerze, to zarówno HUB jak i GamersNexus mają ostatnio syndrom bogów, i przeginają ciut czasami, aż żal patrzeć.

Gamernexus ma problem z ego i jest fałszywy na pierwszy rzut oka. Jego kanał to biznes i to go interesuje. 

Ale na HU jakoś nie zauważyłem. Podaj przykłady.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
17 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

GamersNexus mają ostatnio syndrom bogów, i przeginają ciut czasami, aż żal patrzeć.

Nie ma drugiego takiego kanalu na swiecie z taka wiedza i zapleczem technicznym. HU to popierdolka w porownaniu do Gamer Nexus. I jezus jak najbardziej moze rozdawac karty i realnie na cos wplywac korzystnie dla nas krytykujac te korpo.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
3 godziny temu, VRman napisał(a):

...

Przede wszystkim nie podniecałbym się percentylami, na których większość YouTuberów ma grube błędy pomiarowe ;) Natomiast co do testu HU, same Unboxedy dały miniaturkę z napisem "DRIVER GAINS", więc nie powinno dziwić zarówno Uboxedów, jak i ich fanów, że inni wobec tego clickbaita mówią "sprawdzam".

Opublikowano (edytowane)

HU dodało pod filmikiem.

Cytat

I don't want to directly or individually address the videos discussing the 9070 XT testing I did recently. Those videos did misunderstand the test, but unfortunately I didn’t explain the video as well as I should have, and did suggest that the bulk of the gains in at least one instance were a result of display drivers when really it could have been any number of things. To help avoid confusion I should have also labelled the graphs “Review Data” and “Latest Data” rather than review drivers and latest drivers. The point of the video was to take the review data for the 9070 XT and 5070 Ti, and compare that to what we’re getting now, using the same games and settings featured in the review. This gives us a look at how things have progressed after 4 months, are the margins still the same or has one card improved more than the other? I wasn’t the first to notice that for whatever reason the 9070 XT had improved in a number of games. @pcgameshardware first reported a 13% increase in performance for the 9070 XT in Hunt Showdown 1896, 13% in Space Marine 2, 24% for Forza Motorsport, 17% for Indiana Jones and the Great Circle, 23% for Half-Life Ray Traced and 14% for Portal RTX. Outside of that they tested a range of games I didn’t, meaning many of the 16 games I tested weren’t featured in their content, so I was keen to see what changes might be seen in those titles. The gains for the 9070 XT and RDNA 4 series in general aren’t just a result of newer drivers, they’re likely a combination of things, such as game updates, platform updates and perhaps even Windows updates. So a simple driver test where you compare the release driver with the latest driver won’t necessarily show the same gains for all games, as all other updates have already taken place. Just to be clear that wasn’t the purpose of this content, and I think I explained the idea behind the video quite well. As stated in the video the idea was to take the outdated review data for the 9070 XT and 5070 Ti, and compare that to what we’re seeing today. My mistake was focusing on drivers as being the leading cause for the performance gains, which was an assumption on my part.

13 minut temu, tomcug napisał(a):

same Unboxedy dały miniaturkę z napisem "DRIVER GAINS", więc nie powinno dziwić zarówno Uboxedów

Nie pamiętam. Jak dali i zmienili to faktycznie to był błąd z ich strony, jeśli tam było "driver gains"

Teraz widzę nie ma:

image.png.10b464a3b449071e46d9a7ad1caf7528.png

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Żałośni są ci youtuberzy, którzy sami gówno wiedzą, gówno robią, ale jadą po HU bo drama ładnie się kliknie i jeszcze zawsze rzucając błotem w innych można podbudować swoją własną reputację i przyciągnąć oglądających.

Ja już widziałem jak jakiś koleś tego typu co na filmiku wyżej, a może i to ten typ akurat, robił filmik o tym, że AMD 7800x3d czy 9800x3d jest niesłusznie wychwalany, bo AMD przekupuje youtuberów, bo mu wyszło, że na jego 13900K jest super wszędzie, a na AMD są dziwne spadki i steam się długo ładuje i w ogóle ten 7800x3d/9800x3d to złom i należy oglądać jego kanały bo tylko on ma odwagę i nie łyka tego hype'u na x3d.

Innym razem widziałem "fachofca" co mówił, że w ogóle procesory to ściema bo jak masz Ryzena 3600 a kupujesz kartę do grania w 4K to youtuberzy jak GN czy HU specjalnie robią nierealistyczne porównania, żebyś poszedł kupić lepszego proca, a prawda znany tylko ludziom mądrym jest taka, że procesora za więcej niż 130$ nie potrzebuje nikt, chyba że ktoś gra profesjonalnie w CSa czy coś. 

Innym razem, że ktoś scamuje widzów chwaląc monitor 360Hz bo to tylko ściema marketingowa i nikomu więcej niż 120Hz nie jest do niczego potrzebne. 

I tak dalej...

Gamer Nexus - OK, nie podejrzewałbym go o branie kasy aby posłodzić AMD lub Nvidii, ale już prędzej on niż HU. 

Kanał ciągle rośnie. Kasy przybywa, pracy mają pod sufit, ich możliwości też rosną, bo kilka lat temu mogłoby ich nie stać np. na porównanie 60 płyt na AM5.

Po jaką cholerę mieliby "scamować"? 

I czemu mielibyśmy ich traktować jak robotów, którzy nigdy nigdy się w niczym nie pomylą?

Są transparentni. Napisał co i jak. Przyznał, że może powinien co innego powiedzieć przy filmiku. Następnym razem zrobi to lepiej. 

A co do "nie oglądam ich" - to fajnie, jak potrzebujecie tego co jest gdzie indziej. Dla mnie bardzo często informacji jakie oni podają, po prostu nigdzie indziej nie ma. Nie chcę  też szczerze mówiąc sondować kolejnego źródła informacji pod kątem metodologii, podejścia, rzetelności itp. 

Tutaj wiem, że tester nie zrobi błędów amatorów jak olanie wpływu pamięci (tak, widziałem testy procesorów z RAMem na ustawieniach JEDEC :boink:) czy testowanie CPU w 4K "bo nikt kupujący proca za 3000 nie będzie grał przecież w 1080p") i tak dalej.

Doceniam też, że potrafią się uczyć i zmieniać. Jeszcze kilka lat temu mieli barddzo głupie podejście i opinie odnośnie testowania monitorów pod kątem obrazu w ruchu. Dziś nadal się z nimi w 60% nie zgadzam, ale jest ogromna poprawa.

Do tego słuchanie ich luźnych pogadanek naprawdę się przydaje. Omawiają na przykład jakimi są graczami, czemu nawet między sobą się mocno różnią, czemu mają inne priorytety czy w sprzęcie do gier/ustawieniach czy w monitorach. Odpowiadają na często pojawiające się zarzuty w komentarzach i najczęściej argumentują to logicznie. 

Nie są idealni, ale dla mnie to najbardziej wartościowy kanał na YT.

Że obrośli w piórka też bym nie powiedział. A jeśli już to co najmniej 4 lata temu, bo wtedy było widać z lekka lekceważące podejście do osób krytykujących czy spamujących ich Discorda domaganiem się dodania czegoś do testów (akurat tu ich widzowi słusznie nie ustępowali i fajnie, że choć niechętnie i z wyraźnym "zrobiliśmy też dodatkowy test taki a taki, bo wiemy że jakby nie to, to bywalcy naszego Discorda by chwycili za grabie i pochodnie". 

A poza tym - jak pracują po kilka dni prawie bez snu, jeżdżą na targi poświęcając swoje zdrowie albo robiąc 3-dniowe testy nudne jak flaki z olejem (bo co jest fajnego w testowaniu 50tej płyty głównej na ten sam socket) to proszę bardzo. Zapracowali sobie po części na taką wysoką samoocenę.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Co myslicie o Asus prime 9070 OC do 1440p w polaczeniu z 10700 (4.6)?

Pojawil sie w cenie 2700 i kusi. Moze jeszcze stanieje, a moze nie. 

Z 5070 sie wyleczylem bo z kabelkiem wyszedl by tyle co 9070.

Nic mocniejszego chyba nie ma co ladowac do tego CPU.

Opublikowano

Ja to obecnie widzę tak że albo 9070 za 2500zł (był wczoraj Reaper z padem Honeywell w sklepie KRSystem), i masz cichą kartę z 16GB vram. 

Albo 5070Ti 16GB tylko nie wiem jaka wersja żeby była cicha i pewnie wyjdzie 3500-4000zł więc spora dopłata.

A najlepsza opcja to poczekać chyba na 5070Ti Super 24GB.

Opublikowano
10 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Ja to obecnie widzę tak że albo 9070 za 2500zł (był wczoraj Reaper z padem Honeywell w sklepie KRSystem), i masz cichą kartę z 16GB vram. 

Albo 5070Ti 16GB tylko nie wiem jaka wersja żeby była cicha i pewnie wyjdzie 3500-4000zł więc spora dopłata.

A najlepsza opcja to poczekać chyba na 5070Ti Super 24GB.

5070TI 24GB potrzewbne jak świni skrzydła.

No i 5070TI idzie wyrwać za 3100 z chakiem.

Opublikowano
20 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Acer w formie ;) 

obraz.thumb.png.d44d62cfa03b69cffaafb6098014f4ab.png

Zdarzyło się parę razy, że rozbierałem część na którą był założony PTM 7950/Gelid HeatPhase Ultra.
Ja tu nie widzę żadnej nieprawidłowości - z resztą podobnie ktoś pisze u Liptona w komentarzach.
Pada łatwo rozpoznać gdzie masz te nadmiary na bokach - pasta albo się rozmaże (świeża) albo się ukruszy jak kamień (stara) - Pad skruszy się na płaty.
8tjmto.jpg

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, MarcoSimone napisał(a):

@HappyLittleGamer

Mam 1440p UW i 5080 z 16GB. Jakoś nie chce użyć caej dostępnej pamięci.

Przy czym szybciej umiera wydajność rdzenia w takiej 5080 niż dogania deficyt pamięci.

A 5070TI jest jeszcze słabsza.

24GB to skok na Waszą kasę i nic więcej.

Zależy co kto ocenia jako umiera, bo ja w grach single player jestem w stanie znieść nawet 40fps jeśli dzięki temu mogę przesunąć o jedno oczko detale w prawo. A dla kogoś innego poniżej 60 fps będzie już niegrywalne. Kwestia preferencji.

Opublikowano (edytowane)

PTM tak właśnie wygląda po zdjęciu chłodzenia, nie wygląda jak zwykły termopad bardziej przypomina grubo nałożoną pastę lekko przyschniętą, Lipton sam napisał w komentarzu że jest tam pad zmiennofazowy więc nie wiem o co chodzi :E

Edytowane przez Send1N