Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Dopiero w 9070XT można wpaść na minę.

I to przy małym reaperze nie ma tragedii nawet przy podbitym o 10% PL...a komp stoi mi na biurku.

Fakt że mam dużą budę z baterią 7 140mm wentyli + 3 120mm wentyle na chłodnicy aio, więc karta ma dobre warunki pracy.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Chyba na 2000rpm wchodzi?

Przy 334W podczas grania zamyka się w przedziale 1500-1700 rpm, gdzieś tam chwilowo piknie wyżej. Oczywiście mowa o wentylach na auto. Choć i 2k jeszcze jej bardzo daleko (lata świetlne) do przykładowo 5700xt mech 8:E 

Oczywiście jest wtedy słyszalna, ale nie na tyle by przeszkadzać. Podejrzewam że gdyby komp stał na podłodze to praktycznie bym jej nie słyszał.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

2900 z wysylka

Za asusa prime  oc 9070 2800

Chyba nie ma consie czarowac wersja XT jest lepsza.

Ten XT ponoc bustuje do 3100Mhz, a pamiec sie da na pewno troche podkrecic.

w krsystem masz białą xfx quicksilver 9070xt za 2959 jeszcze 4 dni temu była czarna za 2916 (chwilowo niedostępna) ale zapewne na dniach wróci i jest duże prawdopodobieństwo że w tej samej cenie bo u nich tak jest zazwyczaj ;) 

Opublikowano (edytowane)

9070 (non XT) sappire nitro+ - w grach boostuje mi do 3060/3100...
myslalem ze takie zegary to maja tylko 9070xt i to po fabrycznym OC

przegladajac film morele jak flashowali biosa to ok 3k na rdzeniu dopiero po flashu uzyskali, standardowo te 2500-2700 tak jak producent podaje.
to... tak ma byc czy cos mnie ominelo? 

Edytowane przez Ali
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kalderon napisał(a):

Nie.

No to super

To taki problem teraz, kartę, jak pisałem, mam z agro, w dodatku tęczowym i to mi nie pasuje.

Chciałem na zielono, w komplecie jest kabel do podłączenia do płyty głównej, jak do tej pory jest to dla mnie jasne.

Ale to za cholerę nie chce działać, Msi tego nie wykrywa, openrgb tego nie wykrywa  signal rgb tego nie wykrywa.

Podłączyć to mogę tylko do trzech gniazd w mojej płycie głównej, zastanawia mnie tylko dlaczego ten gówniany kabel w zasadzie nie trzyma się tych trzech pinów, noż qrwa jego mac, mam za cienkie piny na płycie głównej? 

I ta tęcza, zaraz mnie trafi.

Ktoś miał z tym do czynienia?

P.S Upychając rękoma, palcami, trzymając, tak czy siak nie ma żadnego odzewu i mam cały czas tęczę.

Edytowane przez Alai_de_Loin
Opublikowano
15 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Nie ma jakiegoś dedykowanego softu do tego?

Mój mikrusek na ten plus, że nie ma RGB...tak tak, wiem cała reszta ma 😂

IMG_20250711_191625741_HDR.jpg

Nie ma, to działa z oprogramowaniem płyty głównej albo z tym co obsługuje ARGB, czyli to, co pisałem plus kilka innych. Ale zadając ciag, konsekwentny zreszta, pytan, chat gpt, ten w koncu przyznal sie ze istnieja opisy tego problemu zwiazane z kiepska jakoscia tych wtyczek, sa poprostu za luzne, ponoc XFX poszedl po bandzie w tym temacie. A sam gpt to leniwe bydle, cytat

" Aaa, to już wiemy gdzie jest pies pogrzebany – to nie problem z samym ARGB tylko z mechanicznym spasowaniem wtyczki. Ten problem z kablami XFX nie jest odosobniony – inni też zgłaszali, że fabryczny kabel „ARGB Sync Cable” od XFX ma zbyt luźne żeńskie styki i łatwo wypada z gniazd ARGB na płytach MSI, ASUS i Gigabyte. 😕"

Na początku zrobił mi kurs qrwa podłączania wtyczek i instalowania oprogramowania, qtas jeden.

Choć ta ostatnia odpowiedz to tez nie jestem pewien czy jest prawdziwa czy tylko tak sobie pokombinował co by mnie spuścić na kiju i zaproponować mi rysunki i schematy przeróbki oryginalnego kabla w połączeniu z nowym lepszym, a wiadomo że za chwile wyczerpie się limit darmowych uprzejmości i wyskoczy komunikat o abonamencie.

W każdym razie zamówiłem na Amazon riser do tego typu sprzętu, jutro jakiś Ahmed mi to przywiezie kolo 14h to wtedy będę sprawdzał, grzebać w starej wtyczce nie zamierzam jak dla mnie jest za mała dla moich oczu.

Ja chce mieć kolor zielony, lubię zielony, bo kiedyś abstrakcyjnie dawno temu bawiłem się XT z Herculesem z monochromatycznym monitorem w kolorze zielonym, a potem był Matrix i już mi tak zostało.

Masz wyjątkowo ascetyczny, czysty i poukładany sprzęt, ja mam burdel nie z tej ziemi, mało tego ciągle jeszcze mam obudowę Corsair Carbide Air 540, kiedyś dawno temu wyglądała na dużą, a teraz AIO 360 lezy na gorze, wewnątrz się nie mieści, tam jest o góry miejsce na 280 a z przodu jest co prawda możliwość instalacji 360 nawet od Arctic ale nie kiedy ma się kartę graficzna o długości 360mm.

Ale lubię te obudowę.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Alai_de_Loin napisał(a):

Masz wyjątkowo ascetyczny, czysty i poukładany sprzęt

Lubię porządek w budzie, drażni mnie nawet jakikolwiek luźno wiszący kabelek, tylko z tego powodu zrezygnowałem z dysków sata :D Tu jeszcze nie jest idealnie jakbym chciał żeby było...czekam na jakiś większy wybór płyt am5 w pełnym atx z podłączeniami od tyłu żeby wyeliminować kable z tej strony (no poza gpu, bo radek standardowo przynajmniej 2 lata będzie ze mną).

W obecnej 900DX drażni mnie to, że nie ma u góry gumowych przepustów na kable, przez co widać wszystkie podłączone do górnego kontrolera/huba.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

I to przy małym reaperze nie ma tragedii nawet przy podbitym o 10% PL...a komp stoi mi na biurku.

Fakt że mam dużą budę z baterią 7 140mm wentyli + 3 120mm wentyle na chłodnicy aio, więc karta ma dobre warunki pracy.

Sadysta i masochista. Ogarniałeś minimum wentylacji nawiew i jeden wywiew na tyle + TOP jeżeli masz (bez nawiewu od przodu/dołu)  ?

Edytowane przez leven
Opublikowano
57 minut temu, voodoo34 napisał(a):

Przegrane w niektórych grach nawet z 9060xt 16gb tak kłują w oczy, że ciężko by mi było polecić 9070gre komukolwiek.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@levenno przecież masz foto jak to wygląda ;)

Zacytuję, chociaż pod postem nie wolno :E 

Ni widziałem wyżej fotki :E  A teraz na logikę napisz, why tyle wentylatorów przy tak delikatnym sprzęcie ?

p.s ładnie wygląda :)

Edytowane przez leven