Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Radio Tirana Tak popatrzyłem na to co wrzuciłeś...
FP.thumb.png.ca9c8b687a3f1505ca0dc27fce577e71.png

Zaznaczyłem na czerwono. 
Próbowałeś parametru -fp?
Może w tej wersji trzeba zrobić dokładnie tak jak piszą aby poszło...

czyli np.: amdvbflash -fp 0 swift-white.rom

Bo w starych wersjach było:

amdvbflash.exe -f -p 0 r****.rom
(there is a space between the .exe and -f, and a space between -f and -p and 0).
(Or 1, 2) 

Może w tym szczególe tkwi diabeł? xD 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
24 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

W razie co asus 9070 prime bardzo kulturalny, ciszej niż na 6800xt tuf przy tym samym rpm wentyli...sprawdzane przez człowieka mocno uczulonego na wentyle :E 

Jest na pamięciach samsung.

Seria 9070 to majstersztyk. Praktycznie każdy cooler sobie radzi dobrze. Do tego jak są pamięci Samsunga i PTM na rdzeniu to już komplet. 

Tylko jak na 9070XT wrzucają ten sam cooler to wychodzi kaszana w wielu przypadkach.

Tylko szkoda że w Alan Wake 2 nadal nie da się używać Path Tracingu, bo chociaż wydajność już jest ok, to jakieś artefakty są i denoiser tak samo hu**wy jak w RDNA3 xD A i tak max preset nie jest dostępny.

Opublikowano

Niee, mnie tam wszystko jedno, a już na temperaturach to mi w ogóle nie zależy. Ale to dziwne że najtańsza karta oferuje dobre temperatury i świetną kulturę pracy. No może poza piszczącymi cewkami bo troszkę piszczą. Asus mnie zaprosił znowu do królestwa świerszczy. 

Są jakieś zasilacze znane z wyciszania cewek ?

Teraz po przejściu z RX7800XT na RX9070 poczułem że nagle 5800X3D mnie ogranicza jak cholera. Jak wcześniej widywałem zużycie GPU 80% to machnąłem ręką, a teraz jak widuję 50% zużycia GPU czasami np z włączonym RT.. to się portfel w kieszeni otwiera i przeglądam oferty 9800X3D :pomocy:

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Teraz po przejściu z RX7800XT na RX9070 poczułem że nagle 5800X3D mnie ogranicza jak cholera. Jak wcześniej widywałem zużycie GPU 80% to machnąłem ręką, a teraz jak widuję 50% zużycia GPU czasami np z włączonym RT.. to się portfel w kieszeni otwiera i przeglądam oferty 9800X3D :pomocy:

No teraz za 1700-1800 - to już piękna cena za 9800x3d.

Kusi mocno

Opublikowano
1 godzinę temu, HappyLittleGamer napisał(a):

5800X3D ogranicza 9070?

Ja gralem tylko w kilka gierek, ale nie bylo tragedii. Miedzy 90-99% wykorzystanie cpu, a mam 10700.

Czy jest sens wydawac tyle kasy, bo w jednej grze jest BN?

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Nie dorzucil 200 do 9070xt, a wymieni procka za prawie 2000 :P

Ktos sie pytal jak wyglada sprawa z OC 9070.

Wiec jesli chodzi o gpu to chyba jedyne co ogranicza chip jest wlasnie pobor mocy. Jesli chipy w wersji XT potrafia chodzic na 3300mhz i wyzej to te w 9070 prawdopodobnie duzo by nie odstawaly.

Mi na moim 9070 przy max poborze 270W i UV -0.75 zalezie od gry te 3000Mhz przekraczalo.

Pamieci za bardzo nie krecilem, bo chyba wiekszy wzrost daje podkrecenie gpu. Mimo wszystko karta dzialala na 2650.

Wiec te 7-10% wrostu wydajnosci to chyba kazdy model OC (245) osiagnie. Wersje bez OC (220W) to bym omijal wlasnie przez mocno ograniczony limit mocy. 

Edytowane przez Radziuwilk
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Chyba koło 800 zł byłoby dopłaty do XT, bo nie schodził bym poniżej Pulsa i Hellhounda z racji tego że XT potrzebuje znacznie lepszego coolera. 

Myślę że każda grę można ustawić na 5800X3D tak aby działała w pełni płynnie. Ale w Hogwarcie w Hogsmeade na wysokiej dosyć rozdziałce 3440x1440 i detalach Ultra z RT mam 50% zużycia CPU GPU  no to to jest tragedia bo nie mówimy o jakimś 1080p low. Tak samo w Tarkovie na detalach low przydałoby się tak 2x więcej mocy CPU więc 9800x3d to nie jest overkill jak dla mnie tylko optymalny proc do RX9070... Ale nie kupię go bo to skrajne przypadki a i tak RT w Hogwarcie wygląda jak gówno 😉 więc można jeszcze przezimować na 5800x3d spokojnie.

Edytowane przez HappyLittleGamer
Opublikowano
20 minut temu, tomcug napisał(a):

To w co Ty grasz, że masz takiego bottlenecka wielkiego? %-)

W Hogwart w Hogsmeade bo lubię robić zakupy fasolek wszystkich smaków %-) 

A w Tarkovie to na mapce Streets of Tarkov (ale innych też) nadal jest rzeźnia i 5800x3d to locka do 45 FPS by tam potrzebował. 

Opublikowano (edytowane)

5800x3d w parze z ramem 4x8 3800mhz nie ogranicza mi nawet 6950xt, z tym ograniczeniem 7800xt to już grube szukanie argumentów do zmiany ;) po prostu ręka swędzi :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, wamak napisał(a):

Może ma ogranicznik fps, stąd niepełne GPU load.

No znam przypadek człeka co na 9070 miał porównywalny wynik graphic score w time spy do tego co mam teraz na 7800xt i marudził, że coś nie tak...później się okazało że miał kaganiec na fps :E 

Edytowane przez Krzysiak
  • Sad 1
Opublikowano
24 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a):

W Hogwart w Hogsmeade bo lubię robić zakupy fasolek wszystkich smaków %-)

To tam nawet 14900K albo 9800X3D będzie ograniczać.

13900K + RTX 4060 Ti był bottleneck w 1080p :wariat:

• Upvote 4