Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 10 letniego radeona i wymieniam właśnie  na 9 letniego GeForce bo zwyczajnie AMD przestało aktualizować sterowniki kilka lat temu i mam problem z praca na tej karcie. Geforce ma znacznie dłuższe wsparcie i stare karty typu gtx serii 900 (ponad 10 letnie konstrukcje) nadal mają dostęp do nowych sterowników. 

Wygląda na to, że dzial GPU w AMD tnie koszty ile sie da choc teraz juz w sposób zupełnie powiedzmy szczerze GŁUPI

Opublikowano

To nie jest kwestia sterowników, tylko gier. Z tego samego powodu starsze GCN zyskiwały z czasem względem starszych GeForce'ów - nie przez magiczne optymalizacje sterowników, tylko wraz z wydawaniem nowych gier, które dobrze chodziły na nich, a słabo na zielonym.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

To nie jest kwestia sterowników, tylko gier. Z tego samego powodu starsze GCN zyskiwały z czasem względem starszych GeForce'ów - nie przez magiczne optymalizacje sterowników, tylko wraz z wydawaniem nowych gier, które dobrze chodziły na nich, a słabo na zielonym.

I w obu obozach zostaje taki sam niesmak u posiadacza karty last gen kiedy wyjdzie next gen. Jedyny prawdziwy minus jaki widzę to że teraz AMD może wydawać day1 stery dla RDNA 3+, a kilka dni później dla RDNA 3-.  Chociaż w sumie to prawie nigdy nie ma sytuacji że potrzeba krytycznego day1 fixa i gierki w 99.9% przypadków działają na poprzednich sterach z wydajnością 100% ;)

Opublikowano
28 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Jedyny prawdziwy minus jaki widzę to że teraz AMD może wydawać day1 stery dla RDNA 3+, a kilka dni później dla RDNA 3-

A ja myślę że nic się nie zmieni i w dalszym ciągu sterowniki będą day 14 albo day 30 (jak w przypadku Kingdom Come 2).

Opublikowano
1 godzinę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Karta 300W a chlop zaskoczony ze cewki slychac. Wymien jeszcze 20x to moze trafisz %-) 

Kurde jakoś na 3080 nie było tego problemu :E 

2 godziny temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Napisz czy znowu piszczy bo ten model mi się podoba i martwię się że bym trafił na piskacza,jak ty i nie chciałbym bawić się w oddawanie ileś modeli bo to strata czasu.

Też, ale ciszej także raczej ten egzemplarz ze mną zostanie. 

• Upvote 1
Opublikowano

Zgodnie z zapowiedzią ze stycznia 2025  - AMD poważnie teraz walczy o odzyskanie rynku. 

Nie dość, że już ich karty są w wielu regionach świata kompletnie bez sensu w sensie opłacalności, to właśnie skosili jakieś 30% ich wartości tym krokiem ze sterownikami. 

No ale nie szkodzi. Przecież do AI takich starych kart nikt nie wykorzystuje, więc nie ma problemu. Gry? image.png.891cef28ef753b0020583d1affe9ca17.png 

Opublikowano
3 godziny temu, tomcug napisał(a):

Nie do końca to prawda AMD dość mocno poprawiło stery jeżeli o pierwsze GCN, a druga kwestia to konsole zrobiły swoje i przeniesienie optymalizacji oraz wykorzystywanie nowszych API ;)

Nawet głupie 3dmarki zyskały po roku naprawdę sporo ;)

GCN łatwo zdegradować wystarczy wbić AFx16 i wyłączyć optymalizacji AF, których i tak nie da się do końca wyłączyć to wydajność pięknie poleci w dół. AMD miało problem z TMU jeszcze przed GCN i ogarnęli temat dopiero jak opuszczali statek GCN :hihot:

Opublikowano
1 godzinę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Karta 300W a chlop zaskoczony ze cewki slychac. Wymien jeszcze 20x to moze trafisz %-) 

Bo to nie jest normalne a raczej nie powinno być normalne. 

Jak ktoś ma akwarium na biurku to może to już w ogóle irytować i wcale nie dziwię się, że szukają sprzętu bez tej przypadłości 

• Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, sideband napisał(a):

Nie do końca to prawda AMD dość mocno poprawiło stery jeżeli o pierwsze GCN, a druga kwestia to konsole zrobiły swoje i przeniesienie optymalizacji oraz wykorzystywanie nowszych API ;)

Nie zaprzeczam, ale aż takich staroci nie miałem na myśli, tylko bardziej schyłek ery GCN.

Opublikowano

To faktycznie musisz mieć pecha. Ja miałem chyba 5 Radeonów i ponad 15 kart nvidii i jedynie 660ti mi trochę piszczała. Natomiast drugi egzemplarz jak pisałem jest lepszy. Szczególnie, że jak się ustawi locka na 80fps to przy poborze ok. 250w jest cisza. Pierwszy egzemplarz brzęczał nawet przy 60fps i jakim kolwiek poborze wyższym niż idle.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, KamcioGF napisał(a):

Kurde jakoś na 3080 nie było tego problemu :E 

To jest loteria, moja XFX 6950XT piszczy okrutnie ustawiona na 230-240W a chwile temu testowałem asus prime 9070 i przy 240W nie było jej słychać wcale, oczywiście bez limitu klatek :thumbup:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

co do piszczenia z mojego doświadczenia mogę powiedzieć jedno, nie zawsze musi być to cewka, raz piszczała mi dioda która pracowała poza zakresem swoich parametrów.

Ponadto w tranzystorze też miałoby co piszczeń, chociaż te wysoko prądowe mają bardziej rozbudowany system połączeń

https://sklep.avt.pl/data/include/cms/blog_images/co-to-jest-tranzystor-jak-dziala-i-za-co-odpowiada038_07.jpg

@E

czyli napisali innymi słowami że jak będą się nudzić lub będzie wydajność kuć w oczy to może zrobią optymalizację.

PS. 

właściwie po co udają że ich użytkownicy interesują jak mają AI, patrz ostatnie decyzje w sprawie odgrzania kotletów dla laptopów czy porzucenie wsparcia dla RDNA1/2

Edytowane przez Marko852
Opublikowano (edytowane)

Czym najlepiej stresować GPU? Mam Furmarka, Superposition, 3dmark Nomad. Próbowałem ściągnąć TimeSpy na steam, ale nie mam licencji....

Też chciałbym pobawić się w ustawianie RPM wiatraków.:P

Edytowane przez panicz patryk