Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Alai_de_Loin napisał(a):

Gdzie Wrangler TJ to komfortem akustycznym jest na poziomie Nysy czy Zuka.

No i fajnie, jesteś w większości która toleruje duże szumy więc masz znacznie większy wybór aut które możesz kupić. Patrząc na najpopularniejsze karty na morelkach czyli xfx i Gigabyte to innym też nie przeszkadza. Ale już np brak PTMa ciężko wybaczyć w Gigabajcie bo to już powoduje że ta karta jest dosłownie najgorsza we wszystkim a i tak jedna z najpopularniejszych.

Z drugiej strony ciekawe jak obecnie wygląda zasychanie past na GPU. Nie wiem bo zawsze mam takie z PTM a jak nie, to i tak sprzedaje co 1.5-2  lata i nie wiem czy teraz pasty zasychają i pogarszają się temperatury ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@HappyLittleGamer fajnie/ niefajnie... przez to wprowadza ludzi w błąd na forum że 3-4dba nie robi różnicy ;) wrzuciłem tabele stronę wcześniej jakie ogromne są różnice między modelami a to że np wspomniany gigabyte jest głośny bez grzebania potwierdza wiele osób tylko nie w komentarzach pod produktem w w sklepach, tych nigdy nie bierze się pod uwagę :E 

Co do zwykłej pasty na rdzeniu karty to przecież była masa tematów tylko na tym forum już o tym, jak po pół roku potrafił być konkretny zjazd temperatur + znacznie powiększona odchyłka między temp rdzenia a HS i ludzie wymieniali na ptm'a w okresie gwarancji we własnym zakresie, na niektórych zwykłych pastach to może stać się jeszcze szybciej jak wymienisz we własnym zakresie na gorszą niż fabryka dała xD

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano

Pamiętam jak potężną różnicę już po niecałym roku zrobił PTM na moim byłym 6950xt (nadal siedzi w kompie jednego z synów)... różnice nie zamknęły się tylko w kilku stopniach a w kilkudziesięciu.

Dziś po 1.5 roku od aplikacji praktycznie nic się nie zmieniło.

• Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Pamiętam jak potężną różnicę już po niecałym roku zrobił PTM na moim byłym 6950xt (nadal siedzi w kompie jednego z synów)... różnice nie zamknęły się tylko w kilku stopniach a w kilkudziesięciu.

Dziś po 1.5 roku od aplikacji praktycznie nic się nie zmieniło.

Ostatni raz jak zmieniałem pastę na PTM na 7900XTX to tak go elegancko wyczyściłem (rdzen) ze sprzedałem uszkodzony za 200 euro, wysłałem nawet do jednego czarodzieja w Polsce ale i on poległ przy naprawie, w drugim 7900XTX już nie grzebałem, zresztą po roku czasu i tak temperatury były w normie, a kupiłem roczny ale nie otwarty.

Teraz mam XFX 9070xt Oc i temperatury są spoko, ale to zaledwie kilka miesięcy, nie zamierzam rozbierać, szkoda mi kasy ;)

Wcześniej kiedy bawiłem się w 1070 Sli, czy 1080 TI to wystarczyło założyć Arctic 6 i działało ale tez te karty miałem w sumie raptem półtora roku, 3070 chodziło idealnie, podobnie 4070 nie wspominając 1030 czy 1050, czy nawet bardziej egzotyczna jak Intel A750 którą miałem w przerwie pomiędzy 7900XTX

Tak ze kładę wiadomo co, na te sprawy, za rok kupie coś nowego, po to mam pieca żeby w niego ładować.

Jako ze jakoś specjalnie nie jestem wybredny, nie bije Niemca po kasku bo mam 2-3 punkty w te czy we wte, ważne żeby od czasu do czasu coś nowego wpadło do obudowy.

Porównuje sobie wtedy wyniki z "obiektywnymi" testami "obiektywnych" youtuberow i mi to pasuje.

Tabelki można sobie wsadzić w to samo miejsce gdzie wkłada się slajdy AMD dotyczące kart graficznych i slajdy Intela dotyczące procesorów z tym ze zdecydowanie głębiej.

Liczy się jedynie opinia zainteresowanego, to ze miriady much codziennie wpierdalają gówno nie oznacza ze należy robić tak samo.

Wracając do PTM, to on został opracowany do działania w ciężkich warunkach w sprzętach które z założenia miały działać bez obsługowo przez kilka lat, wiec to zupełnie naturalne, bo to fajny kawałek chemii jest.

Taka mam koncepcje.

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

https://videocardz.com/newz/amd-launches-first-feature-from-fsr-redstone-with-call-of-duty-black-ops-7-only-for-rx-9000-gpus

No no... Fajny ten Redstone. Tzn ja w sumie miałem nadzieję, że będzie w tym roku premiera kompletnej funkcjonalności a tu mamy 25% funkcji w jednej grze :pajac: Ciekawe czy to już koniec na ten rok. Premiera Redstone była w 2H 2025? Była. Plan wykonany.

Opublikowano
7 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Prezentacja a nie premiera, premiera miala byc pod koniec roku ;) 

https://videocardz.com/driver/amd-radeon-software-adrenalin-25-11-1

Prezentacji chyba też nie było, bo przeglądam codziennie. Miała być jakaś mega turbo, hiper duper prezentacja przedpremierowa, a tu już prawie koniec roku. Może znowu wyskoczy ten chłopek na scenę, jak przy prezentacji 9070 XT, powie coming soon i spierd..... w podskokach zostawiając internet ze spekulacjami.

Ale myślę, że po prostu wyjdzie pewnego dnia i to już niebawem.

Opublikowano

Muszę przeprosić RX9070 wywalało mnie z BF6 co pare godzin myślałem że gpu zwalone ale zmniejszyłem taktowanie ramu z 6000 na 5800 i od 2 tygodni mnie nie wywaliło. WIec jednak wadliwy ram jak expo nie działa prawidło, narazie tak to zostawie bo nie uśmiecha mi się teraz kupować ram za 900zł :) poczekam az wrócą ceny do normy i kupie jakiś bez problemowy ram 

Opublikowano

@zlotnik, ja myślę że też zbyt agresywny curve optimizer może dawać taki efekt, a nawet jak jest mikro niestabilność procka to zamyka się Radeon Software i znika z paska zadań bez żadnych innych oznak problemu. Ale to nie nowość tylko od wielu generacji Ryzena tak mam że to są oznaki pierwszych niestabilnośći CPU. Zwieszka systemu czy blue screeny to już oznaka że jest grubo fest. 

Opublikowano
3 godziny temu, zlotnik napisał(a):

Muszę przeprosić RX9070 wywalało mnie z BF6 co pare godzin myślałem że gpu zwalone ale zmniejszyłem taktowanie ramu z 6000 na 5800 i od 2 tygodni mnie nie wywaliło. WIec jednak wadliwy ram jak expo nie działa prawidło, narazie tak to zostawie bo nie uśmiecha mi się teraz kupować ram za 900zł :) poczekam az wrócą ceny do normy i kupie jakiś bez problemowy ram 

To już drugi przypadek na forum niestabilności Patriotów Venom na Asrocku z EXPO:

Opublikowano
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

To nie wadliwy ram, tylko trzeba ustawic napiecia recznie, EXPo to zadna gwarancja stabilnosci ;)  No i wszystko zalezy jak plyta ustawia timingi i napiecia. Wiec nie wim po co Ty chesz nowy ram kupowac :red:

wiem że nie na temat zmieniłem napiecie myślę że będzie ok 

Zrzut ekranu 2025-11-15 124102.jpg

• Upvote 1
Opublikowano
18 godzin temu, wamak napisał(a):

To już drugi przypadek na forum niestabilności Patriotów Venom na Asrocku z EXPO

Patrioty łączone z AMD to dość średni pomysł. Na Intelu nigdy nie sprawiały mi problemów, ale gdy wsadziłem je do płyty Gigabyte B650 to... 

OIP.Frf98MgnPByPXPCWdW0kNAHaDo?pid=Api

• Haha 7