Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Widzę, że pieniądze nie są problemem, dlaczego nie 5070ti i Święty spokój?

U mnie już drugi 9070xt, w sumie to trzeci...i też święty spokój ;) 

ps. dorzucenie do 5070ti nie byłoby żadnym problemem, ale nie lubię wydawać dodatkowej kasy bez sensu (przy moich wymogach było to ~1k dopłaty gdy kupowałem pure)  :E 

Opublikowano (edytowane)

@Phoenix.Ale nie musisz brać...w sumie mam na to wywalone po całości :) Tu być może wchodzi w grę też częstotliwość na której nadają wentyle od PC, w każdym razie komp stoi jakieś 60cm od mojego prawego ucha i w żaden sposób nie przeszkadzało to że coś tam było je słychać na pełnym, kartę zmieniłem tylko i wyłącznie dla wyglądu a nie kultury pracy. Ale już nawet cichego grania cewek bym nie zniósł, już wolę głośne wentyle :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Ja już przykładowo więcej nie będę oszczędzał każdej stówki na wersji karty... to jest absurd że moja XFX przy zaledwie 1300rpm wybija się tak znacząco z pośród reszty skrzynki pod obciążeniem, wiem że już xfx nie wezmę bo siedzę bardzo blisko od pc a wentylatory mieszające powietrze w obudowie, zasilaczu i te na chłodnicy mam tak dobrane przez lata prób i błędów :E że tylko te na karcie mnie wkur xD hellhound czy pulse jak widać potrafią być w okolicy 1300rpm ciche.

Opublikowano

U mnie i tak najgłośniejsza pompka na arcticu...tęsknię za tą ciszą z navisa :E 

Dawno temu byłem maniakiem wyciszania kompa, doszedłem do momentu gdzie słyszałem...monitor :rotfl2:

Wtedy stwierdziłem "pertolę wolę słyszeć wentylatory" :E Niestety dźwięk pompki też mnie drażni jak skwierczenie elektroniki...dlatego ciągle z tyłu głowy chodzi powrót do powietrza.

• Haha 1
Opublikowano

Nie możesz skręcić pompki do takich obrotów w których jest ledwo słyszalna albo i wcale ale nadal zapewnia optymalną wydajność chłodzenia? ja tak mam zrobione u siebie na składaku ;) z tym że ja niczego też nie mam na auto kontroli, mam zrobione dwa profile 1 do idle, 2 do obciążenia w argusie i przełączam się między nimi kombinacją dwóch klawiszy, osiągnąłem w ten sposób taki efekt że w idle pompa kręci się na stałych 1600rpm i nie słychać jej zupełnie nawet jak reszta wentylatorów jest całkowicie wyłączona w obudowie a jak odpalam gierkę odpalam profil nr2 gdzie pompa jest ledwo co słyszalna, dwa shadow wings 2 140mm na froncie puszczone na 800rpm ją zagłuszają. W ALF II była możliwość rozdzielenia zasilania i można było mieć kontrolę nad wentylatorami i pompą osobno.

Opublikowano (edytowane)

Chłop się nawymieniał, karta 5 minut w obudowie i znowu trzeba wymieniać :E

Reaper na 304W cewki miał cichutkie a ten Pulse na 230 - 250W piszczy jak pasek klinowy.

Edit:

W sumie to ciekawe. Na trzech okienkach testu GPUz piszczy jak pasek klinowy, ale w furmarku na 300p, 512p, 720p nie piszczy :hmm:

Edit 2:

W bf6 tragedia z tym bzyczeniem czy 304 czy 270W bzyczy tak samo. 243W da się wyżyć. Spoko jest poniżej 230W.

Edit 3: 

Może kogoś to zainteresuje. -70 mV i PL stock i od -10 do -30%. Chciałem jeszcze zrobić połówkowe, ale mecz się skończył. Wszędzie ten mały stutter. Ciekawe od czego.

image.thumb.png.0a05a1f08a300e23e90e11bfc967d8e8.png

image.thumb.png.a82d29c743ff5fd482911200641ad4b8.png

image.thumb.png.90db37f3033b798f2df77ecf90f188b0.png

image.thumb.png.5d5ea2248cff45358d38d30ac391edf7.png

Edytowane przez Pentium D
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Wybcz ale nie bede bral twojje opini pod uwage skoro to dla ciebie ciche karty ;) i fakt moze dla ciebie nie byc zle bo kazdy ma inny poziom odbierania dzwiekow.

43db to jest masakra po prostu ;) 

Komputer zagłusza kartę graficzną. :E

3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Ja już przykładowo więcej nie będę oszczędzał każdej stówki na wersji karty... to jest absurd że moja XFX przy zaledwie 1300rpm wybija się tak znacząco z pośród reszty skrzynki pod obciążeniem, wiem że już xfx nie wezmę bo siedzę bardzo blisko od pc a wentylatory mieszające powietrze w obudowie, zasilaczu i te na chłodnicy mam tak dobrane przez lata prób i błędów :E że tylko te na karcie mnie wkur xD hellhound czy pulse jak widać potrafią być w okolicy 1300rpm ciche.

Jak chcesz cichą kartę graficzną, to pozostaje kupić Asus GeForce RTX 5080 Noctua OC 16GB. :przytul:

Zrzutekranu2025-11-25021754.thumb.png.cd6ecac20471c79b045d1e329896e4a9.png

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)

@Doamdor Ja nie Kadajo :E nie raz w przeszłości miałem kartę która nawet przy 1500rpm była cichsza niż xfx merc na 1300, lipne wentylatory, tyle w temacie ;) z tego co wiem to po latach do nowych modeli nadal pakują te same.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Tego to nie wiem bo akurat sonometru nie posiadam (nigdy mi nie był potrzebny) ;) ale rozmawiając ze znajomym tutaj z forum który miał XFX 7900XTX i też pisał że na dość niskich obrotach jest głośno + przeglądając po czasie testy kolejnej gen (RDNA4) wiem że nic w tej kwestii się nie zmieniło jeżeli chodzi o XFX, nawet porównując te 3 modele z testu liptona "wiedz że coś się dzieje" :

1.png

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Możliwe (przypominam że ja mam nadal 6950xt) ;) składałem 2 miesiące temu pc z rx 9070 asus prime i właśnie testowo ustawiłem jej te 1300rpm na sztywno aby sobie porównać swoje chłodzenie z innym 3 wentylatorowym i na asusie było znacznie ciszej.

Opublikowano

U mnie juz 3 karty nvidia przerobione: 5070/5070ti/5080, a ze mocy mi troche brakowalo na 5070 i glownie gram w coda wiec dzis czekam na dostawe rodzynka :D

Warunkiem wyboru byla wtyczka 12pin bo nie chce mi sie zmieniac na te brzydkie 3 wtyczki i udalo sie upolowac w proce allego o 7:00 w miare dobrej cenie jak na ten model.

obraz.png.697e4fa2b016100d15169ca803995c68.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie podoba mi się ten Pulse. Zegarek 2900 +-50 MHz i takie temperatury przy 234W.

image.png.19d4ef5a10ded2d0ec1b68b34d8798c0.png

@Phoenix. 10 dni temu były takie dwa w Outlecie allegro za 2650 zł i szczerze się nie dziwię. Ktoś tu narzekał, że w Pulse cewki grają i w sumie to prawda. W tych nitro pewnie też cewki a do tego desing z dupy i wtyczka. Kabel unosi ten dodatkowy backplate który też dodatkowo podnosi temperaturę karty o kilka stopni.

Edytowane przez Pentium D