Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, unadarek napisał(a):

Nie ameby a pierwsze skurw.... które dostają zapewne przykaz od drugich odgórnych skurw... żeby od startu odrzucać gwarkę 

ameby w tym sensie ze nie kojarza faktow, ze jakas durna ryska na backplate nie ma nic wspolnego z brakiem bootu plyty.

minimalna ilosc zaangazowanych komorek myslowych powinna im od razu o tym przypomniec i nakierowac.

Opublikowano

Ostatnio tak mało śledzę temat GPU bo w sumie to się mało dzieje ale czas zmienić 3080 i myślę nad 9070xt bo widzę że coś ceny poszły w dół lekko. 

Co polecicie cena/wydajność widziałem np Gigabyte ale nie iem czy on robi dobre AMD-ki recki mają dobre ale to wiadomo że może być różnie np gdzieś tam wyciekaly pady 

Opublikowano

@wrobel_krkjest odwrotnie. Ceny poszły w górę. 
Miesiąc temu było pełno modeli 9070xt w cenie 2750zł. Dziś jest tylko gigabyte która jest uważana za jedną z gorszych wersji tych kart ze względu na pastę i żel.
Teraz wszystko w okolicach 3000zł. W tej cenie i tak 9070xt nie ma żadnej konkurencji 5070ti zaczynają się od 4400zł

• Upvote 1
Opublikowano
34 minuty temu, Dimazz napisał(a):

Miesiąc temu było pełno modeli 9070xt w cenie 2750zł. Dziś jest tylko gigabyte która jest uważana za jedną z gorszych wersji tych kart ze względu na pastę i żel.

No właśnie akurat tylko ACER jest kiepski. Reszta 9070 XT jest przynajmniej przyzwoita.
Porównaj sobie np. sekcje w Gigabyte do jakichś podstawowych PowerColor przykładowo.
Tutaj się wszystko zgadza. Sam żel nie jest wadą tylko dodatkowym utrudnieniem jeżeli ktoś chce ingerować w kartę.
Patrząc na nasze fora i peppera jestem dotychczas jedyną osobą, która miała problem z pump outem, a kości Hynixa wskazują, że mój egzemplarz karty jest jednym z początkowych "miotów".
Swój przypadek przez to traktuję jako przypadek anegdotyczny (jednostkowy), bo równie dobrze od dawna może być stosowana pasta dobrej jakości, która nie ulega pump-outowi.
Z resztą - nasi użytkownicy nawet nie raportują wzrostu temperatur co dobrze rokuje, a z mojego doświadczenia pump-out potęguje się przez parę miesięcy.
Samo chłodzenie też jest przyzwoite (komora parowa + solidny radiator), jedynie agresywna krzywa wentylatorów na biosie "Performance" pogarsza kulturę pracy.
Przełączenie na bios "Silent" już robi dużą różnicę, a jak ktoś jeszcze się pobawi w UV nie ruszając fabrycznej krzywej biosu "Silent" może mieć bezgłośną kartę bez utraty wydajności.

Podsumowując - chciałoby się aby te karty miały fabrycznie PTMa na rdzeniu ale jeżeli mają dobrej jakości pastę, to też nie jest zła opcja.
Godna pochwały jest postawa Gigabyte pozwalająca na ingerencję przez użytkownika bez utraty gwarancji.
Za to ostatnio głośno było o przypadku z ASUS Prime, gdzie PTM nie ratuje od przegrzewających się pamięci - w tym przypadku serwis nie zareagował i polityka firmy jednocześnie zablokowała możliwość ingerencji przez podmioty nieautoryzowane co w efekcie mogłoby się skończyć utratą gwarancji. Mówiąc krótko - nie naprawimy Panu wadliwej karty ale nie pozwolimy też aby zrobił to ktoś inny. Sytuacja patowa...

Opublikowano
52 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Kupić kartę za 2800zl i samemu poprawiać fabrykę to już wolę kupić z fabrycznym PTM. Z moim szczęściem to byłbym drugim użytkownikiem na forum z tymi problemami 

Tylko jest duże prawdopodobieństwo, że masz tam dobrej jakości pastę i nie będziesz musiał niczego poprawiać.
Trochę ludzi z forum ma karty tego producenta i nikt oprócz mnie nie miał problemów.

Mój dowód anegdotyczny w postaci jednej karty ze starego miotu nie traktowałbym jako wyroczni. Rozumiesz?

Opublikowano (edytowane)

Przyjechał :skacze:

PXL_20260728_090940130.thumb.jpg.83f76dc35d562a96ef8425589f4fd272.jpg

Ze względu na brak czasu na szukanie podpórki, brak chęci montowania tej szyny co jest w zestawie odwaliłem McGyvera, zajmę się tym na poważnie w weekend. 

PXL_20260728_092957232.thumb.jpg.3dc9ec2001d908b643f607cf12c639cd.jpg

Nitro+ przyjechało z Samsungami więc wydajność 3DMark nie ważne jak podkręcę rdzeń to pamięci ciągną w dół i wyniki sumarycznie wychodzą identyczne jak TUF z Hynixami, ale to tylko punkciki w 3DMark, w grach różnice nieodczuwalne.
Undervolting na ~260W już uskuteczniony, zegary w zależności od rozdziałki i obciążenia latają między 2800 a 3250+ (max widziałem 3300 z hakiem) a temperatury przy 1500rpm to jest w ogóle jakaś BAJAJAJKA.

PXL_20260728_120928038.thumb.jpg.e266bc39264cc9128c6aef77fda5e21d.jpg

Edytowane przez MJRegul
  • Like 4
Opublikowano
6 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

4080 za 3000zl nowe to bym brał a tak to bez sensu 

Miesiąc temu RTX 4080  Asusa gaming oc z obecnego kompa na OLX sprzedałem za 4 koła bez gwarancji. Kupujący zarezerwował ją u mnie na tydzień , chyba kasy mu brakowało.

Za tydzień dzwoni że bierze i po sprawie.

Tyle że tam już był prze ze mnie założony PTM , temp fajne , cewki niesłyszalne, czyli posłuży długo.😉

Opublikowano

@wrobel_krk nic nie spamuję , tylko RTX 4080 jest lepsza od Radeona .

Piszę po ile ten towar można potem odsprzedać.

Ogarnij się.:kwasny:

3 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@AudRob Zaplacic 4k za 4080 bez gwarancji, szalone %-)  Rozsadniej byloby kupic nowego 5070TI. :) 

Zgadza się ale , za tyle sprzedałem 😊

Osobiście też 4k bym nie dał .

Ale za 2900 już warto.

Opublikowano
14 minut temu, MJRegul napisał(a):

a temperatury przy 1500rpm to jest w ogóle jakaś BAJAJAJKA.

I malo tego tych 1500rpm nie slychac, tak dobre sa wentylatory na Nitro ;) 

5 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

@AudRobto po co spamujesz jak praktycznie tak sama wydajność bez gwarancji za 4000 zamiast za 2800

Dokladnie, nikogo nie interesuje karta, ktorej i tak nie mozna kupic nowej w sklepie.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nitro+ dojechane Avatarem w 4K w natywnej ze wszystkim na max co daje podstawka bez wpisywania komend na next next next gen. 30-35fps i zawalone 15GB Vram+ ale chciałem dociążyć przy 1800rpm na ~260W. Pamięci na 2750. 

image.thumb.png.18828bc8a2e2f7b749931c8418957ce4.png

Istnieje szansa, że Nitro+ ze mną zostanie choć w AC Black Flag Resynced mam problemy z FreeSync - po pewnym czasie gry się rozjeżdża i mi cały ekran miga. Muszę wyłączyć FS i włączyć ponownie w monitorze. To samo było na tamtej karcie i na poprzednim monitorze. Zmieniałem już nawet zakres FS na 75-160 i dalej to samo. 

Edytowane przez MJRegul