Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Lameismyname 9070xt jeszcze zdrozeje niebawem. Nvidia odlatuje w kosmos, wiec zapotrzebowanie na 9070xt wzrosnie, a z nim ceny.

Opowiem Ci teraz pewną anegdotkę. Otóż w czasach PRL, ścisła cenzura, w pewnej wsi koncert chciał dać zespół o nazwie "Przejebane". Niestety, źle by to wyglądało na plakatach, więc sprytny sołtys tejże wsi postanowił zmienić nazwę na "Nie Jest Dobrze". Historyjka kończy się happy endem, zespół się zgodził, koncert był udany. A teraz przechodzimy do głównego powodu, dla którego to piszę.

Jak patrzę na trend cen kart graficznych to... nie jest dobrze.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Lameismyname Tez bym wybral Steel Legend sposrod tych 3 kart. Gigabyte za 2900zl traci sens. Zakup PTM'a i zapasowego Putty sprawia, ze wychodzi praktycznie na to samo co za Asrocka. Te 3 karty sa na tyle do siebie podobne, ze raczej zadna z nich nie jest wyraznie lepsza w kontekscie kultury pracy.

Stalowa legenda jest zajebista, jak na ten segment cenowy. Trzeba pamiętać, że jest to stosunkowo mała karta jak na tak skuteczne chłodzenie, dzięki czemu mieści się w mniejszych buildach. Gdy na zewnątrz 20 stopni plus, u mnie w małej obudowie 77 stopni hotspot, 88 stopni VRAM hynixa 2200 RPM (ledwo słyszalne), na customowej krzywej przy ustawieniu -10%PL i -70 mV, 2750 MHz VRAM fast synch, bo chodzi stabilnie. Przy wiedźminie musiałem zrzucić do -50mV, bo większość gier mi chodzi na -70.

Czy są lepsze modele? Na pewno, bo nawet Gigabyte OC gaming po wymianie na PTM7950 ma lepsze chłodzenie, ale stalowa legenda jest bardzo solidna.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
20 minut temu, MJRegul napisał(a):

@Phoenix. Nitro+ zamienione na Gaming Trio? Daj znać co i jak (bo pobór prądu to będzie inna bajka po UV, przed też ;)). 

Na nvidia ja robie max OC, nie bawie sie w zadne UV bo na  blackwell sa fajne zyski ;) 

20 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Nawet jak nie będzie warto, to za miesiąc nastąpi podmianka na coś innego :witojcie:

Mylisz sie ;) 

40 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Daj znac czy bylo warto.

Tutaj wszystko jest znane, wydajnosc w RT/PT na radku nie jest dla mnie akceptowalna chociaz myslalem, ze przelkne zabe. Do tego FSR 4 w Warozne czyli grze w ktorej gram 99% czasu tak w oczy kole, ze nie ma podjazdu do DLSS i tylko FSR native dalem rade grac ale to zjada 70fps-80fps w stosunku do profilu jakosci. Do tego wiele gier nie ma FSR 3.1 jak chocby wiedzmin 3, alan wake 2 i tak prostej podmiany bibliotek upscalingu, nie mowiac juz o slabej jakosci FG.  Wiec postanowilem doplacic i miec spokoj. 

• Like 1
Opublikowano

Ja swojego Nitro zostawiam. Dla zabawy do podmiany na ProArta jak mi wiatr zawieje i chęci danego tygodnia. Nie miałem AMD od dawna i niech mają ode mnie parę zł. 

Co do OC NV - raczej chodziło mi o UV/OC ;) bo samo walnięcie +200 na rdzeniu i PL na max to (IMO) kiepskie podejście do OC przy NV bo szybciej uderzysz w Power Limit.