Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Widzialem w tescie liptona ponad 43db przy 1500rpm i narzekanie ludzi na te wentylatory juz od poprzedniej generacji ;) 

Szanuję go, bo to też stara gwardia PCLaba ale w jego materiałach trafiają się babole jak skrajnie kiepskie wypadnięcie GPU, które wszędzie indziej wypada dobrze, jak i zadziwiająco dobre wypadnięcie modelu, który wszędzie wypada maksymalnie średnio.

Wentylatory XFX ogólnie przez swoją konstrukcję są głośniejsze, to nie ulega wątpliwości ale ponad 43db przy 1500RPM na najwyższym modelu XFX przynajmniej bym ponownie zrewidował i sprawdził co wyszło u konkurencji.
Niestety - jak się nie miało tego konkretnego modelu "na stole" i bazuje się na cudzych danych nigdy człowiek do końca nie jest pewny. 
@tomcug Miałeś na stanie XFX 9070 Swifta (https://ithardware.pl/testyirecenzje/rx_9070_test_modyfikacji_bios_em_od_rx_9070_xt-45329.html), może miałeś też MERCa 9070XT? Masz rozeznanie odnośnie wentylatorów XFX.
Ja bym przystawał przy tym co pisze @Radio Tirana czyli:

1 minutę temu, Radio Tirana napisał(a):

No właśnie, a ja przerobiłem wszystkie Radeony RDNA 4 od XFX (9070 Swift, 9070 XT Quicksilver Magnetic, 9070 XT Mercury OC) i nie mogę złego słowa o ich wentylatorach powiedzieć. 

Mniej Jutuba, a więcej własnoręcznego sprawdzania 🫡 

Jakbyś Tomku mógł dodać swoje trzy grosze, to by było miło.

Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

A inni co je mieli i sie zle wypowiadali to tez powiesz mniej YT  xD Sorry ale pomiary mowia same za siebie i ilosc db nie oszukasz, chyba ze ktos ma problem ze sluchem ;) 

Poczekaj na Tomka. On to wszystko wyjaśni.
Co innego rozrywkowe filmy na youtube, co innego zdanie człowieka który zjadł zęby na hardware.

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Tak btw ktoś coś wie co się dzieje z @Send1N? Chłop bez forum dnia przeżyć nie potrafił i nagle zniknął z dnia na dzień :hmm:

Jak ostatnio był i gadaliśmy o zasilaczach, to mówił że za dużo czasu spędza na forum i robi sobie odpoczynek, może zrobił zbyt skrajny odpoczynek, raz na jakiś czas mógłby zajrzeć :P

@wrobel_krk I jak wrażenia po przesiadce z 3080?

Opublikowano
52 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Są słabe. Twierdzenie, że Mercury przy 1500 RPM jest niesłyszalny to gruba odklejka.

https://ithardware.pl/testyirecenzje/asus_tuf_gaming_radeon_rx_9070_xt_oc_test_recenzja_opinia-44582.html#17

38 dBA przy 1450 RPM, a to już wyraźnie słyszalny szum ;) Wentylatory ASUS-a dużo wyższe RPM robią przy tym samym hałasie i nie jest to tylko zakrzywienie rzeczywistości przez decybelomierz, tylko słyszalna różnica między wentylami XFX a lepszymi.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Dla mnie są praktycznie niesłyszane do tych 1600 obr, co sonie ustwiłem teraz jako praktycznie maks, ale bez jakiegoś 100% obciążenia przez dłuższy czas to idą 1500. mam cichą budę bq802 pod biurkiem.
Tuf lepszy sporo ale widzę ale droższy 250zł na ceneo(3650zł), a dla mnie to już bez znaczenia. Ja tega Merca za 2900zł + KW kupiłem od Zachy-ego

46 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Jak ostatnio był i gadaliśmy o zasilaczach, to mówił że za dużo czasu spędza na forum i robi sobie odpoczynek, może zrobił zbyt skrajny odpoczynek, raz na jakiś czas mógłby zajrzeć :P

@wrobel_krk I jak wrażenia po przesiadce z 3080?

Wydaje się, że jest cichszy niż to 3080 z aio 240 i kanapka z 4 wentyli co miałem.

40% więcej wydajności przy mniejszym poborze 290w vs 320w - 6 lat prawie miałem 3080 czas najwyższy zmienić było
Jestem zadowalony póki co bardzo,a le muszę pograć jeszcze i poużywać

Tam w tescie mają te karty 38db, dla mnie mniej niz 40=db to cicho bardzo,a le kazdy inaczej odczuwa wiadomo:
24020103.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

nie jestem Tomkiem, ale dorzuce swoje trzy grosze - xfx mercury przy 1400-1500rpm jest nieslyszalny.

bylem ciekawy, po testach Liptona, jak ta karta wypada i u mnie w dobrze wentylowanej NV9 ta karta byla praktycznie nieslyszalna.

Temperatury tez trzyma ladnie:

xfx-9070-xt-mercury-oc-steel-nomad-temp.thumb.png.86a976750961dc6441249b17285532d0.png

mozliwe ze by u mnie zostala, bo calkowicie nowiutka w dobrej cenie dorwalem, ale uparlem sie na Red Devila ;)

Problem jest taki, ze u mnie wentylatory T30 140mm robia przeciag i wszystko dziala cicho :cool:

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 3
Opublikowano

Mamy inne standardy odnośnie tego, co jest słyszalne widocznie ;) Nie zaprzeczam, że Mercury to nie jest zła konstrukcja, bo przy skręconych obrotach nadal trzyma dobre temperatury, ale sugerowanie, że ma dobre wentylatory jest po prostu herezją.

Opublikowano (edytowane)

Tzn ja sie opieram na tym, ze trzyma dobrze temperatury.

Z wentylatorow dobrych to RD, Nitro+, moze tez Taichi jesli chodzi o 9070 xt :)

w mojej obudowie dzieki zestawom wentylatorow T30, nawet jak sa skrecone, to ladnie sie sprawuja i jak nie ma +40 stopni wszystko jest relatywnie ciche i chlodne :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
20 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Lekkie UV i niemal kazda 9070xt bedzie miala dobra kulture pracy przy zachowaniu stockowej wydajnosci. RDNA 4 jest kiepskie w OC, wiec nie ma nad czym ubolewac.

Skoro każdy 9070 XT (oprócz ACERa) jest z fabryki przyzwoity, a jeszcze można wiele zrobić przez UV, biosy silent czy ręczne ustawienie krzywej wentylatorów, to trzeba brać co tańsze (najlepiej z PTM na rdzeniu) i się cieszyć z zakupu ;) 

• Like 1
Opublikowano

Puszcze sobie testy na def @tomcugbo może jaka spechowa sztuka Ci się trafiła, gdzie wbijało 88 stopni na vram - a mam 28 stopni w budzie obroty wentyli na 1100, alf aio maks 1400.

Tyle wsytraczy ze mam maks 1600 a nie 1850 jak tam miałeś - co nie zmienia faktu że tu wentyle są średnie bo to w końcu średnia półka:)
Myślicie że Metro Exodus będzie dobrym testem, bo nie wiem w sumie czy nie zagrać 3 raz czekając na nowe metro