Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po pierwsze sprawdź, czy karta dobija do limitu mocy. A co do temp VRAM, zależy ona głównie od kości, Samsung czy Hynix. No i cała dyskusja jest o jakości wentyli XFX, która względem konkurencji jest słaba i tak naprawdę próbujecie dyskutować z twardymi faktami w tej materii. Decybele vs RPM nie kłamią.

Opublikowano

@tomcug Hmm... a może zróbmy ogólno-forumową akcję badania słuchu, każdy swoje wyniki opublikuje, wedle nich administracja i moderacja odpowiednio nas podzieli.
Podzielimy się na podgrupy użytkowników wedle kategorii:
- wyczuwający szelest
- słyszący z oddali
- przytępiony ale przytomny
- głuchy jak pień

:smiech:Skończą się te "głośnościowe" wojenki raz na zawsze.

Opublikowano

@LameismynameDaj się nacieszyć testami -> mi np nie wbija karta na stock 1850 rpm tylko 1650 rpm -> a to pewnie 43 vs 40db
Kto co słyszy to wiadomo sprawa indywidualna

W teście @tomcug:

Cytat

Temperatura w pomieszczeniu wahała się w zakresie 23-24 °C. Do przeprowadzenia pomiarów posłużyła aplikacja GPU-Z w wersji 2.64.0. Test stanowi 15-minutowa rozgrywka w grze

Dodatkowe informacje na temat wykonanych pomiarów:

Prędkość obrotowa wentylatorów: 1850 RPM; 43,1 dBA,

GPU: 54 °C,

Hot Spot: 80 °C,

VRAM: 88 °C,

Ja przy 28 stopniach czyli by trzeba odjąć po te 4 stopnie od moich mam: 
28 stopni w pokoju mam maks 64 na GPU, 80 na VRAM, 82 HOt SPOT, maks 1686 rpm
Czyli pewnei w 24 stopniach byłoby 58 na GPU, 76 na VRAM, 78 Hot spot i 1630 -1650 rpm 

U4C30VQ.png

Ja traktuję jako ciekawostkę, ale to pokazuje że rózne sztuki jednego modelu mogą się sporo różnic

A wentyle pewnie słabe ale wystarczające:), jakby były jak na TUF to pewnei byłoby 1300-1400 rpm:)

Opublikowano (edytowane)

Tak mam Samsungi:
w44.png

Jeszcze pytanie z innej beczki cp2077 ulimate(z dodatkiem) za 100zł to dobra cena, i czy w 3440x1440 z 9070xt jest sens się pchać:)
Ja się na cyberka obrazilem na premiere i se powiedzialem ze wicej jak 100 za to nie dam

Edytowane przez wrobel_krk
  • Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Jeszcze pytanie z innej beczki cp2077 ulimate(z dodatkiem) za 100zł to dobra cena, i czy w 3440x1440 z 9070xt jest sens się pchać:)
Ja się na cyberka obrazilem na premiere i se powiedzialem ze wicej jak 100 za to nie dam

RT ultra, fsr 4 na jakość, FG i na luzie :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Czym się różni w hwinfo "normalny" hot spot od tego niżej, który jest opisany max hot spot, u każdego widzę trochę wyżej niż ten "zwykły" ?

U wrobla np hot spot na screenie ma wartość 82* i ten poniżej 86.1*.

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano (edytowane)

Była w tym wątku albo wątku NV rozmowa o ujowych zachowaniach serwisów i odrzucania gwarancji z powodu ryski czy innego pierdnięcia komara.

Ja właśnie utraciłem gwarancję na nowiutkiego 9070 XT od Sapphire :skacze: 
Jak to się stało już nie będę wnikał ale na nalepce od spodu która jest powstało zadrapanie przechodzące przez napis RoHS, który jest po prawej od kodu kreskowego z numerem seryjnym pod spodem.
Dodam, że jest to numer bez opisu "S/N". Po prostu sobie numerek widnieje.

Nie wiedząc wcześniej, że to S/N usunąłem ładnie nożykiem napis RoHS z nalepki i zostawiłem cały kod kreskowy i numer (seryjny jak się okazało) tak by nalepka wyglądała seryjnie tylko bez "RoHS". 
Wpadło mi do głowy, żeby napisać do Sapphire czy jest jeszcze gwarancja skoro usunąłem 1cm nalepki gdzie był napis RoHS bo podrapałem brzydko. 
Odpowiedź: VOID 

Tak wiem, moja wina, trzeba było nie ruszać ale z nalepki z numerem seryjnym (bez napisu Warranty VOID if removed) usunąłem 1cm i DUPA %-) Rozumiem, ale jednak ujowe %-)

image.thumb.png.2ca29adc12ee63f08b085000ed487219.png

Jest plus: jako, że to collateral damage to mam w doopie i moge robić co chcę z kartą, rozebrać do zera, nakładać swoje PTMy i pady i testować, aż zepsuję :skacze:

Edytowane przez MJRegul
  • Sad 2
Opublikowano
8 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Czym się różni w hwinfo "normalny" hot spot od tego niżej, który jest opisany max hot spot, u każdego widzę trochę wyżej niż ten "zwykły" ?

U wrobla np hot spot na screenie ma wartość 82* i ten poniżej 86.1*.

Z tego co rozumiem pierwszy to hot spot głownie na chipie a drugi maks ze wszystkich czujników w tym na sekcji zasilania -> ale pewnosci nie mam @tomcugMoże Ty wiesz lepiej?

Opublikowano
53 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Z tego co rozumiem pierwszy to hot spot głownie na chipie a drugi maks ze wszystkich czujników w tym na sekcji zasilania -> ale pewnosci nie mam @tomcugMoże Ty wiesz lepiej?

Podobno zwykły to średnia ze wszystkich gorących punktów w GPU, a max to najwyższa wartość z tych czujników.

• Upvote 2
Opublikowano

U mnie ten zwykły trzyma się zazwyczaj koło 80* ale ten max potrafi odlecieć kilka stopni wyżej, stąd mnie to zastanawia.

Godzinę temu, MJRegul napisał(a):

Była w tym wątku albo wątku NV rozmowa o ujowych zachowaniach serwisów i odrzucania gwarancji z powodu ryski czy innego pierdnięcia komara.

Ja właśnie utraciłem gwarancję na nowiutkiego 9070 XT od Sapphire :skacze: 
Jak to się stało już nie będę wnikał ale na nalepce od spodu która jest powstało zadrapanie przechodzące przez napis RoHS, który jest po prawej od kodu kreskowego z numerem seryjnym pod spodem.
Dodam, że jest to numer bez opisu "S/N". Po prostu sobie numerek widnieje.

Nie wiedząc wcześniej, że to S/N usunąłem ładnie nożykiem napis RoHS z nalepki i zostawiłem cały kod kreskowy i numer (seryjny jak się okazało) tak by nalepka wyglądała seryjnie tylko bez "RoHS". 
Wpadło mi do głowy, żeby napisać do Sapphire czy jest jeszcze gwarancja skoro usunąłem 1cm nalepki gdzie był napis RoHS bo podrapałem brzydko. 
Odpowiedź: VOID 

Tak wiem, moja wina, trzeba było nie ruszać ale z nalepki z numerem seryjnym (bez napisu Warranty VOID if removed) usunąłem 1cm i DUPA %-) Rozumiem, ale jednak ujowe %-)

Lipa jakaś z tymi gwarancjami jest, kupujesz cieszysz się i masz gwarancję, a potem okazuje się że jakaś byle ryska czy coś i już jej nie masz xD

Wychodzi że czasami lepiej kupić używaną w dobrej cenie, z resztką gwarancji lub bez, bo nie będzie bólu dupy po "zabawach" :szatanek:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

U mnie ten zwykły trzyma się zazwyczaj koło 80* ale ten max potrafi odlecieć kilka stopni wyżej, stąd mnie to zastanawia.

Lipa jakaś z tymi gwarancjami jest, kupujesz cieszysz się i masz gwarancję, a potem okazuje się że jakaś byle ryska czy coś i już jej nie masz xD

Wychodzi że czasami lepiej kupić używaną w dobrej cenie, z resztką gwarancji lub bez, bo nie będzie bólu dupy po "zabawach" :szatanek:

Wiesz co? Mnie dziwi po prostu podejście Sapphire. W dupie z gwarancją, stać mnie więc pies ich y*** ale utrata gwarancji bo nalepka ruszona to nagięcie mocne utraty gwarancji moim zdaniem.
Jest to nalepka z serii dotkniesz i rozpada się w rękach w drobne kawałeczki więc kombinowanie nie jest możliwe chyba, że masz dostęp do takich taśm i drukarek.

Usunięcie 1cm nalepki gdzie jest napis RoHS nie powoduje, że karta jest nie do zidentyfikowania, został kod kreskowy i S/N, usunięty fragment nalepki nie jest w miejscu łączenia dwóch części karty gdzie się ją otwiera itd.

Dodatkowo jest możliwość chyba zidentyfikowania karty po S/N programowo. 
Po raz kolejny się potwierdza, że robią wszystko by nie musieć uznawać gwarancji. Nie ważne jaka firma.

Edytowane przez MJRegul
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, MJRegul napisał(a):

Wiesz co? Mnie dziwi po prostu podejście Sapphire. W dupie z gwarancją, stać mnie więc pies ich y*** ale utrata gwarancji bo nalepka ruszona to nagięcie mocne utraty gwarancji moim zdaniem.
Jest to nalepka z serii dotkniesz i rozpada się w rękach w drobne kawałeczki więc kombinowanie nie jest możliwe chyba, że masz dostęp do takich taśm i drukarek.

Usunięcie 1cm nalepki gdzie jest napis RoHS nie powoduje, że karta jest nie do zidentyfikowania, został kod kreskowy i S/N, usunięty fragment nalepki nie jest w miejscu łączenia dwóch części karty gdzie się ją otwiera itd.

Dodatkowo jest możliwość chyba zidentyfikowania karty po S/N programowo. 
Po raz kolejny się potwierdza, że robią wszystko by nie musieć uznawać gwarancji. Nie ważne jaka firma.

Wiesz co... mogę do nich napisać. 
Może nagle się okazać, że pozwalają ;) 

Tzn. mogę dopytać czy zerwanie plomby jest równoznaczne z utratą gwarancji.
Podaj mi cały kontekst o co tam chodzi? Chciałeś sobie rozebrać kartę by wymienić pastę i uszkodziłeś plombe, wyciągałeś kartę z PC i niechcący zaczepiłeś nią o coś i ją naddarłeś czy co? 
Opisz proszę dokładnie w najprostszy sposób o co kaman.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname wiesz co teraz już po ptokach bo zerwałem całą nalepkę z nr seryjnym :skacze: Plomba na śrubce od chłodzenia nie jest ruszona, karty nie planuję na razie rozkręcać. Napisali mi, że VOID bo brakuje napisu RoHS na nalepce z numerem seryjnym, wysłałem im to samo zdjęcie co tu wstawiłem. 

Karta leżała na biurku na plecach na szmacie jak wsadzałem do kompa 5080. Jebnąłem w kartę łokciem, przesunęła się na szmacie na biurku i idealnie w część naklejki z numerem seryjnym coś walnęło co leżało rozyebane na kupie części na biurku.
Powstała brzydka rysa na nalepce długości dobrego 1cm.
Stwierdziłem, że nie lubię jak to tak wygląda i z tej nalepki usunąłem ten 1cm z rysą, idealnie na napisie RoHS, który był po prawej stronie nalepki za kodem kreskowym i numerem seryjnym pod nim.
Widać na foto nalepkę już z usuniętym napisem RoHS. Nożyk w rękę, w miarę leciutkie w miarę proste cięcie i zerwanie resztek nalepki paznokciem. Na podstawie tego VOID. 

Ale teraz to już uj i tak ;) Choć z drugiej strony identyfikacja nr seryjnego karty na podstawie plastiku który można podmienić a nawet dostać z serwisu...też kiepsko Szafirze, kiepsko.

image.png.6782eef01d52623c3f1a1d4da62cf59f.png

image.png.de3167678de842338e1186a9e6275e11.png

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano (edytowane)

@MJRegul Trochę skasztaniłeś sprawę. Najlepiej jakbyś tego nie ruszał i zostawił z rysą. Znowu oni nie powinni z tak błahego powodu odrzucać gwarancji - na mój gust ważne informacje nt. karty powinny być grawerowane laserowo lub nadrukowane farbą na PCB.
Chociaż personalizowane elementy takie jak numery itd. nie pójdą masowo z matryc, więc z oszczędności nie dziwie się, że firmy decydują się na najtańsze naklejki z papieru samoprzylepnego.
Teraz mam z czasem na bakier ale z chęcią ruszę ten temat przy wolnej chwili. Nie wszystko stracone ;) 

Teraz, sideband napisał(a):

Odrzucenie przez brak ROHS może wynikać, że boją się, że to jakaś podróbka z jakieś dziwnego źródła ;)

Myślę, że to jest wygodne i bezpieczne z ich strony na takiej podstawie odrzucać gwarancję. 
Znowu jak klient kupił kartę z oficjalnej dystrybucji, ma na nią rachunek w takim sklepie, a sklep ma tą kartę w swojej bazie sprzedanych (po numerach), to powinno się udać ten temat jakoś ugryźć.
Największy błąd jaki zrobił @MJRegul to ingerencja w tą naklejkę. Wewnętrzny esteta wygrał nad rozsądkiem i taki mamy finał ;)

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wrobel_krk napisał(a):

Wiecie czemu time spy gpu score mam 27k niezależnie od ustawien w sumie czy dam 270w power limit czy 370w czy podkrece rdzen i pamieci, czy dam -70 uv -> wiem ze stary benchmark ale w teorii 9070xt powinno miec 29k na stock

a jak wyglada wykres czasowy zegarow GPU dla 270w i 304-330w ? 

Dzis po pracy na 9850x3d sprawdze czy zmiana PL od -15 do +10 da jakies roznice.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Eeeetam nie walcz z wiatrakiem. Ale dziękuję. Ogólnie to po pierwsze nie powinno być to naklejane na plastiku z wentylatorami. Co jak dostaniesz z serwisu nowe? Naklejają nowy (taki sam) nr seryjny? Wątpię (choć może się mylę). 

Edytowane przez MJRegul