Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 22.08.2026 o 18:09, Lameismyname napisał(a):

A jak tak to tak. Myślałem, że trafiłeś loterię krzemową jak ja.
W standardowych przypadkach daje się uzyskać pudło przy 240-250W co też jest świetne względem fabrycznych 304W.

Mi tak się wydaje, że to żadna wygrana na loterii moja co robi stabilnie -65mv też w większości przypadków kula się na podobny zegarze co stock przy tych 250-260W. One chyba tak mają zwyczajnie. No chyba, że ty bez żadnego UV po zjechaniu samym PL tyle ciśniesz to wtedy faktycznie się trafił dobry chips pod powietrze. 

Opublikowano

@Art385 Prześledź mój temat o undervoltingu RX, ew. też tam jest link do TPU gdzie też tam wrzucałem pewne rzeczy odnośnie tej kwestii. Mi nie ubija zegarów i nie mam straty wydajności (bo jest najczęściej zysk) jak wszystkim na -30% Power Limit, więc ewidentnie krzem się trafił wyjątkowy.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Art385 napisał(a):

Mi tak się wydaje, że to żadna wygrana na loterii moja co robi stabilnie -65mv też w większości przypadków kula się na podobny zegarze co stock przy tych 250-260W. One chyba tak mają zwyczajnie. No chyba, że ty bez żadnego UV po zjechaniu samym PL tyle ciśniesz to wtedy faktycznie się trafił dobry chips pod powietrze. 

-65mV to raczej standrad na rx, ja zazwyczaj mam ustawione -100,-90mV.

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano

a w jakich warunkach to 90-100 bo ja mogę generalnie startować nawet na 120 przy 4k, 100 przy 1440p do 4k (tak, nie chce mi się bawić dodatkowym suwaczkiem w adrenalinie :E )a jak zaczynam mieszać między xess, fsr czy TAU i różnymi rozdziałkami to pewny jestem tylko -65mv, że mnie nie wywali po kilku godzinach rozgrywki. Z resztą w sumie na 9070XT mam to tak bardzo w tyle UV gdzie dajesz PL -30 i już jest w pytę. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Art385 napisał(a):

a w jakich warunkach to 90-100 

Co to znaczy w jakich warunkach ? 

Np. Alan Wake 2 po ostatniej aktualizacji mam  -100mV i PL0. 1440p FSR Quality , FG , RT+ PT Średnie.

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
W dniu 2.09.2026 o 21:28, Wu70 napisał(a):

Ludzie już zapięli AI do przepisywania backendu CUDA w DLSS5-NR na instrukcje RDNA4 (też fp8 i E4M3 więc dla AI to realna ścieżka).

Soon™ :D

Ledwo w środę to napisałem i już jest :hihot:

Gruba akcja, ciekawe jak nvidia i inne firmy zmieną proces wydawania zamkniętych rozwiązań skoro ludki w kilka dni mogą wszystko portować za pomocą AI.

Opublikowano
9 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

Co to znaczy w jakich warunkach ? 

Np. Alan Wake 2 po ostatniej aktualizacji mam  -100mV i PL0. 1440p FSR Quality , FG , RT+ PT Średnie.

To są właśnie warunki.

Godzinę temu, Wu70 napisał(a):

Gruba akcja, ciekawe jak nvidia i inne firmy zmieną proces wydawania zamkniętych rozwiązań skoro ludki w kilka dni mogą wszystko portować za pomocą AI.

No to chyba będziemy mieli ten przeskok graficzny jak już zrobili porta. Ciekawe co zrobi NVIDIA czy machnie ręką czy powie ej nie ma takiego portowania. 

Opublikowano
Godzinę temu, Wu70 napisał(a):

To się nazywa chciwość. Zieloni tylko tracą w oczach użytkowników, a moderzy śmieją im się w twarz.  Moderzy potrafią obejść śmieszne zabezpieczenia zielonych w parę dni :E 

Opublikowano

No ja bym się nie obraził na taki pokaz z dlss 5 na Radeonie. Wczoraj się zastanawiałem czy ma być mi szkoda, że nie będę miał dlss 5 a tu przyszedł jakiś śmieszek i przeportował NR na Radeona :E Top Kek

• Haha 2