Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Brolly napisał(a):

Pytanie

Jak kumpel sprzeda 7900 XTX praktycznie nówkę za 3k i 9070XT będzie za 3300 ~~ to chyba dobry deal ? 20% + w RT i fsr 4 bo raster pi razy drzwi ten sam?

Zależy. Looknij sobie chociażby test na Hardware Unboxed.
Można raczej powiedzieć, że 9070XT czasami dobija do wydajności 7900XTX w rastrze. Są tytuły gdzie jest trochę w tyle.
No ale patrząc na ficzery, RT, poprawioną efektywność energetyczną to chyba warto.

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, RTX4090 napisał(a):

Bez trolingu - serio serio chciałbym chociaż raz spróbować przesiąść się na AMD zobaczyć, zasmakować... I tak próbuje na AMD wskoczyć od kilku lat ale przecież nie zmienię karty na gorszą. 

Do RT - lipa
Do PT - lipa
Do AI (tutaj miałem epizod i dużo się tym bawiłem) - lipa
Wsparcie FSR 4.0 - za 2-3 lata może kilka gier dojdzie, na start lipa 

Przestan pieprzyć 

Chciałbyś sie przesiąść to bys kupil i używał jakis czas przynajmniej 

Ja mialem z 6-7 roznych 4090 i ze 3-4 7900 xtx bo CHCIAŁEM POTESTOWAC.

A ty tylko piepszysz i spamujesz swoje teorie jaki to Intel i NV cudowne sa.

• Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • Upvote 5
Opublikowano
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

a 5070 Ti sie trafia i swieca niepotrzebna.

Świeca potrzebna po trafia się co kilka dni, na góra 10 minut. I jak już jest to Ventus czyli obok świeczki przydadzą się zatyczki do uszu.

• Haha 5
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, kalderon napisał(a):

Świeca potrzebna po trafia się co kilka dni, na góra 10 minut. I jak już jest to Ventus czyli obok świeczki przydadzą się zatyczki do uszu.

MSI Gaming Polska na facebooku komunikuje czasem o wrzutce, ktora nastapi o konkrentej godzine. Jak przeczytasz moja dyskusje z dwoma Panami tutaj to zrozumiesz o czym pisze.

BTW: dzisiejsza wstawka Inno3D w cenie MSRP utrzymala sie prawie 30 minut. Bedzie teraz tylko lepiej.

7 minut temu, Dimazz napisał(a):

W cenie 4500zł

W cenie 3899

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, DżonyBi napisał(a):

W cenie 3899

Gdzie? Bo poniżej 4219 za zotaca google mi nic nie pokazuje :)

edit

Dobra widzę że u MSI za ventusa tyle...no ale właśnie za ventusa :E  Nie od dziś wiadomo że ventusa się nie bierze :E choć widzę że niedostępny, więc jednak nie ma :D

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Gdzie? Bo poniżej 4219 za zotaca google mi nic nie pokazuje :)

edit

Dobra widzę że u MSI za ventusa tyle...no ale właśnie za ventusa :E  Nie od dziś wiadomo że ventusa się nie bierze :E choć widzę że niedostępny, więc jednak nie ma :D

Miałeś dzisiaj 30 min na kupienie karty w tej cenie.

Musisz siedzieć całymi dniami na stronach sklepów i klikać f4 to dostaniesz

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Dimazz napisał(a):

Miałeś dzisiaj 30 min na kupienie karty w tej cenie.

Musisz siedzieć całymi dniami na stronach sklepów i klikać f4 to dostaniesz

Ja generalnie nie potrzebuję karty nowej, dlatego nawet nie patrzę specjalnie po sklepach. Jeśli jutro będą 9070xt w okolicy 3k to będę próbował ustrzelić...jeśli nie będzie, to będę tak samo zadowolony jak wtedy gdy nie ustrzelę :) Dziadek który siedzi w budzie ciągle daje radę w tym w co gram, ot pobawiłbym się nowym sprzętem...ale nie "średnią półką" za 4k :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
28 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Jak to ciezko przyznac komus racje. Powtorze jeszcze raz - 5080 i 5090 nie ma teraz w cenie MSRP i szukac ze swieca, a 5070 Ti sie trafia i swieca niepotrzebna.

Nie wiem o jakie racje ci nawet chodzi :E Dostępność jest cały czas tragiczna i żaden Ventus tego nie zmieni.

• Upvote 1
Opublikowano

Co się czepili tego Ventusa. przecież Ventus srentus, a nie karta, szkoda zawracać sobie głowy czymś takim. Ventusa nie powinno się kupować, chyba, że jest się masochistą :E Dobrze, że AMD nie ma Ventusa :wariat:

• Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, sideband napisał(a):

Ciekawe jak dystrybutorzy i sklepy podejdą jutro do cen skoro dolec ładnie poszybował w dół ;) Ale znając januszerkę to będzie liczone po 4zł :E

Stary, a naiwny ;) Nic nie zrobia to po pierwsze, a po drugie - jak karty wjezdzaly z dolcem po 4, to kurs liczony jest wyzej ;)

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, lukadd napisał(a):

Piszę o zwykłych ludziach jakich jest wśród graczy pewnie 90+%. Oni nie siedzą 24h po forach, na botach i odświeżają co 10 sekund 20 zakładek z sklepami, aby upolować po MSRP GPU.

Oni pewnie tez maja wyjebane czy taki Inno3D w cenie MSRP z dzisiejszej wstawki jest glosniejszy niz Trio. Zapytaj ich tez o hotspot.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
4 minuty temu, ryba napisał(a):

Stary, a naiwny ;) Nic nie zrobia to po pierwsze, a po drugie - jak karty wjezdzaly z dolcem po 4, to kurs liczony jest wyzej ;)

To nie do końca jest prawda co piszesz ;) Pomimo dużej dostępności na hurtowni ceny non stop się zmieniały w zależności od kursu również w dół co innego sklepy, które nie musza wcale korygować cen.

Opublikowano
2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Oni pewnie tez maja wyjebane czy taki Inno3D z dzisiejszej wstawki jest glosniejszy niz Trio. Zapytaj ich o hotspot.

Jedni mają inni nie mają. W każdym razie dostępność kart po MSRP jest tak tragiczna, że nie wejdą sobie do jednego, drugiego czy 3 sklepu i nie wybiorą. Bo tych kart po prostu praktycznie nie ma w takich cenach, a jak się pojawiają to losowo gdzieś na dosłownie chwilę.

I Ventus pojawiający się raz na kilka dni na kilka czy kilkanaście minut w jakimś sklepie nic tu nie zmienia.

MSRP również tyczy się wyższych modeli, jak TUFy, Astrale itd. każdy ma ustaloną cenę sugerowaną przez producenta i 99%+ z tych kart jeśli są faktycznie do kupienia na sklepie to jest w zawyżonej cenie. Takie są fakty.