Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, sideband napisał(a):

Ciekawe jak dystrybutorzy i sklepy podejdą jutro do cen skoro dolec ładnie poszybował w dół ;) Ale znając januszerkę to będzie liczone po 4zł :E

Stary, a naiwny ;) Nic nie zrobia to po pierwsze, a po drugie - jak karty wjezdzaly z dolcem po 4, to kurs liczony jest wyzej ;)

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, lukadd napisał(a):

Piszę o zwykłych ludziach jakich jest wśród graczy pewnie 90+%. Oni nie siedzą 24h po forach, na botach i odświeżają co 10 sekund 20 zakładek z sklepami, aby upolować po MSRP GPU.

Oni pewnie tez maja wyjebane czy taki Inno3D w cenie MSRP z dzisiejszej wstawki jest glosniejszy niz Trio. Zapytaj ich tez o hotspot.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
4 minuty temu, ryba napisał(a):

Stary, a naiwny ;) Nic nie zrobia to po pierwsze, a po drugie - jak karty wjezdzaly z dolcem po 4, to kurs liczony jest wyzej ;)

To nie do końca jest prawda co piszesz ;) Pomimo dużej dostępności na hurtowni ceny non stop się zmieniały w zależności od kursu również w dół co innego sklepy, które nie musza wcale korygować cen.

Opublikowano
2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Oni pewnie tez maja wyjebane czy taki Inno3D z dzisiejszej wstawki jest glosniejszy niz Trio. Zapytaj ich o hotspot.

Jedni mają inni nie mają. W każdym razie dostępność kart po MSRP jest tak tragiczna, że nie wejdą sobie do jednego, drugiego czy 3 sklepu i nie wybiorą. Bo tych kart po prostu praktycznie nie ma w takich cenach, a jak się pojawiają to losowo gdzieś na dosłownie chwilę.

I Ventus pojawiający się raz na kilka dni na kilka czy kilkanaście minut w jakimś sklepie nic tu nie zmienia.

MSRP również tyczy się wyższych modeli, jak TUFy, Astrale itd. każdy ma ustaloną cenę sugerowaną przez producenta i 99%+ z tych kart jeśli są faktycznie do kupienia na sklepie to jest w zawyżonej cenie. Takie są fakty.

Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ja nie wiem czemu zawsze Ventusy i Mechy to taka bieda. To już lepiej przyoszczędzić na backplate (zostawić gołe PCB) jak kiedyś w PowerColorach Fighter ale żeby chłodzenie jako-tako dawało radę.

Popatrz na karty AMD RX 9070XT, jedynie gdzie są niskie temperatury to na rdzeniu, a pamięci 80-90C. xD

Gigabyte Gaming OC, nie wiem co tu się wydarzyło, ale jest grubo.

CPUZ-gigabyte-rx-9070-xt-gaming-oc-editi

:E

Przeglądnąłem większość modeli i żaden producent nie zastosował konkretnego chłodzenia, jakie możemy spotkać w RTX.

7 minut temu, Brolly napisał(a):

No moi drodzy jak x-kom jutro nam zaserwuje takie ceny na radeony to 8:E 

https://www.x-kom.pl/p/1311243-karta-graficzna-nvidia-palit-geforce-rtx-5070-gamingpro-12gb-gddr7-dlss4.html Co to kur jest xDDDD myślałem że kliknąłem w 5070 ti :wariat:

Tuf w cenie 3899 sprzedał się, więc dla jednego drogo, dla innego nie.

Opublikowano (edytowane)

Śmiejecie się z ventusów a np zwykły rtx 4070 ventus 3x wypadał dobrze ;) aż ludzie się dziwili na pclabie że dobre temperatury przy niezłym rpm jak na miętusa :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Śmiejecie się z ventusów a np zwykły rtx 4070 ventus 3x wypadał dobrze ;) aż ludzie się dziwili na pclabie że dobre temperatury przy niezłym rpm jak na miętusa :E 

Tymczasem Ventus 5070 ti:

fffu.jpg.0707c3bd178ca82d785f25a0da10477d.jpg

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Popatrz na karty AMD RX 9070XT, jedynie gdzie są niskie temperatury to na rdzeniu, a pamięci 80-90C. xD

Gigabyte Gaming OC, nie wiem co tu się wydarzyło, ale jest grubo.

CPUZ-gigabyte-rx-9070-xt-gaming-oc-editi

No to 80 czy 90 C ? zdecyduj się  bo na  obrazku widać ze 80C

Cytat

Przeglądnąłem większość modeli i żaden producent nie zastosował konkretnego chłodzenia, jakie możemy spotkać w RTX.

No straszne .. jak z tym żyć ? Większość to znaczy ile i jakie ?

Opublikowano

Najbardziej mnie denerwuje ta idiotyczna regula, że parę godzin do sprzedaży, a dalej nie wiadomo jakie będą ceny. 

Jakoś sugerowane ceny w dolarach można było podać tydzień temu, a tutaj robi się wielką tajemnicę.

Kupowanie GPU ostatnio to absurd jak kupowanie meblościanki za PRL. Dobrze chociaż, że jest internet, a nie trzeba jechać 300 km, bo kolega brata znajomego dał cynk, że w Pułtusku rzucą trzy egzemplarze.

• Haha 1
Opublikowano

Porównanie temperatur różnych modeli wzięte z TechPowerUp. Przy którejś recenzji wyczytałem, że GPU-Z może w tym momencie podawać błędne odczyty i temperatury należałoby zweryfikować raz jeszcze po aktualizacji oprogramowania. Ale na dzień dzisiejszym Waszym zdaniem jest się czym przejmować czy nie?

Zrzutekranu_6-3-2025_83213_www.techpowerup_com.thumb.jpeg.0eb4fcb71b611d24f02d7f65d4b9da88.jpeg