Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, voodoo34 napisał(a):

...

To nie jest tak że opti wykorzystuje techniki dlss nv czy modele tylko jest mostem i wykorzystuje dane wyjściowe dla upscalera. Tak wiem że w sterowniku też można swap zrobić ale nie zawsze to działa ok i brak wielu innych bajerów które ma opti.

opti.thumb.png.503cc4253aea7d681bdfa51d7e1f4473.png

Opublikowano
W dniu 3.07.2025 o 09:46, Phoenix. napisał(a):

Obejrzałem dzisiaj, ogólnie spoko materiał i że udało się to zrobić zwykłym CHA341a :thumbup: ale rozwalił mnie w pewnym momencie jak powiedział że oczywiście musiał zmienić pastę po rozbiórce chłodzenia i dał tam Thermal Grizzly "na bank lepszy materiał niż to co położyła fabryka" xD  

11 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Zamówiłem Red Devila 9070XT za 3299 żeby nie zostać bez karty.

w krsystem masz xfx quicksilver za 2916zl oszczędziłbyś prawie 400zł + jeszcze więcej względem 5070Ti ;) ten xfx ma solidne chłodzenie.

Opublikowano
5 godzin temu, Send1N napisał(a):

w krsystem masz xfx quicksilver za 2916zl oszczędziłbyś prawie 400zł + jeszcze więcej względem 5070Ti ;) ten xfx ma solidne chłodzenie.

Też bym wolał diabełka, xfx uważam za mega brzydka i odpustowa kartę :D 

• Upvote 1
Opublikowano
19 godzin temu, Pentium D napisał(a):

@tomcug ciekawe co tam wyjdzie. Steve podobno po trzy razy sprawdzał, ale na jakim sterowniku nvidii to juz nie raczył napisać :E 

Z tego co pamiętam z filmiku, to chyba mówił, że na premierowych czyli tych jakie były dostępne gdy robił pierwszy test.

19 godzin temu, tomcug napisał(a):

Temu magikowi nie pierwszy raz wychodzą cuda na kiju, przy Win11 24H2 niby też sprawdzał dokładnie ;)

Po tym jak mu to zarzuciłeś, wlazłem na reddit poczytać czy ludzie mu zarzucają błędy i nieumiejętne robienie testów. Nie znalazłem.

Ciągle piszesz o tym Windowsie w kółko.

W sumie to nawet nie do końca wiem o co chodzi.

@ITHardwareGPT

Streść mi dramę z testem Hardware Unboxed, w którym testowali wpływ nowej wersji Windowsa na wydajność procesorów AMD. Czy rację mieli ci co zarzucali Hardware Unboxed błędy, bo nie dało się odtworzyć podobnych wyników u nikogo innego, czy może obrońcy mają rację? Podaj argumenty obu stron i streść jaka była reakcja na dramę po stronie twórców z Hardware Unboxed.

@ShaDow_Pro

Dla kilku stówek powiedziałeś "pa pa" dodatkowym 2 latom gwarancji, wyższej wartości przy odsprzedaży bo path tracing, wyraźnie lepszemu DLSS4 + wsparcie tego w grach? 

Chyba Ci się nudzi :D

Nawet na oszczędność tysiaka bym się raczej nie połasił zakładając, że obie karty byłyby podobnej klasy (w sensie modelu, chłodzenia itp.) choć te 5070 ti za 4200 w końcu stanieją. Chyba. Coś nie bardzo chcą ceny u nas reagować na kurs dolara.

Opublikowano
@VRman Krótka drama z Hardware Unboxed w roli głównej wyglądała mniej więcej tak:

1. Testy i pierwsza burza:
- Hardware Unboxed odkryło, że Windows 11 w wersji 24H2 powodował spadek wydajności CPU AMD Ryzen 7000 nawet o 20-25% w grach (głównie DX12) i benchmarkach, w stosunku do poprzedniej wersji systemu (23H2).

2. Odpowiedź AMD i chaos:
- AMD na starcie: "Analizujemy problem". Potem... cisza. Ludzie zaczęli spekulować, że coś jest nie halo z Windows albo sterownikami.

3. Krok dziwniejszy niż wszystkie:
- AMD zgłosiło wniosek do YouTube o usunięcie filmu Hardware Unboxed, bo rzekomo zawierał "błędne informacje" i złamał jakieś NDA. Po ostrym backlashu film powrócił na kanał z adnotacją "Under investigation by AMD".

4. Naprawianie błędów na żywo:
- Microsoft wypuścił hotfix (Build 24985), poprawiający problemy z planowaniem wątków. AMD zaktualizowało sterownik chipsetu, który poprawił boosts i zegary CPU. Po tych aktualizacjach różnice spadły do pomijalnych 1-2%.

5. Niezależne testy potwierdzają:
- Inne kanały (Gamers Nexus, TechSpot) przeprowadziły swoje testy i potwierdziły efektywność fixów od AMD i Microsoft.

6. Wnioski po burzy:
- Cała sytuacja pokazała ogromne znaczenie sterowników, planowania wątków i szybkich reakcji producentów. Community wyciągnęło nauczkę, AMD i Microsoft obiecali poprawę procedur testowych przy przyszłych update'ach.

W skrócie: Hardware Unboxed miał rację, że coś jest nie tak, ale po aktualizacjach wszystko się uspokoiło. Ani HU nie robił celowego dramatu z niczego, ani obrońcy AMD nie bronili całkiem pustego stanowiska – obie strony miały swoje powody. Typowy tech drama, popcorn sprzedawany osobno! 🍿😉

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano
32 minuty temu, VRman napisał(a):

Po tym jak mu to zarzuciłeś, wlazłem na reddit poczytać czy ludzie mu zarzucają błędy i nieumiejętne robienie testów. Nie znalazłem.

Ciągle piszesz o tym Windowsie w kółko.

W sumie to nawet nie do końca wiem o co chodzi.

Ja mu niczego nie zarzucam, ja tylko stwierdzam fakty :) Unboxedy nakręciły mega dramę z rzekomymi gigantycznymi zyskami Ryzenów pod Win11 24H2 nawet ok. 30%, potem liczne źródła polskie i zagraniczne to sprawdzały, nikomu nie udało się zreplikować magii Stevena xD Zresztą sam magik później wydał filmy uzupełniające, gdzie w jednym twierdził, że pierwsza instalacja Win11 23H2 była zła (heheszki).

Opublikowano
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Widziałem, ale Red Devil mi się podoba. Najwyżej oddam, zobaczę jaka będzie decyzja za 5070Ti.

43 minuty temu, VRman napisał(a):

la kilku stówek powiedziałeś "pa pa" dodatkowym 2 latom gwarancji, wyższej wartości przy odsprzedaży bo path tracing, wyraźnie lepszemu DLSS4 + wsparcie tego w grach? 

Chyba Ci się nudzi :D

Nawet na oszczędność tysiaka bym się raczej nie połasił zakładając, że obie karty byłyby podobnej klasy (w sensie modelu, chłodzenia itp.) choć te 5070 ti za 4200 w końcu stanieją. Chyba. Coś nie bardzo chcą ceny u nas reagować na kurs dolara.

5070Ti poszła wczoraj na rękojmię bo wentylatory się zdegradowały. Teraz to karta na przeczekanie, możliwe że wrócę do NV. 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Widziałem, ale Red Devil mi się podoba. Najwyżej oddam, zobaczę jaka będzie decyzja za 5070Ti.

5070Ti poszła wczoraj na rękojmię bo wentylatory się zdegradowały. Teraz to karta na przeczekanie, możliwe że wrócę do NV. 

Ja tam sercem jestem za kartami AMD i sam myślałem o zmianie na RX 9070XT ale nie mogę znaleźć nawet na siłę żadnych naciąganych argumentów ;) 
Czysta ciekawość to za mały bodziec aby brać coś wymagającego specjalnej troski - gdy patrzę na listę gier w których druciarsko da się odpalić FSR 4.0 ale przy większości tytułów są jakieś dodatkowe czynności, to mnie odpycha.
Skusiłbym się na kartę czerwonych jakby wydali coś w deseń RX 9080/XT/9090/XT gdzie dopłata byłaby niewielka, a kopniak w rastrze duży.

A co do Twojego Zotaca, tak nagle zaczął wskakiwać na full obroty?

Opublikowano

@Lameismyname Bawiłem się w test OCCT Power z max PL bo sobie zasilacz testowałem, i usłyszałem że w tym przedziale obrotów wentylatory wydają strasznie nieprzyjemny dźwięk, dodatkowo temperatury też jakieś wysokie były. 

Stwierdziłem że oddaje na rękojmię, może kasę oddadzą ;). Teraz siedzę na 750Ti i zaczytam się zastanawiać czy odbierać 9070XT czy olać i niech wraca do sklepu, poczekać wtedy spokojnie na decyzję co z 5070Ti. 

Opublikowano

@ShaDow_Pro OCCT czy tam Furmark to rzeźniki dla kart. Nic normalnego nie da Ci takich rezultatów, a ten soft potrafi z wielu kart zrobić głośne grzałki. Szczególnie jak jedziesz po bandzie z Power Limitem, w karcie która ma wyższy niż stockowe 100%.
Nie chce być złym wróżem ale pewnie na decyzję odnośnie Zotaca poczekasz ponad 14 dni, tracąc prawo zwrotu do 9070XT i finalnie możesz skończyć z dwiema kartami, bo serwis może Ci odrzucić rękojmie ("Panie, temperatury w normie, a odnośnie dźwięku wentylatorów - gorzej było brawa bili - w miętusach to w 0 RPM gorsze dźwięki wydają"). Jak skończysz z dwiema kartami, to którąś będziesz musiał puścić, a na każdej stracisz. Za solida dałeś pewnie około 4300-4400zł. Teraz najtańsze nowe 5070ti chodzą po ~3400zł, używki zaczynają się od 3000zł.
Trochę lipa, że te karty tyle straciły przez te ok. 5 miesięcy. Dodaj też do tego problemy z przechodzeniem gwary x-kom - informując potencjalnego nabywcę o miejscu gwarancji możesz go dodatkowo zniechęcić.

Filmik który zrobiłeś nie oddaje dramaturgii zdarzenia ;) Ja na Twoim miejscu oddałbym Zotaca i cierpliwie czekał. 
Do wyświetlania internetu nawet integra z procka by Ci wystarczyła, a GTX 750ti to już luksus ;D 

A co do samej karty - albo Ci wróci nieruszona, trafi na serwis na wymianę wentyli, ew. wymienią Ci na nowy egzemplarz w co wątpię. 
Jeżeli myślisz, że dostaniesz na rękę tyle co zapłaciłeś za nią... :boink:

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Też bym wolał diabełka, xfx uważam za mega brzydka i odpustowa kartę :D 

Ładna jest fakt ale różnica w cenie 400zl to jednak coś + devil zapewne przyjdzie w komplecie z głośnymi świerszczami jak sam z resztą pisałeś że to nieuniknione xD :P odpustowa to jest wtedy jak jest dużo świateł i kolorków niczym w wiejskiej dyskotece xfx jest po prostu stonowana ja tam lubię taki klasyczny wygląd, kwestia gustu ale samo chłodzenie jest solidne ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, MadDog napisał(a):

Coś X-kom zmieniał odnośnie gwarancji? 

Wymagają jakiegoś świstka o przekazaniu gwary przez prawowitego właściciela (tego co kupił u nich bezpośrednio).
Generuje to dodatkowe problemy, bo ktoś kupując z drugiej ręki, chcąc później odsprzedać GPU musi chyba załatwić kolejny świstek przekazania gwary od pierwszego właściciela na kolejnego.
Głupie głupoty i robienie pod górkę. Koledzy pewnie mają jakieś doświadczenia to może się podzielą jak to od kuchni wygląda.

• Sad 1
Opublikowano
11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Koledzy pewnie mają jakieś doświadczenia to może się podzielą jak to od kuchni wygląda.

Prosisz Czata GPT o wygenerowanie umowy kupna-sprzedaży. W dokumencie ma być koniecznie miejsce do wpisania numeru seryjnego, nazwy towaru, kwoty oraz daty transakcji. 

Podpisujesz się za siebie, a twój brat/żona/pies podpisuje się za poprzedniego właściciela. Xkom jest zadowolony. 

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

@ShaDow_Pro OCCT czy tam Furmark to rzeźniki dla kart. Nic normalnego nie da Ci takich rezultatów, a ten soft potrafi z wielu kart zrobić głośne grzałki. Szczególnie jak jedziesz po bandzie z Power Limitem, w karcie która ma wyższy niż stockowe 100%.
Nie chce być złym wróżem ale pewnie na decyzję odnośnie Zotaca poczekasz ponad 14 dni, tracąc prawo zwrotu do 9070XT i finalnie możesz skończyć z dwiema kartami, bo serwis może Ci odrzucić rękojmie ("Panie, temperatury w normie, a odnośnie dźwięku wentylatorów - gorzej było brawa bili - w miętusach to w 0 RPM gorsze dźwięki wydają"). Jak skończysz z dwiema kartami, to którąś będziesz musiał puścić, a na każdej stracisz. Za solida dałeś pewnie około 4300-4400zł. Teraz najtańsze nowe 5070ti chodzą po ~3400zł, używki zaczynają się od 3000zł.
Trochę lipa, że te karty tyle straciły przez te ok. 5 miesięcy. Dodaj też do tego problemy z przechodzeniem gwary x-kom - informując potencjalnego nabywcę o miejscu gwarancji możesz go dodatkowo zniechęcić.

Filmik który zrobiłeś nie oddaje dramaturgii zdarzenia ;) Ja na Twoim miejscu oddałbym Zotaca i cierpliwie czekał. 
Do wyświetlania internetu nawet integra z procka by Ci wystarczyła, a GTX 750ti to już luksus ;D 

A co do samej karty - albo Ci wróci nieruszona, trafi na serwis na wymianę wentyli, ew. wymienią Ci na nowy egzemplarz w co wątpię. 
Jeżeli myślisz, że dostaniesz na rękę tyle co zapłaciłeś za nią... :boink:

Czasami jestem w gorącej wodzie kąpany i podejmuje szybkie i nie do końca przemyślane decyzje. Red Devil bardzo mi się spodobał stąd szybko zamówiłem limited edition jeszcze to przyspieszył %-)

Ale w tej sytuacji 9070XT nie będę odbierał bo zostanę jeszcze z ręką w nocniku. Za Solida dałem 4479zł, juz nie m ago w ofercie, najwyżej niech wymienią mi na inny model i teraz na spokojnie myśląc, będę zadowolony. Chociaż zobaczymy jak rozwinie się sytuacja, świadomosć że karta w jakimś zakresie obrotów hałasowała, niezbyt mi się podobała, stąd decyzja o zgłoszeniu tej sprawy, lubię mieć sprzęt sprawny w 100%.

46 minut temu, Send1N napisał(a):

Ładna jest fakt ale różnica w cenie 400zl to jednak coś + devil zapewne przyjdzie w komplecie z głośnymi świerszczami jak sam z resztą pisałeś że to nieuniknione xD :P odpustowa to jest wtedy jak jest dużo świateł i kolorków niczym w wiejskiej dyskotece xfx jest po prostu stonowana ja tam lubię taki klasyczny wygląd, kwestia gustu ale samo chłodzenie jest solidne ;) 

Z XFX najbardziej podoba mi się Mercury OC White.

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, ShaDow_Pro napisał(a):

Czasami jestem w gorącej wodzie kąpany i podejmuje szybkie i nie do końca przemyślane decyzje. Red Devil bardzo mi się spodobał stąd szybko zamówiłem limited edition jeszcze to przyspieszył %-)

Ale w tej sytuacji 9070XT nie będę odbierał bo zostanę jeszcze z ręką w nocniku. Za Solida dałem 4479zł, juz nie m ago w ofercie, najwyżej niech wymienią mi na inny model i teraz na spokojnie myśląc, będę zadowolony. Chociaż zobaczymy jak rozwinie się sytuacja, świadomosć że karta w jakimś zakresie obrotów hałasowała, niezbyt mi się podobała, stąd decyzja o zgłoszeniu tej sprawy, lubię mieć sprzęt sprawny w 100%.

Ja myślę nad biała 9060XT do 7800X3D / 9600X

Opublikowano
W dniu 4.07.2025 o 14:06, tomcug napisał(a):

Temu magikowi nie pierwszy raz wychodzą cuda na kiju, przy Win11 24H2 niby też sprawdzał dokładnie ;)

Tech Yes City sprawdził sterowniki i można uznać, że różnic praktycznie nie ma więc u Steva wyszły bzdury.

image.thumb.png.d1e26e3f41458b25283874ef081ec623.png

• Upvote 1
Opublikowano

Nie wierz youtuberom!

Masz tu dowód na to, że youtuber się nie zna i zakrzywił testy:

(filmik innego youtubera)

:E

"ten zły youtuber miał pewnie swoje miejsca i ustawienia do testu, czym zakrzywił wyniki!"

Dlatego masz tu innego youtubera, który ustawił inaczej i testował gdzie indziej, ale to mi pasuje pod tezę, więc tu jest git.

HU złe! Robi filmiki pod dramę i wyświetlenia!

Ale ci co nagrywają ich krytykę to wcale nie.

Faktycznie. HU bzdurzył. Żadnych przyrostów nie ma. 

image.thumb.png.84ff5439632f08825cbc5df0226fecc7.png

89fps + 2% = 102. 

"niestety my nie widzimy takich wzrostów". W Call of duty z lows o 5% wyżej.

Dalej 48 vs 55fps.

dalej 50 vs 58

Na koniec gość mówi, że to przez SSDeka. No nie sądzę, żeby HU nie wiedziało o czymś takim jak włączenie direct storage. 

Poprawa jest, HU nigdzie nie mówi, że to na pewno tylko stery a nie update'y gry. Drama z dupy jak zwykle.