Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, galakty napisał(a):

I to jest problem tych wszystkich DLSS, FG czy FSR - nie są dostępne wszędzie. Niby są dostępne w dużych i cięzkich grach, ale ja bym chętnie używał niemal wszędzie - zmniejszenie poboru prądu i ciepła z obudowy. 

To niestety uroki kapitalizmu i wszystkich chwytów dozwolonych.

Tak jak wszyscy producenci mają dostęp do obsługi DirectX, Vulcan'a, OpenCL, tak samo każda z wdrażanych technologii powinna być ogólnodostępna dla wszystkich.

Takie wdrażanie ficzerów pod konkretnego producenta to rak rynku / droga do monopoli / brudnych zagrywek. Koniec końców najbardziej stracą klienci końcowi, portfelem.

Wyobraź sobie że zrobiłeś sobie rdzenie "CUDA", mając zasoby wspomagasz firmy trzecie implementując te CUDA "za nich" własnymi siłami w ich sofcie, nagle tyle tego upchałeś na rynek że staje się to standardem. Wtedy klienci sami się o to proszą, sami wkładają obsługę "CUDA", pomijając inne otwarte technologie np. OpenCL.

Bo po co implementować OpenCL które można uruchomić na każdym CPU , GPU, ARM mobilnych i czym tam jeszcze, skoro można wsadzić CUDA które chodzi tylko na RTX'ach?

Opublikowano
7 minut temu, Kartofel napisał(a):

Każda gra mająca obecnie zaimplementowane FSR3.1 pozwoli uruchomić FSR 4.0, taki trik będzie możliwy tylko na kartach 9070, chociaż AMD oznajmiło że pracują nad możliwością uruchomienia 4.0 również na RDNA 3.0 (radeony 7000).

Gier wspierających FSR 3.1 jest obecnie około 50.

Dlatego AMD powinno skupic sie na implementacji FSR 4.0, a nie co chwile wymyslac i uszczeslwiac na sile kazdego starym FSR gdzie finalnie FSR w akceptowalnej wersji 3.1 mamy tyle co kot naplakal.

Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Ten kto pierwszy opracuje sposób wymuszenia takiego ficzera jak DLSS 4 czy FDR 4 w KAŻDEJ grze, wygra rynek. 

Nvidia już tak naprawdę wygrywa swoim DLSS 3, niestety.

Dla mnie to samo nakręcający się monopolistyczny trik, robimy w grach DLSS ponieważ wszyscy mają grafy nvidii - > kupujemy grafy nvidii bo gry mają DLSS - > ...

Tutaj trzeba antymonopolistyczne (ty lewicowy komunisto!) przepisy które wymuszą stosowanie wszystkich obecnych generatorów w najnowszej wersji lub żadnego.

Nawet jeśli RDNA 4.0 okaże się hitem, to i tak rynek gier prawdopodobnie nie pozwoli wykorzystać FSR'a 4, co skieruje graczy dalej w stronę nvidii.

• Upvote 2
Opublikowano

Biorąc pod uwagę że FSR 3.1, dostępny na wszystkich kartach wszystkich producentów, jest wspierany w 50 grach, to FSR 4, który będzie dostępny tylko u jednego producenta i tylko na jednej generacji, przepadnie chwilę po premierze. Zero szans na jakikolwiek sukces.

Opublikowano

7900XTX w rasteryzacji będzie blisko 5080, więc pewnie w 2 lata przy odpowiednim nakładzie byli by wstanie zrobić coś pomiędzy 5080 a 5090. Tyle, że 7900XTX wcale tani nie był, więc nowy top AMD zapewne też by tani nie był, a w RT i innych ficzerach by odstawał. Nie dziwię się, że odpuścili. 

Opublikowano
59 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Gdybym miał 4070TS to bym nie zmieniał, ale mój golas 4070 - jak fajną by kartą nie był - to nie wyrabia w co bardziej wymagających tytułach

Dlatego pisałem i dalej piszę, u NV brać co najmniej 70Ti, poniżej za rok będzie płacz. 

U AMD brać topkę i spokój też na 2-3 lata. No niestety tak już jest.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Biorąc pod uwagę że FSR 3.1, dostępny na wszystkich kartach wszystkich producentów, jest wspierany w 50 grach, to FSR 4, który będzie dostępny tylko u jednego producenta i tylko na jednej generacji, przepadnie chwilę po premierze. Zero szans na jakikolwiek sukces.

Pytanie czy nie mogą podciągnąć czegoś od pssr co dawałoby przynajmniej cześć tytułów którzy dev'i widzą sens tak boostować na ps5 pro. To wczesna technologia na jak z przymusu traktowanego rynku pc, więc nie ma się co tak na nią oglądać. Raster tradycyjny do $ przy sensownym poborze prądu i kulturze chłodzenia. Pytanie czy nie było sensu brać minionych promocji widząc jaka stagnacja nadciąga. Mimo wszystko jakaś perełka z czasu je dostanie.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
9 minut temu, Voodoo2 napisał(a):

7900XTX w rasteryzacji będzie blisko 5080, więc pewnie w 2 lata przy odpowiednim nakładzie byli by wstanie zrobić coś pomiędzy 5080 a 5090. Tyle, że 7900XTX wcale tani nie był, więc nowy top AMD zapewne też by tani nie był, a w RT i innych ficzerach by odstawał. Nie dziwię się, że odpuścili. 

9070 to będzie średniak i praktycznie dogoni 7900XTX już w tej generacji, więc dlaczego top kolejnej generacji ma tego nie zrobić?

Opublikowano

@kalderon ja pisze o rywalizacji z NV w tej generacji i ile byli wstanie zrobić i jaką walkę nawiązać. O nastepnej gen. nic nie pisalem. Nowa architektura, nowe rozdanie, pod warunkiem że inwestują odpowiednio, a jak coś nie przynosi zysków to i koszty się ogranicza. Dlatego mamy u AMD wydanego tylko średniaka.

Opublikowano

Nvidia już na wstępie ma przewagę od strony dostępnych technologii, ale jeśli AMD urwie jakimś cudem ze 200-300 zł, może być ciekawie. Wygląda to dość podobnie do rywalizacji 4070 Super i 7800XT, gdzie w benchach Radek doganiał czasem konkurenta i był tańszy o kilkaset złotych, w zależności od wersji.

Opublikowano

W realnych klatkach wygra AMD, w fałszywych nVidia. Krótka piłka albo grasz z realnymi fpsami albo nie grasz :Up_to_s: czyli 100 fps vs 20(0) bo te 0 jest dopisane z fejkowych klatek i mąci graczowi w głowie i myśli, że ma kartę szybszą niż RTX 4090 :smiech:

Opublikowano

Nieźle dałem się nabrać. Właśnie dziś dojechała do mnie 7900XT Hellhound, a tutaj takie ciekawe informacje cenowe.

Chociaż nie wieże w ten wyciek cen z filipin. Jednak dziwne zagranie AMD na prezentacji sprawiło u mnie ogromne zaskoczenie.

Mam wrażenie, że nowa karta przebije mój świeży zakup wydajnością, albo cena!

Co o tym myślicie?

Zwracac, nawet jeszcze jej nie rozpakowałem.

Opublikowano
8 minut temu, Artur2369 napisał(a):

Nieźle dałem się nabrać. Właśnie dziś dojechała do mnie 7900XT Hellhound, a tutaj takie ciekawe informacje cenowe.

Chociaż nie wieże w ten wyciek cen z filipin. Jednak dziwne zagranie AMD na prezentacji sprawiło u mnie ogromne zaskoczenie.

Co o tym myślicie?

Masz dwa tygodnie na zwrot, poczekaj na rozwój wydarzeń 😉

Opublikowano
28 minut temu, galakty napisał(a):

W rastrze AMD wygra, ale tam gdzie MFG będzie dostępny to FPSy odlecą w kosmos xD 

Ta 5070 to raczej napewno nie dogoni 4070ti a gdzie tu mowa o walce z wydajnością pokroju 4080S także jak ktoś nie jest głównie nastawiony na ficzery tylko raster/vram to będzie mocno zadowolony. 

Jedno co mnie tylko martwi to żeby nie było tak jak z procesorami, spory popyt a niewystarczająca podaż i windowanie cen. Więc ta karta nie może być też za nisko wyceniona. Zapewne wstrzeli się cenowo między 5070 a 5070ti. 

Opublikowano
19 minut temu, Artur2369 napisał(a):

Co o tym myślicie?

Gdzie kupiłeś i za ile

Opublikowano
26 minut temu, Puzoniusz napisał(a):

Masz dwa tygodnie na zwrot, poczekaj na rozwój wydarzeń 😉

Dobry pomysł. 

9 minut temu, raul_ole napisał(a):

Mam nadzieję że skoro będą tylko dwa modele i nie ma takiego rozgraniczenia PCB to narobili ich od uja

Takie wrażenie także odniosłem.

17 minut temu, raul_ole napisał(a):

Gdzie kupiłeś i za ile

Scan za 580 funtów.

22 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ta 5070 to raczej napewno nie dogoni 4070ti a gdzie tu mowa o walce z wydajnością pokroju 4080S także jak ktoś nie jest głównie nastawiony na ficzery tylko raster/vram to będzie mocno zadowolony. 

Jedno co mnie tylko martwi to żeby nie było tak jak z procesorami, spory popyt a niewystarczająca podaż i windowanie cen. Więc ta karta nie może być też za nisko wyceniona. Zapewne wstrzeli się cenowo między 5070 a 5070ti. 

Pewnie będzie tak jak zwykle, ale tym razem jednak inaczej to wygląda i obstawiam walkę na ceny po występie AMD i woda w ustach recenzentów. 

Opublikowano
27 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jak zwykle na premierę cena zaporowa, a po 6-12 msc będzie kosztować rozsądne pieniądze.

Aż mi się przypomina jak wtopiłem z 6700XT :E 

Opublikowano

AMD po czasie dają dobre promki na GPU.

Ale jeśli ta karciocha okaże się całkiem dobra, to zejdzie premierowo w mig, AMD pewni nie nastuka tego nie wiadomo ile.

Więc kolejne dostawy będą trudno dostępne i jeszcze droższe :E

Jak ktoś nie potrzebuję karciochy na dziś to może czekać, w innym wypadku oczywiście jak będzie warto po testach to brałbym premierowo :E

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

AMD po czasie dają dobre promki na GPU.

Ale jeśli ta karciocha okaże się całkiem dobra, to zejdzie premierowo w mig, AMD pewni nie nastuka tego nie wiadomo ile.

Więc kolejne dostawy będą trudno dostępne i jeszcze droższe :E

Jak ktoś nie potrzebuję karciochy na dziś to może czekać, w innym wypadku oczywiście jak będzie warto po testach to brałbym premierowo :E

Myślisz, że tym razem nie zawiodą i znów kart nie dowiozą?

Odebrałem wrażenie, że chcą walczyć ceną z Nvidia.