Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaraz pewnie będą organizować pr do aktualnych testów w realnych ustawieniach aktualnych grach... z tej grafiki to dogonili 12 rdzeni w tych gierkach jednocześnie będąc do nawet 30% do przodu w czymś co zrobi użytek z tej przerobowości(do 16c amd są 5-20% do przodu). Jak jeszcze się wyzbyli chorób wieku dziecięcego to chyba wifi-7 na z790 brak i pytanie co z resztą. Wyznawcy niby mają swoją ostoję na tej ostatniej póki co :E Cicho się tu zrobiło :E

Opublikowano (edytowane)

Ja to jestem zbulwersowany tą serią Ultra na s.1851. Co to jest żeby nawet topowe procki z tej linii nie dobijały do 6Ghz? Podatność na OC słabiutka -  z czego ma się czerpać hobbystyczną radość? Płyt głównych naprodukowali ogrom modeli patrz LINK i kto to kupi/kupuje? Jeszcze jakby Nova Lake miało być na tą podstawkę ... - ale ma nie być. Lipa, żenada... i obsługa tylko Windows 11..... Nie rozumiem kto dał zielone światło i po co...

Edytowane przez sert
Opublikowano
22 minuty temu, sert napisał(a):

Moim zdaniem niezła cena płyty (obniżona niż ostatnio choć nie oznaczona, że obniżona) biorąc pod uwagę to co jest na rynku : https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z890-taichi-lite-14167144/ https://www.asrock.com.tw/mb/Intel/Z890 Taichi Lite/index.pl.asp

Tylko co tu podkręcać, jak się podobno nie da - takie procki(?)

Ja bym se B860-I/F wziął od ASUS'a

Opublikowano
6 godzin temu, sert napisał(a):

Moim zdaniem niezła cena płyty (obniżona niż ostatnio choć nie oznaczona, że obniżona) biorąc pod uwagę to co jest na rynku : https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z890-taichi-lite-14167144/ https://www.asrock.com.tw/mb/Intel/Z890 Taichi Lite/index.pl.asp

Tylko co tu podkręcać, jak się podobno nie da - takie procki(?)

Co podkręcać? Na pewno częstotliwości Ring, D2D, NGU. Rdzenie E też można podkręcić. Zrobić też UV, domyślne napięcia są sporo za wysokie.

Czy może porównywałeś, jakie są różnice między ASRock Z890 Taichi Lite a ASRock Z890 Taichi, oczywiście poza sporą różnicą w cenie. 😉 Wygląda na to, że wersja Lite nie ma backplate. A co poza tym?

Opublikowano (edytowane)

@SebastianFM model OCF posiada dwa sloty i tam odczytasz chyba wszystko w biosie ale to kosztuje. PCB 10 vs 8 :)

Różnica chyba jest największa w OCF. Ale ta lite musi być okrojona nie tylko z blachy :)

W lite bios jest okrojony z tego co widzę.

Edytowane przez ket_rab
Opublikowano
47 minut temu, ket_rab napisał(a):

Tego ja akurat nie jestem w stanie stwierdzić, ale widzę z powyższego porównania, że różnica jest też w dołączonych akcesoriach.

Lite to praktycznie pełne Taichi , tylko mniej "żelastwa" moim zdaniem.

Opublikowano (edytowane)

Jak jeszcze składałem 13700K to Z790 E Gaming miała odczyty, Hero chyba wszystko odczytywała a APEX dodatkowo potężne OC oferował.

Te mobo różniły się biosami. Z790 E gaming najbardziej okrojony a wtedy dużo kosztował.

Edytowane przez ket_rab
Opublikowano
20 minut temu, sert napisał(a):

Tego ja akurat nie jestem w stanie stwierdzić, ale widzę z powyższego porównania, że różnica jest też w dołączonych akcesoriach.

Lite to praktycznie pełne Taichi , tylko mniej "żelastwa" moim zdaniem.

Ja AShita, GigaShita unikam

Opublikowano
10 godzin temu, SebastianFM napisał(a):

@ket_rab, a ty przeglądałeś to, co zalinkowałeś? W tym porównaniu nie ma praktycznie różnić pomiędzy Z890 Taichi Lite i Z890 Taichi. Co, tylko inny wygląd i backplate? Gdzie jest haczyk? 😁

Słabsze radiatory M.2 (lub ich brak dla niektórych złączy), brak LED-ów, brak dodatkowej karty PCIe ze slotami M.2 w pudełku, to chyba najważniejsze rzeczy.

10 godzin temu, ket_rab napisał(a):

Niby w jaki sposób? Tylko ne pisz o jakiejś śmiesznej predykcji jakości CPU %-)

• Like 1