Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

RTX2137

Rekomendowane odpowiedzi

Będą w końcu te procesory jako dodatek do płyt czy w chipsach? :hihot:

Szkoda tych wafli z TSMC na takie coś, taniej i lepiej by było wydać 14 generację jeszcze raz.
A jeszcze niedawno popularnym argumentem było, że Ryzeny takie mocne z powodu super procesu TSMC.
I niech tylko Intel przeniesie swoją super architekturę do fabryk TSMC to Ryzyny zostaną zmiażdżone.
Teraz widzimy, dlaczego anulowano meteora desktop, bo tam by było z -20% spadku wydajności.

Cytat

Mindfactory, największy internetowy sprzedawca sprzętu komputerowego w Niemczech, nie odnotował jeszcze ani jednej sprzedaży procesora Intel Core Ultra 200K z rodziny Arrow Lake od ich premiery 24 października 2024 roku

https://www.purepc.pl/intel-core-ultra-200k-sprzedaz-notuje-zerowe-zainteresowanie-niemiecki-sklep

Edytowane przez Pawcio

skad ten nieogar wzial 470W,

ci co nie wiedza to konwencjonalnie przy 350 W konsumpcji jest juz koniec skali dla zwyklego ukladu chlodzenia, a on pobral wartosc nieswiadomie z tabeli ktora nie potrafil odczytac prawidlowo

Edytowane przez VSS
literowka

RAM na procesorze to jedyne rozwiązanie dla iGPU w miniPC i laptopach bez dedykowanej grafiki. Czyli najbardziej rosnący segment.  Lunar Lake ma świetne iGpU właśnie dlatego.  Odpuszczenie tego segmentu rynku to strzał w kolano. 

Lunar Lake wymagał tylko podwojenie liczby rdzeni i mógłby zmieść takiego AI HX370.  

Edytowane przez robbo2k

Dnia 31.10.2024 o 11:47, TheMr. napisał:

Wyniki finansowe intela za Q4 będą tragiczne. Może kolejne spadki na giełdzie. Dobrze by było, bo nawet bym kupił udziały Intela. Bo nie sądzę że upadnie. 

Kupiłeś? +8.5% po wczorajszych wynikach za Q3. Sam się zastanawiałem ale do tej pory nie wziąłem 8:E

Q4 i większość 2025 na pewno będzie jeszcze słaba ale same estymaty też są słabe więc ciekawe ile jest już w cenie

Intel się pogubił po 10gen, która dawała jeszcze jakąś nadzieję. 12 gen była ostatnia sensowna ale już było widać że zaczyna się zylowanie parametrów kosztem poboru energii. Oni robili przez kilka lat w 14+++++, bo nic innego nie byli w stanie osiągnąć i dominowali na rynku tylko z powodu słabości AMD, aż do ery Ryzenow. 
15 gen to krzyk rozpaczy. Obcięli HT, żeby chociaż trochę zmniejszyć pobory i temperatury. W ten sposób chcieli ograniczyć degradację rdzeni, bo nadal technicznie są w 4 literach. Bardzo możliwe, że w przyszłym roku 16 gen w końcu przywróci Intela do równej rywalizacji z AMD, a 15 zostanie jako jedyna na tej podstawce, żeby niej szybko zapomnieć. 
Mowiec szczerze, kusi mnie przejście z i9-10900F na i5-14600kf za 890zl, tylko że to nie ma sensu do nie gram w multi w fps, a w kącie leży Asus na b450 sprzed 4 lat, na który mogę wstawić jeszcze tańszego Ryzena 5700X3D i bez zmiany ramu kolejne 3 lata spokojnie grać i pracować w 1440p. 

Na dzień dzisiejszy intel ma ok. 75% udziałów w rynku cpu, więc może spać spokojnie, do upadku bardzo daleka droga. Najdalej za jakieś dwa lata, powinni się ogarnąć w procach i będzie git. Ważne żeby tylko znowu jakiegoś babola nie odwalili jak z 13/14 gen. W międzyczasie chyba poszerzy się grono konkurentów - Piekło zamarzło. Nvidia wprowadzi na rynek procesory dla konsumentów, zanosi się że z każdym rokiem, będzie coraz gęściej na tym rynku.

Szkoda że intelowi nie idzie również w innych kwestiach, np. Szybko poszło. Intel może zrezygnować z produkcji dedykowanych GPU, troche nie chcę mi się wierzyć że to odpuszczą, w końcu trochę zasobów w to władowali, liczę że nadal będą w tej materii działać, bo konkurencja na rynku dedykowanych gpu jest bardzo potrzebna.