Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, razeks napisał(a):

A osoby sprzedające platformę na 7800x3d żeby kupić kolejna am5 od podstaw czy sprzedające 4080 żeby kupić 5070 to robią dopiero złote interesy🤣🤣🤣🤣🤣

No widzisz, robie to bo moge i dobrze mi z tym ;) Nie musze cebulic jak TY i zagladac komus do kieszeni oraz nie musze sie tlumaczyc z wlasnych wyborow i cos komus udowadniac na sile jak Ty:D  A od ciebie bije zwykla cebula bo innaczej tego nazwac nie mozna i nawet nie wiesz czym sa podyktowane zalozenia powstania nowej platformy od podstaw. Ale jak juz ja zloze to sie dowiesz ;)

13 minut temu, ju-rek napisał(a):

Co cię interesuje, na co i ile, ludzie wydają na hobby?

U takich osob pole i zasieg widzenia konczy sie na posiadaniu dobrego sprzetu myslac, ze to jakis luksus gdzie na tle innego hobby to grosze :D

Opublikowano

No no cebula, za to od ciebie z ekonomicznego punktu widzenia bije zwykła głupota i możesz to usprawiedliwiać jak chcesz🤣 ale fakty są jakie są 

Opublikowano
5 minut temu, razeks napisał(a):

na zegarek też potrafię wydać więcej niż będzie kosztował 5090

5 minut temu, razeks napisał(a):

Dla przeciętnego użytkownika patrzącego przez pryzmat cena/wydajność bez sensu.

Przecież Twoje wypowiedzi można ubić.. Twoimi wypowiedziami :lol2:

• Upvote 2
Opublikowano
11 minut temu, razeks napisał(a):

Zwyczajnie patrząc co się dzieje na rynku gier uważam że na TOP pc szkoda pieniędzy.

Przecież zawsze tak było :D

Nigdy nikt nie kazał kupować top PC, żeby sobie pograć.

Czy twoim pierwszym PC, jaki złożyłeś czy tam kupiłeś to był TOP ?

Opublikowano

Kurde, przeglądam sekcje cpu, patrzę Intel Panther 15gen status "Gorący temat". Myślę sobie, cholera może jacyś czarodzieje uleczyli to padło i teraz to wymiatacz :o ale nie, nic z tych rzeczy. Standardowa drama jak od lat na pclab'ie :D

• Haha 1
Opublikowano

@Fenrir_14E to Pclab tylko adres inny. Są postępy bo nikt nie twierdzi już że 15gen ma sens jakiś, jak twierdzi to nie potrafi udowodnić.

14600kf się akurat broni cena/wydajność bardzo dobrze ale to i tak temat o 15gen. Standardowa wojenka nie na temat;)

Pclab się skończył ale z ludzi nie wylazł

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wracając do Arrow Lake. Jeszcze na Labie pisałem z wątpliwościami odnośnie 245K, a mianowicie że brak HT może wpłynąć negatywnie na wydajność w grach. Ten test: https://ithardware.pl/testyirecenzje/arrow_lake_vs_raptor_lake_bez_ht_test_w_grach-36720.html

pokazuje, że jednak brak HT nie ma znaczącego wpływu na wydajność procesora z 6 rdzeniami P. Cóż, pomyliłem się pozytywnie. Intel jednak wiedział, co robi.

Edytowane przez wamak
Opublikowano

Czemu ludzie tu piszą, że 9800X3D kosztuje 3000 zł? On kosztuje 2400. Nic się w tej kwestii nie zmieniło. 2400 to nadal oficjalna cena. 

To, że gdzieś ktoś chce zarobić i sprzedaje za 3100, nie sprawia że on kosztuje 3100...

Opublikowano (edytowane)

@wrobel_krk zgadzam się z tym co napisałeś. W przypadku 13/14 gen Intel jest sam sobie winny. O ile niższe modele cpu możemy jeszcze uznać jako bezobsługowe w dużej mierze to uważam że modele xx700 i xx900 mają już konkretny target jakim są użytkownicy zaawansowi i tzw. power user's. To nie są cepy dla statystycznego Mirka tylko dla świadomych użytkowników, które wymagają odpowiedniego podejścia i optymalizacji. Wtedy są to fajne i przyjemne procki - po optymalizacji i wyłączając niefart trafienia lipnej sztuki (kasztan czy też obarczony wadą produkcyjną).

Sam mam obecnie 14900K i nie mogę w sumie złego słowa powiedzieć. Bardzo przyjemny procek. 

Uważam że dużo tzw. nieogarów użytkuje te procesory. Puszczają lejce i jada na defaulcie wyzylowane proce gdzie jeszcze przykładowo płyty od asusa niektóre dolewają soku 😀 i problem gotowy. Później płacz i lament. Oczywiście winny jest Intel bo powinni uświadomić użytkowników że tego ogiera trzeba poskromić odpowiednio 😀

Inna sprawa, że platforma jest martwa a za rogiem premiera nowych kart. Także montując nową platformę pod gaming stawianie na Intela to imho chybiony pomysł. 

@PiPoLiNiO skoro zagląda się innym do kieszeni to tak samo podaje się tego typu argumenty jak ten z cena na poziomie 3000 za 9800x3d. Ja swój kupiłem za 2400 i w sumie więcej bym chyba za niego nie dał. I tak czekam na 9950x3d więc ten będzie tymczasowo. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)

@wamaknie obniża bo masz tam nie 6 rdzeni tylko dalej 14.

Czasem jest spadek czasem też wzrost czyli się wyrównuje w średniej:

Cytat

Mianowicie w CoD: Modern Warfare 3 oraz Starfield jest spadek przy wyłączonym HT, o odpowiednio ok. 13/8%. Za to w Marvel's Spider-Man: Miles Morales oraz Wiedźminie 3: Dziki Gon pojawia się wzrost bez SMT, o ~10% bez RT i o odpowiednio ok. 5/4% ze śledzeniem promieni.

Pytanie jak to wpływa przy większym obciążeniu pc jak inne programy w tel się używa jak discord itp. Bo wiadomo że testuje się na czystym systemie. Pewnie dalej 14600k dzięki tym 8 dodatkowym e-cores sobie będzie radzić.

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano
22 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Są postępy bo nikt nie twierdzi już że 15gen ma sens jakiś, jak twierdzi to nie potrafi udowodnić.

Najpierw pisałeś, że tylko nienormalny by kupił 285K, później zgodziłeś się ze mną, że pod kątem programów może być a teraz znowu coś wymyślasz.

Opublikowano (edytowane)

@SebastianFMto był komentarz do filmu może źle zrozumiałes, nie do końca jasno napisałem. W programach się broni jakoś 285k, jak nie patrzeć na żywotność platformy, a na filmie była jakaś najdroższa płyta z 2 slotami więc nie pod programy i do tej całości się tyczył komentarz. No i ta nienormalność może polegać na chęci nawet przetestowania, albo wyciśnięcia z platformy więcej jak w reckach i się pochwalenia że nie taki diabeł zły

A tak Cię podpuszcam tez trochę bo jestem ciekawy pod co dokładnie został ten 285k zakupiony.

Mógłbym sobie sprawdzic zasadnośc wg moich kryteriów itd. Nawet jak ktoś pod gry by kupił ale miał swoje jakieś widzimisię to dalej jego wybór;)

Edytowane przez wrobel_krk