Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, janek25 napisał(a):

procent uszkodzenia bedzie bardzo duzy

Nie wiem jak mozna uszkodzic cpu majac gotowy zestaw do podgrzewania, gdzie lut topnieje przy 157st a maszyna podgrzewa do 165 st i odchodzi jak maslo :hihot:

Znajomy wlasnie dostal caly zestawik do delidowania :D

obraz.thumb.png.fc0d4bc01804b1932dab7c1c1a2b8108.png

obraz.png.96c9e106c54c77d21017402804437ddf.png

Takze nawet bladego pojecia nie masz jak latwo dzis wykonac delid ;) 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Witam , ludzie potrzebuję pomocy . Kupiłem Intel Core Ultra 7 270K Plus i płytę główną Z890 Tomahawk , podczas testu Cinebench R23 temperatury skaczą do 105 stopni , w biosie chciałem zmniejszyć wartość CPU Lite Load Mode ( które domyślnie jest ustawione na Mode 17 co odpowiada AC/DC 120/120 ) na Mode 1 ale bios nie zapisuje tej wartości i ustawia na Mode 13 ( AC/DC 80/120 ) , zmieniłem na tryb Advanced i wpisałem wartości AC/DC 10/10 ale też nie zapisuje i ustawia AC/DC 80/120 . Kurczę zmieniłem procesor z i7 14700K I płyta główna Z790 Tomahawk , można było okielznać ten procesor , myślałem że będzie lepiej , moje chłodzenie wodne AIO Fractal Design Lumen S36 v2 RGB .

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, redford1974 napisał(a):

Intel Default Setting czyli limity mocy ustawione PL1/PL2 na 250W , Cinebench dobija do tego limitu , chłodzenie zamontowane poprawnie , pompka od AIO też dobrze podłączona .

Przy AiO wydaje mi się, że temperatury powinny być niższe, nawet przy 250W, więc obstawiam problem z chłodzeniem, ale oczywiście popytaj użytkowników jakie mają temperatury, przy podobnym chłodzeniu i mocy 250W po np. 10 minutach ciągłego obciążenia wszystkich rdzeni.

Inna sprawa, to według specyfikacji, przy bazowych ustawieniach, powinno być PL1=125W, PL2=250W, TAU=56s.

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/245692/intel-core-ultra-7-processor-270k-plus-36m-cache-up-to-5-50-ghz/specifications.html

https://edc.intel.com/content/www/us/en/design/products/platforms/details/arrow-lake-s/core-ultra-200s-series-processors-datasheet-volume-1-of-2/processor-line-thermal-and-power-specifications/

Opublikowano

Ten proc po zamontowaniu do płyty głównej i załadowaniu „load defaults” pod obciążeniem na aio 360 nie powinien dobijać do 90 stopni.

Nawet z napięciami na auto gdzie dlvrin będzie ładować po 1.5v to performance core powinny mieć maks 1.275v

Opublikowano (edytowane)

@Kyle, jeszcze ci się nie znudziło ta wciskanie na siłę niskiego PL1? 😁

Taka jest specyfikacja, ale jak masz płytę główną z porządną sekcją zasilania i odpowiednie chłodzenie to spokojnie możesz mieć PL1 ustawione na 250 W.

Na płytach głównych MSI przy pierwszym uruchomieniu UEFI w zależności od wybranego rodzaju chłodzenia CPU ustawia m. in. odpowiednie limity PL1 i PL2.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano
Teraz, leven napisał(a):

Czy jest problemem ustawienie PL1 oraz PL2 w takich samych wartościach ? 

Nie.

Teraz, leven napisał(a):

Czy to jest poprawne ? 

Czasami. Przykładowo do i9 14900K i KS Intel dopuszcza profil "Extreme", gdzie PL1=PL2=253W (320W dla KS). Oczywiście obok profili "Extreme" jest wypisany profil "Bazowy", gdzie PL1=125W (150W KS), PL2=253W i TAU=56s. Co ma się rozumieć w nomenklaturze Intel przez "Extreme" i "Base" nie wiem, ale moim zdaniem max dopuszczalne parametry pracy powinny być jedne, a nie taki bajzel jak Intel robi.

12 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@Kyle, jeszcze ci się nie znudziło ta wciskanie na siłę niskiego PL1? 😁

Cytowanie specyfikacji producenta nazywasz "wciskaniem niskiego PL1"? 😁

Nie nie znudziło mi się przytaczanie specyfikacji 😁

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, SebastianFM napisał(a):

@Kyle, wprowadzasz innych w błąd.

Czyli to co pisze Intel jest "wprowadzaniem w błąd"? 😁

Godzinę temu, SebastianFM napisał(a):

Jest to obraz sugerujący dane ustawienia limitów mocy dla początkującego użytkownika/"amatora" kiedy otworzy mu się owa opcja z UEFI MSI (by mógł na tym "obrazku" w UEFI sobie łatwo wybrać)

Jak widać na załączonym obrazie, MSI daje opcję "Intel Default", gdzie mamy PL1=125W i PL253W z rysunkiem kiepskiego coolera, więc sugeruje stosować takie limity mocy, przy kiepskim chłodzeniu (moim zdaniem kiepskie chłodzenie, o wydajności podobnej do BOX nie poradzi sobie z odprowadzaniem 253W, przy temperaturach poniżej throttlingu temperaturowego, no ale to tylko instrukcja obrazkowa dla amatorów, więc czego oczekiwać 😁).

Dodatkowo widać tam opcje z wyższymi limitami mocy i sugestiami stosowania z wydajniejszym chłodzeniem (wieżowym i cieczą).

Nie pierwszy i nie ostatni raz producenci płyt "luźno" podchodzą do specyfikacji (co czasem prowadzi do niestabilnej pracy w pełni sprawnego komputera), no ale jak potrzebowałeś objaśnienia to dostałeś 😁

@SebastianFM

ps. nie mniej jednak, masz tam napisane ostrzeżenie, dla tych wyższych limitów, że może być po ich wybraniu niestabilnie - więc nie jest tak tragicznie, skoro przynajmniej ostrzegają 😁

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

@Kyle, ty nie rozumiesz jednej rzeczy, w specyfikacji masz podaną domyślną wartość PL1 ale to nie znaczy, że nie można ustawić wyższej. Po to są procesory K i płyty Z, żebyś mógł zmienić te ustawienia. Czy wszystkim, którzy podkręcają procesory też piszesz, że to niezgodne ze specyfikacją? 😁

Opublikowano
5 godzin temu, SebastianFM napisał(a):

@redford1974, tutaj masz pokazane przykładowe ustawienia na MSI Z890, żeby obniżyć napięcie CPU. Wyłączone IA CEP, CPU Lite Load Mode 13 i odpowiednie ujemne Offset'y napięć.

Poustawiałem wszystko z tego postu ale nic się nie zmieniło , temperatury lecą na 105 stopni , na i7 14700K miałem ustawione limity mocy na 175W , AC/DC 25/100 , to samo AIO działało i temperatury nie przekraczały 80 stopni .

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@Kyle, ty nie rozumiesz jednej rzeczy, w specyfikacji masz podaną domyślną wartość PL1 ale to nie znaczy, że nie można ustawić wyższej. 

captain-obvious.gif

5 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Po to są procesory K i płyty Z, żebyś mógł zmienić te ustawienia.

Nie ma potrzeby posiadania CPU "K" czy płyty "Z" by zmienić limity mocy.

Edytowane przez Kyle