Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Faflucy, Bartlett Lake to będzie procesor typowo dla graczy, jeżeli oczywiście Intel coś takiego wypuści.

Nie napisałeś, że chodzi ci o tylko granie, tylko od razu niby wszyscy są nienormalni a 265K i 285K kupują ci, którzy potrzebują wydajności nie w grach a w programach czy głównie w programach.

Opublikowano
1 minutę temu, SebastianFM napisał(a):

którzy potrzebują wydajności nie w grach a w programach czy głównie w programach.

To i tak wybur AMD jest lepszy. Pomijam już fakt że do profesjonalnych zastosowań to sie kupuje np. amd threadripper bądź Xeona.

C.jpg

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Faflucy napisał(a):

To i tak wybur AMD jest lepszy.

Który niby jest lepszy? Bierzesz pod uwagę cenę? 9950X3D jest o 40% droższy od 285K.

20 minut temu, Faflucy napisał(a):

Pomijam już fakt że do profesjonalnych zastosowań to sie kupuje np. amd threadripper bądź Xeona.

Nie masz argumentów? Ja pisałem po prostu o wydajności w programach. Nie wymyślaj, że każdy kto np. kompiluje programy czy tworzy coś w Unreal Engine od razu musi mieć Xeon'a.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Faflucy napisał(a):

No nie wiem. Kto normalny kupi coś co nie jest lepsze od poprzedniego, a na dodatek jest już martwe ponieważ na tą platforme nic już nie wyjdzie. Można kupić jak dorzucą płytę i pamięci gratis xD

No ale przecież w tym linku pamięci już są :P Ja się przesiadłem z 5800X3D na 7500F...

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
58 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Który niby jest lepszy? Bierzesz pod uwagę cenę? 9950X3D jest o 40% droższy od 285K.

Nie trzeba 9950X3D już 9950X ma lekko większą wydajność, kosztuje te same pieniądze co 285K i jest osadzony na AM5 które będzie jeszcze wspierane. Podsumowująć platforma LGA1851 to jedno wielkie badziewie.

Opublikowano (edytowane)

Na 1851 ma wyjść coś nowego, ale wolę już sprawdzone 1700 i Bartleta. Tylko P-core i być może bez HT, jak Intel 9700 (8 rdzeni bez HT) który pomimo mniejszej ilości wątków przegania 8700 (12 wątków) w grach i nie tylko  :E

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

@Karro

Zwykle w 4k + RT nie ma już wielkiej różnicy między procesorami. A w Full HD, gdzie różnice są największe, nikt nie gra na mocnych kartach graficznych.

Edytowane przez tgolik
  • Upvote 1
Opublikowano
58 minut temu, Faflucy napisał(a):

Nie trzeba 9950X3D już 9950X ma lekko większą wydajność, kosztuje te same pieniądze co 285K i jest osadzony na AM5 które będzie jeszcze wspierane. Podsumowująć platforma LGA1851 to jedno wielkie badziewie.

Najpierw sobie zobacz z jakich testów zostały uśrednione wyniki, porównaj sobie te z realnych zastosowań. Twoje podsumowanie jest bez sensu. Do programów 265K, 285K są spoko. 😉

Opublikowano
59 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Do programów 265K, 285K są spoko.

Zen5 bierze mniej pradu i tez jest spoko ;)

49 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

@SebastianFM

A mi się wydaje, że bronisz coś czego się niestety nie da obronić.

Nie ma to znaczenia, jeden gosc na forum nie zawroci kija wisla, te procki to smiecie i totalna kalpa intela. Procesor ma byc uniwersalny, a nie chwalony w jednej aplikacji.

• Like 2
  • Confused 1
Opublikowano

CU niestety wyszedł wyjątkowo nędznie i nie da się tego obronić, pomimo tego, że w programach trzyma się dobrze, ale forumowicze zawsze idą w gry :glodny:  I dobrze, ponieważ My pykamy po pracy !! (nie wliczając powiększania rodziny) :P 

Opublikowano (edytowane)

Też uważam, że szukanie jakichkolwiek plusów (wyższości nad AMD) w tej generacji to jest szukanie na siłę, chyba trzeba naprawdę mocno kochać intela żeby to robić :E

Nawet ja, według pjura czerwony bojówkarz AMD ( :rotfl2:) w czasach dramatu FX siedziałem na intelu...czy też na 12gen gdy akurat była lepszym wyborem niż zen 3 :E

@leven oj tam gadasz, przecież 245k, wysoko taktowane ddr5 i jest petarda w grach...a nie, czekaj :E

Edytowane przez Krzysiak
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Pitt_34 napisał(a):

@SebastianFM

A mi się wydaje, że bronisz coś czego się niestety nie da obronić.

Masz rację, wydaje ci się. Gdzie są argumenty?

2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Nie ma to znaczenia, jeden gosc na forum nie zawroci kija wisla, te procki to smiecie i totalna kalpa intela. Procesor ma byc uniwersalny, a nie chwalony w jednej aplikacji.

Śmiecie? Do programów? Nawet @ryba w tym temacie pisał, że do montowania filmów polecił komuś 285K zamiast i9-14900K. To co, polecił śmiecia? Jeżeli chodzi o gry to się mądrzysz a nie masz pojęcia jaką 285K ma wydajność w grach jak się go sensownie ustawi. 😉

W dniu 5.01.2025 o 18:28, ryba napisał(a):

Znany montazysta youtuberow podbil ostatnio do mnie po latach i mial pomysl na 14900K... szybko mu wyperswadowalem ten pomysl. Tak mocno ulegl przez recenzje, ze to gowno procek, a on potrzebuje do pracy, a nie giercowania... takze ten 285K. Wyjdzie drozej, ale uniknie piekarnika i rendering jednak lepiej wypada.

Edytowane przez SebastianFM
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

To raczej nie byłem ja, bo nie przypominam sobie takiej sytuacji...14600k polecałem na pewno jako sensowny proc do gier, ale 285k raczej nie poleciłem nikomu :hmm:

Chyba że już ktoś miał mobo 1851 albo po prostu chciał intela i koniec, to może.

edit

No i się wyjaśniło że nie ja :E

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Choć post @rybato w sumie żaden argument...ktoś chciał 14900k, być może nie chciał AMD, więc polecił 285k bo wiedział że taki 9950x nie przejdzie.

Też czasem odpuszczam i polecam "mniejsze zło" widząc że "dobro" i tak nie przejdzie  :E

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

@Krzysiak, jeżeli chodzi o twoją poprzednią odpowiedź to podaj jakieś realne plusy wyboru AMD w przypadku procesora do programów.
A jeżeli chodzi o gry to czy w ogóle się orientujesz jaką wydajność można uzyskać na 285K, oczywiście poprawiając fabrykę czyli zwiększając odpowiednie częstotliwości, w grach?

Opublikowano
Teraz, SebastianFM napisał(a):

A jeżeli chodzi o gry to czy w ogóle się orientujesz jaką wydajność można uzyskać na 285K, oczywiście poprawiając fabrykę czyli zwiększając odpowiednie częstotliwości, w grach?

95% kupujących nie rzeźbi w ustawieniach, więc to akurat słaby argument.