Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Karro, chyba ci się coś pomieszało. Dyskusję zaczął @Avenger, ja odpowiedziałem i zapytałem, co niby w grach daje HT jeżeli procesor ma rdzenie E a następnie ty wyskoczyłeś z The Last of Us i później jeszcze napisałeś, że ja słabo sprawdzam. Oczywiście idziesz dalej w zaparte, że przy rdzeniach P i E to niby dodatkowo HT jeszcze coś daje, chociaż ci pokazałem, że nie jest w ogóle wykorzystywane i nie powoduje zwiększenia wydajności.

Opublikowano
3 minuty temu, Karro napisał(a):

Wkleiłem też gameplay z cp 2077 z ryżem gdzie pokrywa się z skylake.

Pokazałeś rozgrywkę, gdzie na jednej i drugiej stronie ekranu dzieje się zupełnie co innego, do tego w takich miejscach, gdzie wydajność jest mocno losowa.

Opublikowano (edytowane)

Last Part 2 wersja gry gdzie nie popsuli SMT.

8/16 + 16E 168fps
8/16 + 8E 164fps
8/16 + 4E 160fps
8/16 154fps
6/12 135fps

Musiałbym ograć ponownie Part1 różne wersje jak tam skalowanie to nie może od takie miejsce tak nie działa MT w grach.

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)

@sideband, dzięki tylko, że ty właśnie pokazałeś, że dzięki rdzeniom E jest wyższa wydajność. Druga część gry też ma limit 16 wątków więc w konfiguracji 8/16 + 16E to HT w ogóle nie jest używane.

TheLastofUsPartIIT.png.51fc098bb2a4b17811827179b3e3a9d7.png

Czy to znaczy, że jednak zmieniłeś zdanie i już tak nie uważasz, jak pisałeś kilka miesięcy temu? 😉

W dniu 17.02.2025 o 11:58, sideband napisał(a):

Wyłączenie SMT to najgorszy pomysł, a jak coś wyłączać to E-core.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano

Nie wszystko w danej grze śmiga na wszystkich wątkach dlatego skalowanie jest takie, a nie inne. Last dochodzi jeszcze kwestia jak zaczyna streamować w tle to 8/16 jest totalnie zapchane i wiadomo jak gra zaczyna działać. Gdybym nie grał na limicie GPU to bym tego doświadczał w tych momentach ;) Nawet 9800x3d nie pomoże i magiczna kasza ;)

Taki KCD marnie się skaluje, ale skaluje się aż do 24wątków. 

Opublikowano (edytowane)

Ecore w arrow to jak pcore w 12th gen

W 15gen "nie poszło" nic nie tak.

Procki są mega jak na pierwszą próbę implementacji chipletów (pamiętacie jeszcze zen/zen+?)

Ogarną tu i ówdzie i AMD papa.

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.05.2025 o 00:16, Karro napisał(a):

To coś słabo im idzie bo co wyłączę HT na 10850K to mam więcej fps ,poza paroma rodzynkami gdzie 10 rdzeni to mało.

ARC jest nizej w gpu niż 15 gen w cpu :sex:

W klasycznym 10850K? Niemożliwe. Tzn.możliwe, ale problem bardziej leży między krzesłem a monitorem ;-) Generalnie z smt w grach jest tak, że jak wszystko jest dobrze napisane to smt nie daje nic lub bardzo niewiele, a czasem nawet nieznacznie spowalnia. Problemy zaczynają się, gdy nie jest idealnie. Pamiętam jakaś dekadę temu jak dwurdzeniowy procesor zbudowany z dokładnie tych samych rdzeni z HT potrafił być wielokrotnie (a czasem wręcz kilkunastokrotnie) szybszy od procesora bez HT w minimalnym fps. OK, teraz czasy się trochę zmieniły. Mamy po kilkanaście rdzeni w CPU, mamy niskopoziomowe API, bardziej zaawansowane shedulery, mamy w końcu rdzenie E. Ale jak w aplikacjach wielowątkowych skończona liczba rdzeni (choćby nawet i E) zawsze potrafi nadrobić brak smt, tak w przypadku gier nie zawsze tak jest i zdarzają się cyrki wynikające z "zapchania" wątku.

A co do ARC to właśnie to miałem na myśli. Lubię eksperymentować z niszowym sprzętem, zwłaszcza od Intela. Ale Arrow to nawet dla dla mnie za dużo. Taki dziwny krok w bok, ni pies, ni wydra.

@wallec

Cytat

W 15gen "nie poszło" nic nie tak.

Procki są mega jak na pierwszą próbę implementacji chipletów (pamiętacie jeszcze zen/zen+?)

Ogarną tu i ówdzie i AMD papa.

Skoro wszystko poszło tak super to dlaczego nikt tego nie kupuje? xD Do AMD papa droga na pewno bardzo daleka, choćby patrząc na kapitalizację spółek. Do dzisiaj nie mogę się przyzwyczaić, że to teraz Intel jest tym biedniejszym bratem...

A pierwsza generacja chipletów AMD (Zen 2) była akurat mega. Może nie znokautowała Intela od razu, ale jak ówczesne oczekiwania i możliwości AMD wyszła naprawdę super. Taka ciekawostka: pionierem chipletów w PC był Intel. Seria Core i3-5xx/i5-6xx. I tam faktycznie wyszło średnio, ale zabrakło w zasadzie głownie przepustowości QPI (za bardzo ją przycięli). Wg mnie to duży błąd, że to porzucili i przez kilkanaście lat do tematu nie wracali.

I żeby nie było, ja nie twierdze, że w 15. gen jedynym problemem jest brak HT. Zdecydowanie nie. Ale dokłada to cegiełkę do rozczarowującej (i chimerycznej przy okazji) wydajności w grach. I było to łatwe do przewidzenia.

Edytowane przez Avenger
Opublikowano
Godzinę temu, Avenger napisał(a):

Generalnie z smt w grach jest tak, że jak wszystko jest dobrze napisane to smt nie daje nic lub bardzo niewiele, a czasem nawet nieznacznie spowalnia.

Nie wiesz o czym piszesz ;) A SMT daje spadek wydajności w momencie kiedy dana gra lub miejsce testowe nie potrafi wykorzystać więcej wątków i synchronizacja między wątkami powoduje spadek wydajności. 

Na poziomie jednej gry można pokazać zarówno lekki spadek jak i duży wzrost wydajności po włączeniu SMT.

• Upvote 1
Opublikowano

Semantyka. Napisałeś mniej więcej co ja, tylko innymi słowami (standardowo niewielkie różnice, zazwyczaj nawet lekki spadek, ale możliwy też duży wzrost). Jesteś pewien na 100%, że te wzrosty występują wyłącznie w momentach, gdy wszystkie dostępne wątki (bez HT) są zapełnione w 100%? W grach raczej nie ma takich idealnych sytuacji, zbyt dużo wyników zalezy od poprzedniego wyniku, co sprzyja powstawaniu wąskich gardeł. A nawet jeśli, to jak gra się "nie mieści" w powiedzmy 12 wątkach bez znacznych spadków wydajności to jest dość kontrowersyjnie napisana ;-)

Opublikowano

Nie ma gier idealnych i nigdy nie będzie, gdyż wyścig szczurów trwa :hahaha:więc trzeba się z tym pogodzić ;) 

Po drodze wpadają niedopracowane stery, biosy, łatki MS itp. A my dlubiemy i szukamy dziury w całym :Crash:

Opublikowano

Tak wygląda zainteresowanie tymi procesorami w jednym z największych sklepów z elektroniką w Europie. Jeśli dalej ktoś broni tego badziewia to jestem pełen podziwu. Sprzedaż zero, dosłownie zero. 

Tygodniowe zestawienie sprzedaży

8dcaa47201e28a70a692.jpg

Opublikowano
46 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

Tak wygląda zainteresowanie tymi procesorami w jednym z największych sklepów z elektroniką w Europie. Jeśli dalej ktoś broni tego badziewia to jestem pełen podziwu. Sprzedaż zero, dosłownie zero. 

Tygodniowe zestawienie sprzedaży

Daj sobie spokój ze statystykami z Mindfactory, tam zawsze AMD dominowało :)

• Thanks 1
Opublikowano

Jest moze ktoś na forum kto ma 285k + jakas w miare dobra mobo?

Bede mial 285k + asrock z890 taichi OCF na testy i jestem ciekawy czego sie spodziewac. 

Ciekawa tez cena takiego top zestawu - 1/2 9950x3d + z890 hero :)

Moze ktos opracowal co po koleii ustawiac i w jakich zakresach plus jakiw napiecia za te skladowe odpowiadaja - tzn np d2d i ngu i moze przed tym cos jeszcze dodatkowo?

Na overclock.net widzialem ze ludzie zjezdzali z memory latency do 60-65ns, a to jedna z bolaczek tych cpu, choc nie jedyna...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ale ja mowie o dobrze tweakowanym zestawie, a nie np ustawach ramu jak na kartoflu z 110ns latency ;)

Wiem ze to cudownie nie rozwiąże wszystkich problemow, ale w 3440*1440 czy 2160p moze jeszcze chyba w miare dobrze wygladac?

Na takie cos wskazuja ostatnie testy Extreme Hardware na YT

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
7 minut temu, Zachy napisał(a):

Ale ja mowie o dobrze tweakowanym zestawie, a nie np ustawach ramu jak na kartoflu z 110ns latency

Ten cpu ma najorsza w histori latecncje jesli chodzi o L3 wiec zadnym OC tego nie przeskoczysz. To jest wlasnie ta wtopa intela i regres w grach ;) 

8 minut temu, Zachy napisał(a):

Na takie cos wskazuja ostatnie testy Extreme Hardware na YT

13th/14th nadal nie przeskoczysz zadnymi tweakami;) 

W dniu 19.04.2025 o 23:23, AMDK11 napisał(a):

Niech najpierw naprawią pamięć podręczną L3, zanim zaczną dodawać jej więcej, na wzór X3D.

b2a214eb-2da5-4c87-99b0-8279d5c9e4e5_103

Zen5 L3

48 cykli (8.44 ns)

1T: 173.6 GB/s

nT: 1.6 TB/s

LionCove L3

84 cykle (14.83 ns)

1T: 57 GB/s !!!!MA-SA-KRA!!!!! (Zen5 L3 dla 1T ma 3x większą przepustowość!)

nT: 1.02 TB/s

L3 w ArrowLake to już chyba bardziej skopać się nie dało. Gratulacje dla "sabotażysty"/"wybitnego(inaczej) inżyniera"(niepotrzebne skreślić).

Tutaj wyjasnione ;)