Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, maciek123a napisał(a):

mam pytanie .  Czy ukraińskie miasta są okupowane przez Rosjan tak jak to mialo miejsce podczas 2 wojny , tak jak Niemcy okupowali Polske?

Bucha owszem. Mariupol owszem. W kilku innych nie ma wody, prądu, ale najczęściej ludzi już tam nie ma, albo jest bardzo mało bo Ukraińcy wysiedlili większość. A okupowane miasta są raczej zrównywane z ziemią - Bachmut, Soledar, Toreck, Marinka, Wolczansk. 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Tego voltq ktos planuje zbanowac za uporczywe szerzenie ryskiej propagandy? Gosciu jest extremalnie nieobiektywny i szerzy kazdy napotkany negatywny komentarz odnosnie ukrainy bez najmniejszej weryfikazji. Do tego w kanale o wojnie jedzie 100% OT wylacznie krytykujac ukraincow (za onocowymi wrzutkami/propaganda)

• Confused 1
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, voltq napisał(a):

xD Wojna w nocnym klubie ale zaraz tutaj @Badalaman @Badalamann @TheMr. beda pisac ze to fejk i nic takiego nie ma miejsca , każda partia i kandydat który jest za przymusowym szkoleniem dużo straci , ludzie widza co się dzieje na Ukrainie i co "dobrego" spotkało tych którzy bronili ukraińskiej ziemi

Jesteś pozbawiony wiedzy niczym dziki człowiek, który wylazł spod kamienia. Mają pozwolić, żeby ruski dyktator zabrał im całą młodość? 

https://dalecentersouthernmiss.wordpress.com/2018/01/12/we-danced-while-they-bombed-popular-dancing-in-britain-during-the-second-world-war/

"Yet even with these necessary caveats, dancing undoubtedly played a critical role in constructing and presenting – within Britain and around the world – the dominant image of the fighting nation(...)". 

Wiem, że nie znasz angielskiego, więc wrzuć to sobie w Google translate. W Polsce i we Francji i w innych krajach pewnie też ludzie imprezowali w czasie drugiej wojny światowej. I co, uważasz, że drugiej wojny światowej nie było? Twój brak wiedzy mnie zadziwia, codziennie. 

Jeszcze dodam, że uniwersytety, teatry czy puby działały w Polsce (tam gdzie to było możliwe) w czasie drugiej wojny światowej. 

https://wiadomosci.onet.pl/teatr-w-zyciu-karola-wojtyly/h2e68

"W czasie II wojny światowej współtworzył w Krakowie - wraz ze swoim dawnym nauczycielem Mieczysławem Kotlarczykiem - konspiracyjny Teatr Rapsodyczny. Po wojnie, już jako kapłan, wspierał działalność tej sceny, był też jej stałym krytykiem, publikując recenzje poszczególnych przedstawień.". 

Nie było drugiej wojny światowej!

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano

Czego się plujecie bo ja naprawdę nie wiem? Zgłaszacie jakiś filmik, podobno z Odessy, i co my mamy niby zrobić? Ma ktoś 100% dowód że to nie jest nagranie z Odessy z marca 2025? Ale taki prawdziwy, na przykład że ktoś to wrzucił przed lutym 2022 do sieci, albo że to nagrano w Moskwie czy Pitrze?

Bo jak nie macie to to jest zdanie jednego randoma z netu przeciwko zdaniu drugiego, tyle w temacie.

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, Mar_s napisał(a):

Czego się plujecie bo ja naprawdę nie wiem? Zgłaszacie jakiś filmik, podobno z Odessy, i co my mamy niby zrobić? Ma ktoś 100% dowód że to nie jest nagranie z Odessy z marca 2025? Ale taki prawdziwy, na przykład że ktoś to wrzucił przed lutym 2022 do sieci, albo że to nagrano w Moskwie czy Pitrze?

Bo jak nie macie to to jest zdanie jednego randoma z netu przeciwko zdaniu drugiego, tyle w temacie.

Fejkiem na 100% jest to, że Tusk chce wysłać Polaków aby walczyli za „kurewki”. 

Opublikowano

@Mar_s

To jest czysta ruska propaganda. ŹRÓDŁO tego gówna to ruscy propagandyści.

Jest to stara narracja mająca pokazywać, że wojny nie ma, bo przecież ludzie, którzy żyją w Ukrainie powinni nonstop tylko oglądać filmy melodramatyczne i płakać. Bawić się nie wolno. Osób nie dbających o własny kraj podczas wojny też oczywiście nigdy w żadnym kraju nie było.

Trzeci raz to jest. Pierwszą dostawę tego gówno zrobił trol, który tu wpadł tylko po to.

Inni też traktują ten wątek jako kibel. Codziennie rano lub wieczorem sobie wpadną, nasrają ruską propagandą/narracją i wychodzą. Odopowiadać na pytanie czemu plusują Orbanów i innych typów pokroju Zacharowej czy Ławrowa nie zamierzają.

Ja rozumiem, że nie od tego są moderatarorzy, ale jak chcecie to pomożemy, zgłaszaniem.

Alternatywą jest pozwolić im szerzyć to gówno (ruską propagandę). Może dużego skutku to mieć nie będzie, ale na tym forum pozwalać na takie coś? To obraża i inteligencję użytkowników tego forum (jeśli pozwalają na takie coś) i jest zwyczajnie niemoralne.

Ja apeluję, aby zgłaszać ruskie przeklejki albo kopiuj-wklej wytycznych z ruskich trolowni. NIE ZGŁASZAM opinii. Wręcz jest przeciwnie. Pytałem voltq czemu plusuje dane gówno. I wiesz jaka wywiązała się dyskusja? Ano uniknął tematu.

To nie jest wolność słowa ani dyskusja. To jest gęste gówno z szamba ruskich trolowni.

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

Pokaż dowód że jest to ruska dezinformacja, na razie nikt nie wie co będzie dalej i jak ktoś ma jakieś obawy to ma prawo je wyartykułować na forum.

Wszyscy korzystacie z tego samego prawa, wklejacie dokładnie takie samo gówno z sieci, tylko ze źródeł które Wam pasują, także nie róbcie z siebie jakichś strażników jedynej prawdy bo nimi nie jesteście, po prostu wierzycie w co innego.

• Like 2
  • Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Mar_s napisał(a):

No i bardzo dobrze, korzystasz z takiej samej wolności słowa jak on, on ma swoje zdanie Ty swoje, to że się nie możecie dogadać to jest Wasz problem.

https://arslege.pl/rasizm/k1/a293/

To już nie jest wolność słowa. 

Mnie nie obchodzi kiedy nagrano ten filmik, mi przeszkadzają ksenofobiczne wysrywy tego trolla. 

Jestem zawiedziony, że IThardware ignoruje przejawy ksenofobii a wręcz na nie świadomie zezwala i nazywa je wolnością słowa. 

Zachęciłeś mnie, żebym napisał do właściciela portalu na 

[email protected] z zapytaniem, czy Wasz serwis świadomie broni ksenofobii i zezwala na obrażanie innych grup narodowościowych w tym Ukraińców. Jeśli Piotr Kala zezwoli, to odpowiedź zostanie opublikowana na forum. 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Mar_s napisał(a):

Pokaż dowód że jest to ruska dezinformacja, na razie nikt nie wie co będzie dalej i jak ktoś ma jakieś obawy to ma prawo je wyartykułować na forum.

Umowę na papierze, na której Trump zgadza się wykonywać polecenia Rosji też mam pokazać a jak nie mam, to na pewno Trump wcale nie jest ruską marionetką?

Litości.

To jest manipulacja. Sobie ktoś robi imprezę w kraju ogarniętym wojną. To pewnie nawet jest prawda.

Ale pokazywanie tego i szerzenie narracji, że wojna to ściema, że Ukraińcy mają wywalone, że niby walczą a "rozbijają się tylko po Polsce drogimi samochodami" to już coś co 100x gadały takie niezależne osoby jak Cejrowski i Lisicki, albo inne Korwiny Mikke. Wiesz, ci od nazywania Fiutina Jego Ekscelencją. Ci sami, którzy uważają, że wojnę wywołał Zelensky i grupa jego oligarchów.

Może zostaw ten wątek i przekaż @Kadajo. Proszę, dziękuję.

Edytowane przez VRman
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
6 minut temu, Mar_s napisał(a):

Wszyscy korzystacie z tego samego prawa, wklejacie dokładnie takie samo gówno z sieci, tylko ze źródeł które Wam pasują, także nie róbcie z siebie jakichś strażników jedynej prawdy bo nimi nie jesteście, po prostu wierzycie w co innego.

Nie udowodnię, że to jest ruska dezinformacja, natomiast niewątpliwie jest to ksenofobia. Rozumiem, że jesteś ksenofobem, ciekawi mnie czy to jest oficjalne stanowisko portalu. 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Dla potomności

image.png.2770bf167850164b39ff887bc7cecfb7.png

To jest dyskusja i własne zdanie. To nie jest wcale coś, co powinno z wątka polecieć po zgłoszeniu (wielokrotnym!) do moderacji.

Cytat

"j... Ukrainę"

"Ukraińskie k...." 

Nie no, WCALE nie ruski trol. Gdzie tam!

A osoba to tu wklejająca chce tylko kulturalnej dyskusji.

image.png.06ccfea24bca42ef4af5e10f7865246b.png

30 dni za takie wrzutki to moim zdaniem minimum, a perma natychmiast w przypadku trolla zarejestrowanego godzinę przed antyukraińskim wysrywem w tym wątku z liczbą postów i wątków 0, zanim to zrobił. Dla klarowności: mówię tu o kilku osobach. 

Edytowane przez VRman
  • Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
3 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

https://arslege.pl/rasizm/k1/a293/

To już nie jest wolność słowa. 

Mnie nie obchodzi kiedy nagrano ten filmik, mi przeszkadzają ksenofobiczne wysrywu tego trolla. 

Jestem zawiedziony, że IThardware ignoruje przejawy ksenofobii a wręcz na nie świadomie zezwala i nazywa je wolnością słowa. 

Zachęciłeś mnie, żebym napisał do właściciela portalu na 

[email protected] z zapytaniem, czy Wasz serwis świadomie broni ksenofobii i zezwala na obrażanie innych grup narodowościowych w tym Ukraińców. Jeśli Piotr Kala zezwoli, to odpowiedź zostanie opublikowana na forum. 

Dokladnie. Tu chodzi o jego naciagane komentarze zawsze kierujace sie na oczernianie ukraincow. Czysty rasizm.

To tak jak kiedys mowilo sie ze czarni sa glupsi od bialych i jak to udowodnisz, ze nie maja racji.

Zachowanie voltqu wypelnia w pelni znaczenie slowa RASIZM. 

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Róbcie sobie co chcecie, ale po prostu uzurpujecie sobie jakieś urojone prawa których nikt z Was nie posiada.

To jest prywatny portal, publikujecie tutaj na takich samych zasadach, nie będziemy wprowadzać cenzury bo jakiejś grupie coś się nie podoba.

Pisanie do Piotra raczej wiele nie da, bo on powierzył to forum @tomcug, tak tylko mówię.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Już kij z rasizmem czy ksenofobią. Ruskich troli trzeba tępić.

3 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Róbcie sobie co chcecie, ale po prostu uzurpujecie sobie jakieś urojone prawa których nikt z Was nie posiada.

To jest prywatny portal, publikujecie tutaj na takich samych zasadach, nie będziemy wprowadzać cenzury bo jakiejś grupie coś się nie podoba.

Pisanie do Piotra raczej wiele nie da, bo on powierzył to forum @tomcug, tak tylko mówię.

Aha, czyli znowu nie zaszczycisz przeczytaniem tego co napisałem. Super. Brawo.

Edytowane przez VRman
  • Confused 2
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Mar_s napisał(a):

Napiszę gdzie trzeba. To nie jest cenzura tylko przestrzeganie prawa. Nie obchodzi mnie, że to jest prywatne forum, działacie w przestrzeni publicznej, każdy internauta w Polsce może tutaj wejść bezpłatnie i czytać tę wysrywy. Póki co archiwizuję posty. Na pewno napiszę do właściciela portalu, a co zrobię dalej - nie wiem, muszę się dowiedzieć jakie mam możliwości, potem będę działać. Możecie sobie prywatnie obrażać kogo chcecie, natomiast w przestrzeni publicznej już nie i to nie jest żadna cenzura. 

• Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Mar_s napisał(a):

Uzurpujecie sobie jakieś urojone prawa

Jakie prawa. Wez doczytaj troche znaczenie pewnych pojec. Ten watek jest dosyc skomplikowany i wymaga glebszej wiedzy, aby umiec sie poruszac w czasach wszeobecj ruskiej propagandy nacechowanej konkretnie w jeden cel (btw. dla Polski bardzo niekorzysty). Pczytaj sobie jak dziala propaganda. Jakie sa jej mechanizmy, czym nacechowane i ze zawsze nakierowuja narracje na pewna racje itp. itd.

Jak kolega pisal wyzej. Nie czujesz sie w tym mocny oddaj ten watek komu innetu jak przytoczono wyzej.

• Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, Radziuwilk napisał(a):

Ten watek jest dosyc skomplikowany i wymaga glebszej wiedzy, aby umiec sie poruszac...

7 minut temu, Mar_s napisał(a):

uzurpujecie sobie jakieś urojone prawa których nikt z Was nie posiada.

Takie.

Nie masz żadnej głębszej wiedzy, żaden z Was nie ma, wklejacie Twittera jak jakieś prawdy objawione, weź już się ni kompromituj.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Jesteś pozbawiony wiedzy niczym dziki człowiek, który wylazł spod kamienia. Mają pozwolić, żeby ruski dyktator zabrał im całą młodość? 

https://dalecentersouthernmiss.wordpress.com/2018/01/12/we-danced-while-they-bombed-popular-dancing-in-britain-during-the-second-world-war/

"Yet even with these necessary caveats, dancing undoubtedly played a critical role in constructing and presenting – within Britain and around the world – the dominant image of the fighting nation(...)". 

Wiem, że nie znasz angielskiego, więc wrzuć to sobie w Google translate. W Polsce i we Francji i w innych krajach pewnie też ludzie imprezowali w czasie drugiej wojny światowej. I co, uważasz, że drugiej wojny światowej nie było? Twój brak wiedzy mnie zadziwia, codziennie. 

Jeszcze dodam, że uniwersytety, teatry czy puby działały w Polsce (tam gdzie to było możliwe) w czasie drugiej wojny światowej. 

https://wiadomosci.onet.pl/teatr-w-zyciu-karola-wojtyly/h2e68

"W czasie II wojny światowej współtworzył w Krakowie - wraz ze swoim dawnym nauczycielem Mieczysławem Kotlarczykiem - konspiracyjny Teatr Rapsodyczny. Po wojnie, już jako kapłan, wspierał działalność tej sceny, był też jej stałym krytykiem, publikując recenzje poszczególnych przedstawień.". 

Nie było drugiej wojny światowej!

Ty masz wiedzę teoretyczną i wypisujesz bzdury , ja mam wiedzę praktyczną od dziadka który brał udział w drugiej wojnie światowej a potem w partyzantce i przez twoich przodków z lewej komunistycznej strony siedział w więzieniu za obronę Polski i Polaków 

• Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, voltq napisał(a):

Ty masz wiedzę teoretyczną i wypisujesz bzdury , ja mam wiedzę praktyczną od dziadka który brał udział w drugiej wojnie światowej a potem w partyzantce i przez twoich przodków z lewej komunistycznej strony siedział w więzieniu za obronę Polski i Polaków 

Fajnie, że z góry zakładasz, że moja rodzina trzymała z komuchami. Wręcz ich teraz obrażasz. Mój dziadek poszedł na wojnę w 1942 roku bo wcześniej był dzieckiem. W 45 walczył na Kresach. Do dziś trzymam w domu ordery dziadka i pradziadka. I co z tego? Czasy się zmieniły a tamci ludzie dawno gryzą piach. Część ma podobne poglądy, ale nie większość i nie wszyscy. Ty jesteś zaprogramowany na nienawiść do tych, których nienawidzili nasi przodkowie. Szkoda tylko, że nie widzisz, że tamtych ludzi już nie ma. Przy okazji i przez swoją głupotę robisz przysługę Rosji. 

• Confused 1
  • Upvote 7
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Mar_s napisał(a):

Bardzo dobry post napisałeś w pełni popieram , @Radziuwilk @VRman @Badalamann @Badalaman @Henryk Nowak to zwolennicy niewolnictwa i cenzury , najchętniej takich jak ja którzy pochodzą z rodziny antykomunistycznej jakby mogli to by mnie zamordowali teraz tylko próbują założyć kaganiec w postaci bana 

Oni zawsze dużo gadają o wolności słowa ale wszyscy są temu przeciwnicy bo wg ich definicji wolność słowa jest wtedy kiedy ktoś się z nimi zgadza jak jest inaczej to jest mowa nienawiści ruska propaganda itd

@Kadajo lepiej nie oddawać sterów

2 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Fajnie, że z góry zakładasz, że moja rodzina trzymała z komuchami. Wręcz ich teraz obrażasz. Mój dziadek poszedł na wojnę w 1942 roku bo wcześniej był dzieckiem. W 45 walczył na Kresach. I co z tego? Czasy się zmieniły a tamci ludzie dawno gryzą piach. Część ma podobne poglądy, ale nie większość i nie wszyscy. Ty jesteś zaprogramowany na nienawiść do tych, których nienawidzili nasi przodkowie. Szkoda tylko, że nie widzisz, że tamtych ludzi już nie ma. Przy okazji i przez swoją głupotę robisz przysługę Rosji. 

Skoro piszesz komunistycznym językiem to zakładam że jesteś po tamtej komunistycznej stronie , gdybyś miał przodków takich jak ja to byłbyś uświadomiony jak to wyglądało w praktyce 

Edytowane przez voltq
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, voltq napisał(a):

i dlatego postanowiłeś zostać pożytecznym.. tego nie napiszę, bo to przyjęta nazwa, a nie mam intencji obrażać. W każdym razie pomagasz ruskim szerzyć propagandę. Pomagasz mordować ludzi i pomagasz ściągać wojnę i śmierć na kraj, za który ponoć (nie wierzę w to za cholerę) walczyli ponoć twoi przodkowie?

Pisałem w twojej obronie. Argumentowałem, że jest 40% szans, że nie jesteś proruskim trolem. Argumentowałem, że może jesteś tylko ofiarą prania mózgów przez ruskie trolownie i bardzo skuteczne profesjonalne ruskie służby kreujące na Kremlu narracje. 

Ale odkąd wyśmiałeś moje pytanie o wyjasnienie czemu plusujesz ewidentnie ruskie wysrywy propagandowe, jesteś dla mnie trolem i żadne pisanie o dziadkach w AK nic nie zmieni. 

Będę zgłaszał twoje kalki ruskiego bełkotu aż do momentu aż ktoś zareaguje. Jak banem dla mnie, to trudno. 

22 minuty temu, Radziuwilk napisał(a):

Ten watek jest dosyc skomplikowany i wymaga glebszej wiedzy, aby umiec sie poruszac w czasach wszeobecj ruskiej propagandy nacechowanej konkretnie w jeden cel (btw. dla Polski bardzo niekorzysty)

Nie mam pojęcia jak można mieć problem ze zrozumieniem tego prostego zdania. Niestety jak widać niektórzy mają problem. Może nie rozumieją ruskiej narracji. Ja oglądam od lat Cejrowskich, Tim Poolów i innych. Obecnie widzę ZALEW, aktywność ruskich trolowni jest porażająco ogromna. I my, niby ludzie inteligentni, komputerowcy, mamy pomagać miejscem na forum ruskim w podbijaniu krajów jak Ukraina teraz, a państwa bałtyckie i Polskę później? WSTYD jeśli na to pozwolimy. 

Edytowane przez VRman
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Tak, teraz widzę. Myślałem że to ta sprawa o której suchy pisał. Wybacz  
    • Dokładnie, ale to dalej bardzo dobre karciochy, więc można sobie na nich jeszcze siedzieć. Ja myślałem o 5070TiS, ale chyba można zapomnieć. Teraz mi chodzi po głowie, czy może nie kupić jakiejś 5070Ti/5080 na wszelki wypadek, bardziej bym się skłaniał ku 5070Ti. Niby jeszcze mi 12GB pamięci nie brakło, ale jak ma coś pójść nie tak i ceny pójść znacząco w górę Szkoda mi tylko wymieniać kartę dla samej pamięci i tylko 25% wydajniejszą, bo fanu z tego nie będzie  Troche tak, zwłaszcza jak Ty siedzisz dość długo na jednej karcie. Ale to jest patologia w wykonaniu nvidii co oni wyprawiają z tą pamięcią. 5060Ti, która jest w rasterze 25% wydajniejsza od 5 letniej 3060Ti ma tyle samo pamięci co 5080, gdzie 5080 z miejsca powinna mieć 24GB. Już nie mówiąc o 4060Ti 16GB i 4070Ti 12GB.
    • Wkleiłem @DaveCam Nawet cytowany @Jardier zachował się prawie tak samo niekonkretnie. Mam ci wyszukać wszystkich żeby zaspokoić twoje ego ? Chyba obaj nie wypełzliśmy spod jutubowego kamienia.   Wkleiłem linki twórców, którzy uważam że coś wnoszą, testują głębiej James Baldwin, @GamersMuscle     Zaraz zaraz, ja narzekam ? Narzekają wszyscy których nadzieje nie zostały spełnione. A potwierdzeniem tego punktu widzenia mają być jutubowe opinie. No to punktuję co to za osobistości będące autorytetami.   Jak jeżdżą w kółko w ukochany iRacing ... dobrze. Jak przejechali się w PMR i zjechali go od góry do dołu ... też dobrze. Jak zwracam uwagę, że to nie ma żadnego znaczenia ... już nie dobrze.
    • Możesz pokazać kto tak robi ze mówi: mi też się nie podoba i że jest to bełkot? Bo tylko widzę narzekanie że ten i tamten narzeka i bełkocze ale bez jakiś konkretów, że narracja jest taka i wszystkich jakby się zmówili co mają mówić. Trochę to wygląda jak? Bełkot
    • Przeciez roznica miedzy 9700x a 9800xd to 75-100mhz   W grach roznica jest zadna miedzy odkreconym cpu, a limitem ppt 88W  To co najwyzej w cine bedziesz mial wiecej ptk i to tyle   Jakie napieice i vid podczs testu raportuje ?  Nie wiem jak bardzo by musiala byc spartolona gra zebys mial drop z 250 na 120 fps tak wiec wymyslac torche abstrakcyjne scenariusze  I to by byla tylko i wylacznie wina gry a nie slabego cpu. Jak widac na ciebie placebo dobrze dziala ale to najwazniejsze ze dziala   W codzie na skreconym ppt i prilu bez kaganca nie ma zadnej roznicy w testach  Wiem bo testowalem   Jak jakis wbity limit nie dziala tzn ze jest problem z plyta/bios. Ja nie mam problemu z limitami, co  wklepie tak jest wiec moze sprawdz inny bios lub czy faktycznie zapisujesz ustawienia. Pusc cb23 i pokaz ile wypluje ptk przy takim poborze, jestem ciekaw.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...