Skocz do zawartości

Ukraina - Rosyjska inwazja 2022

Camis

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Opublikowano 15 minut temu

Tak, tak, a Trump to ruski agent. Tusk wam mózgi wyprał.

Może nie ruski agent ale jednak w jakimś stopniu był finansowany ze wschodu i jest zdecydowanym fanem putlera.

Trump reprezentuje sobą takie same wartości jak putler i ma podobne poglądy. Dla niego demokracja to kasa i władza i nic poza tym.

Nie zdziwię się jak dogada się z putlerem "za kilka baryłek ropy". 

Trump jest już stary ale dalej zachowuje się jak dziecko, które wykrzykuje hasła zanim pomyśli. Miejmy nadzieję, że jego sztab jest bardziej racjonalny i go będzie sprowadzał na ziemię.

Niezły bełkot. Trump rządził już 4 lata, nikogo nie zamordował, nie wprowadził autorytaryzmu, ale reprezentuje te same poglądy co Putin. Ręce nie mają, gdzie opaść.

9 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Trump jest konkretny, zdecydowany i do spraw podchodzi 0-1 bez kompromisów. On nie bawi się w to czy wypada czy nie. Mówi wprost i robi to co uważa za słuszne. Prosty przykład jak wygarnął państwom NATO zbyt małe wydatki na obronność. 

To akurat przygotowania pod osłabienie roli USA w NATO czy nawet wycofanie się z Paktu.

I Trumpowi nawet nie chodziło wyłącznie o same wydatki na obronność co o wydatki na zakupy uzbrojenia od USA. On to traktuje jako opłatę za ochronę.

Tu niewątpliwie będzie mógł nawet pochwalić Polskę ;)  Wręcz unikamy rozbudowy swojego przemysłu zbrojeniowego, mimo możliwości.

Natomiast silne państwa europejskie mają rozwinięty swój przemysł zbrojeniowy i nie kupują od USA czy kupują mało. Wg Trumpa za mało by ich chronić w razie wojny w ramach NATO.

Wyborcy republikańscy łyknęli to bez popity.

• Confused 1
  • Upvote 1

26 minut temu, Badalamann napisał(a):

O czym ty teraz piszesz? Gdzie ja zrównywałem jakiekolwiek dzieci ze zwierzętami ?!

Pisanie, że bombardowanie Gazy, w tym cywili: kobiet i dzieci jest okej bo wtedy izrael zlikwiduje arabów, czyli zarazę cywilizacyjną. Parafrazowałem, ale dosłowny cytat wcale by cię nie bronił. Nie jestem pro-arabski, ale im dużej trwają konfilkty w tamtych rejonach tym gorzej w dłuższej perspektywie dla Europy bo prędzej czy pozniej ci ludzi wyemigrują do nas.

29 minut temu, Badalamann napisał(a):

O wojnie domowej pisałem rzecz oczywistą. To rasiści sugerowali że zamieszki w WB czy inne podobne przerodzą się w wojny domowe. I liczyli że je wygrają. Zwyczajnie wyjaśniłem że nie mają żadnych szans i jak się skończy jeśli okażą się tak pozbawieni instynktu samozachowawczego by te wojny zacząć.

To, że taka wojna się może pojawić (w Polsce czy gdziekolwiek w innym zachodnim kraju) to bardzo prawdopodbne, ale dosłownie pisałeś, że opowiedziałbyś się za jedną ze stron i opisywałeś co bedziesz robić. Tego nie wybronisz.

• Like 1
  • Upvote 1

3 minuty temu, Badalamann napisał(a):

To akurat przygotowania pod osłabienie roli USA w NATO czy nawet wycofanie się z Paktu.

Totalna bzdura! 

Właśnie klakierzy wyciągają takie wnioski a jest zupełnie na odwrót. Trump ponad 4 lata temu zwrócił uwagę, że spora część Państw należących do NATO zaczęła obcinać wydatki względem PKB na obronność. Te państwa oszczędzały na obronności bo mają USA za plecami więc dlaczego my mamy je chronić skoro sami o to nie chcą zadbać zmniejszając swoje wydatki. Taki był przekaz i był skuteczny bo NATO ustaliło próg 2% PKB na obronność i tego się wszyscy trzymają. Przed ustaleniem progu niektóre państwa obcinały wydatki do 1%. 

• Like 1
  • Upvote 2

7 minut temu, Winter napisał(a):

Niezły bełkot. Trump rządził już 4 lata, nikogo nie zamordował, nie wprowadził autorytaryzmu, ale reprezentuje te same poglądy co Putin. Ręce nie mają, gdzie opaść.

Ponieważ w stanach prezydent jednak ma jakieś ograniczenia. Gdyby nie jego otoczenie polityczne różnie mogło by być. Po przegranej podżegał do siłowego wejścia na Kapitol. Wielokrotnie jego wypowiedzi były skrajne, rasistowskie i ksenofobiczne. Niszczył dokumentację lub ją przywłaszczał. Nawet wypowiedzi dotyczące zabijania przeciwników politycznych. Wystarczyłby inny grunt i możliwości. Oczywiście nie dorównałby putlerowi, bo w całym swoim szaleństwie nie ma jaj i w sumie dla amerykanów to dobrze.  

• Confused 1
  • Upvote 2

1 minutę temu, Norrberrto napisał(a):

Ponieważ w stanach prezydent jednak ma jakieś ograniczenia. Gdyby nie jego otoczenie polityczne różnie mogło by być. Po przegranej podżegał do siłowego wejścia na Kapitol. Wielokrotnie jego wypowiedzi były skrajne, rasistowskie i ksenofobiczne. Niszczył dokumentację lub ją przywłaszczał. Nawet wypowiedzi dotyczące zabijania przeciwników politycznych. Wystarczyłby inny grunt i możliwości. Oczywiście nie dorównałby putlerowi, bo w całym swoim szaleństwie nie ma jaj i w sumie dla amerykanów to dobrze.  

Zakończę tą dyskusję, bo nie chce mi się z Tobą pisać. Pozdrawiam.

28 minut temu, Badalamann napisał(a):

Natomiast silne państwa europejskie mają rozwinięty swój przemysł zbrojeniowy i nie kupują od USA czy kupują mało.

No niemcy klepią leopardy aż huczy, pewno czas oczekiwania na dostawy spadł do miesiąca.:lol2:

Niemiecko-francuski czołg przyszłości już też pewno niedługo wejdzie do produkcji.

Cytat

Trump ponad 4 lata temu zwrócił uwagę, że spora część Państw należących do NATO zaczęła obcinać wydatki względem PKB na obronność

Dokładnie, a potem liczą na wielkiego wujka lub innych członków paktu, tak to nie działa niestety.

Edytowane przez Cappucino
  • Like 1
  • Upvote 1

@Fatality Nigdy nie pisałem niczego podobnego o "zlikwidowaniu arabów".

Izrael bombardował i nadal bombarduje składy broni oraz schronienia terrorystów. Tak w Gazie jak Libanie. Tak hamas jak hezbollach wykorzystują cywili(budynki cywilne) do ukrywania tych lokacji. Stąd przy likwidacji terrorystów i ich sprzętu giną też cywile.

Oczywiste że taka wojna ma jakieś prawdopodobieństwo że się zacznie. Na szczęście znikome, co tłumaczyłem.

Ale co miałbym wybronić? Ja nie tyle bym się opowiedział, co już od dawna, przez większość mojego życia, jestem po jednej stronie, wręcz jestem jej częścią - zachodniej demokracji liberalnej. I w razie jakby faszyści jakimś cudem podnieśli łeb i zaczęli wojnę domową to oczywiście będę walczył. Raz że uważam to za swój patriotyczny obowiązek. Dwa to nie mam wyjścia. I tak ci bandyci wiedzą że jestem ich wrogiem.

Dawno temu, jak wchodziliśmy do UE, to nawet byłem przez lokalnych neonazistów umieszczony na jakiejś liście zdrajców cywilizacji chrześcijańskiej i zdrajców białej rasy czy czymś tego typu xD  Kurcze aż mi się przypomniało jak to te dzbany zamieszczały w necie, jeszcze przed erą facebooka. Linkowali na lokalne portale z wiadomościami w komentarzach.

I też byli pewni że ruchy neonazistowskie się odrodzą i będą wojny wszczynać i "robić porządki" a UE się zaraz rozpadnie. A skończyło się tym, że te zbieraniny łysych z wyboru debili policja i służby dosłownie wdeptały w ziemię. Na tyle ich wytępiono że maks co im zostało to świętować urodziny Hitlera tortem z swastyka z wafelków xD

@DjXbeat Niestety się mylisz. To co pisałem apropo podejścia Pomarańczowego do NATO mówili sami byli doradcy Trumpa z okresów jego rządu oraz wysoko postawieni wojskowi z USA z okresu jego kadencji.

1 minutę temu, Cappucino napisał(a):

No niemcy klepią leopardy aż huczy, pewno czas oczekiwania na dostawy spadł do miesiąca.:lol2:

Niemiecko-francuski czołg przyszłości już też pewno niedługo wejdzie do produkcji.

Spadł o kilka lat. No i Leopardy w Europie mają więcej zamówień niż produkcja Abramsa w USA. Dodatkowo stawiasz przemysł USA vs Niemcy. Żeby to wyrównać to Niemcy musieliby mieć 10-12 fabryk czołgów w Europie, chociaż to i tak byłoby zbyt mało. 

4 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Nigdy nie pisałem niczego podobnego o "zlikwidowaniu arabów".

Masz szczęście, że pclab nie działa bo bym wkleił screeny. Dosłownie pisałeś, że każdy cywil to potencjalny terrorysta w przyszłości więc zasługuje na taki los

Edytowane przez Fatality

Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

A wyszło faszystowskim degeneratom jak zawsze gdy próbują xD

Znaczy ciężki wpiernicz od oddziałów prewencji i policji konnej. I tyle wystarczyło by stłumić to Wielkie Powstanie Białej Rdzennoeuropejskiej Konserwatywnej ludności xD

O tym właśnie mówiłem, faszystowski zdrajca cieszy się z porażki rdzennej ludności, na pclabie już przymiarki dobił do stawania przeciwko Polakom i Europejczykom. Tfu.

34 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Na kremlu to wyczytałeś?

Trump już był prezydentem, nikt już nie wierzy w taką powtarzalną propagandę.

Jeśli chodzi o NATO to robił tak:

Cytat

Trump masakruje europejską hipokryzje robienia interesów ze zbrodniarzami przed którymi Amerykanie bronią Europy ponosząc gigantyczne koszty.

Wprost w twarz ich ośmiesza.

Cytat

Rok 2019. Trump nakłada sankcje na Nord Stream 2. Jest reakcja UE:

Unia Europejska potępiła w sobotę amerykańskie sankcje wobec firm zaangażowanych w budowę gazociągu Nord Stream 2. Wymowne, Trump lepiej dbał o interesy Europy, niż Unia Europejska...

https://www.forbes.pl/gospodarka/trump-naklada-sankcje-na-nord-stream-2-ue-potepia-dzialania-usa/3z9re07

Tym właśnie różniła się kadencja Trumpa od trolli którzy wtedy i dzisiaj powtarzają te same marne hasła.

7 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Totalna bzdura! 

Właśnie klakierzy wyciągają takie wnioski a jest zupełnie na odwrót. Trump ponad 4 lata temu zwrócił uwagę, że spora część Państw należących do NATO zaczęła obcinać wydatki względem PKB na obronność. Te państwa oszczędzały na obronności bo mają USA za plecami więc dlaczego my mamy je chronić skoro sami o to nie chcą zadbać zmniejszając swoje wydatki. Taki był przekaz i był skuteczny bo NATO ustaliło próg 2% PKB na obronność i tego się wszyscy trzymają. Przed ustaleniem progu niektóre państwa obcinały wydatki do 1%. 

Też nie do końca. USA chce żeby im płacić za wszystko i z ich pkt widzenia to może i dobrze ale... jeżeli wiedziesz prym na świecie i masz z tego profity, to również masz obowiązek pilnować ustalonego ładu angażując w to własne środki, a nie wysługując się mniejszymi państwami.

W innym przypadku, po co nam USA?

Kłania się strategia eskalacji konfliktów. Prawda jest taka, że USA powoli spada z roli światowego przywódcy i Europa tak, czy siak musi zadbać o swoje bezpieczeństwo, ponieważ nie ma gwarancji, że na USA można liczyć. Dlatego nie ratują nas zakupy ciężkiego sprzętu, który jest ważny ale ważniejsze są inwestycje w programy rakietowe i programy atomowe choćby te cywilne, a na to potrzeba sporo kasy.

W przypadku kinetycznego zagrożenia na terenie Polski, USA przesunęło by swoje jednostki bardziej na zachód i wspierało by Polskę tak, jak to teraz robi na Ukrainie, czyli kaska i sprzęt jako kroplówka, żeby nie było eskalacji. Wbrew pozorom największe wsparcie byśmy mieli tylko od Skandynawów, a jak by nam ładnie szło, to może "niemiec" przysłałby hełmy...

Więc jedyny pozytyw jaki z tego wynika, to że Trump uświadomił Europie jak jest faktycznie, czyli brońcie się sami.

@Fatality Oj nie. Tzn z kimś mnie teraz mylisz. Bo też kojarzę aż tak daleko idące wypowiedzi, ale to nie moje.

Jeśli dobrze kojarzę to pisał ktoś mający obywatelstwo izraelskie a przynajmniej sprawiający takie wrażenie.

Choć co ciekawe wcale nie jest nieprawdą, że każdy cywil w regionach tego konfliktów, to potencjalny terrorysta. Takie było i jest podejście sił zachodnich na misjach w Iraku, Afganie czy państwach Afryki gdzie walczono z alszabab, IS i wszelkiej maści alqaidami.

Każdy może nieść "pas szahida" czy inny ładunek, np przerobiony pocisk moździerzowy czy czołgowy. A te rażą śmiertelnie odłamkami na kilkanaście do ok 50 metrów(artyleryjskie 152 czy 155 mm).

Ale to inny temat.

@kubikolos Zdrajcami to są faszyści i rasiści którzy rozkręcali zamieszki. I którym marzyło się, by objęły cały kraj a potem kolejne i eskalowały w wojny domowe, zakończone w ich chorych wizjach czystkami etnicznymi i światopoglądowymi(eliminacja "lewactwa").

23 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Spadł o kilka lat. No i Leopardy w Europie mają więcej zamówień niż produkcja Abramsa w USA

Zamówieniami się walczy? Czy aktualnym stanem? Zapleczem części? 

Dlaczego Polska nie kupiła Leopardów? Tylko koreańskie i amerykańskie? Bo Leopardów nie było i nie będzie prędko. 

• Like 1
  • Upvote 1

1 godzinę temu, Fatality napisał(a):

Masz szczęście, że pclab nie działa bo bym wkleił screeny. Dosłownie pisałeś, że każdy cywil to potencjalny terrorysta w przyszłości więc zasługuje na taki los

Potwierdzam że @Badalamann @Badalaman pisał takie rzeczy na poprzednim forum

To człowiek wielu talentów zawsze wie wszystko najlepiej , wszędzie był i wszystko widział, jak pisze że coś się wydarzy np  wygrana Harris w wyborach to jest na odwrót 

Oczywiście jak nie ma sensownych argumentów to zaraz wyzywa i dodaje do ignorowanych , teraz twierdzi że wszyscy Ukraińcy są prozachodni , antyrosyjscy i przejawia się to między innymi w tym że mając do wyboru język Polski lub Rosyjski używają języka rosyjskiego po przybyciu do Polski to jest ich odcinanie się od Rosji

Edytowane przez voltq

Godzinę temu, galakty napisał(a):

Zamówieniami się walczy? Czy aktualnym stanem? Zapleczem części? 

Dlaczego Polska nie kupiła Leopardów? Tylko koreańskie i amerykańskie? Bo Leopardów nie było i nie będzie prędko. 

Dokładnie, z tego samego powodu chyba też inne kraje zrezygnowały z leopardów o ile dobrze pamiętam.

Sensowny wywiad, generał dobrze gada, ukraina może porzucic jakiekolwiek marzenie o jakiejkolwiek pozycji w negocjacjach , wojna jest przegrana i w zasadzie tylko od Putina zalezy jakim kosztem (czy zgodzi się na "tylko" przejecie na stałe zajętych już terytoriów czy bedzie chciał pełnej wasalizacji całej Ukrainy), polecam przesłuchac cały wywiad (kubełek zimnej wody dla co poniektórych fantastów)

20 godzin temu, sk09372 napisał(a):

Różnica polega na tym że Rosja w starciu z Polska jeden na jeden prawdopodobnie by wygrała a Ukraina nie.

Ukraina bez szybkich dostaw z Polski i przez Polskę w 2022 też by się złożyła, a tak miała czym strzelać. A te 40K+ RPG-76 Komar dało się wtedy ruskim we znaki. A filmik jak ruskie patrzą na zdobyczną sztukę i rozkminiają instrukcje tej "amerykańskiej" broni mnie bawi mnie do dziś.

Edytowane przez deathrabit

9 godzin temu, łukasz850 napisał(a):

Ja cie rozumiem. Choc kwestia subiektywną będzie to czy ukrainie opłacało się stawiac opór. Ukraina musi szybko wejść do UE, zeby te wszystkie koszty jakie włożyła się zwróciły. Wiadomo, że ludzkich żyć nikt już nie zwróci ani kalectwa.

Nie ma żadnej możliwości szybkiego wejścia do UE ze względu na obecny kształt wspólnej polityki rolnej. Można oczywiście żarliwie deklarować, papier przyjmie.

Godzinę temu, Oldman napisał(a):

Sensowny wywiad, generał dobrze gada, ukraina może porzucic jakiekolwiek marzenie o jakiejkolwiek pozycji w negocjacjach , wojna jest przegrana i w zasadzie tylko od Putina zalezy jakim kosztem (czy zgodzi się na "tylko" przejecie na stałe zajętych już terytoriów czy bedzie chciał pełnej wasalizacji całej Ukrainy), polecam przesłuchac cały wywiad (kubełek zimnej wody dla co poniektórych fantastów)

Czyli rozpad NATO nas czeka jak zdradzi Europę.