Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, hubio napisał(a):

Ok to sprawdzamy? Dobrze? Jaki masz przydział mobilizacyjny i do jakiej jednostki oraz stopień wojskowy? Chodzi mi oczywiście ogólnie jaki rodzaj wojsk itp ? Tak samo może odpisać @GordonLameman , @kanon7 i każdy kto da lajka temu cytowanemu postowi.  Zakładam, ze Panowie "nie pizdeczki" zdążą w czasie 6 godzin dotrzeć do swoich jednostek na czas mobilizacji. Twardziele, mam nadzieję, nie wyłącznie zza klawiatury odliczcie się.

Ja podaję swój: Dowództwo Garnizonu Warszawa, Brygada Łączności, ppor. rezerwy WP. Byłem na pozorowanym polu walki. Uczestniczyłem w ćwiczeniach symulujących prawdziwe starcie i mimo, że wszędzie latały ślepaki i nic nikomu nie mogło się stać to przez te 2 godziny umazany w błocie poczułem jak to jest. Jak za tobą jadą czołgi, wozy opancerzone i napierd... ci ze wszystkich stron i już nawet nie wiesz czy strzela swój czy wróg. A ja tylko to liznąłem. W nocy nie masz prawa się umyć. W czasie wojny tygodniami można być w okopie w jednym mundurze, w brudzie i nieustającym stresie. Same ćwiczenia, które miałem, a miałem na mega lajcie to już dało dużo do myślenia. A jak mnie powołali na krótkotrwałe to po 3 dniach jesienią w nieogrzewanym namiocie i wartach w środku nocy bez ciepłego posiłku (to z kolei była symulacja odcięcia od logistyki) to jak wróciłem do domu to od razu na chorobowe bo wróciłem z gorączką (zresztą jak większość moich kolegów)...

Oficerowie i żołnierze rezerwy w Polsce to ludzie jakich widzimy na co dzień: kasjerzy w biedronce, kierowcy, urzędnicy - z chorobami, problemami, byłymi żonami - po prostu każdy nas CAŁKOWICIE nie przygotowany do wojny... Nie lepiej z żołnierzami czynnymi... Fakt - mają dużo ćwiczeń w tym razem z NATO ale kompletnie nie wiedzą jak to jest jak ci umiera kolega na rękach, a rano budzisz się i nie wiesz czy przeżyjesz... Nawet już "kończą" nam się weterani z Iraku i Afganistanu bo z uwagi na wiek i prawa emerytalne odchodzą z armii... A w reszcie Europy jest jeszcze gorzej...

Brygada łączności, meh. :rotfl2: 

• Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, sk09372 napisał(a):

Zrób zdjęcie tego przydziału i wstaw jako awatar bo widzę nie możesz się nim nachwalić.

Nie wolno mi. Raz - naruszyłbym własną ochronę danych osobowych, dwa - prawdobnie tajemnicę wojskową, trzy - pewno regulamin forum. I generalnie to się tym nie chwalę tylko martwię.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Winter napisał(a):

Mamy róźne poglądy, ale jedyny sposób argumentacji, jaki ci przychodzi to ten personalny. 

Najpierw naucz się polskiego wielki panie moderatorze.

Szto eta? 😂

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Brygada łączności, meh. :rotfl2: 

No rozumiem, że cię to bardzo cieszy. Prawników z tego co wiem z reguły brano do Żandarmerii albo logistyki. Kolega prawnik gdzie?

Edytowane przez hubio
Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Szto eta? 😂

Mod Ithardware. Błazen.

Opublikowano (edytowane)

Tak - to jest właśnie wyobrażenie o wojnie... Tu na tym forum to akurat nieszkodliwe i być może zabawne, ale gorzej, że takie wyobrażenie zdają się mieć liberalne elity europejskie.

Naprawdę chciałbym się dowiedzieć czy w tym wątku udziela się choć jeden żołnierz rezerwy albo czynny. Może być nawet WOT :) 

Edytowane przez hubio
  • Like 1
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, hubio napisał(a):

@Suchy211 a mi to poparcie minęło bo koleś od 3 lat wszelkimi sposobami chce wciągnąć Europę i świat w III wojnę światową bo wie, że sam sobie nie rady z rosją. Ma wywalone na inne kraje i patrzy egoistycznie  tylko na siebie to dlaczego ja nie mam robić tak samo? Tylko nie piszcie mi (to nie uwaga do Ciebie), że po zajęciu Ukrainy uderzy na NATO bo słyszę tą śpiewkę od 3 lat... Kolejny raz zgadzam się z Trumpem, który mu wygarnął, że igra z IIIWŚ... 100% racja

A głównego OSCARA zdobył film przedstawiający love story amerykańskiej pracownicy seksualnej i bananowej młodzieży z rosji :) To tak na marginesie... Takie to Holywood "oburzone" Trumpem a daje Oscara filmowi gdzie grają rosyjscy aktorzy popierający aneksję Krymu. Zresztą film kręcono na Krymie. Taki tam miał być straszny reżim putinowski, obozy, dzieci wywożone, a kręcą Amerykanie filmy... No popatrzcie... :rotfl:

Oj przestań. To do kogo poparcie  Ci minęło? Do Zełeńskiego czy Ukrainy. Na miejscu Zełeńskiego zachowywałbyś się podobnie. Prawdziwym jego grzechem jest to, że nie zauważył odpowiednio wcześnie, że zachodowi aż tak bardzo nie zależny na Ukrainie. To już jest gadanie po fakcie, ale można był się zorientować, że zachodowi zabraknie determinacji a rosji nie i od wtedy już dązyć do rozmów. Zamiast tego jesteśmy w momencie kiedy dla rosji nie ma absolutnie żadnego powodu, aby kończyć tę wojne, bo  na koszty z tym związane ich społeczeństwo jest  gotowe i pozostanie gotowe do końca świata i jeden dzień dłużej.  A już objawem geniuszy byłoby zorientować się za co rosja zgodzi się nie rozpoczynać tej wojny. Teraz tak naprawdę zostało Zełeńskiemu już pokłonić sie i zaakceptować taki pokój jaki zachód dla niego wynegocjuje, bo sam (i Ukraina) już nie jest stroną w tych negocjacjach i nic nie może.

No i jeszcze jedno. To takie najeżdżanie coraz silniejsze i coraz szersze na Ukrainę to tak zwane roacjonalizowanie. Musimy sami się przed sobą wytłumaczyć dlaczego warto Ukrainę zdradzić i zastawić samą sobie. Zwłaszcza, że wszyscy już wiemy, albo domyślamy się jak się to wszystko skończy.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, hubio napisał(a):

No rozumiem, że cię to bardzo cieszy. Prawników z tego co wiem z reguły brano do Żandarmerii albo logistyki. Kolega prawnik gdzie?

Ja niestety na przydział się spóźniłem (rezerwa od razu), ale dobrze strzelam to wątpię, abym trafił na tyły. Ew. Mogę gotować. Bylibyście zachwyceni moim gotowaniem :E 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

@Suchy211 kolejny raz masz w pełni rację. Bardzo bym chciał aby Ukraina wygrywała i żebyśmy nie musieli racjonalizować. Ale jest jak jest - dokładnie jak piszesz. Nie - nie minęło mi poparcie dla Ukrainy tylko dla Załenskiego.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ja niestety na przydział się spóźniłem (rezerwa od razu), ale dobrze strzelam to wątpię, abym trafił na tyły. Ew. Mogę gotować. Bylibyście zachwyceni moim gotowanie :E 

Ja strzelam tylko dobrze jak nie muszę stać w tych wyuczonych pozach z podręcznika.... :) W czasie szkolenia musieliśmy strzelać dokładnie wg instrukcji i pudłowałem zarówno z kałacha jak i pistoletu. Potem już na ćwiczeniach przypominających dowódca mówi tak - strzelajcie jak chcecie byle nikogo nie zabić :) I strzelałem jak widziałem na filmach policyjnych, po swojemu i wreszcie zacząłem trafiać jako tako.... :rotfl:

A ponieważ w wojsku jest instrukcja na wszystko to zanim odda się strzał to jest z dwadzieścia parę punktów do wykonania, nawet stopień zgięcia kolana jak z kałacha... Masakra...

Edytowane przez hubio
Opublikowano
20 minut temu, Winter napisał(a):

ale jedyny sposób argumentacji (...) to ten personalny.

4 minuty temu, Winter napisał(a):

Żałosna miernoto.

^^ no tak, ty nigdy byś tak nie zrobił.

7 minut temu, Winter napisał(a):

Zbanuj mnie. Nawet zawnioskuję o usunięcie konta

1534436_1709740797.webp.3dc09a2eb21a8e91003803bea4df807a.webp

@Kadajo dajesz! :E :E :E 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Widzę w tym temacie sporo pizdeczek i tchórzy którzy tylko na słowo wojna już chcą uciekać na Marsa, razem z Muskiem pewnie 😂

Mam pisać bzdury w komentarzach internetowych? , czyny nie słowa,  narazie to pełno jest tu płomiennych szermierzy którzy będą wgniatac Putina w ziemię internetowym memem 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, kanon7 napisał(a):

^^ no tak, ty nigdy byś tak nie zrobił.

1534436_1709740797.webp.3dc09a2eb21a8e91003803bea4df807a.webp

@Kadajo dajesz! :E :E :E 

Tak jest, jeden przekaz.

Opublikowano

Przed chwilą oglądałem kawałek jakiegoś youtubowego wywiadu z Millerem. Miller zarzeka sie, że ma dostęp do raportów ONZ zgodnie z którymi Ukraińskie nacjonalistyczne bojówki zabiły 16k rosyjskojęzycznych Ukraińców. Ma ktoś jakieś pojęcie ile będzie w tym prawdy?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Obserwuję Millera od wielu lat i nie rzuca słów na wiatr i musi mieć dowody jak to mówi. Natomiast prawda leży pewno gdzieś po środku i równie dobrze to mogły być "zielone ludziki putlera" - ubrani w cywilne ciuchy, udający cywilów, a tak naprawdę robiący dywersję. Formalnie cywile i tak banda putina to wysłała do ONZ. ONZ przyjął to jako wiarygodne, a Miller na tym się opiera. ruskim kacapom nie można wierzyć nawet jak powiedzą, że dzisiaj jest trzeci marca.

I żeby była pełna jasność ja nie mam za złe Załenskiemu, że myśli dokładnie tak jak cały świat o tym zbrodniarzu z kremla bo to, że 25 razy złamał umowy to wie i Trump i każdy. To jak traktuje jeńców też i to, że jest  bandytą napadającym inny kraj to też każdy wie, zaręczam razem z Trumpem tylko chodzi o to, że ten kacap sąsiaduje z Ukrainą i ma mocarstwo, a Ukraina przez 3 lata stawia dzielnie opór ale są na wykończeniu. Dobrze powiedział jeden z Republikanów albo Vance (nie pamiętam kto), że jedyną osobą na świecie, która może załatwić ten pokój to jest Trump. Alternatywa to dalsza wojna z pytaniem jak długo starczy Ukraińcom ludzi i sprzętu. A Trump jeszcze się wściekł o to, że Załesnki powiedział, że mają przewagą. A przecież tą przewagę mają dzięki pomocy UE i USA. Po odcięciu od USA nie będą mieć. Czyli tak naprawdę wg Trumpa musi odciąć pomoc, żeby Ukraina nie miała przewagi, raczej wg mnie równowagi i wtedy zgodzi się na pokój. No i kwestia taka, że rzeczywiście USA bardzo pomogły Ukrainie mimo, że są za oceanem i naprawdę nie muszą bronić Ukrainy bo to nawet nie ten kontynent :) wiec na litość boską - mógł Załenski zrobić wyjątek i założyć ten cholerny garnitur tym bardziej, że był o to proszony...

Edytowane przez hubio
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Przed chwilą oglądałem kawałek jakiegoś youtubowego wywiadu z Millerem. Miller zarzeka sie, że ma dostęp do raportów ONZ zgodnie z którymi Ukraińskie nacjonalistyczne bojówki zabiły 16k rosyjskojęzycznych Ukraińców. Ma ktoś jakieś pojęcie ile będzie w tym prawdy?

Liczby to bzdura.

https://www.ohchr.org/en/press-releases/2016/07/un-report-2014-16-killings-ukraine-highlights-rampant-impunity

Opublikowano (edytowane)

Zawnioskowałem o usunìęcie konta błaźnie. Akceptuj od razu, błaźnie. @Kadajo

Edytowane przez Winter
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...